Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

donderdag 21 januari 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Binnenland

ANP Rutte: avondklok moet tussen 20.00 en 21.00 ingaan

DEN HAAG (ANP) - Een avondklok moet tussen 20.00 uur en 21.00 uur ingaan om voldoende effectief zijn. Dat zegt premier Mark Rutte donderdag in de Tweede Kamer.

14 minuten geleden
ANP Meer dan 6 ton verduisterd bij gemeente Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag is vermoedelijk meer dan 600.000 euro achterovergedrukt. Een ambtenaar is op staande voet ontslagen. Het is nog niet duidelijk of deze medewerker zelf sjoemelde, maar volgens het stadsbestuur heeft de werknemer in elk geval "niet conform de gedragscode" gehandeld. De gemeente heeft aangifte gedaan.

49 minuten geleden
ANP Meer capaciteit in teststraten vanwege Britse variant

HILVERSUM (ANP) - Nu de Britse variant van het coronavirus in opmars is, hebben de GGD'en besloten om de capaciteit van de teststraten op te voeren. Zij kunnen binnenkort 175.000 tests per dag uitvoeren. Nu zijn dat er 120.000. Dat heeft André Rouvoet, voorzitter van de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland, gezegd op NPO Radio 1. Hij verwacht een nieuwe toestroom in de teststraten door de Britse coronavariant. "De cijfers geven geen aanleiding om gas terug te nemen."

50 minuten geleden
ANP 'Scholen moeten hun spaargeld uitgeven aan onderwijs'

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsinstellingen die veel geld op de plank hebben liggen, moeten dat geld gaan besteden aan onderwijs. "De reserves nemen opnieuw toe, vaak tot een grotere hoogte dan nodig is", concludeert de Inspectie van het Onderwijs.

1 uur geleden
ANP Voormalig AFM-topvrouw hoofd toezicht Radboud Universiteit

NIJMEGEN (ANP) - Merel van Vroonhoven, oud-bestuursvoorzitter van de AFM en lerares, is de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

1 uur geleden
ANP Kamer wil hardere aanpak werkgevers die niet laten thuiswerken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet harder optreden tegen werkgevers die werknemers dwingen naar de zaak te komen terwijl thuiswerken ook mogelijk is. Dat vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
ANP Banken en verzekeraars nog niet uit over kwijtschelding schulden

ZEIST (ANP) - Banken en (zorg)verzekeraars zeggen dat ze "een passende bijdrage" willen leveren aan de oplossing van de financiële problemen van slachtoffers van de toeslagenaffaire. Of en in hoeverre ze ook schulden gaan kwijtschelden, zoals staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) heeft verzocht, kunnen ze nog niet zeggen. De bedrijven willen eerst meer informatie.

2 uur geleden
ANP D66 stuurt aan op later tijdstip voor avondklok

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij D66 ziet een avondklok vanaf 20.30 uur niet zitten. Fractieleider Rob Jetten zei donderdag tijdens een Kamerdebat dat hij nog niet overtuigd is van de noodzaak van deze maatregel. Hij vraagt het kabinet of er gedacht is om de avondklok vanaf 22.00 uur te laten ingaan. Een ingangstijdstip van 20.30 uur kan "sowieso" niet op steun van zijn fractie rekenen, voorspelt Jetten.

2 uur geleden
ANP VVD: gevaarlijk risico om tweede prik alvast aan anderen te geven

DEN HAAG (ANP) - De VVD vindt dat het demissionaire kabinet "een bewust en een gevaarlijk risico" neemt om vaccins die bedoeld zijn als tweede prik alvast aan andere mensen te geven. Op die manier wil het kabinet op korte termijn meer mensen tegen het coronavirus inenten, vooral ouderen. Dat voorkomt dat de helft van de voorraad vaccins nu eerst op de plank blijft liggen voor de tweede prik.

2 uur geleden
ANP Verlopen rijbewijs langer geldig wegens coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Rijbewijzen die verlopen zijn of binnenkort verlopen blijven langer geldig, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag. De coulanceregeling is nodig omdat het voor sommige mensen lastig kan zijn te voldoen aan de eisen van het verlengen als gevolg van de coronamaatregelen.

2 uur geleden
ANP 'Opvallend veel ongelukken in drukke 30 km-straten'

DEVENTER (ANP) - In de straten waar de snelheidslimiet 30 kilometer per uur is, gebeuren opvallend veel ongelukken. Dat stelt Rico Andriesse van Adviesbureau Goudappel, die onderzoek deed naar de verkeersveiligheid in drukke straten in verschillende gemeenten waar 30 de limiet is. "Er gebeuren meer ongelukken dan we van tevoren hadden verwacht".

2 uur geleden
ANP Staatssecretaris wil wet voor goed grondstoffengebruik

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een 'circulaire economiewet' nodig, vindt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Zo'n wet kan de overgang naar een economisch systeem waarin zo efficiënt mogelijk gebruik wordt gemaakt van grondstoffen volgens haar versnellen. "We hebben gepionierd en verkend. Het is nu tijd voor de volgende stap", aldus de staatssecretaris. Ze brengt haar voorstel naar buiten in reactie op een kritisch rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

3 uur geleden
ANP 'Ieder sociaal contact wordt mbo'er voor de ogen weggenomen'

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de avondklok betekent voor mbo-studenten dat ze op zowel financieel, sociaal als mentaal vlak in huisarrest geplaatst worden, stelt Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB).

3 uur geleden
ANP Cybercriminelen vaker actief uit naam van de Belastingdienst

DEN HAAG (ANP) - Criminelen proberen steeds vaker van mensen geld af te pakken via e-mail of app- en sms-berichten uit naam van de Belastingdienst, meldt deze organisatie donderdag. Vorig jaar kreeg de Belastingdienst 162.624 meldingen binnen van cybercrime. Dit waren er in 2017 nog ongeveer 7700.

5 uur geleden
ANP Eerste contact bij zedenzaken vaak gelegd via sociale media

DEN HAAG (ANP) - Sociale media spelen een steeds grotere rol bij (acute) zedenzaken onder jongeren tussen de 11 en 15 jaar, vooral via Snapchat. In ruim een kwart van de vorig jaar onderzochte zaken, is het eerste contact via internet gelegd. In 2019 ging het om 20 procent, in 2018 was dat 11 procent.

5 uur geleden
ANP Nog steeds groot tekort geneesmiddelen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland was vorig jaar zeer groot, net zoals dat het voorgaande jaar het geval was. In totaal werden er 1480 tekorten geteld, tegen 1492 een jaar eerder. Toen was er sprake een verdubbeling van de tekorten, maakte apothekersorganisatie KNMP bekend.

5 uur geleden
ANP Ruim 2,6 miljoen kijkers voor inauguratie Biden

HILVERSUM (ANP) - Ruim 2,6 miljoen Nederlanders hebben woensdagavond via NPO1 gekeken naar de inauguratie van president Joe Biden. De uitzending was na het NOS Journaal van 20.00 uur (2,7 miljoen kijkers) het best bekeken programma van de dag. Hoeveel mensen de plechtigheid in Washington hebben gezien via andere zenders, zoals CNN, is niet bekend.

5 uur geleden
ANP Twee derde bezitters elektrische auto heeft laadstation aan huis

DEN BOSCH (ANP) - Twee derde (66 procent) van de bezitters van een elektrische auto in Nederland heeft thuis een laadstation. Dit komt neer op zo'n 80.000 laadstations, meldt onderzoeksbureau Multiscope op basis van een onderzoek onder 6000 Nederlanders.

6 uur geleden
ANP Harde wind hindert treinenloop en wegverkeer

UTRECHT (ANP) - De NS moet vanwege de harde wind een deel van de treinenloop tussen Rotterdam en Roosendaal schrappen, meldt het vervoerbedrijf op Twitter. Ook op de weg kan de harde wind voor problemen zorgen.

8 uur geleden
ANP Hoogleraar: bewijs voor invoering avondklok niet overtuigend

ROTTERDAM (ANP) - Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam is er allerminst van overtuigd dat de Britse en andere mutaties van het coronavirus voor een zwart scenario in Nederland gaan zorgen. "Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is," zegt hij in een gesprek met het AD.

9 uur geleden
ANP Nationaal Archief zet Tachtigjarige Oorlog in nieuw licht

DEN HAAG (ANP) - Cultuur- en onderwijsminister Ingrid van Engelshoven opent donderdagochtend digitaal een nieuwe opstelling in het Nationaal Archief in Den Haag. Het is Opstand & Vrijheid, over opstanden in de geschiedenis van Nederland en de voormalige koloniën. Op met name de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) wordt een nieuw licht geworpen.

9 uur geleden
ANP Tweede Kamer debatteert over komst ingrijpende avondklok

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert donderdag over het al dan niet invoeren van een avondklok. Het kabinet wil deze maatregel invoeren, maar dan wel met voldoende steun vanuit de Kamer zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie.

9 uur geleden
ANP Bloemencorso Bollenstreek ook in 2021 afgelast wegens coronavirus

NOORDWIJK (ANP) - De organisatie van het bloemencorso in de Bollenstreek heeft besloten om het evenement dat gepland stond op 17 april af te gelasten vanwege de geldende coronamaatregelen. De organisatie zegt bezig te zijn met het bedenken van een goed alternatief.

16 uur geleden
ANP Willem-Alexander feliciteert president Biden namens Nederland

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag namens Nederland gelukwensen aangeboden aan de nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe Biden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

17 uur geleden
ANP EU-lidstaten eens over wederzijdse erkenning sneltesten

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten zijn het in principe eens geworden over wederzijdse erkenning van snelle coronatests. Het resultaat van een zogeheten antigeentest, waarbij speeksel wordt afgenomen en die binnen dertig minuten uitslag geeft, wordt dan automatisch door een EU-land geaccepteerd als de test in een andere lidstaat is uitgevoerd, bevestigen EU-bronnen.

17 uur geleden
ANP GGD begint volgende week met inenten 90-plussers

DEN HAAG (ANP) - GGD'en beginnen volgende week met het inenten van 90-plussers tegen het coronavirus. De GGD GHOR meldt dat naar verwachting 45.000 mensen van ouder dan 90 jaar door de GGD worden ingeënt, dat is ongeveer de helft van alle mensen ouder dan 90.

17 uur geleden
ANP Aziatisch collectief wil discussie na coronalied Lex Gaarthuis

AMSTERDAM (ANP) - Een collectief tegen anti-Aziatisch racisme heeft woensdag tijdens een hoorzitting in het gerechtshof van Amsterdam bezwaar gemaakt tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om Radio 10-dj Lex Gaarthuis niet te vervolgen vanwege zijn carnavalslied 'Voorkomen is beter dan Chinezen'.

17 uur geleden
ANP Kamer wil ook bij schulden toegang tot tandarts

DEN HAAG (ANP) - De voltallige Tweede Kamer wil dat mensen die schulden hebben bij hun zorgverzekering niet direct hun aanvullende zorgverzekering kwijtraken. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld niet meer naar de tandarts of fysiotherapeut. Een motie daartoe van GroenLinks en de ChristenUnie werd woensdag aangenomen. De Kamer wil nu dat het kabinet gaat onderzoeken hoe het dat gaat regelen.

18 uur geleden
ANP OM eist negen jaar cel en tbs tegen man die echtgenote neerstak

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft negen jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 44-jarige man die in 2019 zijn 35-jarige echtgenote doodstak voor de ogen van hun toen 3-jarige dochter. Het incident vond plaats voor de woning van het slachtoffer aan de Chestertonlaan in Amsterdam.

18 uur geleden
ANP Rutte feliciteert Amerikaanse president Biden met inauguratie

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de kersverse Amerikaanse president Joe Biden en diens vicepresident Kamala Harris gefeliciteerd met hun beëdiging. Dat deed de premier op Twitter woensdag.

19 uur geleden
ANP OM eist 14 jaar cel tegen twee mannen wegens dodelijke drugsroof

LELYSTAD (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Lelystad veertien jaar cel geëist tegen de 21-jarige Younes el M. uit Aalsmeer en de 26-jarige Youssef Ben H. uit Amsterdam wegens een dodelijke ripdeal in een woning aan het Stadhuisplein in Almere, op 21 december 2019. De 35-jarige Ray Tensaini uit Utrecht werd daarbij doodgeschoten. Ben H. is voortvluchtig en staat op de Nationale Opsporingslijst.

19 uur geleden
ANP Kabinet plant ingang avondklok aanstaande zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de avondklok aanstaande zaterdag laten ingaan, meldt coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Dat het kabinet een avondklok wil instellen, maakte premier Mark Rutte eerder op woensdag al bekend, maar de concrete datum waarop deze moest ingaan nog niet.

20 uur geleden
ANP 'Undercoveragenten Museumplein hebben niet geprovoceerd'

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft korte metten gemaakt met "buitengewoon kwalijke complottheorieën" over de inzet van undercoveragenten (ook wel 'stillen' of 'romeo's' genoemd) tijdens de uit de hand gelopen demonstratie van zondag op het Museumplein in Amsterdam. Tijdens een raadsvergadering werd verwezen naar berichten op sociale media dat deze romeo's zelf zouden zijn begonnen met gewelddadigheden om demonstranten te provoceren. De burgemeester noemde deze suggestie "verfoeilijk".

20 uur geleden
ANP KLM: verplichte sneltest maakt langeafstandsvlucht onmogelijk

AMSTERDAM (ANP) - KLM zegt dat het onmogelijk wordt om nog intercontinentale vluchten uit te voeren door de verplichte sneltest die iedereen die naar Nederland vliegt moet overleggen. Door ook vliegend personeel zo'n test op te leggen, loopt de luchtvaartmaatschappij het risico dat werknemers achterblijven. "Vanuit goed werkgeverschap laten wij nooit crew achter in het buitenland", aldus een woordvoerder.

20 uur geleden
ANP Burgemeester verbiedt demonstratie Pegida in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Burgemeester John Jorritsma heeft een voor zondag aangekondigde demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in Eindhoven verboden. Dat laat Jorritsma woensdag weten.

20 uur geleden
ANP OM eist 3 maanden tegen winkeleigenaar voor geweld tegen politie

DEN BOSCH (ANP) - De officier van justitie heeft een celstraf van drie maanden geëist tegen een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven, die een politieagent zou hebben mishandeld tijdens een controle op mondkapjes. De verdachte herinnert zich weinig van het incident door een black-out, vertelde hij woensdag aan de politierechter in de rechtbank in Den Bosch.

21 uur geleden
ANP Dekker verleent met tegenzin gratie aan moordenaar 't Koetsiertje

DEN HAAG (ANP) - Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) verleent alsnog gratie aan Cevdet Yilmaz, die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje. Dekker wees het gratieverzoek van Yilmaz meerdere keren af, maar werd elke keer door de rechter teruggefloten.

21 uur geleden
ANP 'Boa's moeten samen met politie de straat op bij avondklok'

LEUSDEN (ANP) - Als de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) moeten toezien op naleving van de avondklok die mogelijk dit weekeinde wordt ingevoerd, dan moet dat wel in samenwerking met de politie. Dat zei voorzitter Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP.

22 uur geleden