Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 14 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Financieel

ANP Lidl haalt zonnebrandcrème uit winkels na kritiek Consumentenbond

HUIZEN (ANP) - Supermarktketen Lidl haalt een van zijn zonnebrandcrèmes uit de schappen na een test van de Consumentenbond. De organisatie raadde mensen af de crème te gebruiken omdat die na tests een lagere beschermingsfactor had dan op de verpakking stond.

1 uur geleden
ANP Kleine beleggers zetten GameStop opnieuw hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot dinsdag verder omhoog op de aandelenbeurzen van New York. Kleine beleggers lijken elkaar opnieuw aan te sporen om weer in het aandeel te stappen. GameStop was een van de bedrijven die begin 2021 sterk op en neer bewoog door de zogenoemde Reddit-rally. Particuliere beleggers op dat berichtennetwerk moedigden elkaar toen aan om massaal in dat bedrijf te stappen. De beurswaarde van GameStop schoot daardoor omhoog en beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling leden voor miljarden aan verliezen.

1 uur geleden
ANP Technieksector ziet emissievrije zones niet zitten

WOERDEN (ANP) - De technieksector, de branche met de meeste bestelbussen op de weg, maakt zich "grote zorgen" over de invoering van de zero-emissiezones. Als de plannen doorgaan mag een groot aantal bestelauto's met een verbrandingsmotor vanaf volgend jaar veel binnensteden niet meer in. Maar volgens brancheorganisatie Techniek Nederland zijn er onvoldoende laadpalen, door het overvolle stroomnet. Hierdoor is het ook moeilijk om een verzwaarde elektriciteitsaansluiting te krijgen.

1 uur geleden
ANP Havenbedrijf Rotterdam en vliegveld werken aan schonere luchtvaart

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport gaan samenwerken voor het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstoffen op vliegvelden. Met de samenwerking willen het havenbedrijf en de luchthaven dat Rotterdam een kennisgebied wordt voor het verduurzamen van de luchtvaart in Europa. De opgedane kennis en ervaring moeten bruikbaar worden voor grotere luchthavens als Schiphol.

1 uur geleden
ANP AI-startup Anthropic brengt ChatGPT-concurrent Claude naar Europa

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - AI-bedrijf Anthropic stelt zijn chatbot Claude nu ook beschikbaar in Europa. Claude staat te boek als concurrent van ChatGPT, de chatbot van OpenAI die voor een wedloop tussen techbedrijven op het gebied van geavanceerde kunstmatige intelligentie zorgde.

2 uur geleden
ANP Lichte groei economie verwacht, nog geen 'uitbundig' 2024

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is naar verwachting in het eerste kwartaal licht gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, gedragen door de bestedingen van met name de overheid en ook huishoudens. Dat denken economen. Ook voor heel 2024 wordt op groei gerekend, maar "uitbundig" zal die nog niet zijn door de zwakte bij onder meer investeringen en woningbouw.

2 uur geleden
ANP Ontwikkelaar Tornado Cash moet dik vijf jaar cel in om witwassen

DEN BOSCH (ANP) - Een 31-jarige Rus uit Amstelveen is door de rechter in Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden voor het witwassen van miljarden dollars aan cryptovaluta. Hij ontwikkelde Tornado Cash, een softwaretool waarmee in totaal meer dan 2 miljard dollar is witgewassen.

2 uur geleden
ANP Rechter verplicht Liander op te schieten met stroomaansluiting

DEN HAAG (ANP) - Rechters hebben netbeheerder Liander gemaand om haast te maken met de aansluiting op het stroomnet van 23 appartementen die al maanden geleden zijn afgebouwd. Deze woningen in Noordwijk moeten medio juli een aansluiting hebben, bepaalden ze in hoger beroep. De bouwer van de appartementen wilde met de rechtszaak een nog snellere aansluiting afdwingen, maar kreeg zijn zin niet.

3 uur geleden
ANP Netbeheerder wil actie overheid om dreigend stroomtekort na 2030

ARNHEM (ANP) - De overheid moet met een plan komen om stroomtekorten vanaf 2033 te voorkomen. Daarvoor pleit netbeheerder TenneT, die waarschuwt dat de leveringszekerheid van elektriciteit na dat jaar "duidelijk verslechtert". Als er niets verandert in het huidige beleid, moet Nederland rekening houden met 14 uur per jaar waarin de elektriciteitsproductie niet aan de vraag kan voldoen. Dat is flink meer dan de voor Nederland geldende norm van maximaal 4 uur.

4 uur geleden
ANP Rechter geeft ExxonMobil geen uitstel schadebetalingen Groningen

GRONINGEN (ANP) - ExxonMobil krijgt van de rechter geen uitstel voor bepaalde betalingen rond de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. De kortgedingrechter in Groningen heeft een verzoek voor de opschorting van de betalingen door het Amerikaanse olie- en gasconcern afgewezen, omdat het bedrijf voldoende financiële middelen heeft.

5 uur geleden
ANP FNV kondigt weer nieuwe stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept leden uit verschillende regio's die werken in de metaal- en techniekbranche op donderdag voor 24 uur het werk neer te leggen. Het gaat om werknemers uit Gelderland, Zeeland en vakbondsregio Zuidwest Nederland. Eerder werd al in andere regio's gestaakt om het uitblijven van een cao. De bond, die bovendien dreigt met nog meer stakingen, wil op die manier zijn eisen voor de nieuwe cao afdwingen.

5 uur geleden
ANP VS verhogen importheffingen op tal van Chinese producten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten verhogen de tarieven op de invoer van tal van Chinese goederen. In totaal gelden de hogere tarieven voor 18 miljard dollar aan import uit China. De hogere heffingen zijn vooral gericht op strategische sectoren zoals elektrische auto's, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen, meldt het Witte Huis.

5 uur geleden
ANP PwC: belastingbijdrage Nederlands bedrijfsleven is 298 miljard

AMSTERDAM (ANP) - De totale belastingbijdrage van het Nederlands bedrijfsleven bedroeg vorig jaar 298 miljard euro, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van eigen berekeningen. Dit geld komt terecht in de schatkist, de sociale fondsen en bij de Europese Unie. PwC maakt de belastingbijdrage, die tot nu toe onbekend was, de dag voor Verantwoordingsdag bekend.

6 uur geleden
ANP Rabobank breidt duurzaam leningaanbod voor boeren uit

UTRECHT (ANP) - Tuinbouwers kunnen vanaf nu ook een duurzame lening krijgen bij Rabobank. Afgelopen jaar begon de bank met het aanbieden van gunstige financiering voor veehouders om te verduurzamen, maar nu kunnen andere agrariërs zoals akker- en glastuinbouwers ook aanspraak maken op het geld.

6 uur geleden
ANP Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

7 uur geleden
ANP Verzekeraars ASR en NN onderaan in afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars ASR en NN Group behoorden dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Beleggers deden het rustig aan en wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

8 uur geleden
ANP Rederij DFDS investeert 1 miljard euro in elektrische schepen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense rederij DFDS gaat 1 miljard euro investeren in zes elektrische schepen. De investering maakt deel uit van het plan om de scheepvaart in het Engelse Kanaal koolstofvrij te maken. De nieuwe schepen worden ingezet op de routes Duinkerken-Dover en Calais-Dover om passagiers en vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te vervoeren.

8 uur geleden
ANP Uber neemt Taiwanese activiteiten Delivery Hero over

TAIPEI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Uber neemt de Taiwanese activiteiten van maaltijdbezorger Delivery Hero over. Met die overname van het onderdeel genaamd Foodpanda is een bedrag van 950 miljoen dollar gemoeid. Het is een van de grootste bedrijfsovernames ooit in Taiwan, buiten de chipsector.

9 uur geleden
ANP AEX koerst af op lager begin, focus op Amerikaanse inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

9 uur geleden
ANP Fortnite-maker Epic Games krijgt 1,1 miljoen euro boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet gameontwikkelaar Epic Games International voor meer dan 1,1 miljoen euro. Het bedrijf achter het populaire spel Fortnite zou er oneerlijke handelspraktijken op nahouden, gericht op kinderen. Epic zou met reclames binnen de game kinderen onder druk hebben gezet om aankopen te doen, en dat is volgens de toezichthouder verboden.

9 uur geleden
ANP Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Bij de op duurzame financiering gerichte bank was al sprake van handel in speciale certificaten. Daar waren eerder problemen mee. Vervolgens is de bank gaan kijken naar een betere oplossing. De uitkomst van dat onderzoek is dat Triodos begint met de voorbereidingen voor een beursnotering.

9 uur geleden
ANP Vakantiegeld 1 op 10 Nederlanders gaat naar vaste lasten

AMSTERDAM (ANP) - Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

10 uur geleden
ANP Verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor', ziet CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal conducteurs dat door een ongeval, waaronder geweld, met verzuim gaat, komt "naar verhouding vaak voor". Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. "Geweld tegen conducteurs kan zeker een oorzaak zijn, maar de groep in de enquête is te klein om te concluderen dat het ook steeds vaker voorkomt", zegt CBS-onderzoeker Luuk Hovius.

16 uur geleden
ANP Verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor', ziet CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal conducteurs dat door een ongeval, waaronder geweld, met verzuim gaat, komt "naar verhouding vaak voor". Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. "Geweld tegen conducteurs kan zeker een oorzaak zijn, maar de groep in de enquête is te klein om te concluderen dat het ook steeds vaker voorkomt", zegt CBS-onderzoeker Luuk Hovius.

17 uur geleden
ANP Nederlandse AI-supercomputer in wereldtop

AMSTERDAM (ANP) - Een supercomputer in Amsterdam die wordt gebruikt voor kunstmatige intelligentie is een van de krachtigste systemen ter wereld. ISEG, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Nebius, staat op de negentiende plaats van de maandag gepubliceerde wereldranglijst.

18 uur geleden
ANP GameStop knalt omhoog op Wall Street na terugkeer 'Roaring Kitty'

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse computerspellenverkoper GameStop is op de aandelenbeurzen van New York 74,4 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een bericht op socialmediaplatform X van financieel analist Keith Gill, die voor het eerst sinds 2021 van zich liet horen. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogenoemde Reddit-rally.

19 uur geleden
ANP OpenAI presenteert update voor snellere en betere ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - OpenAI heeft maandag een verbeterde versie van ChatGPT gepresenteerd. De update van de populaire chatbot voor toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) wordt de komende weken uitgerold waarna ChatGPT en andere producten van OpenAI niet alleen tekst, maar ook spraak en beeld beter en sneller kunnen begrijpen.

19 uur geleden
ANP Tesla kritisch over protesten tegen uitbreiding Duitse fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - Tesla is kritisch over de protesten van milieuactivisten van afgelopen week, bij de Tesla-fabriek bij Berlijn. Zij demonstreerden daar tegen de uitbreiding van de fabriek, maar volgens Tesla beschikten zij over de verkeerde informatie. De fabrikant van elektrische auto's vindt het "betreurenswaardig dat de situatie ter plaatse de afgelopen dagen is gedomineerd door activisten, van wie sommigen bereid zijn geweld te gebruiken".

20 uur geleden
ANP Airlines klagen transportministerie VS aan om nieuwe regels

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en een lobbyclub hebben het ministerie van Transport in de Verenigde Staten aangeklaagd. Zij zijn het niet eens met nieuwe regels, die hen verplichten bepaalde kosten voor reizigers vooraf bekend te maken. Volgens het ministerie kan die regelgeving reizigers jaarlijks juist ruim een half miljard dollar per jaar besparen.

21 uur geleden
ANP Ex-vrouw Bill Gates trekt zich terug uit Gates Foundation

SEATTLE (ANP) - Melinda French Gates, de ex-vrouw van voormalig Microsoft-topman Bill Gates, trekt zich terug uit de filantropische organisatie Gates Foundation. In een bericht op socialmediaplatform X meldt French Gates dat zij haar functie van medevoorzitter op 7 juni neerlegt.

23 uur geleden
ANP Philips en AkzoNobel stijgen in AEX na koopadviezen

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologieconcern Philips en verffabrikant AkzoNobel behoorden maandag tot de stijgers in de AEX-index. De bedrijven profiteerden van een koopadvies. Zo schroefde investeringsbank Bernstein het beleggingsadvies voor Philips (plus 1,5 procent) op naar kopen, AkzoNobel (plus 2 procent) kreeg een koopadvies van de Zwitserse bank UBS.

23 uur geleden
ANP Hotels Parijs weer goedkoper in aanloop naar Olympische Spelen

PARIJS (ANP/DPA) - Hotels en woningverhuurders in Parijs verlagen hun prijzen weer na eerdere flinke verhogingen. Met de prijsstijgingen hoopten zij te profiteren van de Olympische Spelen, die in juli en augustus in de Franse hoofdstad worden gehouden. Maar de hoge bedragen leken toeristen af te schrikken, veel hotelkamers en woningen staan tijdens het evenement nog leeg.

1 dag geleden
ANP LEGO sleept Nederlander voor rechter om inbreuk merkrecht

DEN HAAG (ANP) - LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld, sleept een Nederlander in een kort geding voor de rechter. Volgens het Deense speelgoedbedrijf maakt hij inbreuk op het merkrecht. Het gaat om de eigenaar van HA Bricks, een Nederlands bedrijf dat treinreplica's van LEGO-stenen maakt om die vervolgens te verkopen.

1 dag geleden
ANP Apple stijgt op Wall Street na mogelijke deal met OpenAI

NEW YORK (ANP) - Apple stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Volgens persbureau Bloomberg is het techconcern dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer de iPhone van Apple. Het aandeel Apple steeg 1 procent. Microsoft, een grote investeerder van OpenAI, verloor 0,3 procent.

1 dag geleden
ANP Blokker leent 35 miljoen euro van Amerikaanse geldschieter

AMSTERDAM (ANP) - Winkelketen Blokker krijgt een lening van 35 miljoen euro van de Amerikaanse geldschieter Gordon Brothers. Dat zegt topman Ynse Stapert van moederbedrijf Mirage Retail Group bij BNR Nieuwsradio. Eerder deze maand kondigde het bedrijf, dat ook achter winkelketens als Intertoys en Miniso zit, al aan dat Blokker financiering had gevonden voor de komende drie jaar. Maar het exacte bedrag was toen nog niet bekend.

1 dag geleden
ANP EU legt Booking strenge regels op om 'poortwachtersrol'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt ook Booking.com de strenge regels op die gelden voor grote internetbedrijven als Google, Apple en Amazon. Het boekingsplatform voor bijvoorbeeld hotels heeft net zo'n poortwachtersrol als deze internetreuzen, vindt de EU. En dat schept verplichtingen.

1 dag geleden
ANP Schiphol, KLM en Marechaussee kijken tevreden terug op meivakantie

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol, KLM en de Koninklijke Marechaussee zijn "tevreden" dat de meivakantie zonder grote problemen is verlopen. "Dankzij de goede doorstroming hebben de meeste reizigers waarschijnlijk niet eens in de gaten gehad hoe ontzettend druk het is geweest", zegt Patricia Vitalis, directeur luchthavenoperaties bij Schiphol.

1 dag geleden
ANP Bloomberg: moederbedrijf FlixBus wil naar aandelenbeurs

MÜNCHEN (ANP) - Flix, de Duitse moeder van busbedrijf FlixBus, is van plan naar de aandelenbeurs te gaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Naar verluidt wil Flix in de eerste week van juni de plannen bekendmaken en die maand de sprong naar de aandelenmarkt wagen.

1 dag geleden