Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

zaterdag 31 juli 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP Nog twee gebieden in China melden Covid-uitbraken

BEIJING (ANP) - China's ergste uitbraak van coronabesmettingen in maanden heeft zich naar twee andere delen van het land verspreid, meldden lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. Het gaat om 55 nieuwe besmettingen in de provincie Fujian en de regio Chongqing. Eerder werden in vier andere provincies en in hoofdstad Beijing al uitbraken van de Delta-variant gemeld.

3 uur geleden
ANP Zeven Koerdische familieleden gedood bij aanslag in Turkije

ANKARRA (ANP) - Zeven leden van dezelfde Koerdische familie zijn vrijdag gedood in Konya, in centraal Turkije, toen gewapende aanvallers hun huis in brand probeerden te steken, melden Turkse media. Volgens mensenrechtenactivisten was het een racistische aanslag.

6 uur geleden
ANP VS leggen Cuba nieuwe sancties op, dreigen met meer sancties

WASHINGTON (ANP) - De VS hebben Cuba vrijdag nieuwe sancties opgelegd vanwege het onderdrukken van anti-regeringsdemonstraties eerder deze maand. President Joe Biden waarschuwde dat extra strafmaatregelen in het verschiet liggen als het land geen ingrijpende hervormingen doorvoert. "Er zal meer volgen tenzij er een drastische verandering komt in Cuba, wat ik niet verwacht", zei Biden op een persconferentie vanwege een bijeenkomst met Cubaans-Amerikaanse leiders in het Witte Huis.

7 uur geleden
ANP VS hervatten deportatievluchten naar Midden-Amerikaanse landen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn vrijdag begonnen met het per vliegtuig deporteren van migranten naar Midden-Amerikaanse landen, waaronder Guatemala, El Salvador en Honduras. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid wilde niet zeggen om hoeveel mensen het ging. De versnelde deportaties gebeurden voor het laatst onder de regering-Trump, waarbinnen ze bekend stonden als 'no-doc flights'.

7 uur geleden
ANP Gouverneur Florida maakt einde aan mondkapjesplicht op scholen

TALLAHASSEE (ANP) - De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, Ron DeSantis, heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd dat de mondkapjesplicht in de scholen van de staat blokkeert. DeSantis zei in een toespraak dat ouders zelf het recht moeten hebben om te beslissen of hun kinderen een mondkapje moeten dragen.

8 uur geleden
ANP Sicilië kampt met natuurbranden, vliegverkeer stilgelegd

CATANIA (ANP/DPA) - Het Italiaanse eiland Sicilië kampt met talrijke natuurbranden. Het vliegverkeer van de bij toeristen populaire luchthaven bij Catania werd tijdelijk stilgelegd.

10 uur geleden
ANP Justitie: Trumps belastingaangiften moeten naar het parlement

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelt dat de belastingdienst de belastingaangiften van oud-president Donald Trump moet overhandigen aan het parlement (Congres). Dat is een stap waar Trump zich lange tijd tegen heeft verzet.

12 uur geleden
ANP President Trump wilde verkiezingen frauduleus laten verklaren

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump wilde de presidentsverkiezingen vorig jaar 'oneerlijk' laten verklaren door zijn ministerie van Justitie. Hij hoopte met deze ongekende stap zijn verkiezingsnederlaag teniet te doen, meldt de krant The New York Times.

12 uur geleden
ANP Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

PARAMARIBO (ANP) - Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het slepende Decembermoorden-proces opnieuw omdat Bouterse verzet had aangetekend tegen zijn eerdere veroordeling bij verstek.

16 uur geleden
ANP Duitse regering eens over strengere testplicht voor reizigers

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse regering is het eens geworden over aangescherpte testregels voor reizigers uit het buitenland. Wie 12 jaar of ouder is en naar Duitsland reist, moet vanaf zondag aantonen dat negatief is getest op een coronabesmetting, gevaccineerd zijn of genezen van het virus.

16 uur geleden
ANP Ook Nederlanders geëvacueerd vanwege natuurbranden Turkije

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Turkse autoriteiten zeggen vooruitgang te hebben geboekt bij het bestrijden van de tientallen natuurbranden die het land teisteren. Het natuurgeweld heeft het leven gekost aan zeker vier mensen en leidde tot evacuaties in dorpen en hotels in toeristische gebieden aan de zuidkust. Daar kregen ook Nederlanders mee te maken.

19 uur geleden
ANP VS evacueren tolken uit Afghanistan, Biden spreekt over mijlpaal

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse autoriteiten hebben een eerste groep Afghaanse medewerkers naar de Verenigde Staten gevlogen in het kader van een operatie om personeel uit Afghanistan te halen. President Joe Biden sprak in een verklaring over een "belangrijke mijlpaal".

19 uur geleden
ANP Hongkonger krijgt 9 jaar cel op basis van nieuwe veiligheidswet

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De eerste Hongkonger die dinsdag met nieuwe wetgeving schuldig werd bevonden aan terrorisme en het aanzetten tot separatisme (afscheiding), is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Het is de eerste veroordeling onder de nieuwe, omstreden veiligheidswet die het Chinese communistische regime vorig jaar aan de voormalige Britse kolonie Hongkong heeft opgelegd.

22 uur geleden
ANP Tsjechië paait vaccinatietwijfelaars met extra vakantiedagen

PRAAG (ANP/RTR) - De Tsjechische regering biedt ambtenaren een extraatje aan om ze over te halen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Premier Andrej Babis stelde medewerkers van overheidsorganisaties twee extra vakantiedagen in het vooruitzicht als ze zich laten inenten.

22 uur geleden
ANP VS veroordelen 'intimidatie' van buitenlandse pers in China

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Staten zeggen zich "grote zorgen" te maken over de manier waarop buitenlandse verslaggevers worden behandeld in China. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat journalisten zijn lastiggevallen en geïntimideerd.

1 dag geleden
ANP Krijgsraad vervolgt zaak Surinaamse oud-president Bouterse

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse krijgsraad gaat vrijdag verder met de behandeling van de verzetzaak tegen de Surinaamse oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse in het 8 decemberproces. Het Surinaamse Openbaar Ministerie zal aan het woord komen en een strafeis uitspreken, zo is aangekondigd door het hof van justitie.

1 dag geleden
ANP Rechter seponeert een van de elf aanklachten tegen Weinstein

LOS ANGELES (ANP) - De rechter heeft een van de elf aanklachten tegen voormalig Hollywood-producer Harvey Weinstein geseponeerd. De advocaten van Weinstein meenden dat drie van de aanklachten verjaard waren, maar de rechter wees dat in twee gevallen af. De rechter geeft de openbaar aanklagers wel de kans om de geseponeerde aanklacht aan te passen en opnieuw in te dienen.

1 dag geleden
ANP Meerdere doden en veel gewonden door bosbranden in Turkije

ANTALYA (ANP) - Door bosbranden in het zuiden van Turkije zijn vier mensen overleden en ruim 180 mensen gewond geraakt, melden lokale autoriteiten. Duizenden brandweerlieden zijn uitgerukt uit naar drukke toeristische gebieden langs de Mediterrane kust. Er woedden nog tientallen branden in Turkije, maar het grootste deel hiervan is volgens de Turkse minister van land- en bosbouw onder controle.

1 dag geleden
ANP Biden wil coronavaccinatie belonen met 100 dollar

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Alle pas gevaccineerde Amerikanen zouden 100 dollar (ongeveer 85 euro) moeten krijgen. De Amerikaanse president Biden roept de autoriteiten in het land op dat bedrag te verstrekken aan iedereen die zich laat prikken tegen het coronavirus.

1 dag geleden
ANP Aanklacht misbruik tegen hoogste geestelijke in VS tot nu toe

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick (91) is aangeklaagd voor aanranding van een tiener in 1974. De voormalige aartsbisschop van Washington is daarmee de hoogste katholieke functionaris in het land die wordt vervolgd voor seksueel misbruik, melden Amerikaanse media.

1 dag geleden
ANP Langer avondklok in Salou, Sitges en Barcelona

BARCELONA (ANP/AFP) - Pech voor vakantievierende nachtbrakers in de Spaanse regio Catalonië. In de strijd tegen corona wordt in populaire badplaatsen als Salou en Sitges en in de hoofdstad Barcelona de avondklok verlengd, voor de tweede keer.

1 dag geleden
ANP Mexicaanse president laat heel veel gevangenen vrij

MEXICO-STAD (ANP) - De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft aangekondigd dat hij per decreet vóór half september heel veel gevangenen vervroegd vrijlaat.

1 dag geleden
ANP Onderzoekers: Malta medeverantwoordelijk voor moord journalist

VALETTA (ANP) - De Maltese staat is volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie medeverantwoordelijk voor de moord op de kritische journalist Daphne Caruana Galizia, schrijft The Times of Malta. De staat zou hebben nagelaten de levensbedreigende gevaren voor Caruana Galizia te erkennen en redelijke maatregelen daartegen tegen te treffen.

1 dag geleden
ANP Meerdere doden door bosbranden in Turkije

ANTALYA (ANP) - Door bosbranden in het zuiden van Turkije zijn doden en gewonden gevallen en is enorme schade aangericht. In de streek van de badplaats Antalya zijn vier doden en meer dan 120 gewonden gevallen, meldden de autoriteiten donderdag. De bosbranden woeden ook oostelijker aan de kust van de Middellandse Zee. Er zijn meer dan veertig brandhaarden, onder meer in de regio's van Alanya, Mersin en Adana. Maar een groot deel van de bosbranden is inmiddels onder controle, volgens staatspersbureau Anadolu. Over de oorzaak van de branden is nog niets bekend.

1 dag geleden
ANP Ook Nederland niet vrijuit bij verklaring Bouterse, zegt advocaat

PARAMARIBO (ANP) - De voormalige Surinaamse president Desi Bouterse neemt vrijdag het woord tijdens zijn proces en zal dan uitgebreid uitleggen "wie allemaal betrokken zijn bij de zaak". Zijn advocaat Irvin Kanhai voorspelde bij nieuwssite Starnieuws dat "een paar mensen en Nederland" het in hun broek zullen doen.

1 dag geleden
ANP Strengere lockdown rond Sydney na recordaantal besmettingen

SYDNEY (ANP) - De bevolkingsrijkste deelstaat van Australië heeft na een wekenlange lockdown in en rond Sydney toch weer een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. De Australische omroep ABC bericht dat de lockdownmaatregelen in delen van New South Wales nu verder worden aangescherpt.

2 dagen geleden
ANP Infrastructuurpakket VS met steun van beide partijen door Senaat

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft woensdagavond (lokale tijd) ingestemd met een enorm pakket van grofweg 1 biljoen dollar (ongeveer 844 miljard euro) aan investeringen in de veelal verouderde infrastructuur. Het plan, waar al maanden over gesteggeld wordt, werd aangenomen met 67 stemmen voor en 32 stemmen tegen, nadat alle 50 Democratische en 17 Republikeinse senatoren ermee instemden. De steun van de Republikeinen was nodig voor een meerderheid in de Senaat.

2 dagen geleden
ANP ZZ Top-bassist Dusty Hill (72) overleden

HOUSTON (ANP) - Dusty Hill, de bassist van de Amerikaanse rockband ZZ Top, is op 72-jarige leeftijd overleden. Zanger Billy Gibbons en drummer Frank Beard laten in een verklaring op sociale media weten dat Hill thuis in Houston in zijn slaap is gestorven. "Je gaat enorm worden gemist", schrijven de muzikanten.

2 dagen geleden
ANP Frankrijk verplicht coronapas op meer plekken vanaf 9 augustus

PARIJS (ANP/AFP) - Met ingang van 9 augustus stelt Frankrijk de zogeheten gezondheidspas ook verplicht voor de horeca, grote winkelcentra, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, zorginstellingen en openbaar vervoer over lange afstanden. Deze pas laat zien dat de houder volledig is gevaccineerd, recent is hersteld van Covid-19 of negatief is getest op het coronavirus.

2 dagen geleden
ANP Onderzoek: vaccin Pfizer/BioNTech werkt na half jaar 84 procent

DEN HAAG (ANP) - De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84 procent. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent. Onderzoekers schrijven dat in een voorpublicatie van hun onderzoek, waar wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers aan meedoen.

2 dagen geleden
ANP New York biedt burgers 100 dollar als ze zich laten vaccineren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Om burgers over te halen zich te laten vaccineren tegen Covid-19 biedt de stad New York een beloning van 100 dollar (ongeveer 85 euro). De Amerikaanse metropool hoopt daarmee het percentage ingeënten op te krikken, nu het aantal besmettingen met het coronavirus weer stijgt.

2 dagen geleden
ANP Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden EU en VS

LONDEN (ANP) - Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus om 04.00 uur, zo heeft de Britse regering besloten.

2 dagen geleden
ANP Biden nomineert vertrouweling als EU-ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn vertrouweling Mark Gitenstein genomineerd voor de post van ambassadeur bij de Europese Unie. De beoogde benoeming, die nog moet worden goedgekeurd door de Senaat in Washington, wordt in Brussel toegejuicht omdat er al maanden geen officiële EU-ambassadeur op post is. De EU en de VS spraken vorige maand op een top, de eerste sinds 2014, in Brussel af de banden aan te halen na een kille periode onder Bidens voorganger Donald Trump.

2 dagen geleden
ANP WikiLeaks-oprichter Assange verliest Ecuadoriaanse nationaliteit

QUITO (ANP) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange is definitief zijn Ecuadoraanse nationaliteit kwijt. Een administratief hof heeft dit in het Zuid-Amerikaanse land bekrachtigd. De Australiër Assange zit in een Britse gevangenis terwijl de VS zijn uitlevering eisen wegens het lekken van vertrouwelijke en geheime staatsinformatie via WikiLeaks. De lek zou mensenlevens hebben gekost en Assange riskeert tientallen jaren cel.

2 dagen geleden
ANP Macron erkent schuld kernproeven Frans-Polynesië, geen excuses

PAPEETE (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft erkend dat zijn regering "een schuld heeft" bij Frans-Polynesië wegens nucleaire tests die Frankrijk uitvoerde op de eilanden van 1966 tot 1996. Een formele verontschuldiging bleef uit. Macron is vier dagen op staatsbezoek in de archipel in de Stille Oceaan. Die hoort bij Frankrijk, maar heeft op meerdere terreinen wel zelfbestuur.

3 dagen geleden
ANP Sydney verlengt lockdown met een maand, tot 28 augustus

SYDNEY (ANP) - De autoriteiten in de Australische deelstaat New South Wales hebben woensdag de lockdown in hoofdstad Sydney met nog een maand verlengd. De lockdown van de afgelopen vijf weken bleek niet genoeg om een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus te bedwingen.

3 dagen geleden
ANP Bosbranden Sardinië onder controle, Sardiniërs maken balans op

ROME (ANP) - Na een dagenlange strijd tegen de bosbranden op Sardinië heeft de plaatselijke brandweer het Italiaanse eiland dinsdag weer veilig verklaard voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

3 dagen geleden
ANP 'Israëlische troepen doden Palestijnse man'

RAMALLAH (ANP) - Israëlische soldaten hebben dinsdag een Palestijnse man gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever, zei het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger zei het incident bij de ingang van het dorp Beita, in de buurt van de stad Nablus, te willen onderzoeken voordat het mededelingen zal doen.

3 dagen geleden