Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 19 maart 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Binnenland

ANP Hof doet uitspraak in zaak rond verdronken Orlando Boldewijn

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de strafzaak in hoger beroep tegen de 33-jarige Roy B., die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam. Het slachtoffer verdronk in februari 2018 bij de ponton waar B. op woonde, in de Haagse wijk Ypenburg. Het OM verwijt B. dat hij niets heeft gedaan toen de jongen in het ijskoude water terecht was gekomen.

46 minuten geleden
ANP Rechtbank vonnist in zaak over ernstig ziek maken eigen kinderen

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen de 37-jarige Sarah V., die wordt verdacht van het ernstig ziek maken van twee van haar kinderen. Op 6 februari heeft het Openbaar Ministerie elf jaar gevangenisstraf tegen haar geëist. V., arts van beroep, ontkent dat zij haar kinderen iets heeft aangedaan. De zaak heeft haar leven verwoest, zegt zij.

48 minuten geleden
ANP Gianni de W. krijgt strafeis te horen in grote sextortionzaak 

BREDA (ANP) - Gianni de W. (25), de verdachte in de grootste sextortionzaak van het land, krijgt de strafeis van het Openbaar Ministerie te horen. De man uit Etten-Leur staat in Breda terecht voor onlinemisbruik van dertig veelal minderjarige slachtoffers, die hem grote aantallen naaktfoto's en expliciete seksvideo's stuurden.

50 minuten geleden
ANP Van Gennip zwakt wet af over discriminatie bij sollicitaties

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zwakt de wet af die moet zorgen voor minder discriminatie bij sollicitatieprocedures. De strengere regels zouden eigenlijk gelden voor bedrijven met minimaal 25 werknemers. Maar ze stelt die ondergrens bij naar 50 werknemers. De bewindsvrouw hoopt dat de Eerste Kamer hierdoor akkoord kan gaan met de wet als hier dinsdag over wordt gestemd.

4 uur geleden
ANP PBL: klimaatdoel EU ondergrens van wat Nederland zou moeten halen

DEN HAAG (ANP) - Wil Nederland een eerlijke bijdrage leveren aan het wereldwijde klimaatbeleid, dan zal het de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met minstens 90 procent moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990. Dat komt overeen met het klimaatdoel dat de Europese Commissie voor ogen heeft. Het is evenwel onzeker of dat technisch haalbaar is, en of er voldoende draagvlak is voor de daarvoor benodigde aanpassingen, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport.

6 uur geleden
ANP Vragen en zorgen over mogelijke kerncentrales op de Maasvlakte

OOSTVOORNE (ANP) - Twee kerncentrales tussen alle industrie op de Maasvlakte? Heel wat bezoekers van de informatiebijeenkomst over kernenergie in het Zuid-Hollandse dorp Oostvoorne kunnen het zich niet voorstellen. Zo'n 150 mensen kwamen met hun vragen en zorgen naar de badplaats die uitkijkt op de Maasvlakte.

6 uur geleden
ANP TU Delft mag vrouwelijke studenten geen voorrang geven

DELFT (ANP) - De TU Delft mag vrouwelijke studenten voor de bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek geen voorrang geven. De Onderwijsinspectie heeft de universiteit teruggefloten, bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving door Luchtvaartnieuws en de Volkskrant. Volgens de inspectie is het plan in strijd met de wet.

7 uur geleden
ANP EU-landen zetten betrokkenen bij dood Navalny op sanctielijst

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben de sanctielijsten tegen Rusland uitgebreid met een aantal namen van mensen en organisaties die betrokken waren bij de verdachte en onverwachte dood van de Russische dissident Aleksej Navalny. "Dit is een sterke boodschap richting Rusland dat we actie ondernemen naar aanleiding van Navalny's overlijden", aldus demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot na afloop van een vergadering in Brussel met haar EU-collega's.

8 uur geleden
ANP Asielzoekers uit Jemen krijgen niet meer standaard een status

DEN HAAG (ANP) - Mensen uit Jemen die in Nederland asiel aanvragen, krijgen voortaan niet meer een status enkel door de burgeroorlog daar. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal voortaan ook weer kijken naar de individuele risico's die iemand daar loopt. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kondigt de wijziging in een Kamerbrief aan.

10 uur geleden
ANP Holocaustmuseum trekt in eerste week zo'n 700 bezoekers per dag

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, dat vorige week zondag werd geopend, trekt sindsdien zo'n zevenhonderd bezoekers per dag. Sinds de opening zijn er 4500 kaarten verkocht en dat is meer dan verwacht, meldt een woordvoerder van het museum.

11 uur geleden
ANP Onderzoekers: reactie brand Fremantle Highway had beter gekund

DEN HAAG (ANP) - De reactie van hulpdiensten op de brand van het vrachtschip Fremantle Highway had beter gekund, concluderen onderzoekers van het consultancy- en adviesbureau Trimension. De kustwacht had sneller aanwezig kunnen zijn als een helikopter niet had gewacht op een besluit hierover en meteen die kant op was gegaan. De helikopter die als eerste ter plaatse was om gewonden op te pikken moest bovendien door verwarring in de meldkamer onnodig van koers wijzigen toen deze weer naar wal vloog.

11 uur geleden
ANP Vermoedelijke schutter Bigidagoe zeker 14 dagen langer vast

AMSTERDAM (ANP) - De 20-jarige Amsterdammer die verdacht wordt van de moord op rapper Bigidagoe blijft zeker veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris maandag besloten, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

11 uur geleden
ANP Zuyderland houdt twee volwaardige locaties, maar één ic

HEERLEN (ANP) - Beide ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Sittard blijven ook in de toekomst dag en nacht open en bereikbaar voor spoedzorg. Met dit besluit komt het ziekenhuis terug op een eerder voornemen dat het in Heerlen in de avond en nacht dicht zou gaan en de acute zorg er niet meer beschikbaar zou zijn. Daartegen was breed verzet ontstaan in Zuid-Limburg.

12 uur geleden
ANP Gevangene die ruim een jaar te vroeg vrijkwam nu spoorloos

DEN HAAG (ANP) - Een gedetineerde is vorig jaar door een fout 401 dagen te vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Zaanstad, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na berichtgeving van De Telegraaf. Toen de fout eenmaal werd ontdekt, bleek de te vroeg vrijgelaten man spoorloos.

12 uur geleden
ANP Man opgepakt voor moordpogingen met kruisboog in Londen

LONDEN (ANP) - De Londense politie heeft een man opgepakt op verdenking van twee aanvallen met een kruisboog in de wijk Shoreditch. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

13 uur geleden
ANP Geen straffen voor aanbieden van SS-dolken op Militariabeurs 

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft geen straffen opgelegd aan de organisator van de Militariabeurs en twee verzamelaars uit Ede en Venray die op de verzamelbeurs originele SS-dolken met hakenkruizen aanboden. Op de dolken stond de inscriptie Meine Ehre heisst Treue, het motto van de SS.

13 uur geleden
ANP Wet die code tegen wangedrag verplicht tweede helft 2024 openbaar

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet hoopt in de tweede helft van het jaar met een wetswijziging te komen die bedrijven verplicht een gedragscode te hebben tegen wangedrag. Momenteel praat het ministerie van Sociale Zaken met deskundigen over het plan, dat al in januari vorig jaar werd aangekondigd. In de tweede helft van 2024 moet het voorstel in consultatie gaan: belanghebbenden kunnen dan meedenken over het plan.

13 uur geleden
ANP Vrijwel evenveel vrouwen als mannen in bestuur universiteiten

DEN HAAG (ANP) - In de leiding van de veertien publieke Nederlandse universiteiten zitten ongeveer evenveel vrouwen als mannen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het ANP.

13 uur geleden
ANP Op drift geraakte woonark losgetrokken van brug in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Een woonboot die begin januari tegen een brug in Maastricht aanbotste, is daar vrijdag weggehaald. Dat maakte Rijkswaterstaat (RWS) maandag bekend.

13 uur geleden
ANP Hogeschool en Universiteit Utrecht in gesprek over 'bangalijst'

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Utrecht (HU) kunnen nog niet zeggen of en welke "aanvullende maatregelen" zij nemen na een incident bij het Utrechtsch Studenten Corps (USC). Vrijdag maakte de vereniging bekend dat een onbekend aantal leden per direct voor onbepaalde tijd geschorst is. Aanleiding hiervoor is een powerpointpresentatie waarin leden van de vrouwelijke studentenvereniging UVSV "besproken worden op basis van hun uiterlijk".

13 uur geleden
ANP Eerste zitting in hoger beroep Marengo-proces in april

AMSTERDAM (ANP) - De eerste inleidende zitting in het hoger beroep van het grote liquidatieproces Marengo staat gepland op 8 april. De zittingen in het proces zijn in het Justitieel Complex Schiphol.

14 uur geleden
ANP Utrecht herdenkt voor vijfde keer tramaanslag: 'een open zenuw'

UTRECHT (ANP) - "Vijf jaar geleden gebeurde op deze plek het onvoorstelbare. In sneltram 61 begon een man om zich heen te schieten." Zo begon burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht maandagochtend haar toespraak tijdens de vijfde herdenking van de tramaanslag. Honderden mensen - nabestaanden, hulpverleners, getuigen - kwamen samen op het 24 Oktoberplein.

17 uur geleden
ANP Opnieuw meer dan 2000 mensen in Ter Apel, weinig doorstroom

TER APEL (ANP) - In Ter Apel hebben in de nacht van zondag op maandag 2167 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is de twaalfde keer sinds 22 februari dat het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel is overschreden. Elke nacht dat dit gebeurt, moet het COA een dwangsom van 15.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

17 uur geleden
ANP Aantal asielaanvragen boven de 10.000, eerder dan in vorige jaren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal asielaanvragen sinds het begin van het jaar is waarschijnlijk gestegen tot boven de 10.000. In de afgelopen week zijn zo'n duizend aanvragen geregistreerd, en daardoor staat de teller nu op ongeveer 10.500 verzoeken. Dat komt naar voren uit de wekelijkse instroomcijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

17 uur geleden
ANP Ministerie van Buitenlandse Zaken besmeurd met rode verf

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlands Zaken is maandagochtend vroeg besmeurd met rode verf, bevestigt een woordvoerder van het ministerie. Het besmeuren van het pand aan de Rijnstraat is gedaan door een Palestijnse actiegroep die de Nederlandse overheid medeplichtig houdt "aan de genocide in Palestina", laat de groep aan het ANP weten.

18 uur geleden
ANP Onderzoek: helft Chinese Nederlanders ervaart discriminatie

DEN HAAG (ANP) - Ruim een op de drie mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische achtergrond heeft recent "zonder twijfel" discriminatie ervaren in Nederland, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Onder mensen met een Chinese achtergrond wordt het vaakst discriminatie ervaren: ruim de helft van hen heeft recent discriminatie meegemaakt.

19 uur geleden
ANP 50 procent meer mensen voor advies naar Huis voor Klokkenluiders

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar namen 369 mensen contact op met het Huis voor Klokkenluiders vanwege het vermoeden van een misstand op werk. Dat is een toename van ruim 50 procent vergeleken met het jaar ervoor (243), meldt de instantie maandag in haar jaarverslag.

23 uur geleden
ANP Jongerenclubs politieke partijen willen meepraten over formatie

DEN HAAG (ANP) - Jongerenclubs van politieke partijen van links tot rechts willen meepraten over de formatie. Dat schrijven ze samen met maatschappelijke jongerenorganisaties in een brief die is gericht aan de informateur die de Tweede Kamer woensdag zal aanwijzen. Die krijgt hoogstwaarschijnlijk de taak om de onderhandelingen te leiden over een coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB.

23 uur geleden
ANP Utrecht herdenkt tramaanslag voor de vijfde keer

UTRECHT (ANP) - Utrecht staat maandagochtend voor de vijfde keer stil bij de tramaanslag op het 24 Oktoberplein. Op 18 maart 2019 schoot Gökmen T. in en om een tram wild om zich heen. Hij vermoordde vier mensen. Anderen raakten gewond en getraumatiseerd.

1 dag geleden
ANP Nog veel onduidelijk over fatale steekpartij Mierlo

MIERLO (ANP) - Een dag na de dodelijke steekpartij in Mierlo is nog veel onduidelijk. Een 35-jarige vrouw werd zaterdag in de Brabantse plaats door haar 49-jarige partner doodgestoken en meerdere kinderen raakten gewond. Een van de scenario's die de politie onderzoekt, is dat de kinderen gewond raakten toen ze probeerden tussenbeide te komen.

1 dag geleden
ANP Duizenden schoentjes op Vredenburg voor omgekomen kinderen Gaza

UTRECHT (ANP) - Op het Vredenburgplein in Utrecht zijn zondag duizenden kinderschoenen neergezet om aandacht te vragen voor de talloze Palestijnse kinderen die de afgelopen vier maanden zijn omgekomen in de Gazastrook. Iedere tien minuten werd een nieuw paar schoentjes neergezet en onderwijl werden de namen van de kinderen voorgelezen. Het hele plein is vol gezet.

1 dag geleden
ANP Eerste aflevering EO-serie Joodse Raad trekt 1,4 miljoen kijkers

HILVERSUM (ANP) - De eerste aflevering van de EO-dramaserie De Joodse Raad heeft 1,4 miljoen kijkers getrokken. De serie had een marktaandeel van 26 procent. Dat heeft de EO zondag gemeld. Bijna de helft van alle publiek keek 'uitgesteld', dus niet lineair op de avond zelf, maar op een later moment via NPO Plus, de streamingdienst van de NPO.

1 dag geleden
ANP Duizenden in rij bij Russische ambassade Den Haag na protestoproep

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen staan zondagmiddag in de rij voor de Russische ambassade in Den Haag. De weduwe van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny had opgeroepen om uit protest op hetzelfde moment om 12.00 uur te gaan stemmen voor de Russische presidentsverkiezingen.

1 dag geleden
ANP Lange rij bij Russische ambassade Den Haag na oproep tot protest

DEN HAAG (ANP) - Bij de Russische ambassade in Den Haag staat rond het middaguur een rij van enkele honderden mensen die wachten om te mogen stemmen voor de presidentsverkiezingen. De rij is honderden meters lang en slingert over de Andries Bickerweg, waar de ambassade gevestigd is, en loopt door over de Groot Hertoginnelaan die daarop aansluit.

1 dag geleden
ANP Ter Apel herbergde weer meer dan 2000 asielzoekers

TER APEL (ANP) - Opnieuw hebben in het aanmeldcentrum in Ter Apel meer dan 2000 mensen de nacht doorgebracht. In de nacht van zaterdag op zondag waren het er 2128, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Een nacht eerder sliepen er 2143 mensen in het centrum.

1 dag geleden
ANP Motorrijder (29) overleden na aanrijding met auto in Rijsbergen

RIJSBERGEN (ANP) - Een 29-jarige motorrijder uit Breda is in de nacht van zaterdag op zondag overleden in het ziekenhuis nadat hij zwaargewond was geraakt door een aanrijding met een auto. De 33-jarige bestuurder van die auto raakte daarbij ook zwaargewond. Het ongeluk gebeurde zaterdagmiddag op de Bredaseweg in het Brabantse Rijsbergen.

1 dag geleden
ANP Verdachte aangehouden voor steekpartij Ridderkerk

RIDDERKERK (ANP) - Een 30-jarige man is opgepakt op verdenking van het neersteken van een man van 27 jaar oud in Ridderkerk. De verdachte komt ook uit Ridderkerk, het slachtoffer uit Almere.

1 dag geleden
ANP Dode bij woningbrand Heerenveen is een vrouw

HEERENVEEN (ANP) - De dode die zondagochtend ontdekt werd bij een brand in een huis aan de Gruttostraat in Heerenveen is een vrouw, meldt de politie. Het slachtoffer bevond zich in de woning en werd ontdekt door de brandweer bij het bestrijden van de brand.

1 dag geleden