Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

zaterdag 16 oktober 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland
Internetbode Vrouw gewond nadat geiser ontploft in stacaravan aan Zandweg in Sirjansland

SIRJANSLAND - In een caravan aan de Zandweg in Sirjansland is zaterdagmiddag een brand ontstaan. Hierbij is een persoon gewond geraakt. Rond 12.20 uur kwam er een melding binnen van een brand in een caravan aan de Zandweg in Sirjansland. Daarop ging de brandweer met spoed ter plaatse. In de stacaravan was een geiser door onbekend reden tot ontploffing gekomen. Daarna brak er brand uit. Deze had de brandweer echter snel onder controle. De bewoonster van de caravan raakte gewond bij de ontploffing van de geiser. Zij is nagekeken door het ambulancepersoneel. 

49 minuten geleden
PZC bevelanden open_in_new Geen droomhuis voor Tamara Kik (24) in Sirjansland of Bruinisse. Toch denkt ze samen met Zeeuwland mee over oplossingen

BRUINISSE - Tamara Kik (24) uit Sirjansland wil dólgraag in haar eigen dorp of in Bruinisse wonen. Maar haar droomhuis kopen zit er op de huidige woningmarkt niet in. Ze is één van de starters waarmee Zeeuwland onlangs in gesprek ging. De woningcorporatie wil meer levensloopwoningen en kleine startershuizen voor de verkoop bouwen. Is er grond beschikbaar en steekt stikstof geen spaak in het wiel dan kan Zeeuwland snel stappen zetten.

1 uur geleden
Omroep Zeeland open_in_new Van alle Europeanen hebben de Zeeuwen het meeste vertrouwen in hun medemens

Van alle Europeanen hebben Zeeuwen het meeste vertrouwen in de mensen om hun heen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Göteborg in Zweden.

1 uur geleden
PZC schouwen-duiveland open_in_new Niet iedereen blij met nieuwe parkeerterreintje

SCHARENDIJKE – Op de voormalige gemeentewerkplaats aan de Dijkstraat in Scharendijke wil de gemeente een parkeerterreintje met 21 parkeerplaatsen aanleggen. Aanpalend aannemersbedrijf Verjaal is niet blij.

2 uur geleden
PZC walcheren open_in_new Douwe Eisenga stijgt met stip in de Klassieke Top 400

MIDDELBURG - De Middelburgse componist Douwe Eisenga is dit jaar de grootste stijger in de Klassieke Top 400. Met For Mattia klimt hij van de 381e naar de 99e plaats.

2 uur geleden
PZC walcheren open_in_new Oogvereniging komt met nieuwe campagne voor slechtzienden: ‘Wat je ook rijdt, stop altijd’

MIDDELBURG - ‘Kijk uit je doppen!’ Dat kreeg Margriet Rol (73) uit Veere wel eens te horen op straat, toen ze nog in de Randstad woonde. Ze is slechtziend: als ze naar buiten gaat, neemt ze altijd haar witte stok mee om zich te oriënteren. Haar boodschap: ,,Stop altijd. En vraag eens of je kunt helpen.”

2 uur geleden
PZC walcheren open_in_new Vakbond FNV: ‘Zeeland is bezig busvervoer kapot te maken’

MIDDELBURG - Zeeland is bezig met het ‘stelselmatig afbreken’ van het streekvervoer. De provincie heeft er mede voor gezorgd dat diverse buslijnen ‘kapot zijn gemaakt’, stelt de FNV. De vakbond vreest dat openbaar vervoer in Zeeland alleen maar verder verschraalt.

2 uur geleden
PZC zeeuws-vlaanderen open_in_new Juvent vertrekt uit Zeeuws-Vlaanderen door gebrek aan personeel

TERNEUZEN - Ga maar inpakken, over een paar dagen verhuizen we naar Middelburg. Van de ene dag op de andere dag is Het Anker gesloten en is Juvent vertrokken uit Zeeuws-Vlaanderen.

2 uur geleden
PZC zeeuws-vlaanderen open_in_new Ledeltheater omkleedt laatste vertoning Slag om de Schelde met groots programma

OOSTBURG - Het Ledeltheater in Oostburg pakt zondag flink uit met de laatste vertoning van de Slag om de Schelde. Het geldt als slotstuk van 75 jaar herdenken.

2 uur geleden
PZC zeeuws-vlaanderen open_in_new Hoe meer volk over de vloer, hoe liever Rosa de Wever (100) het heeft

AXEL - Volle bak in de woonkamer van Rosa de Wever - de Neve in Axel. Geen beter cadeau voor de honderdste verjaardag dan veel volk over de vloer want dat is wat ze graag ziet en gewend is.

2 uur geleden
PZC walcheren open_in_new ‘Velen dromen ervan, maar zij doen het, zij bouwen een ecologisch wijk’

SEROOSKERKE (W) - Velen dromen ervan, maar zij doen het. Die woorden gebruikte de Veerse wethouder Chris Maas (PvdA/GL, wonen) vrijdag om zijn bewondering te tonen voor de mensen die zes jaar geleden het initiatief namen om een ecologische wijk op te zetten. Hij doelde onder andere op Frits en Carry den Heijer uit Biggekerke die het niet lieten bij dromen. Mede dankzij hun inzet en doorzettingsvermogen verrijst er nu aan de rand van Serooskerke een wijkje met 25 woningen en een gemeenschappelijk gebouw, een gedeelde, eetbare tuin en speelruimte voor kinderen. En dat alles zo ecologisch en duurzaam mogelijk.

2 uur geleden
Omroep Zeeland open_in_new Gewonde man in Middelburg mogelijk gestoken

Een man is in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt in de buurt van het station in Middelburg. Vermoedelijk was er sprake van een steekpartij.

3 uur geleden
PZC schouwen-duiveland open_in_new ‘Net de camper opgeborgen en nu is het snoeitijd’

NOORDGOUWE - Verhalen van mensen liggen op straat. Wij tekenen ze elke week op.

3 uur geleden
HV Zeeland open_in_new Verdachten overval winkel Middelburg opgepakt (video)

MIDDELBURG - De politie heeft vanochtend in Oost-Souburg drie personen aangehouden naar aanleiding van een overval in Middelburg. De drie zaten in een voertuig met Belgisch kenteken.

4 uur geleden
PZC bevelanden open_in_new Rentmeester Dries van Huykelom van de Pas: ‘Het is altijd een verademing om Zeeland binnen te rijden’

De heerlijkheid Sinoutskerke en Baarsdorp, in de Zak van Zuid-Beveland, beslaat zo’n 1200 hectare. Eens per maand rijdt rentmeester Dries Hendrik Jan van Huykelom van de Pas hier rond, in wie Olivier B. Bommel direct een heer van stand zou herkennen.

4 uur geleden
PZC zeeuws-vlaanderen open_in_new Kapelaan Jochem vertrekt uit Zeeuws-Vlaanderen: ‘Het was kort, mijn hart huilt’

,,Bisschop Liesen heeft mij gevraagd pastoor te worden in Oosterhout. Wie ben ik dan om nee te zeggen?” Na drie jaar verlaat kapelaan Jochem van Velthoven Zeeuws-Vlaanderen. ,,Het was kort, mijn hart huilt. Ik blijf ambassadeur voor dit stukje Nederland met het prachtige landschap, de eigen cultuur en vooral de gastvrijheid van de mensen.”

4 uur geleden
Internetbode Winkel aan Spanjaardstraat overvallen: dader vlucht in grijze Opel Zafira met Belgisch kenteken

MIDDELBURG - Een winkel aan de Spanjaardstraat in Middelburg is zaterdagochtend overvallen. De dader is gevlucht in een grijze Opel Zafira met Belgisch kenteken. Rond 09.20 uur werden de inzittenden van het voertuig aangehouden in Oost-Souburg. Rond 08.40 uur kwam er een melding binnen van een overval in een winkel aan de Spanjaardstraat. De politie meldt dat er vermoedelijk niemand gewond is geraakt. De dader vluchtte na de overval in een grijze Opel Astra met Belgisch kenteken. De dader zou een licht getinte man van 30 tot 35 jaar oud zijn. Hij is rond de 1.75 meter en heeft een normaal postuur. Volgens het signalement droeg hij een beige regenjas en een spijkerbroek. In de auto zaten nog twee andere inzittenden. Rond 09.20 uur zijn in Oost-Souburg in de omgeving van de Spoorstraat drie inzittenden van een Belgische Opel Zafira aangehouden. De mannen zijn overgebracht naar een politiecellencomplex. Hun betrokkenheid bij de overval wordt onderzocht. De auto is in beslag genomen en wordt getakeld. 

5 uur geleden
Omroep Zeeland open_in_new Drie overvallers gepakt na overval op Middelburgse winkel

Rond 8.40 uur is een winkel in de Spanjaardstraat in Middelburg overvallen. De drie daders, mannen uit Rucphen (26), Middelburg (39) en België (39) zijn rond half tien gepakt op de Bermweg in Oost-Souburg. Bij de overval raakte volgens de politie niemand gewond.

5 uur geleden
HV Zeeland open_in_new Gewonde bij vermoedelijk steekincident Middelburg (video)

MIDDELBURG - Bij een ruzie in de buurt van het NS-station in Middelburg is vannacht iemand gewond geraakt. Vermoedelijk was sprake van een steekincident.

12 uur geleden
Omroep Zeeland open_in_new Na 25 uur dansen Zeeuwse dansers nog steeds: dansmarathon is op de helft

De twee Zeeuwse deelnemers aan de Dansmarathon zijn nog altijd in de race om 100.000 euro te winnen. De dansers dansen vijftig uur lang achter elkaar. Inmiddels is de marathon op de helft en dansen zowel Danny Tilroe uit 's-Gravenpolder als Marcel van Hoek uit Domburg nog onverminderd door.

17 uur geleden
PZC schouwen-duiveland open_in_new Kees Everwijn dirigeert nu voor eeuwig bij het Breedveld in Zonnemaire

ZONNEMAIRE - ,,Zijn hoofd is wat smaller dan ik mij herinner, maar dat zal de ouderdom wel zijn.” Verder herkent oud-leerling Kees de Munnik (84) zijn dirigent Kees Everwijn volledig in het bronzen beeld dat vrijdagmiddag is onthuld in Zonnemaire.

17 uur geleden
PZC schouwen-duiveland open_in_new Motorrijder loopt botbreuk op bij botsing met paaltje in Dreischor

DREISCHOR - Een motorrijder heeft vanmiddag een botbreuk opgelopen toen hij tegen een paaltje reed op de Gaanderse'sweg in Dreischor.

20 uur geleden
PZC bevelanden open_in_new Ouders boos: kinderen van te kleine Kloetingseschool moeten naar lokalen in het Ostrea Lyceum

KLOETINGE - Kinderen uit de groepen 7 en 8 van de Kloetingseschool krijgen binnenkort les in het Ostrea Lyceum in Goes. Een grote groep ouders is daar boos over. ,,Wij willen onze kinderen graag nog even behoeden voor dat pubermilieu.’’

20 uur geleden
PZC bevelanden open_in_new Watersuites Paardekreek vooral in winterrust schadelijk, zegt ZMf

DEN HAAG/KORTGENE - De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) is tegen de bouw van 26 watersuites boven het ondiepe water van het Veerse Meer. De huisjes worden gebouwd door camping en villapark De Paardekreek in Kortgene.

20 uur geleden
HV Zeeland open_in_new Motorrijder gewond bij ongeluk in Dreischor

DREISCHOR - Een motorrijder is vanmiddag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de grens van de bebouwde kom van Dreischor.

20 uur geleden
HV Zeeland open_in_new Fietser gewond bij valpartij in Zonnemaire

ZONNEMAIRE - Een fietser is vrijdag halverwege de middag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Zuidweg (N654) in Zonnemaire op Schouwen-Duiveland.

21 uur geleden
Internetbode ‘Kinderboeken zijn populair, ouders willen hun kinderen even zonder scherm zien’

Voor Joyce Verwijs (38, links) van Dieleman Boekhandel lopen boeken als een rode draad door haar leven. Ze is de vijfde generatie in de boekhandel die al sinds 1926 gevestigd is in Tholen. Daar is ze trots op. Evenals op het feit dat zoveel kinderen van het eiland de weg naar haar zaak weten te vinden.“Kinderenboeken verkopen ontzettend goed”, weet ze. “Mede dankzij de goede samenwerking met de scholen hier op het eiland. Dat is een bewuste keuze, want we willen de kinderen heel graag stimuleren om te lezen. Als een jong kind niet gaat lezen, doet hij dat in de regel ook niet als hij ouder is dus je kunt er niet vroeg genoeg mee beginne.” Volgens Joyce zit het op Tholen goed qua leesgedrag van kinderen. “Tegenwoordig zijn er ook veel boeken voor kinderen die het misschien lastig vinden om te lezen. Boeken als Leven van een Loser of Dagboek van een Muts zijn om die reden al jarenlang bestsellers. Er staan veel graphics in waardoor het erg makkelijk leest, waardoor de leesvaardigheid eigenlijk ongemerkt verbetert”, weet ze. Joyce ziet regelmatig kinderen met hun zakgeld of verjaardagscentjes een mooi boek uit komen zoeken, maar heeft er ook alle begrip voor dat echte boekenwurmen niet iedere week een nieuw boek kunnen kopen. “Daarom hebben we een mooie samenwerking met de bibliotheek. Alle boeken die daar staan, komen van ons. We zien het dus zeker niet als concurrentie.” Het valt Joyce op dat e-books zeer zeker niet populair zijn onder ouders. “Mensen willen hun kinderen juist even zonder scherm zien.” 

1 dag geleden
Internetbode Els en Yora Martijn spelen klarinet bij Scheldegalm: ‘Je zet samen iets neer waarvan anderen ook genieten’

HANSWEERT - De keren dat Els Martijn is verhuisd in haar leven, reisde haar hobby met haar mee en meldde ze zich aan bij de plaatselijke muziekvereniging. Nu woont ze alweer jaren in Hansweert en speelt ze klarinet bij Scheldegalm. Haar 12-jarige dochter Yora heeft dat instrument inmiddels ook ontdekt en zoon Serre (10) oefent er vrolijk op los op de bariton.Els’ vader speelde muziek toen zij klein was en ze vindt het mooi dat ze die liefde heeft doorgegeven aan haar eigen kinderen. “Al weet ik niet hoe ik dat gedaan heb”, lacht ze. Misschien door haar enthousiaste manier van erover praten? “Muziek is zó leuk! Ik neurie hele dagen.” Muziek maken in verenigingsverband maakt het voor Els nog mooier. “Je zet met z’n allen iets neer waarvan anderen ook kunnen genieten. Daar word ik warm van.” Scheldegalm is met zo’n twintig spelende leden een relatief kleine club en dat maakt het samenspel intiemer, vindt ze. “Je bent een team, dus je moet goed naar elkaar luisteren.” Sinds ruim vier jaar speelt haar dochter ook mee. “Op de basisschool begon ik met blokfluit en nu speel ik klarinet”, vertelt Yora, die zondag - in haar nieuwe uniform - onder meer genoot van het muziekstuk ‘Pirates of the Caribbean’. “Het is mooi om muziek te maken en ik speel graag klarinet door wat je er allemaal mee kunt.” De dirigent daagt de muzikanten graag uit en dat maakt hun hobby leerzaam. “Laatst kreeg ik een stuk met hoge noten”, geeft Els een voorbeeld, “het is mooi als het dan lukt die goed te spelen.”

1 dag geleden
Zeeland Veilig open_in_new Convenant voor calamiteitenzender Omroep Zeeland

Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en Omroep Zeeland hebben vandaag hernieuwde afspraken gemaakt over de officiële berichtgeving door de overheid bij een calamiteit in de provincie.

1 dag geleden
Internetbode Maarten van Rossum komt de stoomhijskraan onthullen

VLISSINGEN - Er is zes jaar met man en macht aan gewerkt, maar aanstaande vrijdag komt Stoomhijskraan Schelde 38 terug naar het Scheldeterrein. Het is de droom van initiatiefnemer Wesley Sekewael. Dat de restauratie van de kraan uit 1946 na de nodige tegenslagen is voltooid mag gerust een prestatie van formaat genoemd worden.De stoomhijskraan is in 2015 gekocht door Sekewael en de restauratie is in verschillende fases uitgevoerd. Allereerst is de kraan geconserveerd en begon de toektocht naar ontbrekende delen. Daarna is alles gereinigd, gerestaureerd en waar nodig aangevuld. In de slot fase is alles weer geassembleerd tot de kraan weer helemaal eruit zag zoals hij eruit moet zien, en alles nog in werkende staat ook. De restauratie is uitgevoerd door een ploeg van zo’n tien vrijwilligers en heeft tien jaar geduurd. Diverse landelijke en lokale fondsen zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaanfonds en de Stichting Moerman Promotie Vlissingen financierden met subsidies het project. Het Van de Velde Publicatiefonds subsidieerde de opzet van de website met historische documentatie over de kraan en informatie over de restauratie. In 2019 ontving de stichting al de cultuurprijs van het Prins Bernhard Fonds Zeeland voor het restauratieproject.Van RossumDe stoomhijskraan is in 1946 gebouwd door scheepswerf De Schelde en heeft nog tot in de jaren zeventig dienst gedaan. Toen de kraan werd gebouwd was het stoomtijdperk allang voorbij maar oliebrandstof en metaal waren schaars in de naoorlogse jaren en stoomkracht was goedkoop en betrouwbaar. Bovendien kon de scheepswerf de kraan zelf bouwen met materiaal dat reeds voorhanden was. De kraan komt nu te staan op een stuk gerestaureerde spoorrails nabij museum Scheldewerf dat is gevestigd in de voormalige Verbandkamer. De stoomhijskraan wordt aanstaande vrijdag onthuld door de beschermheer van de Stichting Stoomhijskraan Schelde 38: emeritus hoogleraar en televisiepersoonlijkheid Maarten van Rossum. Voorafgaand aan de onthulling om 18 uur is er in hal 3 van de Machinefabriek een bijeenkomst voor de vrijwilligers, sponsors, financiers, bedrijven en particulieren die aan het restauratieproces hebben meegeholpen.[n]

2 dagen geleden
PZC Tholen open_in_new Tholen wil nu echt afrekenen met onkruid in de straten: budget gaat wéér omhoog

THOLEN - Het is veel bewoners van Tholen - en daardoor ook politici - al jaren een doorn in het oog: het vele onkruid op straat en stoep. Het gemeentebestuur wil de boel nu echt verbeteren en trekt opnieuw extra geld uit voor de aanpak ervan.

2 dagen geleden
Zeeland Veilig open_in_new ZeelandVeiligApp is nu online!

Passend bij de website www.zeelandveilig.nl is een app ontwikkeld. Doel van de app is het geven van informatie en adviezen bij dreigingen en incidenten. . Situaties waarbij je snel wil weten wat er aan de hand is en wat je kan doen om jezelf en eventueel mensen in je omgeving in veiligheid te brengen.  

2 dagen geleden
Veiligheidsregio Zeeland open_in_new Crisisoefening Veiligheidsregio Zeeland met Oiltanking Terneuzen B.V. 

Op 30 september 2021 vonden bij Oiltanking Terneuzen B.V. in Hoek twee crisisoefeningen plaats. Het doel van deze oefeningen is om alle betrokkenen van het bedrijf en de hulpdiensten inzicht te geven in elkaars werkwijze. Samen oefenen draagt bij aan een nog betere samenwerking.

3 dagen geleden
PZC Tholen open_in_new Thoolse slaperdijken kunnen veel waardevoller zijn voor natuur - maar dan moet er wel wat gebeuren

DREISCHOR - Tientallen verwaarloosde dijkjes op Schouwen-Duiveland en Tholen wachten de komende zes jaar extra aandacht. Onderzoekers Linde Slikboer en Niels Godijn willen ze terugbrengen naar hun oorspronkelijke staat.

3 dagen geleden
PZC Tholen open_in_new Vleermuizen en uil zorgen voor meevaller bij renovatie zwembad Haestinge

SINT-MAARTENSDIJK - De renovatie van zwembad Haestinge in Sint-Maartensdijk is een stapje dichterbij nu blijkt dat er geen speciale ontheffing nodig is om te gaan slopen.

3 dagen geleden
PZC Tholen open_in_new Gewonde vrouw gevonden in woning in Tholen

THOLEN - In een woning aan de Prins Bernhardstraat in Tholen is vanmiddag een gewonde vrouw gevonden. De politie onderzoekt wat er in de woning is gebeurd.

4 dagen geleden
Veiligheidsregio Zeeland open_in_new Veiligheidsregio Zeeland hijst regenboogvlag

Vandaag is het Internationale Coming Out Day en hijsen alle 25 veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en het IFV de regenboogvlag. Net als veel overheidsorganisaties en Brandweer Nederland, hijst ook Veiligheidsregio Zeeland vandaag de regenboogvlag. Dit doen wij om te laten zien dat wij staan voor een diverse, prettige en veilige werkomgeving waar iedereen welkom is, ongeacht afkomst, geslacht of seksuele voorkeur.  

5 dagen geleden
Veiligheidsregio Zeeland open_in_new Brandweeroefening in havengebied North Sea Port

In september en oktober oefent de Brandweer op verschillende locaties in het havengebied van North Sea Port. In de oefeningen wordt de structuur van grootschalig brandweeroptreden geoefend, met een groot aantal voertuigen en brandweerpersoneel. Daarbij wordt geoefend op onderlinge communicatie, afstemmen met eenheden, andere leidinggevenden en tactische keuzes.

1 maand geleden