Economen: Nu de dividendbelasting blijft, kan die in onderzoek worden geïnvesteerd

0:00

Ga voor het nieuwe investeringsfonds niet alleen lenen, maar gebruik ook meevallers en de dividendbelasting, adviseren economen het kabinet.

‘Top Belastingdienst wist van ontsporing fraudejacht rond kinderopvangtoeslag’

Algemeen Dagblad

Hoge ambtenaren van de Belastingdienst waren direct verantwoordelijk voor het ontsporen van een sinds 2014 slepende fraudejacht rond de kinderopvangtoeslag. Zij gaven ruim baan aan een speciaal fraudeteam dat zonder behoorlijk onderzoek en tegen de wet in toeslagen stopzette bij enkele honderden ouders, bericht Trouw. Dat deed met RTL Nieuws onderzoek naar de kwestie.

Gisteren 23:45

Toeslagenaffaire: topambtenaren gaven illegale fraudejacht ruim baan

RTL Nieuws

Een reeks hoge ambtenaren van de Belastingdienst, Toeslagen en Fiod was direct verantwoordelijk voor de ontspoorde fraudejacht in 2014. Het topmanagement gaf ruim baan aan een speciaal fraudeteam, dat toen - tegen de wet in - toeslagen voor kinderopvang bij honderden mensen stopzette. Dit gebeurde zonder dat grondig onderzoek was verricht. Honderden ouders kwamen hierdoor jarenlang in grote financiële problemen.

Gisteren 23:01

De top van de Belastingdienst keurde de illegale fraudejacht goed

Trouw

Tot op het hoogste niveau stemden ambtenaren van de Belastingdienst in met het illegaal stopzetten van toeslagen. Documenten die dat aantonen liggen inmiddels op het bureau van staatssecretaris Snel van financiën.

Gisteren 23:00

Ruim honderd landen trekken de portemonnee voor het klimaat

Trouw

Terwijl wetenschappers bekend maakten dat de afgelopen vijf jaar de warmste ooit waren, rekenden zondag in New York bankiers en ministers voor hoe duur het wordt de schade daarvan op te vangen.

Gisteren 23:00

Jager schiet vader dood tijdens jacht op wilde zwijnen

RTL Nieuws

De Italiaanse politie heeft een man gearresteerd die per ongeluk zijn vader doodschoot tijdens een jacht op wilde zwijnen. De twee liepen in dikke begroeiing.

Gisteren 22:58

Kremers pakt wereldtitel karten in KZ-klasse

RTL Nieuws

Marijn Kremers heeft zich in Lonato tot wereldkampioen karten gekroond in de KZ-klasse. De coureur van Birel ART sleepte na een spannende finale op het Italiaanse circuit de felbegeerde titel in de wacht.

Gisteren 22:37

Warmte speelt Dam tot Damloop parten: evenement stilgelegd, deelnemer gereanimeerd

Algemeen Dagblad

Vanwege de zomerse temperaturen zijn de laatste groepen van de Dam tot Damloop vanmiddag niet meer gestart. Dit uit medische voorzorg. Daardoor zagen zo'n 4.000 lopers de tien mijl (16,1 kilometer) tussen Amsterdam en Zaandam aan hun neus voorbijgaan. Een deelnemer moest bij de finish gereanimeerd worden, meldt de organisatie.

Gisteren 22:12

'Jongeren onwel na drugsgebruik bij jeugdinstelling Boxtel'

NOS

Zes jongeren zijn onwel geworden bij een jeugdinstelling in Boxtel, vermoedelijk na het gebruik van xtc. Dat meldt de politie Oost-Brabant. Alle zes zijn ze naar een ziekenhuis gebracht, een van de jongeren is er slecht aan toe. Het gaat om de jeugd-GGZ-instelling De La Salle. Of de jongeren allemaal bewoner zijn, wordt nog uitgezocht. Een woordvoerder meldt aan persbureau ANP dat het zich buiten afspeelde, maar wel op het terrein van de instelling. De La Salle is een orthopedagogisch behandelcentrum voor jongeren tussen de 6 en 23 jaar met een licht verstandelijke beperking gecombineerd met andere psychische problemen.

Gisteren 22:07

Newgarden pakt tweede IndyCar-titel, Herta wint op Laguna Seca

RTL Nieuws

Josef Newgarden heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière de titel veroverd in het Amerikaanse IndyCar-kampioenschap. De 28-jarige Amerikaan had genoeg aan een achtste plek tijdens de seizoensfinale op Laguna Seca, die werd gewonnen door Colton Herta.

Gisteren 21:56

Zes jongeren met spoed naar ziekenhuis na gebruik xtc

Algemeen Dagblad

Zes jongeren zijn zondagavond met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat zij XTC hadden gebruikt bij jeugdzorginstelling De La Salle in Boxtel. Met een van de jongeren gaat het volgens de politie slecht.

Gisteren 21:18

'Nederlander in Roemenië verdacht van ontvoering en doden meisje'

NOS

Een Nederlandse man wordt er in Roemenië van verdacht dat hij een meisje van 11 heeft ontvoerd en gedood, melden Roemeense media. Het meisje, Mihaela Fieraru, kwam vrijdag niet thuis uit school. Haar lichaam werd vandaag gevonden in de bosjes, een paar kilometer van haar woonplaats Gura Sutii, niet ver van Boekarest. Aan de vondst ging een uitgebreide zoektocht vooraf, waarbij vrijwilligers, agenten, speurhonden, drones en helikopters werden ingezet. Vanuit een helikopter werd haar lichaam gezien. Mogelijk is ze verkracht en daarna gewurgd. Op het lichaam zijn sporen van geweld gevonden. Meer verdachten Een verdachte huurauto, die in het gebied door verschillende camera's was gefilmd, bracht de politie op het spoor van de Nederlander. Hij is de hoofdverdachte, maar er zouden meer verdachten zijn. De politie gaat wel uit van een dader die alleen handelde. Het is onduidelijk waar de Nederlander nu is. Mogelijk is hij Roemenië al ontvlucht.

Gisteren 21:12

In de Bijzondere Eredivisie voetballen ze voor het plezier, 'maar winnen is wel leuk'

Trouw

Het idee van een Nederlands elftal voor voetballers met een beperking mondde uit in de Bijzondere Eredivisie. De aftrap voor acht van de tien jeugdteams was zondagmiddag in Heerenveen en Venlo.

Gisteren 20:21

VN-rapport: afgelopen 5 jaar warmste ooit gemeten, wereld doet te weinig

NOS

De tijdspanne van 2015 tot en met 2019 is de warmste vijfjarige periode ooit gemeten, schrijven wetenschappers aan de vooravond van de VN-klimaattop in New York. Ook stellen ze vast dat de wereld veel te weinig doet om de gevolgen van klimaatverandering, die ons vaker en harder raken dan we voorheen dachten, te beperken. Het staat in het rapport 'Verenigd in Wetenschap', waarin een overzicht wordt geboden van de beschikbare wetenschap over klimaatverandering. Het is het product van een samenwerking tussen verscheidene belangrijke wetenschappelijke instituten zoals de Wereld Meteorologische Organisatie en het klimaatpanel IPCC. Urgente noodzaak De wetenschappers zeggen dat er een "urgente noodzaak voor concrete acties" is om de opwarming van de aarde en de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Op dit moment gebeurt dat niet genoeg, aldus het rapport. De wereldwijde temperatuur is sinds 1850 met 1,1 graden Celsius gestegen, het niveau van de zeeën stijgt en de CO2-uitstoot neemt jaarlijks met 2 procent toe. "Dit rapport laat de staat van de aarde zien onder de toenemende invloed van door mensen veroorzaakte klimaatverandering", zegt de wetenschapsadviescommissie voor de Verenigde Naties. "Het is een beoordeling van de menselijke reactie tot nu toe en laat de verstrekkende gevolgen zien die de wetenschap verwacht voor het wereldwijde klimaat in de toekomst." "Klimaatverandering is de bepalende uitdaging van onze tijd", zei António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties vandaag over dit rapport. "Ik dring er bij leiders op aan om deze feiten in acht te nemen en zich te verenigen achter de wetenschap."

Gisteren 20:15

75 jaar na Market Garden is nog niet iedere soldaat thuis

NOS

Het was topdrukte vandaag tijdens de herdenking van de bevrijdingsoperatie Market Garden in Oosterbeek. Duizenden geïnteresseerden, familieleden en veteranen woonden de herdenkingsdienst bij en legden bloemen neer bij de spierwitte grafstenen op de Airborne-begraafplaats. Maar niet iedere steen op de begraafplaatsen van operatie Market Garden draagt een naam. En niet iedere gesneuvelde soldaat ligt in zo'n graf. Zeker honderden militairen die om het leven kwamen tijdens de bijbehorende gevechten worden nog vermist of zijn naamloos begraven. Specialist Erfgoedcentrum Hans Timmerman probeert die soldaten hun naam en identiteit terug te geven. "Iedereen verdient een graf met een naam erop", zegt hij. Vader van drie kinderen Vroeger zocht hij met een metaaldetector naar stoffelijke resten van soldaten, nu houdt hij zich vooral bezig met 'papierwerk'. Zorgvuldig archieven uitpluizen, stukken boven water halen en verbanden leggen. Dat soort werk. "Als je goed en gedegen onderzoek doet in bijvoorbeeld gemeentearchieven blijk je heel goed namen aan onbekende graven te kunnen koppelen." Inmiddels heeft hij 11 soldaten geïdentificeerd. Het geval dat hem het meest is bijgebleven? Dat van de 48-jarige Duitse bootsman Alfred Steckhan, die een vrouw en drie kinderen achterliet. Het laatste dat zijn gezin had gehoord, was dat hij gewond in een hospitaal lag in de buurt van Arnhem. Na de oorlog deed zijn vrouw Lies schriftelijk navraag bij de gemeente Arnhem. Maar ambtenaren legden toen geen verband tussen Steckhan (de correcte achternaam van Alfred) en Sterkhan, de naam waarmee hij op een lijst van een nabijgelegen gemeente terecht was gekomen. Timmerman legde dat verband zo'n zestig jaar later wel. Nadat hij contact opnam met de Duitse autoriteiten kwam hij in contact met de nabestaanden van Steckhan. Zijn twee dochters bleken nog te leven. "Zij waren dolblij dat hun vader na al die jaren weer boven water was." Timmerman ontdekte op die manier dat een vermissing niet alleen veel emoties, maar ook veel administratieve problemen met zich mee brengt. Zo kon het gezin van Steckhan geen aanspraak maken op een uitkering omdat zijn lot onbekend was. "Uiteindelijk hebben ze hem dood moeten laten verklaren terwijl ze niet wisten of hij ook daadwerkelijk overleden was. Dat is natuurlijk een heel pijnlijk besluit geweest." Voor Timmerman is het archiefwerk inmiddels een missie geworden. Tijdens zijn zoektocht ziet hij een hele andere kant van de oorlog. Die van gewone mensen. "Iedere militair is ooit burger geweest en niet iedere burger kiest er vrijwillig voor om in het leger te gaan. Heel veel jongens die zijn ingezet wilden dat helemaal niet, maar hebben wel hun leven gegeven." Inmiddels is Timmerman een nieuwe naam op het spoor. "Maar wie dat is, mag ik nog niet zeggen."

Gisteren 19:26

Maximaal 100 op de snelweg heeft (bijna) alleen maar voordelen

Algemeen Dagblad

Minder hard rijden op de snelweg. Met dat advies kwam oud-minister Johan Remkes dit weekend om een einde te maken aan de stikstofcrisis. Moeten we weer terug naar honderd kilometer per uur? Het milieu is er zeker bij gebaat en niet alleen dat, zeggen experts. Vijf vragen en antwoorden.

Gisteren 18:27

Kunstgraskorrels en het milieu: heeft het Openbaar Ministerie een zaak?

de Volkskrant

Het Openbaar Ministerie daagt de beheerder van sportvelden van de gemeente Enschede voor de rechter, omdat die slordig zou zijn omgesprongen met rubberkorrels op kunstgrasvelden. Een ‘proefzaak’ met als inzet het milieu. Hoeveel kans maakt het OM?

Gisteren 18:24

De race om hindernissen op te werpen voor de Zandvoortse Formule 1 is losgebarsten

de Volkskrant

De eerste Formule 1-wedstrijd op het gerenoveerde circuit van Zandvoort moet over zeven maanden van start gaan. De race om hindernissen op te werpen is nu losgebarsten.

Gisteren 18:12

Zingen met je handen, heupen en gezicht: met een gebarentolk naar een festival

de Volkskrant

De Nederlandse Gebarentaal raakt steeds meer in gebruik in en daarmee doet ook de zogenoemde muziektolk zijn entree. Op het bevrijdingsfestival van Weert werd de muziek zaterdag verbeeld door twee van die tolken.

Gisteren 17:53

Dam tot Dam was al warm, de marathon op het WK in Doha wordt nog veel erger

de Volkskrant

Bij de Dam tot Damloop was met 25 graden de warmte al een thema. Dat zal het straks bij de WK-marathons in Doha helemaal zijn. ‘Als je langer bent, heb je meer last.’

Gisteren 17:32

Boze Krol: ‘Laat me uitspreken!’

De Telegraaf

Premier Rutte en 50Plus voorman Henk Krol staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie over de dreigende daling van pensioenen.

19 Sep 11:59

Zaak dubbele moord Hooge Zwaluwe aangehouden om nieuwe informatie

De Telegraaf

Het slepende proces tegen zes verdachten van een dubbele moord in een vakantiewoning in Hooge Zwaluwe op 14 oktober 2015, is door de rechtbank in Breda onverwacht aangehouden tot 2 oktober. De officier van justitie bleek dinsdag nieuwe informatie te hebben ontvangen die nader onderzoek noodzakelijk maakt.

19 Sep 11:51

Noodhulp militairen aan Bahama’s afgerond

De Telegraaf

Nederland is de noodhulp aan de door de orkaan Dorian getroffen Bahama’s aan het afronden. Het ministerie van Defensie meldt dat woensdag is begonnen met het terugbrengen van militairen en materieel vanaf het eiland Abaco naar de Zr.Ms. Johan de Witt. Dat gebeurde vanwege de verslechterende weersomstandigheden.

19 Sep 11:49

Verdachte gewond door politiekogel in Middelburg

De Telegraaf

Een verdachte is in Middelburg gewond geraakt toen de politie bij zijn aanhouding heeft geschoten. De man is met nog onbekende verwonding naar het ziekenhuis gebracht.

19 Sep 11:44