Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 24 november 2020
Editie: NL & Wereld | Zeeland
PZC zeeuws-vlaanderen open_in_new Buren Hotel Hulst: ‘een blinde muur van 24 meter hoog naast een dakterras, ik kan het niet uitleggen’

DEN HAAG/HULST – ,,Straks staat er een blinde muur van 24 meter hoog pal naast het dakterras van mijn ouders. Ik kan het niet uitleggen, maar de gemeente Hulst blijkbaar wel’’, zei Alexander d’Haens dinsdag bij de Raad van State.

8 minuten geleden
Omroep Zeeland open_in_new Sloebrug vanavond en vannacht afgesloten voor verkeer

De Sloebrug in Vlissingen is vanavond en vannacht afgesloten voor alle verkeer. Vanaf 19.00 uur tot uiterlijk 6.00 uur morgenochtend zullen auto's, fietsers en voetgangers om moeten rijden of lopen. De omleidingsroute gaat over de Keersluisbrug en wordt met borden aangegeven.

9 minuten geleden
PZC walcheren open_in_new Zeeuwen vaak positief over hun woningcorporatie, Woningbouwvereniging Arnemuiden scoort het hoogst

VLISSINGEN - Zeeuwse huurders zijn over het algemeen te spreken over hun woningcorporatie. De cijfers die ze geven, liggen hoger dan het landelijk gemiddelde. Huurders bij Woningbouwvereniging Arnemuiden zijn, net als vorig jaar, het meest tevreden.

27 minuten geleden
PZC bevelanden open_in_new Mysterieuze piep stelt Kloetingse wijken voor raadsel

KLOETINGE - Bewoners van (delen van) de Kloetingse wijken Oostmolenpark en Riethoek staan voor een raadsel: waar komt toch die mysterieuze piep vandaan? Niemand die het weet, zelfs de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) niet.

29 minuten geleden
PZC zeeuws-vlaanderen open_in_new Moestuinen en grond rond zeedijk Perkpolder worden volgend jaar onderzocht

PERKPOLDER - Moestuinen rond Perkpolder worden onderzocht. Ook houdt Rijkswaterstaat een informatiebijeenkomst, voor mensen die in de omgeving van de zeedijk wonen.

29 minuten geleden
PZC walcheren open_in_new Ook Veers college ziet woningen en winkels op Oranjeplein zitten

DOMBURG - De wens van de Stadsraad en een aantal ondernemers om winkels en woningen op het Oranjeplein in Veere te vestigen, kan rekenen op steun van het Veerse college. Maar B en W willen eerst een gedegen stappenplan opstellen en een reeks afspraken maken.

31 minuten geleden
Omroep Zeeland open_in_new Bewoners van het azc ruimen zwerfvuil op

"Het is fijn om iets te doen voor de buurt", zegt Samba Sowe, bewoner van het asielzoekerscentrum (azc). Met zijn prikstok raapt hij een mondkapje op. Samen met twee andere bewoners en een begeleider van het azc in Middelburg ruimt hij al een week zwerfafval op in de buurt.

34 minuten geleden
PZC bevelanden open_in_new Aantal jongeren dat zorg nodig heeft daalt flink, maar tóch is Reimerswaal dit jaar een miljoen euro extra kwijt

KRUININGEN - Het aantal kinderen in Reimerswaal dat zorg nodig heeft, daalt flink. Maar toch is Reimerswaal dit jaar ruim een miljoen euro meer kwijt. Hoe kan dat?

42 minuten geleden
HV Zeeland open_in_new Extra controles op 'veiligere' kruising Middelburg

MIDDELBURG - Hij moest er een stuk veiliger op worden: de recent aangepaste kruising van de Poelendaeleweg, de Poelandaelesingel, de Nieuwe Vlissingseweg en de Vlissingsesingel in Middelburg. Veel weggebruikers houden zich echter niet aan de verkeersregels in de nieuwe situatie met (opnieuw) onveilige situaties als gevolg.

43 minuten geleden
PZC zeeuws-vlaanderen open_in_new Terneuzen komt met corona-steunfonds voor lokale culturele voorzieningen

TERNEUZEN - Lokale culturele voorzieningen in de gemeente Terneuzen kunnen een beroep doen een speciaal corona-steunfonds waarvoor ruim 367.000 euro beschikbaar is. Tot 31 december kunnen aanvragen worden ingediend. Of er veel verzoeken zullen komen, is nog afwachten.

44 minuten geleden
HV Zeeland open_in_new Getuigen van mishandeling Zaamslag gezocht

ZAAMSLAG - De politie is op zoek naar een mishandeling die enkele weken geleden plaatsvond op de Rondweg Zaamslag (N290) nabij Zaamslag.

46 minuten geleden
Omroep Zeeland open_in_new Drie Zeeuwen overleden aan corona, 41 nieuwe besmettingen

In het laatste etmaal zijn er in Zeeland minder nieuwe besmettingen geregistreerd dan in de etmalen daarvoor: 41. Gisteren en eergisteren waren de etmaalcijfers nog meer dan het dubbele daarvan. Wel blijken er in dat etmaal drie mensen als overleden genoteerd en er zijn ook drie ziekenhuisopnames geregistreerd.

46 minuten geleden
Internetbode Mark de Groot schrijft het ene na andere boek

MIDDELBURG – Mark de Groot is docent Engels op het Nehalennia in Middelburg en daarnaast schrijver van een nieuw fantasy-kinderboek. Zaterdag (28 november) publiceert hij de crime novelle ‘Harde les’. Lezers van Weekblad de Bode kunnen meedoen aan een actie waarmee ze een gesigneerd exemplaar kunnen winnen.Eerder publiceerde Mark de Groot het korte verhaal ‘Tijd en Wereld’ in de verhalenbundel ‘Rafels’ en het verhaal ‘Dansende olifanten op het ijs’. Begin dit jaar verscheen zijn fantasyboek ‘Het zoekavontuur van Geenhoorn’, de enige eenhoorn zonder hoorn. De crime novelle ‘Harde les’ is een mini-roman voor volwassenen in zakformaat. “Het gaat over Michael Smit die een donker verleden heeft”, legt de schrijver uit. FoutenSmit heeft zich voorgenomen om daarover nooit iets aan iemand te vertellen, totdat zijn zoon dezelfde fouten dreigt te maken. “Om Jayden op het rechte pad te houden, ziet Michael geen andere uitweg dan zijn diepste geheim met hem te delen.”WedstrijdOmdat in maart ook zijn jeugdthriller ‘Skygge’ verschijnt heeft hij een actie bedacht. Wie een gesigneerd exemplaar wil winnen kan vóór 5 december naar degrootschrijven@gmail.com mailen wat ‘Skygge’ betekent. De schrijver trekt uit de goede antwoorden een aantal winnaars.De Groot is sinds 2006 docent Engels. Eerst in de onderbouw, maar sinds elf jaar in de bovenbouw. Zijn favoriete onderdeel is literatuur. “Sinds mijn elfde schrijf ik al, geïnspireerd door Griekse mythologieën. Mijn eerste korte verhaal was dan ook toepasselijk ‘De Griekse Held’ getiteld, al deed het weinig buiten de familiekring.”Jules VerneHij las graag spannende avonturenverhalen van Jules Verne en later boeken van Stephen King en John Irving. En weer later, vanuit zijn studie Engels, zoveel mogelijk Engelstalige literatuur in alle genres. “‘Het zoekavontuur van Geenhoorn’ heb ik geschreven tijdens de zwangerschap van mijn vrouw. Mijn ongeboren dochter, die nu anderhalf is, was mijn muze. Het is het soort spannend, grappig en avontuurlijk verhaal dat ik als kind zelf graag las en waar ik van hoop dat de kinderen van nu er veel plezier uithalen.”Hij vindt het jammer dat zoveel Nederlandse kinderen de liefde voor het lezen verliezen zodra ze naar de brugklas gaan. ‘Harde Les’ kost 9,99 euro, Uitgeverij Godijn Publishing.

49 minuten geleden
PZC zeeuws-vlaanderen open_in_new Omstreden brug over Damse Vaart in Sluis ligt er pas over een jaar: ‘Er gaat heel wat fout’

SLUIS - Een brug over de Damse Vaart aan de Kaai in Sluis, het college van burgemeester en wethouders hoopt er nog steeds op. Volgens de eerste plannen zou hij er eind dit jaar moeten liggen, maar rond kerst 2021 is realistischer.

50 minuten geleden
Omroep Zeeland open_in_new Duet Tabitha en Paskal Jakobsen verschijnt op single

Het duet Blijf Nog Even Hier van Tabitha en Paskal Jakobsen van BLØF is op single verschenen. Het nummer stond al op het album Hallo Met Mij van Tabitha dat in september verscheen. Tabitha was afgelopen seizoen één van de deelnemers aan tv-programma Beste Zangers.

50 minuten geleden
PZC Tholen open_in_new Idee voor permanente schaaktafels in Thoolse speeltuinen

THOLEN - Een potje schaken in de buitenlucht kan binnenkort waarschijnlijk in verschillende kernen op het eiland Tholen. Daar komen permanente betonnen schaaktafels te staan.

55 minuten geleden
PZC bevelanden open_in_new De eerste tiny houses van Reimerswaal komen in Kruiningen

KRUININGEN - Reimerswaal krijgt binnenkort twee tiny houses. De primeur daarvoor is voor Kruiningen. Daar wil een particulier twee minihuisjes bouwen op een kavel in de Slotstraat.

56 minuten geleden
Internetbode Geerteskerk én Kloetinge in actie voor voedselbank

GOES - De Geerteskerk komt dit weekend in actie voor Voedselbank De Bevelanden en hoopt dat iedereen in Kloetinge meedoet.De actie vindt plaats in het kader van dankdag, de jaarlijkse dag waarop gelovigen stil staan bij ‘alles waarvoor ze dankbaar kunnen en willen zijn’. Vroeger waren dit de gewassen op het land, maar de laatste jaren trekken veel gelovigen het breder. “We hebben rond dankdag altijd een speciale dienst in de Geerteskerk”, zegt ouderling Peter Eversdijk. GrootsBezoekers nemen naar deze dienst al jaren spullen mee voor de voedselbank. “Dit keer wilden we het wat grootser aanpakken en het dorp betrekken. We zijn naar Bakker Boer gegaan, het punt in Kloetinge waar veel mensen hun boodschappen doen. Daar reageerden ze meteen enthousiast.”Houdbaar Volgens Eversdijk is het een goed moment om het grootser aan te pakken. “De voedselbank heeft het moeilijk, eerst doordat mensen boodschappen gingen hamsteren en nu kopen supermarkten ontzettend scherp in. Daardoor blijft er minder over voor instellingen zoals de voedselbank.” Er is vooral behoefte aan houdbare boodschappen zoals rijst, macaroni, blikken en potten groente, mixen voor bami en nasi, koffie, thee en suiker en soep in pakjes of blik. Er staat in de winkel ook een collectebus.ProbleemDe actie komt vanuit de werkgroep Hart en Ziel, die met de kerk naar buiten wil treden. Een van de doelen is om meer mensen naar binnen te krijgen, ook jongeren. “Anders hebben we over tien of vijftien jaar een probleem”, zegt Eversdijk nuchter. Hij is lid van de werkgroep. “We hebben meer ideeën, maar het is lastig om deze nu te verwezenlijken. Als het weer een beetje normaal is, willen we meer activiteiten gaan organiseren. Denk bijvoorbeeld aan lezingen. We hebben veel actieve mensen, die dit belangrijk vinden.”MuziekDe vrijwilligers van de Geerteskerk staan vrijdag en zaterdag (27 en 28 november) van 8.00 uur tot 12.00 uur bij Bakker Boer en op zaterdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur in de Geerteskerk. In de kerk zorgen organiste Mariëtte Evers en haar dochter Judith op harp ‘s middags vanaf 15.00 uur voor muziek.Meer informatie is te vinden op www.hartenzielkloetinge.nl.

1 uur geleden
Internetbode Middelburgs kindje per traumahelikopter naar ziekenhuis

MIDDELBURG - Hulpdiensten zijn dinsdagmiddag uitgerukt voor een reanimatiemelding van een kindje in Middelburg. Het patiëntje is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het met het kindje gaat, is niet bekend.Ambulances, politie-eenheden en ook burgerhulpverleners werden opgeroepen voor het noodgeval. De traumahelikopter landde op een grasveld naast de rotonde bij de Veerseweg. Hiervoor werd het verkeer tijdelijk stilgelegd.

1 uur geleden
De Bevelander open_in_new De drieteenstrandloper speelt met de golven

Het is najaar en dat betekent dat ze weer terug zijn aan onze Noordzeekust: de drieteenstrandlopers. Het zijn leuke, kleine vogeltjes met een speels gedrag. Je ziet ze vaak in groepjes op het natte zandstrand zoeken naar eten en snel wegrennen voor de golven.

1 uur geleden
PZC schouwen-duiveland open_in_new Eindelijk weer op de planken; niet in het theater, maar in een klaslokaal

BROUWERSHAVEN - Lange tijd kon het Zeeuwse Jeugdtheatergezelschap Theaterloods-B niet spelen. U raadt het al... corona gooide roet in het eten. Maar nu mogen ze weer. De leerlingen van OBS De Schoener in Brouwershaven krijgen binnenkort als een van de eerste try-out voorstellingen te zien.

2 uur geleden
PZC walcheren open_in_new Kopers tweede woning Biggekerke voelen zich bekocht

BIGGEKERKE - De eigenaren van een aantal woningen in Biggekerke voelen zich erg benadeeld als ze vanaf volgend jaar hun bezit niet meer mogen verkopen als tweede woning. Dat gaat zeker op voor een Duits echtpaar dat op 4 september een woning in het centrum kocht. ,,Zonder dat ze signalen kregen van de kant van de gemeente dat het beleid zou veranderen”, aldus hun raadsman Rini Moeliker. Hij geeft aan dat het echtpaar de woning beslist niet zou hebben gekocht als ze toen hadden geweten dat de gemeente volop aan het werk was met nieuwe richtlijnen.

2 uur geleden
HV Zeeland open_in_new Traumaheli ingezet bij melding kinderreanimatie (video)

MIDDELBURG - De traumahelikopter is aan het begin van de middag in Middelburg geland na een melding van een reanimatie van een kindje in een woning. Het patiëntje is uiteindelijk ook met de helikopter meegenomen naar een ziekenhuis.

2 uur geleden
PZC walcheren open_in_new Stips & Brokamp overschrijden grenzen in De Spot

MIDDELBURG - Zelf zien ze zich als ‘een ongebruikelijk dynamisch viool/piano duo’, maar Stips & Brokamp zijn bovenal uitmuntende musici die grenzen overschrijden en dus diverse muzieksoorten samenbrengen. En nu concerten weer zijn toegestaan, spelen ze donderdag in De Spot in Middelburg.

3 uur geleden
Internetbode Kruispunt moet Tholen stad beter bereikbaar maken

THOLEN - Er komt een kruispunt ter hoogte van de Molenvlietsedijk en de N286, vlakbij het huidige viaduct. Dat laat de gemeente Tholen weten. Op die manier hoopt men de stad Tholen beter bereikbaar te maken. De werkzaamheden starten in de loop van 2021.De gemeente Tholen onderzocht samen met de Provincie Zeeland de mogelijkheden om de bereikbaarheid van de stad Tholen en het bedrijventerrein te verbeteren. De oplossing is gevonden in de aanleg van een nieuw kruispunt. Het kruispunt wordt aangelegd ter hoogte van de Molenvlietsedijk en de N286, vlakbij het huidige viaduct. Op dit kruispunt wordt een ‘Intelligente Verkeerregelinstallatie’ (iVRI) geplaatst. De voorlopige planning is om in de loop van 2021 met de werkzaamheden te starten. “Bij het onderzoek naar de mogelijkheden is niet alleen rekening gehouden met de huidige verkeerssituatie, maar ook met de voorspellingen voor de toekomst”, zo zegt de gemeente. “De verwachting is dat de verkeersdrukte door toekomstige ontwikkelingen, zoals de ontwikkeling van nieuwbouw, verder zal toenemen. Met de aanleg van een nieuw kruispunt zorgen we voor een veiligere en prettigere leefomgeving in Tholen.”iVRIEen gewone verkeersregelinstallatie (VRI) houdt alleen rekening met het verkeer in de buurt van het kruispunt door middel van meetpunten in het wegdek. Een intelligente variant (iVRI) maakt gebruik van meetpunten veel verderop in de omgeving. Ook kan de iVRI informatie van weggebruikers ontvangen. Hierdoor ‘weet’ de installatie niet alleen óf er verkeer aankomt, maar ook wat voor soort verkeer, hoeveel, op welk tijdstip en welke route ze nemen. Zo kan de installatie automatisch de groentijd verlengen. De iVRI stimuleert zo de doorstroming en vermindert uitstoot. Ook verbetert het de verkeersveiligheid. In de toekomst kan de installatie worden gekoppeld aan andere iVRI’s, waardoor een groene golf in de spits kan ontstaan. De iVRI zorgt er ook voor dat hulpdiensten kunnen doorrijden.Vormgeving kruispuntOp dit moment onderzoekt de gemeente hoeveel rijbanen het kruispunt moet hebben om de verkeersstromen nu en in de toekomst goed te kunnen verwerken. Ook is de gemeente van plan om een tunnel aan te leggen voor fietsers en voetgangers. Met een tunnel wordt de verkeersveiligheid geborgd en wordt voorkomen dat fietsers en voetgangers de doorstroming op het kruispunt vertragen. Bovendien maakt de tunnel het kruispunt toekomstbestendig.VervolgNu er een oplossing is gevonden om de bereikbaarheid te verbeteren, gaat de gemeente aan de slag met de voorbereidingen. Dat betekent onderzoeken, afstemmen en ontwerpen. Ook wordt er gekeken naar de effecten op de omgeving. Om de inwoners te betrekken bij het proces, lanceert de gemeente binnenkort een projectwebsite. Door de coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk om fysiek samen te komen. Daarom vraagt de gemeente de inwoners om aan te geven op welke manier zij graag betrokken willen worden bij het project. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met de gemeente. [n]

4 uur geleden
De Faam open_in_new Sparen met de spaarpaal

KOUDEKERKE - Gedeputeerde Harry van der Maas, voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), en Pieter Wisse, wethouder van de gemeente Veere, hebben vrijdag 20 november 2020 het startsein gegeven voor de Safety Safe/spaarpaal in de Middelburgsestraat in Koudekerke.

4 uur geleden
PZC schouwen-duiveland open_in_new Fusie openbaar basisonderwijs Schouwen-Duiveland en Tholen strandt in zicht van de finish

ZIERIKZEE - De fusie tussen de Schouwse scholenkoepel Obase en OcTHO gaat voorlopig niet door. Alles leek in kannen en kruiken voor een samengaan per 1 januari, aldus directeur Ewald de Keijzer van Obase. Maar de Raad van Toezicht en gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de Thoolse evenknie trappen nu alsnog op de rem.

5 uur geleden
De Faam open_in_new Ontwerp jouw droomjacht

VLISSINGEN - Een jacht met een jacuzzi op de voorkant van het schip. Dat kun je met recht een droomjacht noemen. Deze maand werd in het kader van het vak Haven en Scheepvaart binnen het programma IMC Basis op basisschool De Ravenstein in Vlissingen een bijzondere gastles gegeven.

6 uur geleden
HV Zeeland open_in_new Celstraf voor man die expres hoestte bij handhaver

SCHARENDIJKE - Een 31-jarige Duitser heeft een celstraf gekregen omdat hij vorige week op de Brouwersdam bij een controle een handhaver in het gezicht hoestte nadat hij even daarvoor had gezegd mogelijk besmet te zijn met het coronavirus.

6 uur geleden
De Bevelander open_in_new Vernieuwde Bieb in de buurt Krabbendijke

De vernieuwde Bieb in de buurt Krabbendijke, in zorgcentrum Ter Weel, gaat weer open en wel op dinsdag 1 december vanaf 9.30 uur. Door de verbouwing van Ter Weel heeft de Bieb in de buurt een mooie nieuwe plek gekregen op de begane grond. Mede door corona heeft het de opening iets langer op zich laten wachten. De medewerkers zijn daarom extra verheugd om weer bezoekers te mogen verwelkomen.

7 uur geleden
De Bevelander open_in_new Fietsverlichtingscampagne AAN gaat in het donker van start

Op woensdag 25 november gaat in navolging van de landelijke fietsverlichtingscampagne de Zeeuwse Fietsverlichtingscampagne AAN in het donker van start. Namens de Provincie Zeeland/het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) geeft wethouder verkeer en vervoer van de gemeente Kapelle Jon Herselman het startsein hiervoor. De campagne is er op gericht om fietsers te stimuleren om fietsverlichting te gebruiken bij schemer, in het donker en bij slecht zicht.

7 uur geleden
De Bevelander open_in_new Pakjesjacht geopend in Hoedekenskerke

Nu de Sint dit jaar niet op de gebruikelijke wijze zal aankomen in Hoedekenskerke, heeft de goedheiligman samen met een aantal vrienden op het dorp er toch voor gezorgd dat er voor de kinderen iets te doen is. Zo zijn er een kleurwedstrijd en een heuse pakjesjacht van start gegaan.

7 uur geleden
De Faam open_in_new 'Open nieuwe OV-lijnen in plaats van ze te schrappen'

MIDDELBURG - In de Provinciale Staten is aandacht gevraagd voor het Zeeuwse openbaar vervoer. Volgens Statenlid Ralph van Hertum moet worden gedacht aan kansen voor het Zeeuwse ov, in plaats van het schrappen van ov-lijnen. Hij wil de hulp inroepen van de Zeeuwen om verborgen lijnen bloot te leggen.

9 uur geleden
PZC Tholen open_in_new Toch geld voor Bergse binnenstad: ‘Maar daarmee zijn de winkels nog niet terug’

BERGEN OP ZOOM - Een goede uitstraling en verzorging van de stad, het koesteren van de cultuur en het herbestemmen van leegstaande panden. De Vereniging Binnenstad heeft in een korte notitie de wensen voor een vitale binnenstad gedeeld. En die passen wel bij wat de gemeente vorige week heeft afgesproken met de provincie.

10 uur geleden
PZC schouwen-duiveland open_in_new Vijf bomen voor vijf eeuwlingen

ZIERIKZEE - Vijf stevige bomen voor evenzoveel kranige dames. Burgemeester Jack van der Hoek zet de traditie voort die zijn voorganger Gerard Rabelink tien jaar geleden op Schouwen-Duiveland introduceerde, het planten van een boom voor iedere 100-jarige op het eiland.

17 uur geleden
De Faam open_in_new geslaagd Basisscholentoernooi 2020

MIDDELBURG - Woensdag 18 november werd het Middelburgse Basisscholierentoernooi tafeltennis gehouden in de Zandkuil.

20 uur geleden
PZC bevelanden open_in_new Gerty helpt gehandicapte voetballers in Gambia: ‘Ik heb beloofd voor ze te zorgen’

RILLAND - Als kind wilde Gerty Poort altijd al naar Afrika. ,,Ik wilde graag het ontwikkelingswerk in.” In 2018 was het eindelijk zover: ze ging op vakantie naar Gambia. Met als gevolg dat de Rillandse zich nu inzet voor het Gambia Amputee Football Team (GAFT). ,,Het voelt alsof ik nu mijn droom kan waarmaken."

21 uur geleden
PZC schouwen-duiveland open_in_new Kany (8) galoppeert op haar levensgrote houten paard door Dreischor

DREISCHOR – Een levensgroot houten paard op wieltjes rijdt in Dreischor rond. Bestuurster Kany (8) kreeg haar vader zo gek om een modelpaard te fabriceren. Haar vriendinnetje Gwen heeft er inmiddels ook één. ,,Ze doen net of het echte paarden zijn.”

21 uur geleden