Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 11 augustus 2020
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP 'Wit-Russische oppositieleider had alleen keus land te verlaten'

VILNIUS (ANP/AFP) - De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft haar thuisland verlaten onder de dreiging opgepakt te worden. Wit-Russische functionarissen hebben haar vertrek gefaciliteerd. Dat zei de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius dinsdag.

10 minuten geleden
ANP Relatie Trump en Xi bekoeld door coronavirus

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het gevoel van de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping is enorm veranderd door het coronavirus. Dat zei Trump dinsdag in gesprek met Fox Sports Radio.

30 minuten geleden
ANP WHO wil veiligheidsgegevens van Russisch coronavaccin zien

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat elk WHO-stempel van goedkeuring op een Covid-19-vaccinkandidaat een rigoureuze beoordeling van veiligheidsgegevens vereist. De WHO zei dit dinsdag in reactie op de aankondiging van Rusland dat het een vaccin had goedgekeurd.

1 uur geleden
ANP 'Mandaat parlement Hongkong met een jaar verlengd'

PEKING (ANP/RTR) - Een belangrijk orgaan van het Chinese parlement, het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres, heeft besloten het mandaat van het huidige parlement in Hongkong met een jaar te verlengen. Dat meldden Chinese staatsmedia dinsdag.

2 uur geleden
ANP Wit-Rusland claimt 2000 arrestaties tijdens protesten maandag

MINSK (ANP/AFP) - Wit-Rusland heeft meer dan 2000 mensen aangehouden tijdens protesten op maandagavond tegen de betwiste herverkiezing van president Alexander Loekasjenko. Dat zei het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land dinsdag.

2 uur geleden
ANP Rusland verwerft als eerste patent op coronavaccin

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft een patent op een eigen vaccin tegen het coronavirus verworven. Rusland is daarmee volgens president Vladimir Poetin de eerste. De nieuwszender Sputnik meldt dat het om een vaccin gaat dat is ontwikkeld door onderzoeksinstituut Gamaleja in samenwerking met onderzoekers van het ministerie van Defensie.

4 uur geleden
ANP Aantal coronabesmettingen in Rusland nadert de 900.000

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft dinsdag 4945 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, waardoor het totaal aantal gevallen op 897.599 kwam. Dat is het op drie na grootste aantal besmettingen ter wereld.

5 uur geleden
ANP 'Oppositieleidster Wit-Rusland gedwongen te vertrekken'

MINSK (ANP/RTR) - De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja ontkent het land te zijn uitgezet naar Litouwen. Dat zei ze in een video op YouTube.

5 uur geleden
ANP 'VS willen 'Made in China' op producten uit Hongkong'

HONGKONG (ANP) - De Verenigde Staten willen dat vanaf 25 september op producten uit Hongkong staat dat ze uit China komen, meldt South China Morning Post uit Hongkong. In een ontwerpbesluit van de Amerikaanse regering staat dat dit nodig zal zijn omdat "Hongkong niet langer autonoom genoeg is om anders te worden behandeld dan China", aldus de Hongkongse krant. Producten uit Hongkong worden dan onderdeel van de handelsoorlog tussen de VS en China en met allerlei heffingen geconfronteerd.

6 uur geleden
ANP Wit-Russische oppositieleidster Tichanovskaja in Litouwen

MINSK (ANP/AFP) - De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja is in Litouwen. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken van dit land dinsdag. "Ze is aangekomen in Litouwen en is veilig", zei minister Linas Linkevicius tegen persbureau AFP. De minister gaf geen verdere details.

7 uur geleden
ANP Ruim honderd arrestaties bij plunderingen in Chicago

CHICAGO (ANP) - De politie van Chicago heeft meer dan honderd mensen opgepakt tijdens plunderingen in het centrum van de stad. Bij de ongeregeldheden zijn dertien agenten gewond geraakt. Er werden twee mensen neergeschoten.

7 uur geleden
ANP 'Johnson wil Schotse premier Sturgeon niet bij kabinetsberaad'

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson wil niet dat de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon bij kabinetsvergaderingen aanwezig is, meldt de krant Financial Times dinsdag. Johnson zou een voorstel van die strekking hebben tegengehouden.

9 uur geleden
ANP Pompeo en Trump bezorgd na arrestatie Hongkongse mediamagnaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Mike Pompeo is "zeer bezorgd" vanwege de berichten over de arrestatie van mediamagnaat Jimmy Lai in Hongkong. Lai werd maandag gearresteerd op verdenking van het overtreden van de nieuwe Chinese veiligheidswet die in Hongkong van kracht is.

11 uur geleden
ANP Surinaamse president: coronaregels strenger handhaven

PARAMARIBO (ANP) - President Chan Santokhi van Suriname heeft besloten de coronamaatregelen ook de komende twee weken te handhaven en enkele maatregelen te verscherpen. De politie heeft opdracht gekregen om strenger op te treden bij overtreding van de regels. Dit is nodig omdat het aantal besmettingen nog niet daalt. "De cijfers geven een somber beeld en houden onze bezorgdheid op scherp", aldus Santokhi maandagavond in een radio- en tv-toespraak.

12 uur geleden
ANP Langverwachte boek Harry en Meghan in Britse boekwinkels

DEN HAAG (ANP) - Het langverwachte boek Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of a Modern Royal Family ligt vanaf dinsdag in de Britse winkels. De biografie moet de vele geruchten over de hertog en hertogin van Sussex ontkrachten.

12 uur geleden
ANP Amerikaanse minister Pompeo in midden en oosten Europa

PRAAG (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo begint dinsdag een vijfdaagse reis langs vier Centraal- en Oost-Europese landen die hij "grote vrienden van Amerika" noemt. Hij wil de invloed van Rusland en China in Europa indammen. Het bezoek komt terwijl de VS voorbereidingen treffen om troepen in Europa te verplaatsen, onder meer van Duitsland naar Polen.

12 uur geleden
ANP Boliviaanse oud-president Morales door regering aangeklaagd

LA PAZ (ANP) - De Boliviaanse regering heeft onder anderen de socialistische oud-president Evo Morales aangeklaagd wegens "terrorisme en genocide". Morales en elf andere personen waaronder partijgenoten en een vakbondsleider worden verantwoordelijk gehouden voor wegversperringen sinds vorige week.

13 uur geleden
ANP 'Regering VS wil eigen burgers die mogelijk besmet zijn weren'

WASHINGTON (ANP) - De regering van de Verenigde Staten overweegt om Amerikaanse burgers en mensen met een verblijfsvergunning die mogelijk besmet zijn met het coronavirus de toegang tot het land te ontzeggen. Dat zegt een hoge functionaris tegen persbureau Reuters.

14 uur geleden
ANP Wereldwijd meer dan 20 miljoen besmettingen met coronavirus

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Wereldwijd is bij meer dan 20 miljoen mensen vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus. Dat meldden persbureau AFP en de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore na tellingen van officiële bronnen.

14 uur geleden
ANP Wapenverkoop VS aan Saudi-Arabië was wettig

WASHINGTON (ANP) - De goedkeuring van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo voor een wapendeal met enkele Arabische Golfstaten, was niet strijdig met de wet. Dat wordt gesteld in onderzoek door het kantoor van de hoogste ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ging om de verkoop van 8 miljard dollar aan wapens aan onder meer Saudi-Arabië.

14 uur geleden
ANP Trump wil meer weten over onderzoek naar zijn financiën

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump verzet zich bij de rechter tegen een dagvaarding in de zaak rond de betaling van zwijggeld aan de pornoactrice Stormy Daniels. Een openbaar aanklager wil de boekhouding van Trump en zijn bedrijf, de Trump Organization, van de laatste acht jaar inzien. Trump vindt dat de aanklager te veel informatie heeft opgevraagd en wil bovendien meer weten over het onderzoek van de openbaar aanklager.

15 uur geleden
ANP Schietincident bij Witte Huis, Trump in veiligheid gebracht

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is maandagavond in veiligheid gebracht nadat er in de buurt van het Witte Huis schoten waren gelost. De persconferentie werd onderbroken toen beveiligers Trump kwamen halen om hem naar de Oval Office te brengen. De verdachte zou zijn uitgeschakeld en naar het ziekenhuis zijn gebracht, aldus Trump.

15 uur geleden
ANP Trump houdt twee locaties open voor nominatietoespraak

WASHINGTON (ANP/DPA) - President Trump houdt de rede waarin hij de nominatie als Republikeinse presidentskandidaat accepteert mogelijk in Gettysburg in de staat Pennsylvania. Ook houdt de president de mogelijkheid open de toespraak vanuit het Witte Huis te houden.

18 uur geleden
ANP VS zeer bezorgd over Wit-Rusland

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - Het gewelddadig optreden tegen demonstranten in Wit-Rusland heeft maandag wereldwijd geleid tot bezorgde reacties. Na kritiek van de Europese Unie zei ook een woordvoerder van de Amerikaanse president Trump dat het Witte Huis "zeer bezorgd" is over de manier waarop de presidentsverkiezing in Wit-Rusland is verlopen.

19 uur geleden
ANP Twitter klaagt over blokkade platform in Wit-Rusland

WASHINGTON/MINSK (ANP) - Twitter klaagt dat zijn berichtendienst in Wit-Rusland wordt geblokkeerd en afgeknepen. In dat Oost-Europese land is het onrustig nadat alleenheerser Loekasjenko zondag opnieuw de presidentsverkiezingen won. De oppositie en westerse waarnemers gaan ervan uit dat met de uitslag is gerommeld.

20 uur geleden
ANP Regering Libanon afgetreden na verwoestende explosie Beiroet

BEIROET (ANP/RTR/DPA) - De Libanese regering van premier Hassan Diab is afgetreden. Dat heeft Diab maandag bekendgemaakt in een televisietoespraak. Zijn regering kwam onder grote druk te staan na de protesten die volgden op de verwoestende explosie van afgelopen dinsdag, die een belangrijk deel van de hoofdstad Beiroet verwoestte. Eerder waren al meerdere ministers uit Diabs kabinet opgestapt.

21 uur geleden
ANP Verenigde Naties beloven langdurige steun voor Libanon

NEW YORK (ANP/DPA) - De Verenigde Naties hebben Libanon langdurige steun toegezegd na de verwoestende explosie van vorige week dinsdag in de hoofdstad Beiroet. Dat zei VN-secretaris-generaal António Guterres maandag. Behalve met ondersteuning op medisch gebied zullen de VN het land helpen door tarwemeel en granen beschikbaar te stellen voor bakkers.

21 uur geleden
ANP Prominente leden democratiseringsbeweging Hongkong opgepakt

HONGKONG (ANP/AFP/RTR) - De politie in Hongkong heeft prominente leden van de inmiddels illegale democratiseringsbeweging in de Chinese metropool opgepakt. Het gaat onder anderen om de oprichter van de krant Apple Daily, mediamagnaat Jimmy Lai. Hij is gearresteerd op basis van de omstreden nieuwe veiligheidswet, aldus een naaste medewerker van hem en een politiebron. Hij zou samenspannen met buitenlandse mogendheden.

1 dag geleden
ANP EU waarschuwt voor verstikking vrije pers in Hongkong

BRUSSEL (ANP) - De arrestatie van de Hongkongse uitgever Jimmy Lai voedt de vrees dat de nieuwe veiligheidswet wordt gebruikt om de vrijheid van meningsuiting en de media in Hong Kong te verstikken, stelt de Europese Unie. De autoriteiten in Hongkong moeten de persvrijheid en andere rechten en vrijheden ten volle beschermen, zegt de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring.

1 dag geleden
ANP Mensenhaar moet milieuramp Mauritius minimaliseren

NAIROBI (ANP/RTR) - Bewoners van Mauritius verwerken hun afgeknipte haar in drijvende barrières die een olieramp op hun eiland in de Indische Oceaan moeten voorkomen. Mensenhaar neemt olie op maar geen water, aldus de eigenaresse van een duurzaam toerismebureau in het Oost-Afrikaanse land.

1 dag geleden
ANP 'Regering Libanon gaat het veld ruimen na explosie'

BEIROET (ANP) - De Libanese regering van premier Hassan Diab staat op het punt om af te treden, zei minister van Volksgezondheid Hassan Hamad maandag. De premier zal om 19.30 uur plaatselijke tijd een verklaring afleggen.

1 dag geleden
ANP Frankrijk en Niger vastbesloten in strijd terroristen Sahel

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk en Niger zijn vastbesloten hun strijd tegen terroristische groeperingen in de West-Afrikaanse Sahel voort te zetten, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian maandag. Hij reageerde daarmee op de moord op zes Franse hulpverleners in een wildpark in Niger.

1 dag geleden
ANP Premier Johnson bezorgd over 'Verenigd' Koninkrijk

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Johnson heeft zijn zorgen uitgesproken over de eenheid van het Verenigd Koninkrijk. Alle landen die deel zijn van dat koninkrijk zouden er zwakker voor komen te staan als de unie zou worden opgezegd. "Het zou zo zonde zijn de macht en de magie van die unie kwijt te raken", aldus Johnson. In Schotland wordt de roep om een nieuw referendum voor onafhankelijkheid luider, vooral omdat een meerderheid van de Schotten fel tegenstander is van het vertrek uit de Europese Unie.

1 dag geleden
ANP Loekasjenko: demonstranten 'schapen' onder buitenlandse controle

MINSK (ANP/AFP/RTR) - De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko noemde maandag aanhangers van de oppositie "schapen" aangevoerd vanuit het buitenland. De demonstranten protesteerden massaal tegen de betwiste presidentsverkiezing die Loekasjenko een zesde termijn opleverde.

1 dag geleden
ANP EU-voorzitters hekelen geweld tegen Wit-Russische demonstranten

BRUSSEL (ANP) - De voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad hebben kritiek geuit op het geweld tegen demonstranten in Wit-Rusland. Ursula von der Leyen en Charles Michel roepen het autocratische regime in Minsk op de fundamentele rechten en vrijheden te respecteren.

1 dag geleden
ANP Oppositie Wit-Rusland weigert erkenning verkiezingsuitslag

MINSK (ANP/RTR) - De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja weigert de officiële verkiezingsuitslag te erkennen volgens welke zittend president Alexander Loekasjenko een grote overwinning heeft behaald.

1 dag geleden
ANP 'Circa 3000 mensen opgepakt bij protesten Wit-Rusland'

MOSKOU/MINSK (ANP/RTR) - De politie heeft in Wit-Rusland tijdens de protesten tegen het verloop van de presidentsverkiezingen van zondag circa 3000 betogers gearresteerd. Dit berichtte het Russische persbureau RIA op gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Wit-Rusland. Eerdere berichten in Minsk spraken van zeker 120 arrestaties. Ook zou een betoger zijn omgekomen en zouden er tientallen gewond zijn geraakt.

1 dag geleden
ANP China vaardigt tegenmaatregelen uit tegen Amerikanen

PEKING (ANP/AFP) - China heeft tegen elf Amerikanen, onder wie de Republikeinse senators Ted Cruz en Marco Rubio, sancties uitgevaardigd. Het is een reactie op Amerikaanse strafmaatregelen tegen een aantal Chinezen naar aanleiding van de ingrijpende Chinese maatregelen in de tot voor kort als autonoom geldende metropool Hongkong. Peking liet weten dat het sancties uitvaardigt "tegen Amerikanen die zich slecht hebben gedragen in kwesties die Hongkong aangaan".

1 dag geleden