Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

donderdag 28 januari 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP Amerikaan bekent ontvoeringsplan gouverneur Michigan

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - Een van de veertien mannen die ervan wordt verdacht de gouverneur van Michigan te willen ontvoeren, is uit de school geklapt en bekende woensdag onderdeel te zijn van een samenzwering rond Democrate Gretchen Whitmer.

52 minuten geleden
ANP AstraZeneca gaat 90 miljoen doses vaccin in Japan produceren

TOKIO/CAMBRIDGE (ANP) - De Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca gaat in Japan 90 miljoen doses van het coronavaccin produceren dat het ontwikkelde met de Universiteit van Oxford. Dat heeft het bedrijf toegezegd aan het Japanse ministerie van Volksgezondheid, meldt een regeringswoordvoerder.

3 uur geleden
ANP Voorstel om 'QAnon-parlementariër' uit parlement VS te zetten

WASHINGTON (ANP) - Het Democratische lid van het Amerikaanse parlement Jimmy Gomez wil dat zijn collega Marjorie Taylor Greene uit het Congres wordt gezet. Taylor Greene, die bekendstaat als aanhanger van oud-president Donald Trump en de extreemrechtse QAnon-complottheorie, heeft volgens CNN in 2018 en 2019 steun betuigd aan oproepen om kopstukken van de Democratische partij te laten executeren of daar zelf toe opgeroepen. Congreslid Gomez heeft aangekondigd dat hij een voorstel zal indienen om zijn collega uit Georgia uit haar verkozen ambt te ontheffen.

3 uur geleden
ANP Sanders: 1,8 miljoen dollar van verkoop producten met virale foto

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator en Democratische oud-presidentskandidaat Bernie Sanders heeft woensdag aangekondigd dat hij maar liefst 1,8 miljoen dollar heeft opgehaald voor goede doelen met de verkoop van producten met de viraal gegane foto van hem tijdens de inauguratie van president Joe Biden. Op de inmiddels beroemde plaat is hij onderuitgezakt op een uitklapbare stoel te zien met gebreide wanten, een alledaagse grijze jas en een mondkapje.

4 uur geleden
ANP Facebook stopt met aanbevelen activistische en politieke groepen

MENLO PARK (ANP) - Facebook gaat stoppen met het aanbevelen van activistische en politieke groepen aan gebruikers van het socialmediaplatform, heeft Facebook-topman Mark Zuckerberg woensdag bekendgemaakt. In de Verenigde Staten werd die maatregel afgelopen najaar al genomen vanwege de toegenomen politieke spanningen rond de presidentsverkiezingen.

5 uur geleden
ANP VS: nog lange weg te gaan voor terugkeer naar pact met Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten zullen zich pas weer aansluiten bij het internationale akkoord met Iran als het regime in Teheran zijn verplichtingen over het beperken van zijn nucleaire programma nakomt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag op een persconferentie gezegd. Hij liet weten dat er nog een lange weg te gaan is.

8 uur geleden
ANP Nieuwe protesten in Polen tegen aangescherpte abortusregels

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - In steden in Polen zijn woensdagavond mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de aanscherping van de abortuswetgeving. Abortus in Polen is voortaan alleen nog in uitzonderlijke gevallen mogelijk nu de regering het vonnis van het Constitutionele Hof van drie maanden geleden dat abortus niet langer is toegestaan bij ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind officieel maakt.

9 uur geleden
ANP Brussel: nog geen antwoorden van AstraZeneca, maar toon verbeterd

BRUSSEL (ANP) - Vaccinfabrikant AstraZeneca heeft ook woensdagavond geen helderheid verschaft over de levering van de coronavaccins die de Europese Unie heeft besteld, zegt de Europese Commissie. Wel was de toon van het nieuwe overleg om de ruzie over de aangekondigde vertraging op te lossen "constructief".

9 uur geleden
ANP Biden: VS moeten voortouw nemen bij aanpak klimaatverandering

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten moeten bij de wereldwijde aanpak van de klimaatcrisis een leidende rol spelen. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden woensdag kort voordat hij begon met het tekenen van een aantal decreten over maatregelen tegen de klimaatverandering, zoals het snijden in subsidies voor fossiele brandstoffen.

10 uur geleden
ANP Europees grenswachtagentschap schort operaties in Hongarije op

WARSCHAU (ANP/AFP) - Het Europese grenswachtagentschap Frontex heeft al zijn operaties in Hongarije opgeschort. Dat gebeurt nadat het Europees Hof van Justitie in december oordeelde dat de Hongaarse asielprocedures veel gebreken vertonen.

11 uur geleden
ANP Zuid-Afrika verwacht 1 februari eerste miljoen coronavaccins

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - Het door Covid-19 zwaar getroffen Zuid-Afrika hoopt op 1 februari de eerste lading coronavaccins te ontvangen. Minister van Gezondheid Zweli Mkhize zei woensdag dat het om 1 miljoen vaccins van AstraZeneca gaat. Ze zijn in India gemaakt en bestemd voor medewerkers in de gezondheidszorg.

11 uur geleden
ANP Biden en Japanse premier: Korea moet kernwapenvrij worden

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en Japan blijven zich inzetten voor een compleet kernwapenvrij Korea. De Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Yoshihide Suga hebben dat in een telefoongesprek bevestigd, meldt het Witte Huis.

12 uur geleden
ANP Noorwegen sluit grenzen voor niet-inwoners

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen sluit vanaf vrijdag middernacht zijn grenzen, behalve voor essentiële reizigers. Premier Erna Solberg maakte de maatregel tegen verspreiding van het coronavirus woensdag bekend op een persconferentie.

12 uur geleden
ANP Broer Russische oppositieleider Navalni opgepakt

MOSKOU (ANP/DPA/AFP) - De Russische politie heeft woensdag Oleg Navalni, broer van oppositieleider Alexej Navalni, aangehouden. Dat gebeurde nadat de politie een appartement van de familie Navalni had doorzocht, aldus medewerkers van Alexej Navalni. Het is niet bekend waarom Oleg Navalni is opgepakt.

12 uur geleden
ANP VS waarschuwen voor dreiging extremistische Amerikanen

WASHINGTON (ANP) - Van gewelddadige extremisten in de Verenigde Staten die zich afzetten tegen de regering van de nieuwe president Joe Biden gaat een verhoogde dreiging uit. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft daarom een waarschuwing gegeven voor een mogelijk terroristische dreiging.

12 uur geleden
ANP Portugal legt vliegverkeer vanuit en naar Brazilië stil

LISSABON (ANP/RTR) - Portugal schort vanaf vrijdag de vluchten vanuit en naar Brazilië op. De regering heeft daartoe besloten vanwege de verslechtering van de coronapandemie en de verschillende mutaties die het virus sneller overdragen. De maatregel geldt vooralsnog tot 14 februari.

13 uur geleden
ANP Londen neemt nieuwe maatregelen om reizen te ontmoedigen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse regering neemt nieuwe maatregelen om reizen tijdens de coronapandemie te ontmoedigen. Mensen die het land willen verlaten, moeten in een verklaring uitleg over de noodzaak van hun reis gaan geven. "Het is duidelijk dat er nog steeds elke dag te veel mensen ons land binnenkomen of verlaten", zo verdedigde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel de maatregel woensdag.

14 uur geleden
ANP Brussel: ook Britse fabriek moet zo nodig vaccins maken voor EU

BRUSSEL (ANP) - Ook de Britse fabrieken die het coronavaccin van AstraZeneca maken moeten zo nodig aan de Europese Unie leveren, zegt de Europese Commissie. Zo kan de vaccinfabrikant de vertraging bij fabrieken op het Europese vasteland goedmaken. Als AstraZeneca dat niet wilde, had het bedrijf in het contract maar moeten opnemen dat de Britse fabrieken eerst druk zijn met de bestelling van het Verenigd Koninkrijk.

14 uur geleden
ANP Franse regering in dubio over nieuwe 'totale' lockdown

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Franse regering schuift een besluit over nog strengere maatregelen tegen het coronavirus voor zich uit. Wat meespeelt is dat een totale lockdown rellen zoals in Nederland met zich mee kan brengen. Er bestaat een risico op "burgerlijke ongehoorzaamheid", zei Christophe Castaner, de chef van de partij van president Macron, tegen de krant Le Parisien.

15 uur geleden
ANP Scholen Engeland niet voor 8 maart open

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson hoopt dat de scholen vanaf 8 maart weer open kunnen. Het is niet haalbaar om dat eerder te doen, zei Johnson woensdag in het parlement.

15 uur geleden
ANP Londense betogers gaan ondergronds bij stadspark

LONDEN (ANP/DPA) - Milieuactivisten zeggen een groot tunnelwerk te hebben aangelegd onder een stadspark in de Britse hoofdstad Londen. Ze hebben zich daar verschanst uit protest tegen plannen om een hogesnelheidsspoorlijn aan te leggen. "Ze zijn bereid net zo lang ondergronds te blijven als nodig is om HS2 te stoppen", aldus actiegroep HS2 Rebellion in een verklaring.

16 uur geleden
ANP Laatste waarschuwing Brussel aan Polen over rechterlijke macht

BRUSSEL (ANP) - Polen moet binnen een maand een tuchtkamer buiten werking stellen die de onafhankelijkheid van Poolse rechters bedreigt. Anders kan de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie stappen, waarschuwt zij.

18 uur geleden
ANP Russisch parlement voor verlenging wapenverdrag met VS

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische parlement heeft ingestemd met het verlengen van het verdrag met de Verenigde Staten over nucleaire wapenbeheersing. Het zogeheten Nieuwe START-verdrag over de beperking van het nucleaire wapenarsenaal van de grootmachten, dreigde af te lopen door de geschillen tussen het Kremlin en de regering van voormalig president Trump.

18 uur geleden
ANP België herademt: dreigende verspilling vaccins afgewend

BRUSSEL (ANP) - België loopt niet langer het gevaar coronavaccins te moeten verkwisten. Een dreigend tekort aan injectiespuiten die nauwkeurig genoeg zijn om de geleverde doses helemaal te benutten, is afgewend.

19 uur geleden
ANP Aantal coronadoden België stijgt voor het eerst in maanden

BRUSSEL (ANP) - Voor het eerst sinds begin november zijn weer meer Belgen bezweken aan het coronavirus. Het aantal mensen dat het virus oploopt, in het ziekenhuis terechtkomt of zelfs op de intensive care belandt, steeg al langer.

20 uur geleden
ANP China neemt ook anale coronatesten in gebruik

PEKING (ANP/AFP) - China heeft ook anale coronatesten in gebruik genomen. Die kunnen naar verluidt nauwkeuriger zijn dan uitstrijkjes uit de neus en keel. De testmethode leidt wel tot ongemakkelijke reacties op sociale media.

20 uur geleden
ANP Poppetje politicus Bernie Sanders levert 40.000 dollar op

WASHINGTON (ANP) - Een gehaakt poppetje van de Amerikaanse politicus Bernie Sanders heeft tienduizenden dollars opgeleverd op een veilingsite. De maker had de linkse senator afgebeeld zoals hij erbij zat tijdens de beëdiging van Joe Biden tot president: met mondkapje op en dikke wanten aan. Beelden van Sanders in winterkleding waren de wereld overgegaan en zorgden voor veel hilariteit.

22 uur geleden
ANP Burgemeester Moskou: pandemie op retour, restaurants langer open

MOSKOU (ANP) - De Russische hoofdstad Moskou versoepelt het coronabeleid nog verder. Restaurants en horecazaken mogen ook in de late avond en 's nachts weer open, maakte burgemeester Sergej Sobjanin bekend. Ook regels met betrekking op thuiswerken gaan volgens nieuwssite The Moscow Times van tafel.

22 uur geleden
ANP Internationale megastudie: vooral jongeren zien klimaatcrisis

GENEVE (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Jongeren maken zich vaker zorgen over het klimaat dan de generaties van hun ouders en grootouders. Dat komt naar voren uit het grootste internationale opinieonderzoek naar de opwarming van de aarde tot dusver. Daar deden zo'n 1,2 miljoen mensen uit tientallen landen aan mee. Ruim een half miljoen deelnemers is jonger dan 18.

23 uur geleden
ANP Afghaanse Taliban steunen inentingscampagne tegen coronavirus

KABUL (ANP/RTR) - De extremistische Taliban hebben hun steun uitgesproken voor een vaccinatiecampagne om Afghanen in te enten tegen het coronavirus. Daar heeft het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie 112 miljoen dollar (92 miljoen euro) voor toegezegd.

23 uur geleden
ANP Aantal nieuwe besmettingen Duitsland neemt weer toe na afname

BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, neemt weer toe na een paar dagen afname. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft woensdagochtend 13.202 nieuwe besmettingen gemeld, meer dan het dubbele van het aantal van dinsdag.

1 dag geleden
ANP 'AstraZeneca neemt geen vaccins van Europeanen af'

CAMBRIDGE (ANP/BELGA) - De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verkoopt coronavaccins die voor Europese landen zijn geproduceerd niet elders met winst, zegt topman Pascal Soriot tegen de Franse krant Le Figaro. De uitspraak van Soriot komt nadat eind vorige week bekend werd dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie kleiner zal uitvallen dan in eerste instantie was verwacht.

1 dag geleden
ANP Voorzitter impeachment-proces tegen Trump kort in het ziekenhuis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Patrick Leahy, die het impeachment-proces in de senaat tegen oud-president Donald Trump voorzit, is dinsdag aan het eind van de middag (plaatselijke tijd) opgenomen in het ziekenhuis. Na een onderzoek in het ziekenhuis werd de senator weer naar huis gestuurd.

1 dag geleden
ANP Regering Biden belooft actie tegen rassenongelijkheid

WASHINGTON (ANP) - De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag gezegd dat hij concrete stappen bekendgemaakt die hij wil nemen om de rassenongelijkheid en het racisme in de Verenigde Staten te bestrijden. De rassenongelijkheid, die in het laatste regeringsjaar van zijn voorganger Donald Trump prominent zichtbaar werd na de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd, heeft de VS volgens Biden veel te lang parten gespeeld.

1 dag geleden
ANP Coronatest in VS mogelijk verplicht bij binnenlandse vluchten

WASHINGTON (ANP) - De nieuwe Amerikaanse regering overweegt om een coronatest verplicht te stellen voor reizigers op binnenlandse vluchten, heeft een functionaris van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding CDC dinsdag gezegd. Volgens de CDC-functionaris wordt momenteel "actief gekeken" naar de juiste soort testen en geschikte locaties.

1 dag geleden
ANP Regering Biden gaat sancties Internationaal Strafhof 'evalueren'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering onder leiding van de nieuwe president Joe Biden gaat de sancties van de Verenigde Staten tegen het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag "grondig evalueren", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bidens voorganger Donald Trump stelde sancties in tegen het ICC omdat de aanklager van het strafhof onderzoek deed naar eventuele Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan.

1 dag geleden
ANP FBI heeft meer dan 400 verdachten bestorming Capitool in vizier

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI heeft meer dan vierhonderd verdachten van het bestormen van het Capitool geïdentificeerd. Assistent-directeur Steven D'Antuono zei dat er meer dan 130 mensen zijn opgepakt.

1 dag geleden
ANP Biden en Stoltenberg bellen over uitdagingen voor de NAVO

BRUSSEL (ANP/DPA) - De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en de Amerikaanse president Joe Biden hebben dinsdagmiddag voor het eerst telefonisch contact gehad. Daarin bespraken ze grote uitdagingen voor de organisatie en liet Biden weten graag te willen samenwerken.

1 dag geleden