De Telegraaf

’Geldregen’ op snelweg: drie ton voor het oprapen

23:12

In de Amerikaanse staat New Jersey is bijna 300.000 dollar (ruim 265.000 euro) verdwenen nadat de deur van een geldtruck was opengegaan. Daardoor regende het geld op de snelweg, bericht een lokale nieuwszender.

Zwangerschap schaadt een tenniscarrière niet meer, dankzij Serena Williams

Trouw

Tennissters die terugkeren op het hoogste niveau na een zwangerschap of blessureleed, krijgen een beschermde status.

23:12

Kind (3) verstikt in wasmachine

De Telegraaf

Een spelletje met zijn broer werd een Russische peuter van drie jaar fataal. Hij werd in de wasmachine door zijn ouders aangetroffen.

23:12

Geen finale voor handbalsters na Franse invasie

Trouw

Een medaille zit er nog altijd in, maar wederom niet die zo vurig gewenste gouden. Frankrijk stopte de Nederlandse handbalsters in de halve finale van het EK: 27-21.

23:12

Schokkend: dodelijk treinongeluk in beeld

De Telegraaf

Op nieuwe beelden is te zien hoe een hogesnelheidslijn ontspoorde en in botsing kwam met een ander rijtuig in Ankara, Turkije. Daarbij zijn 9 doden en 86 gewonden gevallen.

23:12

Hondsbrutale pakjesdief gefilmd

De Telegraaf

Deze dief slaat wel heel makkelijk zijn slag bij de buren in Arizona, de VS.

23:12

Nieuwe gevechten rond Hodeida in Jemen ondanks bestand

de Volkskrant

Rond de havenstad Hodeida in Jemen zijn nieuwe gevechten uitgebroken ondanks een staakt-het-vuren dat de strijdende partijen donderdag overeenkwamen. Inwoners van de stad, die van cruciaal belang is voor de aanvoer van voedsel voor de hongerende bevolking, meldden dat zij machinegeweervuur en raketten hoorden aan de oostkant van de stad.

22:12

Schrale uitkomst Katowice dreigt: ‘Er ligt iets, maar dit is slappe hap’

Trouw

Een jongerenkoor zingt Michael Jacksons ‘Earth Song’, vrijdag, in een van de zalen in het labyrint van de klimaattop. Een lied over dreigende teloorgang in de wereld. Verklaarbare keuze. Ze zagen zojuist de afspraken die 194 landen, na twee weken praten, voorlopig afleverden. Daarin mist de politieke pit die het klimaat hard nodig heeft.

22:12

Pro-Russische rebellen in Oekraïne brengen troepen in staat van paraatheid

de Volkskrant

De autoriteiten van de door Rusland gesteunde rebellenrepubliek Donetsk (DNR) in het oosten van Oekraïne hebben hun troepen vrijdag in staat van paraatheid gebracht na beweringen van Moskou dat er een aanval van het Oekraïense leger ophanden is. Ook de burgerbevolking is opgeroepen vrijwilligerseenheden te vormen.

22:12

Activisten én Trump zien hun gelijk bevestigd na de dood van een 7-jarig migrantenmeisje

Trouw

In de VS ziet iedereen zijn gelijk bevestigd bij de dood van een 7-jarig meisje, dat met haar vader asiel aanvroeg.

21:12

Hij werd oud in een land dat eigenlijk een tussenstop moest zijn

de Volkskrant

Veel van de oude gastarbeiders die nu met pensioen zijn hebben het financieel moeilijk, hun gezondheid is slecht en ze kampen met eenzaamheid. Ze krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.

21:12

Beroemde gek, maar wat ‘Comandante Cobra’ precies doet...?

de Volkskrant

Iván Riebeling zwaait de metalen deur naar zijn kantoor open. Binnen ligt pal naast de ingang een lome tijger in een kooi. ‘Ik vang dieren in nood op’, luidt zijn weinig geloofwaardige verklaring.

21:12

Corsicaanse oer-nationalist Edmond Simeoni overleden

NOS

In een ziekenhuis in Ajaccio is de Corsicaanse oud-politicus Edmond Simeoni overleden. De zelfbenoemde "militant van het eerste uur" was 84. Simeoni, opgeleid tot arts, raakte in de jaren 60 betrokken bij de onafhankelijkheidsbeweging op het Franse eiland. In 1970 begon hij een eigen nationalistische groepering. Hij werd bekend en berucht toen hij in augustus 1975 met gewapende aanhangers een wijnkelder in Aléria bezette. Ze kwamen daarmee in verzet tegen het uitdelen van landbouwgrond op Corsica aan Fransen die terugkeerden uit de voormalige kolonie Algerije. Enkele landarbeiders werden gegijzeld. De minister van Binnenlandse Zaken in Parijs besloot om de bezetting met geweld op te breken en stuurde honderden militairen, pantserauto's en zes gevechtshelikopters. Bij de bestorming kwamen twee politiemensen om het leven. Simeoni werd veroordeeld tot vijf jaar cel, maar kwam al in januari 1977 vrij. In de jaren daarna vervulde hij verschillende politieke functies, onder meer in het Corsicaanse parlement.

20:12

Oud-gouverneur Christie bedankt ervoor Trumps stafchef te worden

Algemeen Dagblad

De Amerikaanse oud-gouverneur Chris Christie wil geen stafchef worden in het Witte Huis. Hij gold volgens ingewijden als de favoriet om John Kelly op te volgen. Een woordvoerder van het Witte Huis sluit niet uit dat Trump zijn huidige stafchef vraagt toch iets langer aan te blijven.

20:12

Duizenden agenten in Parijs op de been voor protesten ‘gele hesjes’

Algemeen Dagblad

Frankrijk maakt zich op voor een weekeinde met nieuwe protesten van 'gele hesjes'. In Parijs waken morgen ongeveer achtduizend agenten over de veiligheid, zegt de politie. Ook worden er pantservoertuigen ingezet.

20:12

Aanslag Straatsburg eist vierde leven

NOS

In een ziekenhuis in Straatsburg is een vierde slachtoffer van de aanslag van dinsdag overleden. Het Openbaar Ministerie heeft dat bekendgemaakt, op de dag dat de kerstmarkt in de Franse stad voor het eerst sinds de aanslag weer is opengegaan. Op de kerstmarkt opende de 29-jarige Cherif Chekatt dinsdag het vuur. Ook stak hij op mensen in. Chekatt ontkwam, maar werd na een klopjacht van twee dagen gisteravond doodgeschoten door de politie. Bij de aanslag vielen behalve vier doden twaalf gewonden. Volgens het Franse persbureau AFP is een van hen hersendood verklaard en verkeert iemand anders in kritieke toestand. Hoofd recht Minister Castaner van Binnenlandse Zaken was vandaag bij de heropening van de kerstmarkt. Er waren extra politiemensen en beveiligers op de been. "Deze kerstmarkt is deel van onze geschiedenis", zei Castaner. "Vanochtend willen we laten zien dat we weten hoe we ons hoofd koel kunnen houden." Vanwege de aanslag zitten zeven mensen vast. Onder hen zijn vier familieleden van de dader.

19:12

Juncker legt zijn opmerking uit na openlijk ruzietje met May in Brussel

Algemeen Dagblad

De Britse premier Theresa May heeft opheldering gekregen van Jean-Claude Juncker, nadat de twee voor het oog van de camera’s onenigheid hadden in Brussel. De voorzitter van de Europese Commissie had de situatie rond de brexit ‘vaag’ genoemd en een geagiteerde May wilde weten of hij het over haar had. Dat bleek niet zo te zijn; hij bedoelde het hele debat erover.

18:12

Ook in Israël betoging van ‘gele hesjes’ tegen stijgende kosten

Algemeen Dagblad

Op het Parijsplein in Tel Aviv hebben vandaag in gele hesjes gestoken mensen betoogd tegen de hoge kosten van het levensonderhoud. Ook protesteren ze tegen een reeks prijsstijgingen bij openbare diensten.

18:12

Britse reclamewaakhond verbiedt stereotypering in tv-reclames

NOS

Mannen die worstelen met huishoudelijke taakjes of meisjes die lager opgeleid zijn dan jongens. Het zijn genderstereotypische beelden die vanaf juni 2019 niet meer mogen worden vertoond in Britse reclame-uitingen, heeft de Britse reclamewaakhond Advertising Standards Authority (ASA) bepaald. Genderbevestigende stereotypen in reclame-uitingen kunnen problematisch zijn voor kijkers, zegt de organisatie. Het kan ertoe leiden dat sommige mensen zichzelf niet volledig kunnen ontwikkelen, met sociale en economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen als gevolg, analyseert de instantie. 'Strandlichaam' De toezichthouder maakte een analyse van reclames na maatschappelijke verontwaardiging over een reclameposter uit 2015. Het ging om een advertentie in Britse metrostations met daarop een in bikini geklede vrouw, die aanspoort tot het ontwikkelen van een 'strandlichaam' met behulp van afslankproducten. 70.000 Britten ondertekenden een petitie om de reclame te laten verwijderen. Hoewel de ASA reclames kritisch bekijkt, zullen niet alle stereotypen worden geweerd van de buis. Zo is het laten zien van een vrouw die schoonmaakt of een man die aan het klussen is acceptabel. Problematisch wordt het als het een familie betreft die rommel maakt, waarna een vrouw als enige van het gezelschap de taak heeft om het op te ruimen. Ook not done is een man die een simpele huishoudelijke of ouderlijke taak niet tot een goed einde kan brengen. Verder wil de ASA geen advertenties meer die de suggestie wekken dat een specifieke activiteit niet past bij een jongen, omdat die als stereotype geassocieerd wordt met meisjes, zoals ballet, en andersom.

18:12

Nederlandse generaal gaat toezien op staakt-het-vuren Jemen

NOS

Generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert gaat namens de Verenigde Naties in Jemen de naleving van de wapenstilstand controleren. De Nederlander begint volgende week. Gisteren spraken de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen een staakt-het-vuren af voor de havenstad Hodeida aan de Rode Zee. De overeenkomst volgde na een week van vredesonderhandelingen in Stockholm onder leiding van de VN. In een korte reactie tegenover de NOS zegt Cammaert (68) dat hij zich onder meer zal bezighouden met het scheiden van de strijdende partijen en het openen van een humanitaire corridor, zodat hulporganisaties voedsel naar de hongerende bevolking kunnen brengen. 'Uitzonderlijke prestaties' VN-bemiddelaar Martin Griffiths maakte de benoeming bekend in de Veiligheidsraad. Hij zei dat Cammaert bij de VN bekendstaat om zijn uitzonderlijke prestaties. Zo lukte het een VN-troepenmacht onder zijn bevel om tussen 2005 en 2007 veel rebellen in de Democratische Republiek Congo te ontwapenen. Ook schreef hij een kritisch rapport over de VN-missie in Zuid-Sudan, waarna de commandant van die missie werd vervangen.

17:12