Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

donderdag 28 oktober 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP Moskou gaat in lockdown vanwege toename coronabesmettingen

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou is begonnen aan zijn strengste lockdown in ruim een jaar. Het dagelijks leven wordt deels aan banden gelegd, omdat er steeds meer coronabesmettingen zijn en ziekenhuizen daardoor te maken hebben met een grote instroom aan coronapatiënten.

40 minuten geleden
ANP Scholz gaat met Merkel mee naar G20-top

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt volgens bronnen haar waarschijnlijke opvolger Olaf Scholz mee naar de G20-top die komend weekend in Rome wordt gehouden. Scholz is minister van Financiën in het huidige Duitse kabinet.

49 minuten geleden
ANP EU-coronabewijs ook geldig in Verenigd Koninkrijk

BRUSSEL (ANP) - Ook het Verenigd Koninkrijk erkent voortaan het Europese coronacertificaat. Nederlanders en andere EU-burgers met zo'n pas kunnen daardoor eenvoudiger naar het voormalige EU-land reizen. De EU accepteert op haar beurt het Britse coronabewijs.

55 minuten geleden
ANP Amerikanen met verzwakt immuunsysteem kunnen vierde prik krijgen

WASHINGTON (ANP) - Amerikanen met een verzwakt immuunsysteem die een derde coronaprik hebben gekregen wordt aangeraden om zes maanden later een vierde inenting te halen. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC schrijft in de vaccinatierichtlijnen dat die vierde inenting van alle goedgekeurde vaccins kan zijn.

3 uur geleden
ANP China legt bouw superwolkenkrabbers aan banden

PEKING (ANP/RTR) - China komt met nieuwe regels om de bouw van superwolkenkrabbers aan banden te leggen. Om "ijdelheidsprojecten" tegen te gaan mogen steden met een bevolking van minder dan 3 miljoen inwoners geen wolkenkrabbers meer bouwen die hoger zijn dan 150 meter. In grotere steden wordt er een maximale hoogte van 250 meter ingevoerd, meldden de Chinese autoriteiten woensdag. Momenteel is er in China een hoogtelimiet van 500 meter voor de bouw van nieuwe wolkenkrabbers.

8 uur geleden
ANP Heel Nederland kleurt rood, en donkerrood lijkt kwestie van tijd

SOLNA (ANP) - Alle twaalf provincies staan vanaf donderdag op rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het op een na hoogste waarschuwingsniveau. De laatste vier provincies die nog oranje waren - Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe - gaan ook omhoog. Dat komt door het snel oplopende aantal positieve tests.

10 uur geleden
ANP Antidepressivum verlaagt kans op ziekenhuisopname door Covid-19

BRASILIA (ANP) - Een bepaald soort antidepressivum kan mogelijk gebruikt worden om coronapatiënten te behandelen. Uit een grootschalige studie onder bijna 1500 patiënten met Covid-19 in Brazilië, blijkt dat het middel fluvoxamine de kans op lange ziekenhuisopnames met een derde verlaagt.

12 uur geleden
ANP ABBA gaat ondanks nieuwe muziek toch uit elkaar

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse popgroep ABBA komt na het nieuwe album, dat komende maand verschijnt, niet meer bij elkaar. In een interview met de Britse krant The Guardian vertelt Benny Andersson (74) dat dit "het definitieve einde" van ABBA is.

12 uur geleden
ANP Afrikaanse Unie schorst Soedan na staatsgreep

ADDIS ABEBA (ANP/DPA/RTR) - De Afrikaanse Unie heeft lidstaat Soedan geschorst vanwege de militaire staatsgreep in het land. Dat wordt nu uitgesloten van alle activiteiten binnen de unie tot burgers weer aan de macht zijn, staat in een verklaring.

17 uur geleden
ANP Weer mondkapje verplicht in deel Vlaams onderwijs

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In het Vlaams onderwijs wordt vanaf 8 november, na de herfstvakantie, het dragen van een mondmasker in de klas opnieuw verplicht voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

18 uur geleden
ANP Iran: nog komende maand overleg over atoomakkoord hervatten

BRUSSEL (ANP) - Iran wil vóór eind november de pogingen hervatten om de afspraken over het Iraanse atoomprogramma weer op gang te krijgen. De onderhandelingen over het zieltogende atoomakkoord liggen al maanden stil, maar daar komt volgens de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken verandering in.

20 uur geleden
ANP Europarlementariërs boos dat ze coronapas moeten tonen

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement is vanaf volgende week ook voor Europarlementariërs alleen nog toegankelijk met een coronapas. Dat roept verontwaardiging en verzet op.

20 uur geleden
ANP Eerste Amerikaanse paspoort met X als geslacht uitgegeven

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een eerste paspoort uitgegeven waarin het geslacht van de houder is aangemerkt met X. Dat wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling voor Amerikanen die non-binair zijn en zich dus niet als man of vrouw identificeren.

22 uur geleden
ANP Spaans Constitutioneel Hof vernietigt weer 'corona-noodtoestand'

MADRID (ANP) - Het Spaanse Constitutionele Hof heeft opnieuw een door de regering voor de volksgezondheid uitgeroepen noodtoestand in strijd met de grondwet verklaard. Het hof oordeelde dat de noodmaatregelen van 3 november 2020 tot 9 mei 2021 in strijd zijn met de beginselen van de constitutie, meldden Spaanse media.

22 uur geleden
ANP Christendemocraat Hendrik Wüst nieuwe premier Noordrijn-Westfalen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De christendemocraat Hendrik Wüst is zoals verwacht in het deelstaatparlement in Düsseldorf gekozen tot premier van Noordrijn-Westfalen. De 46-jarige jurist volgt de afgetreden Armin Laschet op. Laschet leed als kandidaat-bondskanselier voor de christendemocraten in september een bittere verkiezingsnederlaag.

23 uur geleden
ANP Assange vanwege gezondheid niet bij hoger beroep over uitlevering

LONDEN (ANP/RTR) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Londen vanwege gezondheidsproblemen niet bij zijn hoger beroep over een afgewezen uitleveringsverzoek. Hij zou het proces via een videolink bijwonen, maar heeft laten weten zich daar niet goed genoeg voor te voelen.

1 dag geleden
ANP Polen moet miljoen euro per dag betalen in rechtsstaatruzie

LUXEMBURG (ANP) - Polen moet elke dag een miljoen euro betalen zolang een tuchtcollege voor rechters niet is opgeheven. Deze dwangsom is bedoeld om het EU-land te dwingen om alsnog te luisteren naar het Europees Hof van Justitie.

1 dag geleden
ANP Taliban willen crisis afwenden en maken voedselimport goedkoper

KABUL (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Taliban hebben maatregelen genomen om een dreigende voedselcrisis tijdens de winter af te wenden. De nieuwe machtshebbers in Afghanistan maken het veel goedkoper om levensmiddelen uit het buitenland te halen. Ook hebben ze een "voedsel-voor-arbeid-programma" onthuld in hoofdstad Kabul.

1 dag geleden
ANP Meghan was doelwit online-haatcampagne, zeggen onderzoekers

WASHINGTON (ANP) - Meghan en haar echtgenoot prins Harry waren het doelwit van een gecoördineerde haatcampagne via internet. Dat komt naar voren uit een analyse van 114.000 Twitterberichten die over het stel gingen, schrijft de krant The Washington Post.

1 dag geleden
ANP Arrestaties bij klimaatblokkade in Londen

LONDEN (ANP/RTR) - Activisten hebben in aanloop naar klimaattop COP26 weer drukke wegen geblokkeerd in en bij de Britse hoofdstad Londen. Dat leidde tot verkeerschaos tijdens de ochtendspits en boze reacties. Nieuwszender Sky News bericht dat met inkt is gegooid naar de actievoerders. Ook zijn aanhoudingen verricht.

1 dag geleden
ANP Hoger beroep over afwijzing uitlevering Assange in Brits hof

LONDEN (ANP) - De oprichter van WikiLeaks, de Australiër Julian Assange, staat in Londen woensdag en donderdag weer voor de rechter over de vraag of hij aan de VS wordt uitgeleverd. In januari wees de Britse rechter het uitleveringsverzoek af omdat Assange zelfmoordneigingen zou hebben. De advocaten van de VS hebben beroep aangetekend en stellen dat de 50-jarige Australiër fysiek en mentaal uitstekend in staat is terecht te staan in de VS.

1 dag geleden
ANP Dodelijk schot door Baldwin leidt mogelijk tot vervolgingen

LOS ANGELES (ANP) - Het is niet uitgesloten dat er mensen worden aangeklaagd voor hun rol in het recente incident waarbij de Amerikaanse acteur Alec Baldwin per ongeluk een cameravrouw doodschoot. Dat zei dinsdag (lokale tijd) de openbaar aanklager in Santa Fe County, waar de tragedie zich voltrok, tegen The New York Times.

1 dag geleden
ANP Coronapas voor horeca verplicht in heel België

BRUSSEL (ANP) - België voert weer strengere coronamaatregelen in vanwege de oplaaiende cijfers. "Een herfstgolf", aldus premier Aexander De Croo. De coronapas wordt na Brussel en Wallonië nu ook in Vlaanderen ingevoerd per 1 november, voor de horeca en in fitnesscentra. Vanaf vrijdag wordt in alle openbare plekken binnen een mondkapje verplicht. De maatregelen gaan drie maanden duren.

1 dag geleden
ANP Afgezette leider Aung San Suu Kyi getuigt voor het eerst zelf

RANGOON (ANP/AFP) - De afgezette regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft voor het eerst zelf een verklaring afgelegd voor een speciale rechtbank van het militaire regime, vier maanden na het begin van het proces tegen haar. Ze staat sinds de staatsgreep begin dit jaar onder huisarrest, maar kon nu zelf getuigen, aldus ingewijden.

1 dag geleden
ANP Nieuw Duits parlement voor het eerst bijeen

BERLIJN (ANP) - Het nieuwe Duitse parlement is dinsdag voor het eerst bijeengekomen. Het is met 736 leden het grootste ooit. Van de op 26 september gekozen leden nemen er 279 voor het eerst zitting in de Bondsdag. Dat het aantal zetels in de Bondsdag steeds verandert, heeft te maken met het Duitse kiesstelsel.

2 dagen geleden
ANP Laatste militaire president van Zuid-Korea overleden

SEOUL (ANP) - De laatste generaal die in Zuid-Korea president werd, Roh Tae-woo, is op 88-jarige leeftijd overleden. De militair speelde een belangrijke rol bij een staatsgreep in 1979 die generaal Chun Doo-hwan aan de macht bracht. Roh diende die leider onder meer als minister van Sport en Binnenlandse Zaken. Hij is later veroordeeld wegens zijn rol in het regime van Chun.

2 dagen geleden
ANP Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn

CANBERRA (ANP/RTR) - Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn, zo heeft premier Scott Morrison bekendgemaakt. Daarmee wordt bedoeld dat Australië niet meer CO2 zal uitstoten dan het opneemt. Het klimaatdoel wordt niet in wetgeving gevat.

2 dagen geleden
ANP 3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht

BRUSSEL (ANP) - Chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen een beslissing van de provincie Antwerpen om strengere milieunormen te stellen aan de fabriek van het bedrijf in Zwijndrecht, vlakbij de Nederlandse grens. De provincie besloot vorige week de hoeveelheid gevaarlijke chemicaliën die de fabriek met afvalwater mag lozen per direct drastisch te beperken.

2 dagen geleden
ANP Nieuw Duits parlement wordt geïnstalleerd

BERLIJN (ANP) - De nieuwe Bondsdag wordt dinsdag geïnstalleerd. Het is met 736 leden de grootste ooit. Van de 26 september gekozen leden nemen er 279 voor het eerst zitting in het Duitse parlement. Dat het aantal zetels in de Bondsdag steeds verandert, heeft te maken met het Duitse kiesstelsel.

2 dagen geleden
ANP Doden en gewonden door schietpartij winkelcentrum VS

BOISE (ANP) - Een gewapende man heeft maandag zeker twee mensen doodgeschoten in een winkelcentrum in Boise, in de Amerikaanse staat Idaho. Ook verwondde hij vijf anderen, onder wie een politieagent. De politie heeft de vermoedelijke schutter aangehouden.

2 dagen geleden
ANP Ruimtetelescoop Hubble hapert weer, onderzoek ligt stil

HOUSTON (ANP) - Ruimtetelescoop Hubble heeft een probleem. Het oude apparaat kampt opnieuw met een storing. Alle instrumenten aan boord staan sinds maandag in een zogeheten safe mode en het wetenschappelijk onderzoek ligt stil. Het is de tweede keer dit jaar dat dit gebeurt. De vluchtleiding op aarde onderzoekt wat er aan de hand is, laat ruimtevaartorganisatie NASA weten.

2 dagen geleden
ANP Noodtoestand in Egypte na vier jaar beëindigd

CAÏRO (ANP/RTR) - De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft de noodtoestand in zijn land na 4,5 jaar beëindigd. De 66-jarige militair en politicus gaf op Facebook als reden dat Egypte een "oase van rust en stabiliteit in de regio is geworden".

2 dagen geleden
ANP België buigt zich eerder over coronamaatregelen om vierde golf

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische autoriteiten buigen zich eerder dan gepland over nieuwe coronamaatregelen. Het coronavirus grijpt de laatste weken weer om zich heen. België zit in de vierde besmettingsgolf van de epidemie, zegt de regering.

2 dagen geleden
ANP Poolse premier waarschuwt Europese Unie voor derde wereldoorlog

BRUSSEL/WARSCHAU (ANP/BLOOMBERG) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot "de derde wereldoorlog", mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Hij dreigde met een felle reactie als het Europees blok zou besluiten de financiële hulp op te schorten als straf voor anti-Europese maatregelen in Polen.

3 dagen geleden
ANP Legerleider grijpt macht in Soedan

KHARTOEM (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van de overgangsregering in Soedan en legerleider generaal Abdel Fattah al-Burhan heeft met zijn strijdkrachten de macht gegrepen in het Afrikaanse land. Hij heeft de regering ontbonden en de noodtoestand uitgeroepen. De generaal beloofde in een toespraak internationale akkoorden na te leven en sprak over vrije verkiezingen in 2023. Volgens hem was de overgangsregering verstrikt geraakt in interne twisten en vormt hij nu "een capabele regering". De militairen blijven volgens hem werken aan een overgang naar een democratie.

3 dagen geleden
ANP VN waarschuwen voor verder falen van klimaatbeleid

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De meteorologische organisatie van de Verenigde Naties (WMO) waarschuwt dat er vorig jaar weer een record aan broeikasgassen is uitgestoten en dat zo de klimaatdoelen nog verder buiten bereik raken. De waarschuwing komt minder dan een week voor de start van de VN-klimaattop in Glasgow.

3 dagen geleden
ANP Armin Laschet weg als premier Noordrijn-Westfalen

DÜSSELDORF (ANP) - De premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is afgetreden. De christendemocraat wordt dinsdag lid van de Bondsdag in Berlijn. Hij heeft gezegd "een enkele reis" Berlijn te nemen en keert dus naar verwachting niet terug in de politiek van de deelstaat die aan Overijssel, Gelderland en Limburg grenst.

3 dagen geleden
ANP VN-onderzoek: jongeren willen strengere klimaatmaatregelen

NEW YORK (ANP) - Jongeren onder de 18 zien klimaatverandering als een groter gevaar dan volwassenen dat doen en willen strengere maatregelen. Ze zijn daarbij aanmerkelijk positiever over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, zegt het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) op basis van een groot onderzoek. Samen met de universiteit van Oxford ondervroeg het UNDP bijna 700.000 inwoners van de twintig grootste economieën van de wereld, onder wie ruim 300.000 jongeren.

3 dagen geleden