De Telegraaf

IS eist aanslagen Sri Lanka op

10:58

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka waardoor meer dan driehonderd mensen omkwamen. De beweging deed dat via het eigen persbureau Amaq maar gaf geen bewijzen.

Vervolging dreigt voor Franse oud-premier

De Telegraaf

Justitie in Frankrijk wil de voormalige premier François Fillon vervolgen voor onder andere misbruik van publieke middelen. Hij had zijn vrouw jarenlang als politiek assistent op de loonlijst staan terwijl zij nagenoeg geen werk zou hebben verricht.

10:51

RIVM scherpt vaccinatieadvies mazelen aan

Algemeen Dagblad

Gezondheidsinstituut RIVM adviseert vakantiegangers om hun baby's vervroegd te laten vaccineren als ze naar landen reizen waar mazelen zijn uitgebroken. Daarbij heeft het instituut zijn lijst van risicovolle landen uitgebreid.

10:45

De directeur van het Haga Lyceum verdiende meer dan toegestaan: ‘Het wordt nu tegen ons gebruikt’

Trouw

De directeur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam verdiende in het eerste schooljaar meer dan toegestaan. Een administratieve fout, die inmiddels is rechtgezet, maar nu wordt misbruikt in de strijd tegen de islamitische school, zegt hij.

10:15

Inzamelactie voor Sri Lanka: 'Het is zo'n lief land, zo verbaasd dat het daar gebeurt'

NOS

Ramona de Wit is met haar stichting Kalyani een inzamelingsactie begonnen voor de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka. "Het ging zo goed met het land, zulke lieve mensen, en zo'n lieve cultuur. Je bent gewoon verbaasd dat het - van alle plekken - hier gebeurt. Dus ik probeer te helpen." De Wit gaat regelmatig terug naar haar geboorteland Sri Lanka om vrijwilligerswerk te doen. Afgelopen zondag zou ze eigenlijk aankomen in Sri Lanka, maar ze had haar vliegtickets geannuleerd omdat haar zoontje waterpokken had. Zondag kwamen bij een serie aanslagen zeker 310 mensen om het leven. Horrorfoto's "Ik werd die ochtend uit mijn bed geappt met horrorfoto's. Dat kwam wel binnen. Het waren geen leuke foto's, niet de foto's die je op het nieuws ziet, laat ik het maar zo zeggen", vertelt ze aan het NOS Radio 1 Journaal. De Wit heeft met haar stichting vijf computerschooltjes in het land opgericht. Een van haar contactpersonen raakte gewond bij de aanslag, inmiddels is die weer uit het ziekenhuis. Een ander contactpersoon verloor meerdere vrienden. "Het was een en al chaos die dag. Het zijn vrienden geworden, dus er was bij ons thuis ook paniek." In de katholieke kerk in Zeist kwamen zondag een aantal Sri Lankanen samen. Ook zij zijn enorm geschrokken door het nieuws. "Het ging een tijdje echt weer goed in het land." De Wit wil nu zoveel mogelijk geld ophalen. Het doel is 20.000 euro. Ze heeft met haar contactpersonen afgesproken op een later moment te beslissen waar het geld precies naartoe gaat. "Als er genoeg geld binnen is, gaan we kijken waar we het geld het best aan kunnen besteden, waar we de meeste impact kunnen hebben. Er is meer dan genoeg te doen. Ik heb gisteren nog gebeld met mijn contactpersoon en die zei dat er veel kinderen zijn die een arm missen, of blind zijn geworden; of hun ouders zijn verloren. En de kerken zijn natuurlijk kapot." Nationale rouw Vandaag is een dag van nationale rouw in het land. Vanmorgen werden drie minuten stilte in acht genomen. Veel mensen in het land leven nog in onzekerheid. De lichamen van veel slachtoffers zijn onherkenbaar verminkt waardoor de identificatie ingewikkeld is. Vanochtend werd een massabegrafenis gehouden:

10:13

Vader opgeblazen jongetje reageert

De Telegraaf

De verklaring van de gebroken vader van een 11-jarig Amerikaans jongetje dat door de terroristen in Sri Lanka is opgeblazen, is hartverscheurend.

9:59

Vietnamese oud-president die Killing Fields stopte, overleden

NOS

Na een lang ziekbed is de Vietnamese oud-president Le Duc Anh op 99-jarige leeftijd overleden. Hij sloot zich al in de jaren 30 van de vorige eeuw aan bij de communistische partij en vocht achtereenvolgens tegen de Franse kolonisator en tegen de Amerikanen in de Vietnamoorlog (1955-1975). In 1975 hoorde hij bij de 'bevrijders van Saigon', het huidige Ho Chi Minh Stad, die de regering van het pro-Amerikaanse Zuid-Vietnam omverwierpen en de laatste Amerikaanse militairen verjoegen. Invasie van Cambodja Drie jaar later leidde Le Duc Anh de Vietnamese invasie in buurland Cambodja, waarmee een eind kwam aan het schrikbewind van Pol Pot en zijn militante Rode Khmer. Onder diens bewind kwamen naar schatting 1,5 tot 2 miljoen Cambodjanen om het leven, van wie velen in de zogeheten Killing Fields ten zuiden van de hoofdstad Phnom Penh. Le Duc Anh was van 1992 tot en met 1997 president van Vietnam. Hij bleef een conservatieve communist die moeite had met voorzichtige hervormingen in de richting van de markteconomie.

9:58

Lexus-aso ziet agent over het hoofd

De Telegraaf

Een politieagent wordt zondag behoorlijk van de sokken gereden op een snelweg tussen St. Petersburg en het Russische Pskov.

9:56

Na 30 jaar schaven wordt malariavaccin voor het eerst op grote schaal getest

Algemeen Dagblad

Er wordt de komende jaren voor het eerst op grote schaal een malariavaccin getest. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat kinderen in Malawi, Kenia en Ghana inenten. Het is een langverwacht vaccin, waaraan al dertig jaar wordt gewerkt.

9:47

De openbare orde verstoren is voor actiegroep Extinction Rebellion de enige manier

Trouw

De Britse beweging Extinction Rebellion krijgt internationaal navolging. Deze activisten verstoren de openbare orde en eisen klimaatrevolutie. Wat is dit voor een groep? Trouw keek mee bij de Nederlandse tak.

9:44

Musk: Volgend jaar zijn er een miljoen zelfrijdende taxi’s van Tesla

Algemeen Dagblad

Tesla wil volgend jaar ruim een miljoen zelfrijdende taxi’s op de weg hebben in de Verenigde Staten. Dat beloofde topman Elon Musk gisteren bij een beleggersdag. Volgens hem zijn investeringen in zelfrijdende auto’s momenteel ‘zowat de belangrijkste kostenpost’ van zijn organisatie. Het is erg onzeker of Musk zijn ambitie waar kan maken.

9:25

Experimentele gentherapie Novartis veroorzaakte mogelijk dood baby

Algemeen Dagblad

Een experimentele behandeling van farmaciegigant Novartis heeft mogelijk geleid tot de dood van een baby. Dat liet het Zwitserse bedrijf weten na onderzoek. De baby is behandeld met Zolgensma, een nieuwe gentherapie die de ernstige spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) moet tegengaan.

9:25

Lodewijk Asscher werkte aan een nieuw verhaal voor zijn partij: ‘Ik heb veel geleerd van hoe het beter kan dan vroeger’

Trouw

Het afgelopen jaar dacht PvdA-leider Lodewijk Asscher na over de oorzaken van het enorme zetelverlies in 2017. En hij werkte aan een nieuw verhaal voor zijn partij. 'De tijdgeest is aan het veranderen.'

9:20

Verpakkingstroep door online shoppen? Niet met deze uitvinding

Trouw

Digitaal winkelen, hoewel handig, brengt bergen verpakkingsmateriaal met zich mee. Herbruikbare RePacks moeten uitkomst bieden.

9:12

'Terreuraanslagen Sri Lanka waren vergelding voor Christchurch'

NOS

De golf van aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka van zondag was bedoeld als vergelding voor de terreurdaad vorige maand in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Dat heeft de onderminister van Defensie van Sri Lanka gezegd in het parlement. Hij baseert zich op de eerste resultaten van het onderzoek naar de aanslagen van zondag. In Christchurch schoot Brenton Tarrant, een 28-jarige Australiër, op 15 maart vijftig mensen dood in en bij twee moskeeën. Tientallen anderen raakten gewond. Tarrant is een rechts-extremist, die heeft verklaard dat hij wraak wilde nemen voor aanslagen door moslimextremisten in Europa. Er zijn voor het eerst beelden naar buiten gekomen van de aanslagen. Het gaat om bewakingsbeelden, waarop verdachte van de aanslag op de Sint Sebastiaankerk in Negombo is te zien: Minister Wijewardene voegde eraan toe dat het ernaar uitziet dat twee radicaal-islamitische groeperingen uit Sri Lanka de aanslagen hebben gepleegd: hij noemde behalve National Thawheed Jama'ath (NTJ) de eveneens onbekende Jammiyathul Millathu Ibrahim. De verantwoordelijkheid is overigens nog altijd niet opgeëist. Hij maakte ook bekend dat het dodental is opgelopen tot 321. Onder de doden zijn 38 buitenlanders. Zo'n 500 mensen zijn gewond geraakt; van hen liggen er nog 375 in ziekenhuizen. De VN-kinderrechtenorganisatie Unicef heeft bekendgemaakt dat onder de doden 45 kinderen zijn.

9:03

Paleis deelt foto's van jarige prins Louis (1)

NOS

Het is een drukke verjaardagsweek voor de Britse koninklijke familie: afgelopen zondag blies de Britse koningin Elizabeth 93 kaarsjes uit en vandaag wordt prins Louis, de jongste zoon van prins William en Kate Middleton, 1 jaar oud. Ter ere van de eerste verjaardag van Louis deelde het Britse koningshuis drie nieuwe foto's van hem. De foto's zijn eerder deze maand genomen door Kate, in de tuin van hun huis, Anmer Hall in Norfolk. Kate maakte ook de eerste portretfoto's van Louis toen hij net geboren was. Prins Louis werd precies een jaar geleden geboren in het St. Mary's Hospital in Londen. Hij is het derde en jongste kind van William en Kate: zijn zus Charlotte wordt volgende week 4 en zijn broer George wordt op 22 juli 6 jaar oud. Louis heet voluit Zijne Koninklijke Hoogheid prins Louis Arthur Charles of Cambridge. De prins is vijfde in lijn voor de troonopvolging. De foto's van Louis werden vannacht op sociale media gedeeld door het koningshuis. Ze waren meteen een hit: inmiddels zijn ze al tienduizenden keren geliket en gedeeld. Louis krijgt een dezer weken een neefje of nichtje erbij: prins Harry en zijn vrouw Meghan verwachten een kindje eind april of begin mei. Het is de eerste zwangerschap van Meghan. In mei vorig jaar trouwde het paar.

8:09

Rijksbouwmeester verwijt zichzelf gebrek aan openheid over renovatie Binnenhof

de Volkskrant

Nog voordat één steen is verlegd, zorgt de renovatie van het Binnenhof al voor grote onvrede. Vandaag praat de Kamer verder over de architecten, het veronderstelde gebrek aan regie en de angst dat de kosten, geraamd op 475 miljoen euro, uit de hand gaan lopen. Rijksbouwmeester Floris Alkemade hield tot nu zijn mond, maar vindt ‘dat er inmiddels zo veel kwesties bij elkaar komen, dat openheid gewenst is.’

0:00

Nederland ontbost voor biomassa, roepen critici – onzin, zeggen ze bij deze pelletfabriek

de Volkskrant

Een reclamefilmpje van een energiebedrijf wekt de indruk dat Nederlandse bomen worden omgezaagd om in België als houtpellets te eindigen. Het is olie op het vuur in de toch al zo verhitte discussie over biomassa.

Gisteren 20:25

‘Criminelen gaan minder snel opnieuw de fout in als ze zelf koken in de gevangenis’ – klopt dit wel?

de Volkskrant

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: criminelen gaan minder snel opnieuw de fout in als ze zelf koken in de gevangenis.

Gisteren 19:37

Nog twee Nederlandse slachtoffers onder doden Sri Lanka; regering wijst naar radicaal-islamitische NTJ

de Volkskrant

Bij de aanslagen in Sri Lanka zondag zijn nog twee Nederlanders om het leven gekomen. Het gaat om een vrouw van 48 en een meisje van 12. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Zondag werd al bekend dat een 54-jarige Nederlandse vrouw stierf bij de aanslag waarbij zo'n 290 mensen werden gedood.

Gisteren 18:10