Algemeen Dagblad

Twitteraars vallen over 'fan-foto' parlementariër met Zuckerberg

23:05

Mark Zuckerberg moest zich vandaag bij het Europarlement verantwoorden voor het misbruik van privégegevens van gebruikers. Een heikel onderwerp, weet nu ook de Zweedse Europarlementariër Cecilia Wikström. Zij, de volksvertegenwoordiger die Zuckerberg stevig moest ondervragen over het schandaal, wilde na afloop zo snel mogelijk op de foto met de Facebook-topman.

Celstraf voor man die cyanide opstuurde naar Brit met zelfmoordplannen

Algemeen Dagblad

Een Amerikaanse rechtbank heeft een man tot 25 jaar cel veroordeeld omdat hij een fatale dosis cyanide had gestuurd naar een Engelsman met zelfmoordplannen. Die maakte na ontvangst een einde aan zijn leven.

22:05

’Trump speelt een heel slim spel’

De Telegraaf

Loopt de handelsruzie tussen de VS, China en de EU met een sisser af? Europa lijkt bereid om president Trump een vette worst voor te houden, en China ging dit weekend al door de knieën. „Trump speelt een heel slim spel.”

22:05

Wanhopige ouders slepen zoon (30) voor rechter: hij weigert ons huis te verlaten

Algemeen Dagblad

Een bizarre rechtzaak zojuist in de staat New York. Daar hoopten de ouders van Michael Rotondo hun zoon met de hulp van de rechter uit hun huis te krijgen. Ze zijn ten einde raad. De dertigjarige man is werkloos en woont alweer acht jaar bij hen in. Ze willen Michael uit huis maar alle vijf aanmaningen ten spijt, het lukt ze niet.

22:05

Cel voor Amerikaan die cyanide opstuurde naar Brit die zelfmoord pleegde

De Telegraaf

Een Amerikaanse rechtbank heeft een man tot 25 jaar cel veroordeeld omdat hij een fatale dosis cyanide had gestuurd naar een Engelsman met zelfmoordplannen. Die maakte na ontvangst een einde aan zijn leven.

22:05

Lading van scheepswrak was 14 miljard euro waard

NOS

Het Spaanse galjoen San José zonk op 8 juni 1708 voor de kust van Colombia. Dat gebeurde in een gevecht met Britse schepen tijdens de Spaanse Successieoorlog. Pas drie jaar geleden werd het wrak bij toeval teruggevonden en vandaag is waarde van de lading bekendgemaakt: ruim 14 miljard euro, volgens de huidige maatstaven. De San José was onderdeel van de Zilvervloot. Schepen van die vloot vervoerden kostbaarheden vanuit de Spaanse koloniën in Amerika naar Spanje. Toen het schip zonk, was het dan ook volgeladen met goud, zilver en edelstenen. Nog maar nauwelijks onderweg terug naar Spanje, kwam het schip terecht in een fel gevecht met de Britten. Een explosie bracht de San José tot zinken. Van de zeshonderd bemanningsleden overleefden er maar een klein aantal. De lading kon niet worden gered en verdween samen met het scheepswrak naar de bodem van de zee, op ruim 600 meter diepte. Gegraveerde dolfijnen Pas in 2015 werd het wrak bij toeval teruggevonden tijdens een zoektocht naar wrakstukken van vlucht Air France 447, die in 2009 voor de kust van Brazilië was vergaan. Foto's van de kanonnen van het schip, met daarin gegraveerde dolfijnen, hielpen bij de identificatie. De locatie van het wrak wordt nog altijd geheim gehouden. Sinds de vondst is uitgebreid onderzoek gedaan naar de lading en kon de waarde uiteindelijk worden geschat op ruim 14 miljard euro. Verschillende landen en bedrijven strijden sinds de vondst met elkaar over het eigendomsrecht. Een paar weken geleden bemoeide ook de UNESCO zich ermee. De organisatie riep Colombia op om het wrak niet commercieel te exploiteren. De schat zelf ligt nog altijd op de bodem van de zee.

22:05

Dumoulin is snel genoeg voor een podiumplek

Trouw

De Ronde van Italië gaat een nieuwe fase in. Was het vijftien dagen lang de Giro voor de tijdrit, vanaf vandaag is het de Giro van erna. En dat brengt een totaal andere dynamiek met zich mee. Met één constante: Simon Yates draagt nog steeds de roze trui.

22:05

Doden door aanval IS bij Palmyra

De Telegraaf

Zeker dertig Syrische militairen en door Iran gesteunde milities zijn gedood bij een aanval door strijders van Islamitische Staat (IS) op een militaire post. De aanval was bij de oude stad Palmyra in het oosten van Syrië.

22:05

Kritiek op gezichtsherkenning Amazon

De Telegraaf

Amazon, ’s werelds grootste online winkel, moet stoppen met het verkopen aan de Amerikaanse politie van zijn software die op straat en op het web gezichten kan herkennen en vergelijken.

21:05

Brussel vreest nu echt staaloorlog

Algemeen Dagblad

Europa moet vanaf nu serieus rekening houden met een staaloorlog, en mogelijk erger, tussen de EU en VS. De twee blokken naderen elkaar niet en Handelscommissaris Cecilia Malmström – zo zei ze vandaag – krijgt de laatste dagen steeds meer signalen uit Amerika dat het de Europese uitzonderingspositie per 1 juni niet opnieuw verlengt.

21:05

Belgische IS-strijder in Irak krijgt doodstraf, hoorzitting duurde nog geen 10 minuten

de Volkskrant

Een Belgische IS-strijder is dinsdag in Bagdad ter dood veroordeeld. De 30-jarige Tarik Jadaoun werd na de strijd in Mosul vorig jaar opgepakt, en stond terecht voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. De volledige hoorzitting duurde nog geen tien minuten.

21:05

Mark Zuckerberg laat in Europees Parlement veel vragen onbeantwoord

Trouw

Symbolisch is het wel dat de topman van één van de grootste databedrijven ter wereld naar het Europees Parlement komt drie dagen voordat de nieuwe Europese privacyregels van kracht worden.

21:05

Een tweede sollicitatieronde voor het burgemeesterschap van Amsterdam, is dat wel een goed idee?

de Volkskrant

De eerste sollicitatieronde voor het burgemeesterschap van Amsterdam heeft niet de droomkandidaat opgeleverd. Daarom komt er een tweede. Is dat wel een goed idee?

20:05

Teleurstelling in Brussel: Zuckerberg ontwijkt kritische vragen

RTL Nieuws

Teleurstelling, dat is volgens politiek verslaggever Fons Lambie het gevoel dat overheerst na de hoorzitting van Mark Zuckerberg in het Europees parlement. Zuckerberg bood weliswaar zijn excuses aan voor het privacyschandaal, maar ging kritische vragen uit de weg.

20:05

Duizenden doorverkochte kaartjes voor concerten Ed Sheeran geblokkeerd

NOS

Het management van de Britse zanger Ed Sheeran heeft doorverkopers van kaartjes voor zijn nieuwe concertreeks hard aangepakt. Meer dan 10.000 kaartjes die door tussenpersonen waren opgekocht, zijn ongeldig verklaard. Ook tickets die nog op doorverkoopsites stonden, zijn geblokkeerd. Volgens de BBC besloot het team van Sheeran in te grijpen nadat honderden kaartjes voor een benefietconcert voor het Britse goede doel Teenage Cancer Trust voor veel meer geld werden doorverkocht op internet. Het team van Sheeran hield de verkoop van de kaartjes scherp in de gaten. Zodra een bekende doorverkoper werd 'betrapt', werden de door hem of haar gekochte tickets onmiddellijk geblokkeerd. "We bereiken hiermee precies wat Ed wil", zegt een woordvoerder van concertorganisator Kilimanjaro Live tegen de Britse omroep. "Dat je naar zijn concert komt en de eerlijke prijs betaalt." De wederverkopers verdienden grof geld aan de concerten van Sheeran. Op de site Viagogo worden nog steeds kaartjes aangeboden. Een normaal kaartje kost tussen de 49 en 88 pond, nu staan er kaartjes op voor 400 pond. Strenge voorwaarden Om een van de concerten van Sheeran binnen te komen zijn strenge voorwaarden van kracht. Zo moeten de naam op het ticket én de naam op een identiteitskaart hetzelfde zijn. Er kunnen niet meer dan vier kaartjes per persoon worden besteld en kaartjes die ergens worden doorverkocht, verliezen dus hun geldigheid. De concertorganisator betaalt de prijs van alle geblokkeerde kaartjes terug, ook die van professionele doorverkopers. "We kunnen er dus niet beschuldigd van worden om twee keer te verdienen aan hetzelfde kaartje", zegt de woordvoerder. Fans die aan de deur komen hoeven er niet per se op te rekenen dat ze een concert niet meer in komen. De organisatie gaat hun ongeldige kaartje een stempel geven, zodat ze geld terug kunnen vragen bij de doorverkoopsite. Elders bij de concertlocatie kunnen de fans dan alsnog een kaartje kopen maar dan voor de normale prijs, zo belooft de organisator. Ook krijgen ze hulp bij het terugvragen van hun geld bij de doorverkoper. Deze week verwacht het team van Sheeran nog eens 500 kaarten te blokkeren. Niet de eerste Sheeran is niet de eerste die doorverkochte kaartjes blokkeert. De KNVB weigerde eind oktober bijvoorbeeld bijna 1500 kaarten voor de kwalificatiewedstrijd Nederland-Zweden. Voor die kaartjes werd volgens de KNVB toen "het veelvoudige" betaald.

20:05

Daar is ze, de eerste vrouwelijke directeur van de New Yorkse beurs

Trouw

Voor het eerst in de 226-jarige geschiedenis van de New York Stock Exchange (NYSE) staat er binnenkort een vrouw aan het roer. De 43-jarige Stacey Cunningham begint vrijdag aan haar nieuwe functie als directeur van de grootste aandelenbeurs ter wereld.

20:05

Het bevalt de wolf prima in Drenthe

Trouw

Het ziet ernaar uit dat de wolf zijn oog heeft laten vallen op Drenthe als nieuw thuis. Wolvendeskundige van Staatsbosbeheer, Aaldrik Pot, legt uit hoe dat kan.

20:05

Harry en Meghan voor het eerst als getrouwd stel naar buiten

NOS

Prins Harry en Meghan Markle hebben voor het eerst als getrouwd stel hun opwachting gemaakt bij een koninklijk evenement. De kersverse echtgenoten waren te gast bij een tuinfeest in Buckingham Palace, waarvoor ruim 6000 vertegenwoordigers van goede doelen waren uitgenodigd. Harry en Meghan trouwden zaterdag in Windsor. Na de huwelijksceremonie en een rijtoer in een koets trokken ze zich terug voor een feest achter gesloten deuren. Sindsdien waren ze niet meer in het openbaar verschenen. Aanleiding voor het feest in de tuinen van Buckingham Palace was de 70ste verjaardag van prins Charles, later dit jaar. Alle gasten horen bij liefdadigheidsinstellingen of legereenheden waarmee Charles een bijzondere band heeft, bijvoorbeeld omdat hij beschermheer is. Kijk hier nog één keer naar de hoogtepunten van het huwelijk van Harry en Meghan:

19:05

'Je moet hier komen om te zien hoe het echt is'

NOS

De achterstandswijken in Frankrijk moeten een fijnere plek worden om te wonen. Dat zegt de Franse president Macron. Daarom presenteert hij vandaag een nieuw plan om de wijken te verbeteren. Dat is hard nodig, want er zijn een hoop problemen. Rondom grote steden De achterstandswijken in Frankrijk liggen rondom grote steden, zoals Parijs, Lyon en Marseille. In totaal wonen zo'n 5 miljoen Fransen in zo'n banlieue. Dat is het Franse woord voor achterstandswijk. Chelsey Ook veel gezinnen wonen in de banlieues, zoals het gezin van Chelsey van 15. Zij woont in Sevran. Dat is een van de wijken waar het niet goed gaat. Ze vertelt in de video hierboven hoe het is om daar te wonen. Macron vindt dat er meer naar de mensen uit de banlieues geluisterd moet worden. Verder wil hij de drugscriminaliteit aanpakken. En er moeten meer stages voor jongeren komen.

19:05

Het is aan hem om de scherpe kantjes van de nieuwe Italiaanse regering te halen

de Volkskrant

Italië's president is niet gekozen en is meestal minder bekend dan de premiers. Een vooral ceremoniële functie, met meer invloed dan je zou verwachten. President Mattarella speelt zijn rol met verve.

19:05

Huizen bij A2-tunnel in Maastricht samen ruim 200 miljoen euro meer waard

de Volkskrant

Door de aanleg van de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht zijn de woonhuizen binnen een straal van een kilometer samen 220 miljoen euro meer waard geworden. Die waardestijging komt boven op de algemene stijging van de huizenprijzen. Dat heeft het Centraal Planbureau berekend in het rapport Leefbaarheidsbaten A2-tunnel Maastricht, dat dinsdag is gepubliceerd.

18:05

EU start handelsoverleg met Australië en Nieuw-Zeeland

RTL Nieuws

De EU-lidstaten hebben hun zegen gegeven aan eurocommissaris Cecilia Malmström (handel) om te gaan onderhandelen met Australië en Nieuw-Zeeland over handelsverdragen met de landen.

14:05

VS belooft Iran de 'strengste sancties uit de geschiedenis'

RTL Nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gezegd dat zijn land de 'strengste sancties uit de geschiedenis’ aan Iran zal opleggen. Pompeo deed de uitspraak in Washington tijdens zijn eerste grote toespraak als minister.

22:05

Italiaanse regeringscoalitie maakt premier bekend: Giuseppe Conte wordt het

RTL Nieuws

De nieuwe eurosceptische regeringscoalitie in Italië heeft haar nieuwe premier voorgedragen: Giuseppe Conte.

19:05