Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

woensdag 28 september 2022
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Binnenland

ANP CDA wil maatregelen tegen omroep ON, 'bestuurlijke moed ontbreekt'

DEN HAAG (ANP) - Het CDA vindt dat staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) maatregelen neemt tegen omroep Ongehoord Nederland (ON), blijkt uit Kamervragen van de CDA-fractie. Volgens indiener Lucille Werner lijkt het er nu op "alsof de bestuurlijke moed ontbreekt" op te treden tegen ON.

7 minuten geleden
ANP Griepprik was vorig najaar meer in trek, opkomst ruim 58 procent

UTRECHT (ANP) - Meer mensen hebben vorig jaar een griepprik gehaald dan een jaar eerder. De opkomst steeg in het najaar van 2021 naar 58,3 procent van de mensen die voor de vaccinatie werden uitgenodigd, becijfert onderzoeksinstituut Nivel. Een jaar eerder ging 54 procent de prik halen.

29 minuten geleden
ANP Boeren vrezen klap mestregels en willen 'vuist op tafel' bij EU

DEN HAAG (ANP) - Boeren vrezen dat Europese mestregels waar ze de komende jaren aan moeten voldoen grote gevolgen zullen krijgen voor de sector. Boerenorganisatie LTO vindt dat de Nederlandse overheid terug moet naar Brussel "om daar met de vuist op tafel te slaan en nog steviger te onderhandelen" over de zogeheten derogatieregels.

1 uur geleden
ANP NPO-omroepen willen journalistiek niet meer samenwerken met ON

HILVERSUM (ANP) - Een aantal NPO-omroepen wil op journalistiek gebied niet meer samenwerken of praten met omroep Ongehoord Nederland. Dat heeft WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes woensdag gezegd in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Hij spreekt namens een aantal omroepen, waaronder KRO-NCRV, MAX en WNL. "We overleggen hier nog over, maar er tekent zich een meerderheid af", aldus Huisjes.

1 uur geleden
ANP Waarschuwing: kabinet niet voorbereid op zware scenario's corona

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is "onvoldoende voorbereid op zwaardere scenario's" als het aantal coronabesmettingen in het najaar en de winter ver oploopt, "terwijl het niet uitgesloten is dat die scenario's zich gaan voordoen". Dat zegt Jolande Sap. Zij is voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat het kabinet moet adviseren over de gevolgen van coronamaatregelen voor de samenleving.

1 uur geleden
ANP Ziekenhuisapotheken mogen medicijnen uitwisselen wegens schaarste

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuisapotheken mogen voorlopig bepaalde medicijnen uitwisselen wegens schaarste. De gezondheidsinspectie staat dat bij uitzondering tijdelijk toe. Het gaat om geneesmiddelen met sommige immunoglobulinen ofwel antistoffen. Deze zijn niet overal in de EU voldoende voorradig, als gevolg van productieproblemen.

1 uur geleden
ANP Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

1 uur geleden
ANP Sander Dekker gaat Rotterdams ziekenhuis besturen

ROTTERDAM (ANP) - Voormalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker wordt met ingang van volgend jaar bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis, meldt dit Rotterdamse ziekenhuis.

1 uur geleden
ANP Van Dissel: voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen nodig

DEN HAAG (ANP) - Het is voorlopig niet nodig om nieuwe maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De basismaatregelen, zoals handen wassen en bij een positieve test in quarantaine gaan, zijn voldoende. Dat adviseert Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2 uur geleden
ANP Advocaten publiceren ook de brieven van Mohammed B. aan Taghi

UTRECHT (ANP) - De advocaten van Ridouan Taghi hebben ook de brieven die Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, aan hun cliënt heeft gestuurd, openbaar gemaakt. Ze willen daarmee naar eigen zeggen een eind maken aan de speculaties over de inhoud van de correspondentie. Vijf brieven van Taghi aan B. waren al naar buiten gebracht.

2 uur geleden
ANP Groen licht voor noodopvang asielzoekers in Elst

ELST (ANP) - In het Gelderse Elst komt een tijdelijke opvanglocatie voor 120 asielzoekers. De gemeenteraad van Overbetuwe, waar Elst onder valt, heeft ingestemd met een voorstel daarvoor. De vluchtelingen kunnen er vanaf begin november terecht. Het is de bedoeling dat ze er drie maanden blijven.

3 uur geleden
ANP Politie ontdekt pand vol valse merkkleding

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - In een bedrijfspand in Capelle aan den IJssel heeft de politie een grote partij nagemaakte designermerkkleding en -merkschoenen, valse designertassen en -riemen gevonden. De geschatte waarde van de handel is een half miljoen euro, meldt de politie woensdag.

3 uur geleden
ANP EO maakt serie over Nederlands slavernijverleden

HILVERSUM (ANP) - De EO werkt aan een jeugdserie over het Nederlandse slavernijverleden. Kofi's Tori wordt gedraaid in Suriname en is vanaf 10 november te zien op Zapp.nl en het YouTube-kanaal van NPO Zapp. Een preview van de serie is half oktober te zien op het festival Cinekid in Amsterdam, maakte de omroep woensdag bekend.

4 uur geleden
ANP Kinderen langs de deur voor jaarlijkse kinderpostzegelactie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 140.000 kinderen van de basisschool gaan vanaf woensdag weer langs de deuren om kinderpostzegels te verkopen. Donald Duck en andere bekende figuren uit het gelijknamige Nederlandse weekblad staan dit jaar op de zegels vanwege het zeventig jarig bestaan van het tijdschrift Donald Duck. Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft het startsein. Op basisschool de Drie Linden in Den Haag plaatst hij de eerste bestelling.

7 uur geleden
ANP CBS: meer mannen vermoord in 2021, maar minder vrouwen

DEN HAAG (ANP) - In 2021 kwamen 126 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar meer mannen vermoord, maar vielen er onder vrouwen juist iets minder slachtoffers.

12 uur geleden
ANP Lize Spit schrijft Boekenweekgeschenk 2023

AMSTERDAM (ANP) - Lize Spit en Raoul de Jong zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2023. Spit, afkomstig uit België, schrijft het Boekenweekgeschenk en De Jong neemt het Boekenweekessay voor zijn rekening, heeft boekenkoepel CPNB dinsdag bekendgemaakt.

12 uur geleden
ANP VVD twijfelt over eenvoudiger wijzigen geslachtsregistratie

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij VVD twijfelt over een wetswijziging die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudiger hun geslacht kunnen laten veranderen in het register van de burgerlijke stand. Betrokkenen - vanaf 16 jaar - hoeven daarvoor straks niet meer een verklaring van een deskundige te overhandigen, zoals nu nog het geval is. Tweede Kamerlid Ulysse Ellian van de liberalen mist in de nieuwe procedure een gesprek over de (juridische) gevolgen van zo'n besluit, als "bescherming tegen lichtzinnigheid".

13 uur geleden
ANP Harbers zoekt steun van landen in MH17-procedure tegen Rusland

DEN HAAG (ANP) - Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft in de Canadese stad Montreal andere landen om steun gevraagd in de klachtenprocedure die tegen Rusland loopt vanwege de ramp met MH17. Op de vergadering van de burgerluchtvaartorganisatie ICAO vroeg Harbers aandacht voor de procedure in de hoop Rusland weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

13 uur geleden
ANP Auto vast op overweg bij Etten-Leur, minder treinen

ETTEN-LEUR (ANP) - Tussen Breda en Roosendaal rijden dinsdagavond minder treinen doordat een auto vast is komen te zitten op een overweg. Dat is gebeurd ter hoogte van Etten-Leur, zegt een woordvoerder van ProRail. Er is zover bekend niemand gewond geraakt.

14 uur geleden
ANP Studie onder 20.000 mensen: klein effect coronaprik op menstruatie

BETHESDA/MARYLAND (ANP) - Een internationale studie onder 20.000 vrouwen heeft nogmaals uitgewezen dat prikken tegen corona geringe gevolgen kunnen hebben voor de menstruatiecyclus. Die kan gemiddeld minder dan een dag langer duren, melden de National Institutes of Health in het Amerikaanse Maryland.

18 uur geleden
ANP Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

KIEV (ANP) - De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

18 uur geleden
ANP Grondwaterstanden herstellen, maar nog niet terug naar normaal

DE BILT (ANP) - De regen van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de grondwaterstanden zich beginnen te herstellen, staat dinsdag in de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Op veel plaatsen in het land waren de grondwaterstanden deze zomer historisch laag. Maar de situatie is nog niet normaal. Zeker op zandgronden in Overijssel, Drenthe, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg zijn standen nog laag.

18 uur geleden
ANP Uithalers ruim 900 kilo coke in Rotterdam nog drie maanden vast

ROTTERDAM (ANP) - De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

19 uur geleden
ANP Kamer wil opheldering over verdwenen rapport Defensie

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van Defensie over een verdwenen rapport uit 2010 waarin melding wordt gemaakt van mogelijke oorlogsmisdaden door Australische militairen in Afghanistan. SP en D66 hebben inmiddels vragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren (Defensie).

19 uur geleden
ANP Medici: ernstige schade bij asielzoekers door tekortschieten zorg

DEN HAAG (ANP) - De psychische en medische zorg voor asielzoekers in Nederland schiet tekort, stellen onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en artsenfederatie KNMG. Het gebrek aan voldoende goede opvangplekken en het gebruik van kortdurende noodopvang leiden tot "ernstige schadelijke effecten op het psychisch en lichamelijk welzijn" van asielzoekers die momenteel asiel aanvragen in Nederland.

20 uur geleden
ANP Een op de negen 80-plussers kreeg herhaalprik tegen corona

BILTHOVEN (ANP) - Tot nu toe hebben 261.535 mensen een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dit zijn met name mensen van 80 jaar en ouder. In die leeftijdsgroep heeft 11,9 procent de aangepaste booster gekregen. Die moet de afweer tegen het coronavirus een oppepper geven, omdat er mogelijk een nieuwe besmettingsgolf komt.

20 uur geleden
ANP Kamer tegen wettelijk vastleggen NAVO-norm voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt niets voor een voorstel om wettelijk vast te leggen dat tenminste 2 procent van het bruto nationaal inkomen, de zogeheten de NAVO-norm, moet worden besteed aan Defensie. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

20 uur geleden
ANP Tweede aangifte van zedendelict tegen medewerker muziekscholen

AMERSFOORT (ANP) - Tegen de 22-jarige medewerker van twee muziekscholen in Amersfoort en Soest is een tweede aangifte van een zedendelict binnen, zegt het OM. De Amersfoorter werd vorige week dinsdag aangehouden door de politie vanwege een andere aangifte wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag in zijn functie als medewerker. Het OM moet nog beoordelen of de tweede aangifte leidt tot een verdenking van een strafbaar feit.

21 uur geleden
ANP RIVM: stijgend aantal coronagevallen mogelijk begin najaarsgolf

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests loopt op, en dat is mogelijk "het begin van de verwachte Covid-najaarsgolf", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

21 uur geleden
ANP Branchevereniging olie en gas zat bij sollicitatie toezichthouder

DEN HAAG (ANP) - De baas van de branchevereniging voor olie- en gasbedrijven was aanwezig bij het sollicitatiegesprek van Harry van der Meijden voor de functie van Inspecteur-generaal der Mijnen. Van der Meijden zelf verklaarde tegenover de parlementaire enquêtecommissie dat bij zijn sollicitatie niet alleen topambtenaren zaten, maar ook Jo Peters, toenmalig secretaris-generaal van NOGEPA (Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie).

21 uur geleden
ANP Explosies bij horecagelegenheid en sportschool in Breda

BREDA (ANP) - In de nacht van maandag op dinsdag zijn in Breda kort na elkaar explosies geweest bij een sportschool en een horecagelegenheid. De politie onderzoekt of de twee knallen met elkaar te maken hebben. Niemand raakte gewond.

21 uur geleden
ANP Dijkgraaf: fouten bij afhandeling melding klokkenluider NPO

DEN HAAG (ANP) - Toen een klokkenluider een melding maakte over mogelijke misstanden bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), is een schijn van belangenverstrengeling ontstaan rond de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit komt doordat deze secretaris-generaal "niet transparant is geweest in het melden van haar vriendschappelijke relatie" met toenmalig NPO-baas Shula Rijxman. Bij de afhandeling zijn fouten gemaakt, geeft minister Robbert Dijkgraaf toe na een rapport over de kwestie van de ADR, de accountants van het Rijk.

1 dag geleden
ANP Arnon Grunberg wint Johannes Vermeer Prijs 2022

DEN HAAG (ANP) - Arnon Grunberg is dit jaar de winnaar van de Johannes Vermeer Prijs, een staatsprijs voor de kunsten. De schrijver ontvangt de prijs wegens "zijn uitzonderlijke betekenis voor de Nederlandse kunsten", zo is dinsdag bekendgemaakt.

1 dag geleden
ANP Weski: beschuldiging advocaat Youssef T. zeer laakbaar

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Inez Weski noemt de beschuldiging dat zij informatie van haar cliënt Ridouan Taghi heeft doorgespeeld uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught "onjuist, onterecht suggestief en zeer laakbaar". De nieuwe advocaat van Youssef T., neef en ex-advocaat van de vermeende topcrimineel Taghi, zei dat Weski informatie heeft doorgespeeld onder druk van Ridouan.

1 dag geleden
ANP Ali G. krijgt 19 jaar en 10 maanden cel voor afpersen fruitbedrijf

ARNHEM (ANP) - In de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in Hedel is hoofdverdachte Ali G. dinsdag veroordeeld tot negentien jaar en tien maanden gevangenisstraf. Tegen de man uit het Gooi was eind juni een celstraf van 26 jaar en zeven maanden geëist.

1 dag geleden
ANP Behalve Rembrandt ook Vermeer van 5th Avenue naar Mauritshuis

DEN HAAG (ANP) - Het Mauritshuis in Den Haag krijgt van de Frick Collection in New York niet alleen het beroemde zelfportret van Rembrandt uit 1658 te leen, maar onder meer ook De soldaat en het lachende meisje van Johannes Vermeer uit 1657. De 'Frick' is de collectie van de Amerikaanse fabrikant Henry Clay Frick (1849-1919) en is normaliter ondergebracht in zijn vroegere woonhuis aan Fifth Avenue. Dat wordt momenteel verbouwd.

1 dag geleden
ANP Advocaat: Weski gaf info uit EBI door onder druk Ridouan Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe advocaat van Youssef T., neef en ex-advocaat van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, zegt dat diens advocaat Inez Weski berichten uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught heeft gesmokkeld onder druk van haar cliënt Ridouan. "Het lijkt erop dat ook zij niet bestand is tegen de enorme druk die uitgaat van deze man."

1 dag geleden
ANP Inkomsten goede doelen dalen door verminderde koopkracht

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 45 procent van de goede doelen in Nederland ziet de inkomsten zakken door de verminderde koopkracht. Vooral particulieren doneren minder, laat een peiling zien van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland, waar ruim zestig leden aan hebben meegedaan. 83 procent van de leden die nu nog geen inkomstendaling zien, zegt dit in de nabije toekomst wel te verwachten.

1 dag geleden