Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

vrijdag 23 april 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP Abdeslam veroordeeld tot schadevergoeding aan gewonde agent

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Terrorist Salah Abdeslam moet met een andere gedetineerde een schadevergoeding van bijna 700.000 euro betalen aan een agent. Die raakte in 2016 zwaargewond bij een poging de woning in België binnen te vallen waar het duo zat verscholen, schrijft de krant La Libre Belgique vrijdag.

35 minuten geleden
ANP EU en UNICEF bezorgd om 897 miljoen kinderen zonder onderwijs

BRUSSEL (ANP) - Wereldwijd zitten zeker 897 miljoen kinderen zonder onderwijs, stellen de Europese Unie en VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Hoge vertegenwoordigers van beide organisaties maken zich ernstig zorgen over de toekomst van die kinderen en komen met een videocampagne.

1 uur geleden
ANP Dertien coronapatiënten komen om in ziekenhuisbrand India

MUMBAI (ANP/AFP/RTR) - Zeker dertien coronapatiënten zijn donderdagnacht omgekomen bij een ziekenhuisbrand vlak buiten Mumbai, zeggen de lokale autoriteiten. De brand woedde op een intensivecareafdeling.

1 uur geleden
ANP Gouverneurs VS blokkeren anti-transgenderwetgeving

TOPEKA/BISMARCK (ANP/RTR) - De gouverneurs van de Amerikaanse staten Kansas en North Dakota hebben veto's uitgespoken over wetsvoorstellen die transgendermeisjes zouden verbieden om met andere meisjes mee te sporten op school. In meerdere conservatieve staten in de VS is een Republikeinse campagne gaande om de rechten van transgenders in te perken.

2 uur geleden
ANP SpaceX brengt vier astronauten naar internationaal ruimtestation

CAPE CANAVERAL (ANP) - Ruimtevaartbedrijf SpaceX vervoert vier astronauten naar het internationale ruimtestation (ISS). De Crew Dragon Capsule met de ruimtevaarders moet om 11.49 uur Nederlandse tijd vertrekken van het Amerikaanse Kennedy Space Center in Cape Canaveral.

4 uur geleden
ANP VS sturen vliegtuigen voor zoektocht naar Indonesische onderzeeër

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtmacht stuurt een aantal teams om Indonesië te assisteren bij de zoektocht naar een onderzeeër die met 53 matrozen vermist is geraakt, heeft een woordvoerder van het Pentagon gemeld. De Indonesische president Joko Widodo kondigde diezelfde dag ook aan dat de autoriteiten alles in het werk te stellen om de onderzeeër te vinden. De marine liet eerder al weten dat de bemanning tot zaterdag nog over zuurstof zou moeten beschikken.

4 uur geleden
ANP Justitie vervolgt minstens 500 personen voor bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse autoriteiten verwachten minstens vijfhonderd personen te vervolgen voor de bestorming van het Capitool, het parlementsgebouw in Washington. Meer dan vierhonderd van hen zijn al aangeklaagd.

9 uur geleden
ANP Artsen Navalni willen dat hij meteen stopt met hongerstaking

MOSKOU (ANP/AFP) - Eigen artsen van de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalni hebben hem dringend aangeraden onmiddellijk te stoppen met zijn hongerstaking. De Kremlin-criticus weigert sinds 31 maart voedsel uit protest tegen zijn behandeling in een strafkamp.

12 uur geleden
ANP Poetin nodigt Oekraïense president uit in Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski uitgenodigd voor gesprekken in Moskou, wanneer het hem uitkomt. Zelenski had Poetin een dag eerder uitgenodigd om te praten over de oorlog in het oosten van Oekraïne. De voorkeur van het Oekraïense staatshoofd ging daarbij uit naar een ontmoeting in de Donbass-regio waar de oorlog woedt.

14 uur geleden
ANP Amerikaanse president gaat moord op Armeniërs genocide noemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - President Joe Biden gaat als eerste Amerikaanse leider de moord op 1,5 miljoen Armeniërs ruim een eeuw geleden erkennen als genocide. Hij tart hiermee NAVO-bondgenoot Turkije, melden Amerikaanse media. De regering in Ankara stelt dat er Armeense slachtoffers waren tijdens de Eerste Wereldoorlog in het toenmalige Ottomaanse Rijk, maar dat het geen volkenmoord was.

15 uur geleden
ANP Eerste coronavaccins  gearriveerd in Syrië

DAMASCUS (ANP) - Syrië heeft de eerste coronavaccins geleverd gekregen. Het door oorlog verscheurde land kreeg donderdag 256.800 doses via het Covax-programma, dat armere landen voorziet van vaccins. De komende weken worden nieuwe partijen verwacht.

15 uur geleden
ANP Ierland: Brussel sleept AstraZeneca voor de rechter

DUBLIN/BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Commissie spant inderdaad een rechtszaak aan tegen vaccinmaker AstraZeneca, zegt de Ierse minister van Volksgezondheid. De commissie zelf houdt het er nog op dat het besluit daarover nog niet is gevallen.

16 uur geleden
ANP Omstreden Duitse coronawet krijgt goedkeuring parlement

BERLIJN (ANP) - De omstreden wet die de Duitse regering de bevoegdheid geeft rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, zoals een avondklok en verdere contactbeperkingen, heeft groen licht gekregen van het Duitse parlement. Na de goedkeuring woensdag van de Bondsdag ging ook de Bondsraad, het hogerhuis, akkoord, melden Duitse media. De wet wordt van kracht zodra president Frank-Walter Steinmeier er zijn handtekening onder heeft gezet.

18 uur geleden
ANP Biden wil uitstoot broeikasgassen de komende jaren halveren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een veel ambitieuzer klimaatbeleid aankondigen. Hij wil de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 met 50 tot 52 procent terugbrengen ten opzichte van 2005.

19 uur geleden
ANP China verwijt Australië 'Koude Oorlog-mentaliteit' na veto deals

SYDNEY (ANP/RTR) - China heeft boos gereageerd op het besluit van Australië om deals te blokkeren die betrekking hebben op de zogenoemde Chinese Nieuwe Zijderoute. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verweet de Australische regering er een "Koude Oorlog-mentaliteit en ideologische vooroordelen" op na te houden.

20 uur geleden
ANP EU-experts: Europa heeft warmste jaar ooit achter de rug

BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - Europa heeft het warmste jaar achter de rug dat ooit is geregistreerd. De gemiddelde temperatuur lag volgens EU-klimaatdienst Copernicus 1,6 graden hoger dan gemiddeld en minstens 0,4 graden hoger dan in de vorige vijf warmste jaren.

21 uur geleden
ANP Vermiste duikbootbemanning Indonesië heeft zuurstof tot zaterdag

JAKARTA (ANP/RTR/AFP) - De bemanning van de vermiste Indonesische onderzeeër beschikt in elk geval nog tot zaterdag over zuurstof. Dat meldt de marine, die een grote zoekactie is begonnen om de 44 jaar oude KRI Nanggala 402 op te sporen.

22 uur geleden
ANP Amerikaanse president Biden in juni naar Europa

BRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wordt in juni voor het eerst sinds zijn aantreden in Europa verwacht. De NAVO belegt 14 juni een top met de leiders van de dertig lidstaten.

22 uur geleden
ANP 'EU treft voorbereidingen voor rechtszaak tegen AstraZeneca'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich op om vaccinmaker AstraZeneca voor de rechter te slepen. Dat bericht nieuwssite Politico, die heeft gesproken met vijf EU-diplomaten.

23 uur geleden
ANP India meldt wereldwijd dagrecord van ruim 300.000 besmettingen

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - In India zijn de afgelopen 24 uur ruim 300.000 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is wereldwijd de grootste dagelijkse stijging in een land sinds het begin van de uitbraak. In het Aziatische land overleden 2104 mensen aan de gevolgen van het virus, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

1 dag geleden
ANP VN: voedseltekort dreigt in Myanmar als gevolg van militaire coup

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - Bijna 3,4 miljoen inwoners van Myanmar gaan naar verwachting in de komende maanden te maken krijgen met voedseltekorten als gevolg van de militaire coup in het land. Dat melden de Verenigde Naties. In Myanmar wonen ruim 54 miljoen mensen.

1 dag geleden
ANP Israël beschiet Syrië nadat raket in buurt van kerncentrale landt

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft donderdag een luchtaanval uitgevoerd op Syrische raketlanceringsinstallaties. Dit deed het land nadat een Syrische raket tot ontploffing kwam op ongeveer 30 kilometer afstand van een kerncentrale.

1 dag geleden
ANP Tientallen wereldleiders bij digitale klimaattop VS

WASHINGTON (ANP) - Tientallen wereldleiders geven donderdag en vrijdag acte de présence op een digitale klimaattop die de regering van de Amerikaanse president Joe Biden organiseert op Earth Day. Onder meer zijn Russische en Chinese ambtgenoten houden een toespraak.

1 dag geleden
ANP Amerikaanse fabriek Janssen-vaccin gesloten door autoriteiten

BALTIMORE (ANP) - De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft een fabriek in de stad Baltimore, in de staat Maryland, gesloten waar grondstoffen voor het Janssen-coronavaccin werden gemaakt. Uit een rapport blijkt dat er problemen waren met onder meer hygiëne in het gebouw en dat er slecht opgeleid personeel werkte.

1 dag geleden
ANP Bijna 1500 Navalni-aanhangers vast na illegale protesten Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische politie heeft woensdag 1496 aanhangers van de gedetineerde oppositieleider Aleksej Navalni opgepakt bij demonstraties in ruim 80 Russische steden, stelt de Russische organisatie OVD-Info, die protesten en arrestaties bijhoudt. De betogers eisen dat president Vladimir Poetin aftreedt en dat Navalni vrij wordt gelaten.

1 dag geleden
ANP Navalni-aanhangers geleidelijk overal in Rusland de straat op

MOSKOU (ANP/DPA) - Aanhangers van de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalni zijn woensdag in het verre oosten van Rusland al de straat opgegaan om te protesteren tegen de behandeling van de bekende Kremlin-criticus. Het is de bedoeling dat de betogingen zich de komende uren over het hele land uitbreiden, tot in de grote steden Moskou en Sint-Petersburg.

1 dag geleden
ANP Justitieminister VS start onderzoek naar politie in Minneapolis

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse justitieminister Merrick Garland begint een onderzoek naar de politie in de stad Minneapolis, waar een agent dinsdag schuldig is bevonden voor de moord op arrestant George Floyd. Onderzoek moet uitwijzen of de lokale politie zich vaker schuldig maakt aan buitensporig geweld.

1 dag geleden
ANP Frankrijk mikt op versoepeling coronamaatregelen vanaf 2 mei

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering is van plan de avondklok en reisbeperkingen binnen het land op 2 mei te versoepelen. Dan moet de verwachting dat het aantal nieuwe coronabesmettingen afneemt wel bewaarheid worden, zei een bron uit kringen rond president Emmanuel Macron.

1 dag geleden
ANP Duitse Bondsdag stemt in met omstreden nationale coronawet

BERLIJN (ANP) - De Duitse Bondsdag is akkoord gegaan met een wetswijziging die de Duitse regering in staat stelt rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, inclusief een fel omstreden avondklok en contactbeperkingen. Berlijn kan voortaan aan een 'nationale noodrem' trekken, buiten de zestien deelstaten om.

1 dag geleden
ANP Politie botst in Berlijn met tegenstanders van coronawet Merkel

BERLIJN (ANP/AFP/RTR/DPA) - De politie staat in Berlijn tegenover duizenden betogers die demonstreren tegen de aangekondigde aangescherpte coronawetgeving. Agenten vuurden traangas af en gebruikten pepperspray tegen demonstranten die met flessen gooiden of over barricades probeerden te klimmen. Zeker zeven mensen zijn opgepakt vanwege agressie tegen de politie.

1 dag geleden
ANP Poetin belooft extra geld voor kinderen in vergrijzend Rusland

MOSKOU (DPA) - President Poetin heeft in zijn jaarlijkse 'troonrede' in het Russische parlement extra steun toegezegd aan gezinnen met kinderen. Er komt een eenmalige uitkering van 10.000 roebel (108 euro) voor ieder kind in een gezin tot een bepaalde leeftijd. Het geld wordt in augustus overgemaakt, kort voor de Russische parlementsverkiezingen.

1 dag geleden
ANP VN-mensenrechtenchef verwelkomt uitspraak in George Floyd-proces

GENÈVE (ANP) - VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet verwelkomt de veroordeling van een witte ex-agent in het proces rondom de dood van de zwarte arrestant George Floyd. Als de jury tot een ander besluit was gekomen, was het volgens haar een voorbeeld geweest van bespottelijke onrechtvaardigheid.

1 dag geleden
ANP Elizabeth dankbaar voor steun na overlijden prins Philip

LONDEN (ANP) - Koningin Elizabeth is dankbaar voor de vele steunbetuigingen die zij na het overlijden van haar man prins Philip heeft ontvangen. Vanuit de hele wereld kwamen berichten om de Britse vorstin een hart onder de riem te steken.

1 dag geleden
ANP Erdogan ontslaat handelsminister om vermeende vriendjespolitiek

ANKARA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn handelsminister ontslagen na berichten over vermeende vriendjespolitiek bij de aanbesteding van overheidscontracten.

1 dag geleden
ANP Bondgenoten Navalni opgepakt in aanloop naar protesten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische autoriteiten hebben belangrijke medewerkers van oppositieleider Aleksej Navalni opgepakt in de aanloop naar de geplande protesten van woensdag. Het gaat volgens betrokkenen onder meer om woordvoerster Kira Jarmisj en advocate Ljoebov Sobol.

1 dag geleden
ANP Elizabeth viert 95e verjaardag, eerste zonder man Philip

LONDEN (ANP) - Koningin Elizabeth viert woensdag haar 95e verjaardag. Dat is haar eerste verjaardag zonder haar man prins Philip, die begin deze maand op 99-jarige leeftijd overleed. Ook haar kleinzoon prins Harry zal niet aanwezig zijn. Hij keerde volgens Britse media na de uitvaart van Philip terug naar de Verenigde Staten.

1 dag geleden
ANP President Biden noemt vonnis Chauvin grote stap voorwaarts

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden noemt het vonnis in de zaak tegen de ex-agent Derek Chauvin een grote stap voorwaarts in de mars naar gerechtigheid in de Verenigde Staten, maar ook een zeldzaam vonnis. Een jury verklaarde Chauvin in de Amerikaanse stad Minneapolis (Minnesota) schuldig aan de dood van de zwarte man George Floyd op alle drie de aanklachten.

2 dagen geleden
ANP Aanhang Navalni op dag van Poetins 'troonrede' de straat op

MOSKOU (ANP) - De aanhang van de Russische corruptiebestrijder en politicus Aleksej Navalni gaat naar eigen zeggen woensdag massaal betogen voor diens vrijlating. In naar schatting meer dan zeventig plaatsen zou er worden gedemonstreerd op de dag dat president Poetin zijn jaarlijkse toespraak, een soort 'troonrede', tot het parlement houdt. De aanhangers stellen dat Navalni door zijn drie weken durende hongerstaking in levensgevaar verkeert en snel uit de gevangenis moet worden gehaald.

2 dagen geleden