Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

donderdag 22 oktober 2020
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP Senaatscommissie VS maakt weg vrij voor stemming opperrechter

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senaatscommissie voor Juridische Zaken heeft de weg vrijgemaakt voor een snelle stemming over het Republikeinse voorstel om Amy Coney Barrett te benoemen tot negende rechter van het Hooggerechtshof.

2 minuten geleden
ANP Permanente status in Rusland voor ex-CIA-medewerker Snowden

MOSKOU (ANP) - De voormalige CIA-medewerker Edward Snowden die in de Verenigde Staten wegens spionage wordt gezocht, heeft een permanente verblijfsstatus in Rusland gekregen. Russische media melden dat zijn advocaat heeft gezegd dat het allemaal wat langer heeft geduurd dan verwacht door de coronacrisis, maar Snowden kan nu zo lang hij maar wil in Rusland blijven.

1 uur geleden
ANP Hariri mag voor vierde keer regering in Libanon vormen

BEIROET (ANP) - De Libanese oud-premier Saad Hariri is door president Michel Aoun uitgekozen om een nieuwe regering te vormen. Hij krijgt de opdracht de economie van het land uit het slop te trekken nu de meeste fracties in het parlement zijn nominatie steunen.

1 uur geleden
ANP Wit-Russische oppositie wint Sacharovprijs

BRUSSEL (ANP) - De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken gaat dit jaar naar de zogenoemde Coördinatieraad van de oppositie in Wit-Rusland. Het "initiatief van moedige vrouwen", onder wie oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja en Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj, moet volgens de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli "sterk blijven en doorgaan" met de strijd tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko, zei hij bij de bekendmaking in Brussel.

2 uur geleden
ANP 'Departement aan Côte-d'Azur in lockdown'

NICE (ANP) - Het Franse departement Alpes-Maritimes met de bekende plaatsen Nice en Cannes gaat zaterdag in een nachtelijke lockdown. Dat meldt de krant Nice-Matin. Alles wijst erop dat premier Jean Castex dit in de namiddag bekendmaakt. Het departement aan de Italiaanse grens met ongeveer een miljoen inwoners wordt volgens de krant ingedeeld in de categorie waar het gevreesde coronavirus zich het meest zorgwekkend snel verspreid. Dan geldt er 'de maximale alarmfase' en worden coronamaatregelen genomen die de bewegingsvrijheid en het economische leven dramatisch beperken.

3 uur geleden
ANP Hotelletjes en herbergen openen deuren voor betogers Bangkok

BANGKOK (ANP/RTR) - Maandenlang betogen Thailanders in de hoofdstad Bangkok voor meer democratie en het aftreden van de regering van ex-couppleger premier Prayuth Chan-ocha. Tientallen hotelletjes en herbergen, normaal gesproken bevolkt door rugzaktoeristen uit het Westen, openen hun deuren voor vermoeide betogers. Sommige herbergen steunen de demonstraties door hun nieuwe gasten gratis onderdak te bieden.

4 uur geleden
ANP Belgische 'coronapremier' Wilmès kan ic al snel weer verlaten

BRUSSEL (ANP) - De met het coronavirus besmette Belgische vicepremier Sophie Wilmès kan de komende uren de intensive care alweer verlaten. Mogelijk mag Wilmès, tot drie weken geleden nog premier, zelfs al snel naar huis, zegt de directeur van het ziekenhuis in Brussel waar ze wordt verpleegd.

4 uur geleden
ANP Duitsland zet meer landen op risicolijst corona

BERLIJN (ANP/RTR/AFP) - Duitsland heeft Zwitserland, Ierland, Polen en het grootste deel van Oostenrijk toegevoegd aan de lijst van risicogebieden wat betreft corona. Het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, maakte dat donderdag bekend.

4 uur geleden
ANP Vaticaan en Peking verlengen deal over benoeming bisschoppen

PEKING (ANP/AFP) - China en het Vaticaan hebben een akkoord over de benoeming van bisschoppen in de Volksrepubliek met twee jaar verlengd. Het akkoord kwam in 2018 na jarenlang touwtrekken tot stand en geeft naast de Rooms-Katholieke Kerk ook de Communistische Partij een stem bij de aanstelling van bisschoppen.

4 uur geleden
ANP 'Spanje heeft drastische maatregelen nodig tegen corona'

MADRID (ANP/RTR) - De coronapandemie is in Spanje nog niet onder controle en er zijn drastische maatregelen nodig. Dat zei de Spaanse minister voor Volksgezondheid Salvador Illa donderdag.

5 uur geleden
ANP Regering VS geeft groen licht voor wapenleveranties aan Taiwan

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse regering heeft groen licht gegeven voor de levering van wapens en wapenonderdelen aan Taiwan ter waarde van omgerekend ruim 1,5 miljard euro. Dat gebeurt in een tijd van oplopende spanningen met China, dat Taiwan ziet als afvallige provincie.

7 uur geleden
ANP Thaise regering trekt decreet tegen protesten in

BANGKOK (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Thaise regering heeft een nooddecreet ingetrokken dat was bedoeld om protesten de kop in te drukken. Door de strengere maatregelen, met onder meer een samenscholingsverbod voor meer dan vijf personen, zwelden de protesten juist aan.

7 uur geleden
ANP Bemanning Russisch-Amerikaanse ruimtemissie terug op aarde

MOSKOU (ANP/AFP) - Een Amerikaanse astronaut en twee Russische kosmonauten zijn geland op de steppes in Kazachstan. Daarmee is hun ruimtemissie naar het internationaal ruimtestation ISS van 196 dagen ten einde gekomen.

9 uur geleden
ANP Republikeinen in Michigan winnen zaak over vervoeren van kiezers

LANSING (ANP) - De Republikeinen in de belangrijke Amerikaanse swing state Michigan hebben een overwinning geboekt in een beroepszaak rond het vergoeden van personenvervoer van kiezers naar stembureaus. Een wet die het verbiedt om te betalen voor het vervoer van kiezers naar het stembureau, tenzij de kiezers fysiek niet in staat zijn om zelf naar het stembureau te gaan, blijft daarmee overeind.

10 uur geleden
ANP Hooggerechtshof VS: Alabama mag stemmen vanuit auto verbieden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse staat Alabama mag verbieden dat mensen vanuit hun auto hun stem uitbrengen bij een stembureau, oordeelt het Hooggerechtshof in Washington. Het stemmen vanuit de auto, ofwel 'curbside voting' is bedoeld voor mensen die door een handicap of ziekte niet in het stembureau kunnen komen. Een aantal kiezers en een burgerrechtenorganisaties wilden dat de staat het stemmen vanuit de auto zou toestaan, meldt nieuwszender CNN.

11 uur geleden
ANP 'Verkiezingen Bolivia transparant, nieuwe regering is legitiem'

LA PAZ (ANP) - De presidentsverkiezingen in Bolivia zijn transparant verlopen en de nieuwe regering van de socialist Luis Arce is legitiem, hebben waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verklaard. De officiële maar nog niet complete telling van de stemmen wijst op een comfortabele meerderheid voor Arce en zijn MAS-partij.

11 uur geleden
ANP Tweede en laatste debat tussen Biden en Trump

NASHVILLE (ANP) - De Republikeinse kandidaat Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden gaan donderdag voor de tweede keer met elkaar in debat. Het is daarmee ook meteen het laatste live-debat tussen de twee presidentskandidaten in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen op 3 november.

11 uur geleden
ANP Opnieuw geweld Nigeriaanse ordetroepen tegen demonstranten

LAGOS (ANP) - In de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos en andere steden in het land was het woensdag opnieuw onrustig nadat het leger dinsdag gewelddadig had opgetreden tegen betogende burgers. Veiligheidstroepen openden toen het vuur op een menigte die demonstreerde tegen buitensporig politiegeweld.

11 uur geleden
ANP VS: Iran en Rusland bezig met beïnvloeden verkiezingen

WASHINGTON (ANP) - Rusland en Iran hebben al geprobeerd om de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in november te beïnvloeden, stelt de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten John Ratcliffe. Volgens hem hebben de Iraniërs en de Russen de hand gelegd op persoonsgegevens van geregistreerde kiezers.

11 uur geleden
ANP '300 journalisten opgepakt in Wit-Rusland sinds verkiezingen'

BERLIJN (ANP) - Bijna 300 journalisten zijn opgepakt in Wit-Rusland sinds daar massale anti-regeringsprotesten uitbraken na de verkiezingen in augustus, meldt persvrijheidsorganisatie Reporters Without Borders (RSF). President Aleksandr Loekasjenko, die Wit-Rusland al 26 jaar met harde hand regeert, bleef aan de macht door met de verkiezingsuitslag te sjoemelen en de daaropvolgende protesten neer te laten slaan.

13 uur geleden
ANP Obama roept bij rally op tot vroegtijdig stemmen, valt Trump aan

PHILADELPHIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft kiezers aan het begin van zijn toespraak voor een Democratische verkiezingsrally in Philadelphia (Pennsylvania) opgeroepen om gebruik te maken van de mogelijkheid om vroegtijdig te stemmen. Hij prees zijn voormalige vicepresident Joe Biden aan als iemand die opkomt voor de werkende Amerikanen en haalde hard uit naar president Donald Trump, die volgens Obama niet bereid is om zich in te spannen voor het presidentiële ambt.

14 uur geleden
ANP Macron: we zullen cartoons nooit opgeven

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk zal cartoons nooit opgeven. President Emmanuel Macron zei dat woensdag tijdens een hommage aan de vrijdag onthoofde leraar Samuel Paty (47). Die had in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed getoond en werd daar vrijdag voor vermoord in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine.

18 uur geleden
ANP Spanje telt miljoenste besmetting

MADRID (ANP/RTR) - In Spanje zijn meer dan een miljoen besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het is het eerste Europese land waar zoveel besmettingen zijn geteld. Het land heeft al 15,5 miljoen tests uitgevoerd. Spanje heeft 47 miljoen inwoners.

20 uur geleden
ANP EU-leiders spreken elkaar volgende week over opvlammend virus

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders vergaderen volgende week donderdag op afstand over de strijd tegen het coronavirus, dat in vrijwel heel Europa weer om zich heen grijpt. Ze hebben op hun laatste top in Brussel afgesproken elkaar vaker te spreken over de pandemie.

20 uur geleden
ANP Canada vanwege corona van reislijst veilige landen

BRUSSEL (ANP) - Canadezen zijn voorlopig niet meer welkom in de Europese Unie. De lidstaten hebben het Noord-Amerikaanse land verwijderd van de 'witte' lijst van landen buiten de EU die het coronavirus min of meer onder controle hebben.

21 uur geleden
ANP Duitse minister van Volksgezondheid test positief op corona

BERLIJN (ANP) - De Duitse minister van Volksgezondheid is positief getest op het coronavirus. De 40-jarige Jens Spahn is thuis in isolatie gegaan, meldt zijn departement. Hij kampt volgens Duitse media met verkoudheidssymptomen. De regeringsleden hadden woensdag een overleg, maar dat betekent niet dat alle ministers in quarantaine hoeven, beklemtoonde een regeringswoordvoerder.

21 uur geleden
ANP Paus pleit voor geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus pleit voor het geregistreerd partnerschap voor homoseksuele stellen. Dat doet hij in een documentaire. De 83-jarige kerkvorst liet zich zelden zo expliciet uit over homorechten.

22 uur geleden
ANP Zware beschuldigingen tegen verdachten Franse onthoofdingszaak

PARIJS (ANP/DPA) - De Franse justitie beschuldigt zeven verdachten die worden voorgeleid in de zaak van de onthoofde Franse leraar onder meer van medeplichtigheid aan een terroristische moord. Antiterrorismeaanklager Jean-François Ricard zei dat woensdag. Er ligt nog geen formele aanklacht.

22 uur geleden
ANP Franse regering overweegt noodtoestand tot half februari

PARIJS (ANP) - De Franse regering wil de noodtoestand die half oktober voor de tweede keer dit jaar werd uitgeroepen wegens het coronavirus, nu verlengen tot half februari. Franse media meldden dat de regering aan een wetsvoorstel werkt die dat mogelijk moet maken. Dat voorziet ook in de mogelijkheid noodmaatregelen te treffen tot 1 april als de nieuwe noodstand al zes weken is verlopen.

1 dag geleden
ANP Parlementariërs vragen Al-Sisi gewetensgevangenen vrij te laten

DEN HAAG (ANP) - Honderden Europese parlementariërs, onder wie ook Nederlandse Kamerleden, hebben de Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi in een brief opgeroepen alle gewetensgevangenen in Egypte vrij te laten. Tot die groep behoren mensenrechtenverdedigers, journalisten, advocaten en politieke activisten, die geen geweld hebben gebruikt of gepropageerd.

1 dag geleden
ANP Aantal ziekenhuisopnames in België richting 3000

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De coronacijfers in België blijven in het hele land omhooggaan. Bijna 3000 Covid-19-patiënten zijn in de Belgische ziekenhuizen opgenomen, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens een persconferentie van de gezondheidsautoriteiten. Mogelijk zijn er wel eerste tekenen dat de verspreiding van het virus vertraagt. Het aantal nieuwe besmettingen verdubbelt om de negen dagen, terwijl dat vorige week nog om de zeven dagen was, aldus Van Gucht.

1 dag geleden
ANP Motie van wantrouwen tegen Spaanse premier Sánchez

MADRID (ANP/DPA) - De rechts-populistische partij Vox heeft in het Spaanse parlement een motie van wantrouwen ingediend tegen premier Pedro Sánchez vanwege diens aanpak van de coronacrisis. Het is de vijfde keer in de geschiedenis dat er in Spanje een motie van wantrouwen wordt ingediend sinds het land in de jaren '70 een democratie werd.

1 dag geleden
ANP Mondkapjesplicht in Tsjechië nu ook grotendeels in buitenlucht

PRAAG (ANP/DPA) - In Tsjechië is woensdag nu ook buitenshuis een vergaande mondkapjesplicht van kracht geworden. Binnen de bebouwde kom van steden en gemeenten is mond- en neusbedekking verplicht.

1 dag geleden
ANP Armeense president naar Brussel over conflict Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP) - De Armeense president Armen Sarkissian is naar Brussel vertrokken om het weer opgelaaide conflict in Nagorno-Karabach te bespreken met NAVO- en EU-functionarissen, liet zijn bureau woensdag weten.

1 dag geleden
ANP Australië onderzoekt grote som geld uit Vaticaan in zaak-Pell

MELBOURNE (ANP/RTR) - Australië is een onderzoek begonnen naar berichten dat in het proces tegen kardinaal George Pell wegens seksueel misbruik een grote som geld vanuit het Vaticaan is overgemaakt. Het gaat om ongeveer 700.000 euro die bedoeld was voor steun aan tegenstanders van de kardinaal.

1 dag geleden
ANP Studie: bijna half miljoen pasgeborenen dood door luchtvervuiling

WASHINGTON (ANP/AFP) - Vorig jaar zijn 476.000 pasgeborenen overleden door luchtvervuiling. De meeste sterfgevallen waren in India en Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, volgens een nieuwe wereldwijde studie.

1 dag geleden
ANP Overheid Mexico wil begraafplaatsen dicht op Dag van de Doden

MEXICO-STAD (ANP/RTR) - Mexico wil dat de begraafplaatsen worden gesloten in aanloop naar Día de Muertos, de gedenk- en feestdagen die daar met Allerheiligen en Allerzielen worden gehouden. De autoriteiten vrezen dat honderdduizenden Mexicanen zich ondanks de coronapandemie naar de begraafplaatsen zullen begeven om hun overleden dierbaren te eren.

1 dag geleden
ANP Levenslang voor een van meest gezochte criminelen Italië

ROME (ANP/DPA) - De Siciliaanse maffioso Matteo Messina Denaro, een van de zes meest gezochte criminelen van Italië, is dinsdagavond laat bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een rechtbank legde die op vanwege Denaro's betrokkenheid bij een reeks bomaanslagen in 1992 die onder anderen twee prominente magistraten het leven kostte.

1 dag geleden