Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 19 maart 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP Poetin belooft 'verraders' die grensregio aanvallen te straffen

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin noemt de Russen die zijn land aanvallen in de grensregio's bij Oekraïne "verraders" en "uitschot". Hij zei tijdens een toespraak bij de veiligheidsdienst (FSB) dat de daders gestraft worden.

1 uur geleden
ANP Media: Bolsonaro aangeklaagd voor vervalsen vaccinatiebewijs

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro is aangeklaagd voor het vervalsen van zijn vaccinatiebewijzen, melden de Braziliaanse krant O Globo en persbureau Reuters. Het zou te maken hebben met vaccinaties tegen het coronavirus.

1 uur geleden
ANP Parlement Hongkong stemt in met nieuwe nationale veiligheidswet

HONGKONG (ANP/AFP/RTR) - Het parlement in Hongkong heeft dinsdag unaniem ingestemd met een nieuwe nationale veiligheidswet. Tegenstanders vrezen dat de vrijheden in de regio daardoor verder onder druk komen te staan.

2 uur geleden
ANP VN-mensenchef ziet honger Gaza als mogelijk oorlogswapen

NEW YORK (ANP) - Israël gebruikt honger in de Gazastrook mogelijk als een oorlogswapen, stelt VN-Mensenrechtenchef Volker Türk. Hij wijst erop dat dit een oorlogsmisdaad zou zijn. De levering van voedsel en andere goederen wordt beperkt door Israël, dat alle vrachtwagens voor Gaza controleert.

3 uur geleden
ANP NAVO-chef dringt aan op snel vredesverdrag Armenië en Azerbeidzjan

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan moeten zo snel mogelijk een vredesverdrag tekenen, vindt Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Hij was de afgelopen dagen in beide landen op bezoek en denkt dat er nu een kans ligt op "blijvende vrede".

3 uur geleden
ANP Europese liberalen met driekoppige 'lijsttrekker' verkiezingen in

BRUSSEL (ANP) - VVD, D66 en andere Europese liberalen gaan niet met één Europees boegbeeld maar met een trio de komende verkiezingen in. Het Frans getinte drietal moet het opnemen tegen onder meer de centrumrechtse 'Spitzenkandidat' Ursula von der Leyen, die opgaat voor een herverkiezing als voorzitter van de Europese Commissie.

3 uur geleden
ANP Weduwe Navalny: Poetin is niet onze gekozen president

BERLIJN (ANP) - De weduwe van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft Russen geprezen voor hun deelname aan een stil protest tijdens de presidentsverkiezingen. "We hebben aan onszelf en anderen bewezen dat Poetin niet onze president is. We hebben hem niet gekozen", verklaart Joelia Navalnaja.

3 uur geleden
ANP Rusland stelt nieuwe opperbevelhebber aan voor marine

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische admiraal Aleksandr Mojsejev is benoemd tot de nieuwe opperbevelhebber van de marine. Hij neemt die functie over van Nikolaj Jevmenov. Het is niet duidelijk waarom Jevmenov vervangen wordt.

3 uur geleden
ANP Reuters: Poetin reist in mei naar China

MOSKOU/BEIJING (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat in mei naar China voor een overleg met de Chinese president Xi Jinping, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Dit wordt vermoedelijk Poetins eerste reis naar het buitenland sinds zijn recente verkiezingszege.

4 uur geleden
ANP Donald Trump gaat prins Harry niet helpen met visum

LONDEN (ANP) - Als Donald Trump weer president van de Verenigde Staten wordt, gaat hij prins Harry niet helpen met mogelijke problemen rond zijn visum. Dat zegt de oud-president in een interview met de Britse nieuwszender GB News dat dinsdagavond wordt uitgezonden.

5 uur geleden
ANP Sky News: Rusland ronselde 2000 Nepalezen voor oorlog Oekraïne

KATHMANDU (ANP) - Het Russische leger heeft zo'n 2000 mensen uit Nepal geronseld om mee te vechten in de oorlog in Oekraïne, schat Sky News. De Britse nieuwszender sprak onder meer met een teruggekeerde Nepalese militair, die zegt dat zijn landgenoten worden ingezet als kanonnenvoer.

5 uur geleden
ANP Blinken: hele bevolking Gaza in ernstige voedselonzekerheid

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Alle inwoners van de Gazastrook hebben inmiddels last van de grote tekorten aan eten en drinken, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. "100 procent van de bevolking" verkeert volgens hem op een ernstig niveau van acute voedselonzekerheid".

6 uur geleden
ANP Media: begrotingsdeal in VS, korte shutdown niet uitgesloten

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis en kopstukken uit het Amerikaanse parlement zijn het eens geworden over de voorwaarden om de overheid te blijven financieren tot 30 september. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. De informele overeenkomst moet nog wel worden uitgewerkt. Dit kan dagen duren waardoor een korte 'shutdown' in het weekend niet is uit te sluiten.

6 uur geleden
ANP Blinken opnieuw naar Midden-Oosten voor gesprekken over Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist deze week naar Saoedi-Arabië en Egypte voor gesprekken over een bestand in de Gazastrook. Ook wil Blinken meer humanitaire hulp voor de Palestijnen verzekeren, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

8 uur geleden
ANP Biden nodigt leiders Japan en Filipijnen uit

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden organiseert volgende maand de eerste gecombineerde top met de leiders van de Filipijnen en Japan, heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt. Het initiatief wordt gezien als deel van een strategie om een steeds agressiever China het hoofd te bieden.

11 uur geleden
ANP Oud-adviseur Trump moet naar gevangenis, oordeelt hooggerechtshof

WASHINGTON (ANP/RTR) - Peter Navarro, een voormalige adviseur van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, moet dinsdag naar de gevangenis in afwachting van zijn hoger beroep. Dat oordeelde maandag een rechter van het Hooggerechtshof.

13 uur geleden
ANP Witte Huis: Israël heeft de nummer drie van Hamas gedood

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - Israël heeft vorige week een van de kopstukken van de Palestijnse militante groep Hamas gedood, meldt het Witte Huis. Israël had eerder gezegd dat Marwan Issa het doelwit was geweest van een luchtaanval in Gaza, maar had de dood van de nummer drie van Hamas niet bevestigd. Hij was intensief betrokken bij de grootscheepse Hamasaanval van 7 oktober op Israël.

17 uur geleden
ANP Biden: Israëlische grondoperatie in Rafah zou een fout zijn

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn zorgen geuit over een Israëlisch plan voor een grootschalige grondoperatie in Rafah. Een dergelijk offensief zou volgens Biden een "fout" zijn, aldus het Witte Huis.

18 uur geleden
ANP Ook Getty onderzoekt door William en Catherine verspreide foto's

SEATTLE (ANP) - Ook Getty Images gaat door prins William en prinses Catherine eerder verspreide foto's onderzoeken. Het fotopersbureau verwijdert foto's als blijkt dat daar "dingen op staan die niet hebben plaatsgevonden", aldus een woordvoerder.

20 uur geleden
ANP VN-onderzoekers: gewelddadige dood Mahsa Amini onrechtmatig

GENÈVE (ANP/RTR) - De dood van de Iraanse Mahsa Amini (22) was "onrechtmatig" en veroorzaakt door geweld, bevestigt een VN-onderzoekscommissie. De vrouw stierf in september 2022 nadat ze door de Iraanse moraalpolitie was opgepakt voor het niet opvolgen van de islamitische kledingvoorschriften.

20 uur geleden
ANP Poetin viert zijn verkiezingszege en annexatie Krim op Rode Plein

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn herverkiezing gevierd op het Rode Plein in hartje Moskou. Tegelijkertijd stond hij daar stil bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim tien jaar geleden.

20 uur geleden
ANP Ex-president Trump krijgt borg niet rond in fraudezaak

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De voor zakenfraude beboete Amerikaanse ex-president Donald Trump krijgt een borg niet bijeen, die hij nodig heeft om in beroep te kunnen gaan. Volgens zijn advocaten is geen verzekeringsmaatschappij bereid garant te staan voor de enorme boete van ruim 454 miljoen dollar, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

20 uur geleden
ANP Biden en Netanyahu praten voor het eerst na maand weer over Gaza

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor het eerst sinds 15 februari weer gesproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het telefoongesprek van maandag ging over onder meer de humanitaire hulp voor de Gazastrook en de situatie in de stad Rafah, aldus het Witte Huis.

21 uur geleden
ANP EU-landen richten apart Oekraïnefonds op voor militaire steun

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een militair hulpfonds opgericht dat uitsluitend is bestemd voor Oekraïne. Ook hebben ze besloten hierin voor dit jaar 5 miljard euro te stoppen voor wapens en militaire training voor Oekraïne.

21 uur geleden
ANP Israël zegt strijders te hebben gedood in ziekenhuis Gaza

JERUZALEM/GAZA (ANP/DPA/RTR) - Israël zegt zeker twintig Palestijnse strijders te hebben gedood bij een inval in het grote Al Shifaziekenhuis in Gaza. Onder de doden is ook een hooggeplaatste functionaris van de extremistische organisatie Hamas, die op 7 oktober een bloedbad aanrichtte in Israël. Tientallen andere personen werden vastgenomen.

22 uur geleden
ANP VN-chef roept Israël op tot actie na rapport over honger Gaza 

NEW YORK (ANP) - VN-chef António Guterres roept Israël op meer hulpgoederen toe te laten voor de Gazastrook, als reactie op een rapport over de dreigende hongersnood in het gebied. Hij vraagt ook de internationale gemeenschap de humanitaire inspanningen van de VN te steunen.

22 uur geleden
ANP Cyprus ziet corridor voor Gaza als langetermijnproject

BRUSSEL (ANP) - Cyprus denkt dat de bezorging van noodhulp per schip vanaf dat land naar Gaza een route "voor de lange termijn" wordt. De minister van Buitenlandse Zaken van Cyprus, Constantinos Kombos, vraagt de andere EU-landen daarom om hulp. Dat deed hij voor aanvang van een vergadering met zijn EU-collega's in Brussel.

23 uur geleden
ANP WHO bezorgd over strijd bij ziekenhuis in Gaza

GENEVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bezorgd gereageerd op de Israëlische militaire operatie bij het grote Al Shifaziekenhuis in Gaza. "Ziekenhuizen zouden nooit als slagveld gebruikt moeten worden", zegt topman Tedros Adhanom Ghebreyesus op berichtendienst X. Hij noemt de huidige situatie gevaarlijk voor medisch personeel, patiënten en burgers.

1 dag geleden
ANP Poetin wint verkiezingen officieel met 87,28 procent van stemmen

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin (71) heeft volgens de officiële uitslagen de presidentsverkiezingen gewonnen met 87,28 procent van de stemmen, meldt de kiesraad, nadat alle stemmen waren geteld. Van de stemgerechtigden zou 77,44 procent zijn gaan stemmen.

1 dag geleden
ANP UNRWA-baas: Israël weigert mij toegang tot Rafah

CAÏRO (ANP/RTR) - UNRWA-baas Philippe Lazzarini zegt dat Israël hem maandag de toegang tot Rafah in de Gazastrook heeft geweigerd. Voor het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen is het de eerste keer dat hij het gebied niet in mag sinds zijn aantreden in 2020.

1 dag geleden
ANP Doden en gewonden bij schietpartij bij arrestatie in Charleroi

LODELINSART (ANP) - Bij een schietpartij bij Charleroi zijn een agent en een verdachte gedood. De politie ging voor een huiszoeking en aanhouding naar een pand in Lodelinsart, een noordelijke voorstad van Charleroi. De verdachte verzette zich en schoot meteen op de agenten.

1 dag geleden
ANP Internationale waakhond: hongersnood in Gaza in komende maanden

GAZA-STAD (ANP) - De internationale waakhond voor voedselzekerheid (IPC) heeft gewaarschuwd voor dreigende hongersnood in Gaza. Die kan tussen medio maart en mei beginnen omdat na eerdere waarschuwingen onvoldoende actie is ondernomen, staat in een rapport.

1 dag geleden
ANP EU-buitenlandchef Borrell noemt verkiezingen op Krim illegaal

BRUSSEL (ANP) - De buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell noemt het "illegaal" dat Rusland verkiezingen heeft gehouden in delen van Oekraïne die Rusland bezet houdt.

1 dag geleden
ANP Kremlin blij met 'uitstekend' resultaat voor Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Kremlin heeft verheugd gereageerd op de uitslag van de omstreden presidentsverkiezingen in Rusland. "Een uitzonderlijk en perfect resultaat voor president Poetin", concludeerde een regeringswoordvoerder. Hij zei ook dat het Russische volk nog eens heeft laten zien dat ze hun president en zijn beleid steunen.

1 dag geleden
ANP Twaalf arrestaties na geweld in voetbaltopper Turkije

TRABZON (ANP/DPA) - De politie in Turkije heeft twaalf supporters aangehouden na de veldbestorming bij de voetbaltopper tussen Trabzonspor en Fenerbahçe. Dat meldde minister Ali Yerlikaya van Binnenlandse Zaken op X. De bewindsman had kort na afloop van de wedstrijd al een onderzoek gestart naar het geweld op het veld.

1 dag geleden
ANP Westerse leiders laken Poetins 'onwettige verkiezingen'

LONDEN/PARIJS/BEIJING (ANP/AFP) - Westerse leiders hebben de Russische verkiezingen illegaal genoemd en feliciteren president Vladimir Poetin niet met zijn verkiezingswinst. Er was "geen werkelijke keuzemogelijkheid voor de kiezers en er was geen toezicht van met name waarnemers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling", aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron.

1 dag geleden
ANP Rusland claimt historisch hoge opkomst bij verkiezingen

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De Russische autoriteiten zeggen dat de opkomst bij de presidentsverkiezingen ongekend hoog was. Het hoofd van de kiescommissie meldt dat meer dan 77 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd. Dat zou het hoogste percentage zijn sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991.

1 dag geleden
ANP Waarschuwing over AI bij aanvang Democratietop in Zuid-Korea

SEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse president heeft het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om desinformatie te verspreiden een gevaar genoemd voor de democratie. Yoon Suk-yeol deed die uitspraak bij aanvang van een grote conferentie voor democratische landen die wordt gehouden in Zuid-Korea.

1 dag geleden