De Telegraaf

Magneetvissers bezorgen EOD handenvol werk

7:33

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de laatste tijd de handen vol aan vondsten van magneetvissers. Zo werden afgelopen week in Amsterdam en in Berkel en Rodenrijs nog granaten uit het water gehaald.

‘Hoe slechter de muziek, hoe meer drugs’

De Telegraaf

In De Kwestie: moeten festivals meer doen tegen drugs?

7:32

Bacterie ligt op de loer: 'Neem na vakantie geen plantje mee naar huis'

Algemeen Dagblad

De Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit NVWA waarschuwt vakantieganger om geen olijfboompjes, oleanders of lavendelplantjes uit Italië of Frankrijk mee te nemen naar huis. Een bacterie ligt op de loer.

7:26

De 9 ontdekkingen van deze week

NOS

Elke zaterdag zetten wij de leukste, grappigste en interessantste ontdekkingen van de afgelopen week voor je op een rij. Met deze week: 1. Er komen zelfs kinderen uit Canada naar de Nijmeegse Vierdaagse 2. Een Belg besloot 5 dagen lang op een wc te zitten 3. TikTokkers vragen vaak geld aan kinderen (en die hebben daar soms spijt van) 4. Studenten hebben een superlichte zonne-auto gebouwd 5. In Egypte kun je nu een scheve piramide van binnen bekijken 6. Er bestaan kwallen van 1,5 meter lang 7. Het wordt steeds populairder om met je hele vriendengroep te kamperen 8. Anemone maakt video's over haar stamceltransplantatie 9. Bananen worden bedreigd door een gevaarlijke ziekte

7:22

‘Pip, je ziet eruit als een hostess!’

De Telegraaf

Pip Pellens ziet er normaal gesproken op iedere rode loper uit om door een ringetje te halen, maar bij de première van Spiderman slaat ze de modeplank mis. Dit en meer in Bubbels.

7:00

Politie boos over gedrag automobilisten tijdens aanrijdingen A73

Algemeen Dagblad

De politie is niet te spreken over het gedrag van automobilisten gisteren tijdens diverse aanrijdingen op A73 bij Boxmeer. Op Facebook doet politie Boxmeer zijn verhaal.

6:49

Topman KLM: ’Vlieg met mate’

De Telegraaf

„Geniet, maar vlieg met mate.” Dat zegt KLM-topman Pieter Elbers. „Wij vinden dat je bewust moet vliegen. Analoog aan ’drink met mate’.”

6:04

Met deze tips maak je de beste vakantiefoto's met je smartphone

Algemeen Dagblad

Hoe leg je met je mobieltje die ene mooie zonsondergang vast, zonder een scheve zee of overbelichting? Fotograaf Janou Zoet, bekend van haar boek ‘Smartphoto’s: maak en deel de mooiste foto’s met je telefoon’, geeft tips voor vakantiekiekjes.

5:30

Willi en Walli verdrijven het kwaad

Trouw

14 juni 2019

5:30

Code geel: warme dag op komst, met onweer in de middag en avond

Algemeen Dagblad

Het wordt vandaag een zomerse, maar bewolkte, dag met temperaturen oplopend tot 28 graden. In het kielzog van die warmte trekken vanmiddag een fors aantal onweersbuien over het land. Vanaf 13.00 uur heeft het KNMI daarom code geel afgegeven voor alle provincies.

5:03

Amsterdam wil 6 miljoen beschikbaar stellen voor noodlijdende afvalcentrale

NOS

De gemeente Amsterdam is bereid om het Amsterdamse afvalverwerkingsbedrijf AEB te hulp te schieten met zes miljoen euro, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Dat melden bronnen aan de NOS. Er zou onder meer een manager moeten komen die het bedrijf moet herstructureren. De gesprekken tussen de afvalverwerker en de gemeente gaan dit weekend verder. De Amsterdamse afvalenergiecentrale AEB kampt met grote problemen. Door ernstig achterstallig onderhoud staat het bedrijf al langere tijd onder verscherpt toezicht. Twee weken geleden legde de afvalverwerker vier van de zes verbrandingslijnen stil. Het vuilnis begint zich inmiddels op te hopen bij de afvalbedrijven. Ook het toenemende rioolslib van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan al twee weken niet worden verwerkt door AEB. Brandbrief Voor de Vereniging Afvalbedrijven was deze week de maat vol. De branchevereniging stuurde een brandbrief naar het Amsterdamse gemeentebestuur. De bedrijven willen namelijk wel de garanties dat zij betaald worden voor het afval dat zij nu extra verbranden. De gemeente Amsterdam maakt hier nu geld voor vrij. Toch blijft het de vraag of het genoeg zal zijn om het afvalprobleem op te lossen. AEB en de Vereniging Afvalbedrijven geven dan ook aan eerst het voorstel van de gemeente te willen bestuderen voordat zij conclusies trekken. De financiële hulp van de gemeente aan de AEB zal de slibproblemen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hoe dan ook niet oplossen. In Nederland wordt er op zeven plekken rioolslib verwerkt. Tot drie jaar geleden konden waterschappen het slib dat niet door Nederlandse bedrijven verwerkt kon worden naar Duitsland exporteren. Maar dat land scherpte de regels aan, waardoor dat niet langer kan. Sindsdien werken de Nederlandse slibverwerkers op volle capaciteit. Nu afvalcentrale AEB geen slib meer kan verwerken, moeten de zes overgebleven verwerkers het extra werk opvangen. De Unie van Waterschappen waarschuwt dat dit niet kan en dat de mogelijke opslaglocaties voor het slib inmiddels ook vol raken. De waterschappen willen dan ook dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meewerkt aan een oplossing. "Over twee weken kunnen wij het slib niet meer opslaan en dan hopen we dat het ministerie baggerdepots beschikbaar stelt waar wij het slib alsnog kunnen storten. Want het is voor ons geen optie om het slib te lozen in het oppervlaktewater", zegt Peter Smit, bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het ministerie laat weten dat er eerst moet worden gezocht naar alternatieve opslaglocaties in de regio. Als dat op niets uitloopt, bekijkt het ministerie in hoeverre de baggerdepots van Rijkswaterstaat beschikbaar worden gesteld.

3:30

Rustig afwachten loont in het vastgoed, weet ondernemer Piet Grouwels

de Volkskrant

Piet Grouwels, oprichter van het gelijknamige vastgoedbedrijf uit Maastricht, geeft nooit interviews. Dat komt niet doordat de 77-jarige Limburger publiciteitsschuw is, vertelt zijn directeur Piet Bougie. ‘Maar wat je zegt wordt toch altijd verkeerd uitgelegd. En jezelf op de borst kloppen, daar schiet je weinig mee op.’

3:00

VS gaan militaire troepen in Saoedi-Arabië stationeren

de Volkskrant

Met het oog op de Iraanse militaire dreiging sturen de Verenigde Staten militaire troepen, waaronder jagers, luchtverdedigingsraketten en waarschijnlijk meer dan 500 soldaten, naar een Saoedische luchtmachtbasis. De VS verlieten het land in 2003 nadat de Iraakse leider Saddam Hoessein ten val was gebracht.

0:39

Er dreigt een landelijke afvalcrisis

Trouw

Als de Amsterdamse afvalverwerker AEB niet gered wordt, dreigt er een landelijk probleem. Betrokken partijen onderhandelen over een oplossing.

Gisteren 23:01

KLM: Vliegen is als drinken, doe het met mate

Trouw

KLM probeert haar imago drastisch te vergroenen. Zoals mensen niet te veel moeten drinken, moeten ze ook niet te veel vliegen, zegt topman Pieter Elbers.

Gisteren 23:00

Man steeds vaker verstoken van werk

Trouw

Hoeveel mannen kunnen en willen niet werken? Steeds meer, ziet het CBS.

Gisteren 22:01

Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: wie krijgt het grootste stuk van de taart?

de Volkskrant

Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: het is dringen op de krappe Nederlandse huurmarkt. Wie krijgt het grootste stuk van de taart? En is er zicht op verandering?

Gisteren 22:00

Bikkelhard, slim en liefst buiten beeld: dit is de grootste particuliere verhuurder van Nederland

de Volkskrant

Voor Aat van Herk (68) gaan de zaken altijd door. Zijn directe aanpak en goede neus voor investeringen maken hem tot de grootste particuliere verhuurder van Nederland.

Gisteren 22:00

'Schadeberekening Srebrenica heel complex en het gaat om veel mensen'

NOS

De staat is voor 10 procent verantwoordelijk voor de dood van 350 mannen in Srebrenica, oordeelt de hoogste rechter van Nederland. Daarmee komt voorlopig een eind aan een jarenlange juridische strijd. Maar de strijd rondom het vaststellen en uitkeren van schadevergoedingen begint pas. Nabestaanden hebben in principe recht op 10 procent van de geleden schade. Zo groot was de kans, stelt de Hoge Raad, dat de groep mannelijke vluchtelingen uit handen van Mladic' troepen waren gebleven. Tenminste, als de moslimmannen de keuze hadden gekregen om op de Dutchbat-compound te blijven. Het gerechtshof oordeelde eerder dat de staat voor 30 procent aansprakelijk was. Het kabinet erkent het nieuwe vonnis en onderzoekt de komende tijd hoe het invulling geeft aan de uitspraak. "Het zou mooi zijn als de staat het niet zo ver laat komen dat er per individu moet worden berekend wat de schade was", zegt Simon van der Sluijs, een van de advocaten van de 'Moeders van Srebrenica'. De advocaat schat dat er tussen de 1000 en 2000 nabestaanden in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Er is al een begin gemaakt met het inventariseren van de totale kosten. Maar die berekening staat nog nog in de kinderschoenen. "Dit soort schadeberekeningen zijn complex en het gaat om veel mensen", zegt de advocaat. Wat was het inkomen van het slachtoffer, hoe zou dat zijn ontwikkeld, hoe was de gezinssituatie, wat was de levensverwachting - allemaal informatie die tot op de bodem moet worden onderzocht. Om nog maar te zwijgen over het feit dat familieleden na 24 jaar opnieuw met het drama worden geconfronteerd. In deze video zie je een terugblik op de val van Srebrenica: "Het is geen fysica", zegt emeritus hoogleraar internationaal recht Willem van Genugten. Kort door de bocht: de ene partij probeert de andere partij te overtuigen van zijn gelijk. Het verhaal van een nabestaande, gepresenteerd door een advocaat, staat tegenover dat van een vertegenwoordiger van de staat. Van Genugten: "Uitonderhandelen klinkt misschien naar, maar dat gebeurt wel. Elkaars argumenten worden betwist om uiteindelijk op een bedrag uit te komen dat over en weer acceptabel is." Het valt niet te zeggen hoelang dat proces zal duren, want volgens Van Genugten is dit nog nooit op deze schaal gebeurd. En die overige 90 procent dan? Indirect valt uit het vonnis van de Hoge Raad op te maken dat de VN voor het overgrote deel verantwoordelijk is voor de val van de moslimenclave, zegt internationaal strafrechtexpert Gert-Jan Knoops. "Het is dan wrang dat de nabestaanden voor 90 procent van dit drama met lege handen blijven staan." De VN is namelijk immuun voor vervolging. De redenering achter die immuniteit is dat het orgaan anders niet meer zijn werk zou kunnen uitvoeren. Net zoals diplomaten in principe onschendbaar zijn. "Je kunt je afvragen: wordt het niet tijd om die immuniteit van de VN op te heffen? Want het is ook niet de eerste missie waarbij de VN heeft gefaald", zegt Knoops. Hij was overigens advocaat van Dutchbat-commandant Thom Karremans in het verleden. Hoezo 10 procent? De nabestaanden zijn teleurgesteld over de uitkomst van hun jarenlange juridische strijd. "Het is een schande voor de hele wereld", zei Zakira Efendic tegen persbureau AP. De 73-jarige verloor haar man en twee zonen in Srebrenica. Eerst zouden nabestaanden 30 procent van de schade vergoed krijgen. Maar de Hoge Raad haalde een streep door dat percentage van het gerechtshof en maakte er dus 10 procent van. De motivering voor die verlaging is voor de nabestaanden ontoereikend, zegt advocaat Van der Sluijs. Ook hoogleraren Knoops en Van Genugten plaatsen vraagtekens bij het vonnis van 10 procent. "Vijf rechters hebben alle argumenten in een weegschaal gelegd en kwamen uit op dit percentage", zegt Van Genugten. "Maar het had ook zomaar iets meer of minder kunnen zijn." Van der Sluijs: "De betrokken partijen hebben zich helemaal niet uitgelaten over wat de overlevingskans van de mannen is geweest en daar heeft de raad in al haar wijsheid nu 10 procent van gemaakt." Gewapend met dit argument overweegt de 'Moeders van Srebrenica' nog om naar het Europees hof voor de Rechten van de Mens te stappen. De enige gang naar de rechter die nog mogelijk is.

Gisteren 19:16

30 waaghalzen springen van toren in Rotterdam

NOS

In Rotterdam springen dit weekend 30 mensen van een gebouw! Het zijn basejumpers. Bij die sport spring je met een parachute vanaf een hoge toren of een gebouw. Basejumpen kan erg gevaarlijk zijn. Je hebt bijvoorbeeld geen reserve-parachute. Ook kan je door de wind op een verkeerde plek landen. Daarom mogen alleen professionele basejumpers eraan meedoen.

Gisteren 17:31

VS schrapt Turkije uit F-35-project, opleiding voor piloten per direct gestopt

RTL Nieuws

NAVO-bondgenoot Turkije wordt door de Verenigde Staten geschrapt uit het F-35-project. Die maatregel dreigde al enige tijd te worden genomen omdat Ankara zeer tegen de zin van de VS geavanceerde Russische luchtafweer heeft aangeschaft om de grens met Syrië en Irak te beveiligen.

17 Jul 20:48

AZ verliest in Gent

RTL Nieuws

AZ heeft in de aanloop naar de eerste serieuze wedstrijd in het nieuwe seizoen verloren van KAA Gent. In België ging de Noord-Hollandse ploeg met 2-0 onderuit. De treffers van de thuisclub kwamen op naam van de Japanner Yuya Kubo en de Oekraïener Roman Jaremtsjoek. Bij AZ viel Oussama Idrissi in de slotfase in. Hij werd bijna twee weken geleden met Marokko uitgeschakeld door Benin in de achtste finales van de Afrika Cup in Egypte.

17 Jul 20:37

Eerste beelden verfilming Cats scheppen hoge verwachtingen

RTL Nieuws

Live-action remakes zijn hot! Aladdin, Jungle Book, Mulan en The Lion King zijn enkele klassiekers waar een nieuw sausje overheen is gegoten. Ook Broadway musical Cats komt naar het witte doek en de eerste beelden zijn veelbelovend.

17 Jul 20:33

Ook Koppelaar springt WK-limiet met polsstok

RTL Nieuws

In navolging van polsstokhoogspringer Menno Vloon heeft ook Rutger Koppelaar voldaan aan de WK-limiet. In Luik bedwong hij een hoogte van 5,71 meter. Dat was precies de norm voor deelname aan de wereldtitelstrijd in Qatar (27 september - 6 oktober). Koppelaar won de wedstrijd in België, gevolgd door Vloon die met 5,61 meter als tweede eindigde.

17 Jul 20:27