Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

zaterdag 25 september 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Binnenland

ANP Ook op alle Waddeneilanden coronatest voor toegang mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag is het op alle Waddeneilanden mogelijk om een coronatest te laten afnemen voor een coronatoegangsbewijs. Daardoor hoeven mensen niet langer de oversteek te maken naar het vasteland voor een test.

5 uur geleden
ANP Tegenstanders coronapas demonstreren in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Mensen die niet willen dat het coronatoegangsbewijs wordt ingevoerd, demonstreren zaterdag in Den Haag, op de dag dat het bewijs wordt ingevoerd. Aan het begin van de middag wandelen ze van het Malieveld langs de Hofvijver naar Plein 1813 en daarna terug naar het Malieveld.

5 uur geleden
ANP Coronatoegangsbewijs verplicht voor horeca en evenementen

DEN HAAG (ANP) - Iedereen vanaf 13 jaar moet vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich hebben om toegang te krijgen tot een horecazaak, (sport)evenementen of een kunst- en cultuurinstelling. Dat betekent dat bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze maximaal 24 uur geleden negatief getest zijn op het coronavirus, van Covid-19 hersteld zijn of hiertegen volledig zijn gevaccineerd.

5 uur geleden
ANP Kerken laten 1,5 meter los, beleid moskeeën varieert

DEN HAAG (ANP) - Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven vanaf zaterdag, wanneer de nieuwe coronaregels gaan gelden, geen coronatoegangsbewijs te laten zien na het loslaten van de 1,5 meterregel. Wel wordt erop gewezen dat er voldoende geventileerd moet worden en blijft het advies overeind om "gepast afstand" te houden.

5 uur geleden
ANP Monique Hendriks wint NK Poetry Slam

UTRECHT (ANP) - Het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam is dit jaar gewonnen door Monique Hendriks. In TivoliVredenburg nam ze het tijdens de 19e editie van het NK op tegen tien andere finalisten.

6 uur geleden
ANP Hoorn neemt na zomer 2022 pas besluit over standbeeld J.P. Coen

HOORN (ANP) - Hoorn neemt pas na de zomer van 2022 een besluit over het lot van het in sommige kringen omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in deze plaats, zo maakte de gemeente vrijdag bekend. De gemeente wil eerst de uitkomst van de zogenoemde 'stadsgesprekken' over racisme en uitsluiting bespreken voordat ze een besluit neemt over het standbeeld. Het beeld van de VOC-gouverneur is al langer onderwerp van een felle discussie en dat leidde vorige zomer tot een demonstratie.

10 uur geleden
ANP Rutte bij VN over corona: niemand veilig tot iedereen veilig is

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft bij de Verenigde Naties aandacht gevraagd voor drie crises waar de wereld voor staat: de strijd tegen het coronavirus en de weg naar herstel, de impact van de klimaatcrisis en de situatie in Afghanistan. Het is essentieel dat landen de handen ineenslaan om crises het hoofd te bieden, aldus Rutte.

12 uur geleden
ANP Politie neemt waarschuwingssysteem Amber Alert over

DEN HAAG (ANP) - De politie krijgt voor onbepaalde tijd in Nederland het gebruiksrecht op de merknaam Amber Alert, het landelijke alarm voor vermiste kinderen. Ook de domeinnamen en accounts voor sociale media van Ambert Alert komen bij de politie terecht.

13 uur geleden
ANP Mondkapje en 1,5 meter blijven verplicht bij test- en prikstraten

UTRECHT (ANP) - Op test- en vaccinatielocaties moeten mensen ook na zaterdag 1,5 meter afstand van elkaar houden. Bovendien moeten ze er mondkapjes dragen, ook al geldt die regel in de rest van het land niet meer. Dat moet het risico verkleinen dat mensen elkaar besmetten.

15 uur geleden
ANP Dekker: schuldsaneringsregeling moet toegankelijker worden

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun schulden niet kunnen terugbetalen moeten in het vervolg al na drie jaar in aanmerking komen voor schuldsanering als ze hebben laten zien dat ze hun schulden afbouwen en geen nieuwe schulden maken. Ook moet de rechter de mogelijkheid krijgen om mensen opnieuw toe te laten tot de schuldsanering als ze buiten hun schuld binnen tien jaar opnieuw in de problemen komen. Dat stelt minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker voor.

15 uur geleden
ANP Slob: eerder honderden dan tientjes erbij voor leraar basisschool

DEN HAAG (ANP) - Leraren, schoolleiders en ondersteunend personeel in het basisonderwijs gaan er volgend jaar per maand "merkbaar" op vooruit nu de Tweede Kamer er 500 miljoen euro extra voor wil vrijmaken. Onderwijsminister Arie Slob denkt eerder aan "honderden dan tientjes bruto per maand erbij". "Mensen gaan dit echt wel merken", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Hoe de loonstijging precies uitpakt, wordt de komende maanden berekend.

15 uur geleden
ANP RIVM houdt wolk in de gaten die van La Palma naar Nederland komt

BILTHOVEN (ANP) - Door de vulkaanuitbarsting op het Spaanse La Palma drijft een wolk met een verhoogde concentratie zwaveldioxide richting het noordwesten van Europa. De wolk bereikt Nederland in de nacht van zaterdag op zondag. Het RIVM houdt eventuele risico's voor de volksgezondheid in de gaten, maar verwacht geen gevaren.

17 uur geleden
ANP Problemen Corona-app verholpen, groen vinkje laat op zich wachten

UTRECHT (ANP) - De technische problemen met de CoronaCheck-app waardoor sommige mensen geen QR-code kunnen aanmaken zijn verholpen, laat de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Wel duurt het nog even voor sommige mensen een groen vinkje in de app kunnen krijgen. Hoeveel mensen hierdoor gedupeerd zijn is onduidelijk.

17 uur geleden
ANP Kabinet: gaskraan in Groningen zo snel mogelijk helemaal dicht

DEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat wat het demissionaire kabinet betreft zo snel mogelijk helemaal dicht. Komend jaar wordt voor het laatst gas gewonnen uit het Groningenveld om bijvoorbeeld huizen mee te verwarmen. Daarna wordt het veld alleen nog gebruikt in heel koude winters of bij grote leveringsproblemen.

17 uur geleden
ANP 9 mannen aangehouden om voorbereiden terroristisch misdrijf

EINDHOVEN (ANP) - De politie heeft donderdag in Eindhoven negen mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. De verdachten zijn 18 tot 31 jaar oud en zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van ISIS, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

17 uur geleden
ANP Grapperhaus: horecazaken die regels negeren riskeren sluiting

DEN HAAG (ANP) - Horecabazen en andere ondernemers die vanaf dit weekeinde moedwillig de regels rond het coronatoegangsbewijs aan hun laars lappen, kunnen op sluiting rekenen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag na afloop van de ministerraad.

18 uur geleden
ANP Evenementenbranche vraagt kortgedingrechter streep te trekken

DEN HAAG (ANP) - De evenementensector wil dat de rechter "een streep trekt" en de Nederlandse staat een halt toeroept bij de invoering van de coronamaatregelen die vanaf zaterdag voor evenementen binnen gelden. "We vragen de rechter de Staat een spreekwoordelijke tik op de vingers te geven", zei de advocaat vrijdag in de rechtbank in Den Haag tijdens het kort geding tegen de overheid.

19 uur geleden
ANP Meerderheid amateurvoetbalclubs controleert niet op coronabewijs

ZEIST (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse amateurvoetbalclubs gaat bezoekers aan de kantine niet controleren op het coronatoegangsbewijs. Dat meldt de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) op basis van een enquête onder de 1600 aangesloten clubs. "Bijna 55 procent geeft aan: we kunnen ons niet houden aan de nieuwe regels", zegt voorzitter Ben van Olffen. "Clubs willen de druk van mogelijke agressie bij de controles niet op de schouders van vrijwilligers leggen. En voor het inhuren van externe beveiligers is geen geld."

20 uur geleden
ANP Woonbond teleurgesteld over verlagen verhuurderheffing

DEN HAAG (ANP) - "Het is teleurstellend dat de huidige demissionaire coalitie ervoor kiest de sociale huursector voor het zoveelste jaar op rij uit te persen." Dat stelt de Woonbond in een reactie op de door een meerderheid van de Tweede Kamer gewenste verlaging van de verhuurderheffing met 500 miljoen euro. De Woonbond wil dat die heffing helemaal wordt afgeschaft.

21 uur geleden
ANP Aedes: verhuurderheffing moet in zijn geheel van tafel

DEN HAAG (ANP) - De verhuurderheffing moet in zijn geheel van tafel. Volgens de vereniging van woningcorporaties Aedes is de door een meerderheid van de Tweede Kamer gewenste verlaging van de heffing met 500 miljoen euro een "goede eerste stap". Maar nog altijd moet er jaarlijks 1,5 miljard euro worden overgemaakt. Dat geld zou volgens Aedes beter gebruikt kunnen worden voor het bouwen van meer huizen en het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad.

21 uur geleden
ANP Dit weekend nog maar deel capaciteit Testen voor Toegang benut

LEUSDEN (ANP) - Voor vrijdag zijn tot dusver 35.000 coronatests ingepland bij een testlocatie van Testen voor Toegang, meldt de organisatie achter dat systeem, de Stichting Open Nederland (SON). Voor zaterdag zijn er momenteel 50.000 tests ingepland. Daarmee is de capaciteit slechts deels benut: vrijdag is er ruimte voor in totaal 300.000 tests en zaterdag kunnen 430.000 mensen een test inplannen.

22 uur geleden
ANP Boa-bond vindt extra geld goede stap maar wacht verdeelsleutel af

LEUSDEN (ANP) - De vakbond BOA ACP vindt het extra geld dat er komt uit de rijksbegroting een goede stap. Voorzitter Richard Gerrits hoopt wel snel te horen om welk bedrag het precies gaat. "Dit is een goede stap, wij hadden ook om meer geld gevraagd. Maar we willen nu wel graag concrete bedragen weten. Er gaat 200 miljoen euro naar veiligheid, maar wat is de verdeelsleutel? Hoeveel krijgen de boa's daarvan?"

22 uur geleden
ANP Mensen vinden naleven coronaregels lastiger, aldus onderzoek RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Mensen vinden het steeds lastiger zich te houden aan de coronamaatregelen die er nu nog zijn. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het RIVM en de GGD GHOR. Ook geven de ondervraagden aan het huidige coronabeleid minder te steunen, laten mensen zich bij klachten minder vaak testen bij de GGD en kiezen ze vaker voor een zelftest.

22 uur geleden
ANP Filialen Albert Heijn in Amsterdam dichtgelijmd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam stonden medewerkers van de Albert Heijn vrijdagochtend voor een dichte deur, omdat de sloten van achttien filialen waren dichtgelijmd. Inmiddels zijn alle deuren en rolluiken weer open, laat een woordvoerder van de supermarkt weten. Vooralsnog heeft de politie geen idee wat de reden is voor de actie.

22 uur geleden
ANP Onderwijsclubs blij en verrast met verhoging lonen basisonderwijs

UTRECHT (ANP) - De PO-Raad noemt het "hartstikke goed nieuws" dat de Tweede Kamer de lonen van basisschoolleraren wil verhogen. Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het "fantastisch dat er nu eindelijk geld is". Voor de bond kwam het besluit "volkomen onverwacht". Het parlement besloot er in de nacht van donderdag op vrijdag toe.

23 uur geleden
ANP Belastingdienst vordert openstaande belastingschulden weer in

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst begint weer met het invorderen van openstaande belastingschulden. De invordering van belastingschulden lag vanaf maart vorig jaar door de coronacrisis grotendeels stil.

1 dag geleden
ANP Kinderombudsvrouw wil pesten in de toekomst strafbaar stellen

DEN HAAG (ANP) - Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil pesten bestrijden door het strafbaar te stellen, zegt ze in een interview in het AD. Ook begint ze vrijdag een groot onderzoek naar de oorzaken, impact en de aanpak van pesten.

1 dag geleden
ANP Rechtszaak begint over ongehuwde vrouwen die kind moesten afstaan

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag buigt zich vrijdag over de vraag of ongehuwd zwangere vrouwen in de jaren vijftig, zestig en zeventig terecht afstand hebben moeten doen van hun kinderen.

1 dag geleden
ANP Kort geding van evenementenbranche over coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Bij de rechtbank in Den Haag dient vrijdagochtend een kort geding over de nieuwste coronamaatregelen die vanaf zaterdag voor de organisatoren van evenementen gelden. Twintig partijen willen af van de nieuwe regel om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht.

1 dag geleden
ANP Laatste dag slachtofferverklaringen in strafzaak MH17

SCHIPHOL (ANP) - Met de laatste elf verklaringen van nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 komt vrijdag een einde aan drie weken van slachtofferverklaringen in de omvangrijke strafzaak. Bij de vele indrukwekkende verhalen over overleden dierbaren, hielden ook de rechters en officieren van justitie het niet altijd droog.

1 dag geleden
ANP Wakker Dier: 4900 hittedoden tijdens dierentransporten

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een milde zomer zijn er volgens Wakker Dier 4900 vleeskippen tijdens dierentransporten gestorven door oververhitting. De dierenwelzijnsorganisatie zegt tot de aantallen te zijn gekomen op basis van data van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "De kille sterftecijfers spreken voor zich. De maximumtemperatuur voor transport moet drastisch omlaag", aldus Wakker Dier.

1 dag geleden
ANP Vrouwen worden financieel het hardst geraakt door een scheiding

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen gaan er gemiddeld financieel het meest op achteruit na een echtscheiding. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat vrouwen meer koopkracht verliezen dan mannen en ook vaak degene zijn die het koophuis verlaten waar ze samen met hun ex woonden.

1 dag geleden
ANP 750.000 mensen slachtoffer van online seksuele intimidatie

DEN HAAG (ANP) - Een op de twintig Nederlanders van 16 jaar of ouder heeft weleens te maken gehad met seksuele intimidatie op het internet. Dat komt neer op ruim 750.000 slachtoffers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête die in 2020 is uitgevoerd in opdracht van het onderzoeksinstituut WODC. Vrouwen hebben hier het vaakst mee te maken, met name als ze jong of biseksueel zijn.

1 dag geleden
ANP GroenLinks en PvdA steunen motie voor aanpassing van 2 miljard

DEN HAAG (ANP) - PvdA en GroenLinks steunen het plan van de coalitie om 2 miljard euro extra uit te trekken voor huisvesting, lerarensalararissen, veiligheid en een verlaging van de energierekening. PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-leider Jesse Klaver zijn blij met het extra geld, maar maken een voorbehoud.

1 dag geleden
ANP RTL betaalde 8500 euro losgeld na cyberaanval

HILVERSUM (ANP) - RTL Nederland heeft 8500 euro losgeld betaald na een cyberaanval met ransomware (gijzelsoftware) begin september. Dat meldt RTL Nieuws, de nieuwszender van het mediabedrijf. Bij de aanval zijn geen data gelekt of verloren gegaan, zegt RTL.

1 dag geleden
ANP Rutte: langer steun voor cultuur, sector soms ondergesneeuwd

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de cultuurbranche op Prinsjesdag niet de aandacht heeft gekregen die zij verdient. Het kabinet is bereid de sector langer financieel te blijven ondersteunen, zo belooft hij tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

1 dag geleden
ANP Rotterdamse agent vast op verdenking van ernstig zedenmisdrijf

ROTTERDAM (ANP) - Een 47-jarige Rotterdamse agent is deze week aangehouden omdat hij verdacht wordt van het plegen van een ernstig zedenmisdrijf. De agent is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalde dat de man nog veertien dagen blijft vastzitten. Om wat voor misdrijf het precies gaat, heeft het Openbaar Ministerie niet bekendgemaakt.

1 dag geleden
ANP Ruim 1800 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt verder

BILTHOVEN (ANP) - Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1841 positieve coronatests geregistreerd. Voor een donderdag is dat het laagste aantal sinds 1 juli. Daardoor daalt het gemiddelde voor de dertiende dag op rij. Wel kwamen er twaalf meldingen van sterfgevallen, het hoogste aantal in meer dan drie weken tijd, maar hier kunnen mensen bij zijn die al langer geleden aan corona zijn gestorven.

1 dag geleden