Trouw

Oostenrijk vervroegd naar de stembus na schandaal rond FPÖ

21:09

De Oostenrijkse coalitie valt over een filmpje. FPÖ-leider Strache verkocht zich daarin aan een Russische zakendame.

Overheid gaat strijd aan met online geruchten over gevaar producten

Algemeen Dagblad

De overheid bindt de strijd aan met op internet rondslingerende geruchten over chemische stoffen in producten. Een nieuw internetportaal geeft antwoord op vragen waar veel jonge ouders mee rondlopen.

1:00

Vluchtelingenschip Sea-Watch 3 toch toegelaten in Italië

Trouw

De Italiaanse kustwacht heeft de reddingsboot Sea-Watch 3 toch toegelaten op het eiland Lampedusa. Het schip heeft 65 migranten aan boord die eerder deze week werden opgepikt op de Middellandse Zee.

0:58

Mogelijk wilde wolvenwelpjes op de Veluwe

RTL Nieuws

Op de Veluwe loopt een wild wolvenpaar rond. Een foto van de twee dieren werd eind april genomen door een zogenoemde cameraval en gisteren bekendgemaakt door de Zoogdiervereniging en Wolven in Nederland. Mogelijk hebben ze zelfs jongen.

0:19

Kort geding Greenpeace tegen kolencentrales

Algemeen Dagblad

Greenpeace spant een kort geding aan tegen drie kolencentrales: RWE, Engie en Uniper. Volgens de milieuorganisatie gebruiken de energiebedrijven bij de bijstook van zogenoemde biomassa hout dat niet gegarandeerd duurzaam is.

Gisteren 23:55

Onderzoek naar discriminatie door Belastingdienst

Trouw

De Belastingdienst blijkt gegevens over de nationaliteit van burgers te gebruiken in zijn controles.

Gisteren 23:30

Alleen de ouders van buitenlandse afkomst waren opeens hun kindertoeslag kwijt

Trouw

Hoe ging de Belastingdienst te werk bij de omstreden stopzettingen van kinderopvangtoeslagen in 2014? Daarover resten nog steeds veel vragen. Zoals waarom juist ouders van buitenlandse komaf hun toeslag kwijtraakten.

Gisteren 23:30

Onderzoek naar etnisch profileren door Belastingdienst

RTL Nieuws

De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar discriminatie door de Belastingdienst bij de opsporing van fraude. Het vermoeden is dat mensen met een tweede nationaliteit op grote schaal slachtoffer werden van 'etnisch profileren' door de Afdeling Toeslagen van de Belastingdienst.

Gisteren 23:30

Overstromingen en blikseminslagen in oosten van Nederland

RTL Nieuws

Noodweer heeft voor problemen gezorgd in het oosten van het land. Een blikseminslag op het spoor tussen Zwolle en Olst richtte gisteren zoveel schade aan, dat er grote reparaties moesten worden gepleegd. Het treinverkeer op het traject is volledig stilgelegd voor de rest van de nacht.

Gisteren 23:10

Dubbel platina voor 'Arcade' van Songfestivalwinnaar Duncan Laurence

NOS

Dubbel platina voor zijn lied Arcade en een staande ovatie. Dat kreeg Duncan Laurence vanavond in de extra uitzending van talkshow Pauw op NPO 1. Met zo'n twee uurtjes slaap sinds zijn overwinning op het Songfestival in Tel Aviv schoof Duncan Laurence aan bij Jeroen Pauw, die oud-winnaars en -deelnemers van het Songfestival had uitgenodigd. Vanmiddag landde Duncan op op Schiphol. Daar zei hij dat hij misselijk was van de spanning toen gisteravond de punten werden geteld. Bij het terugzien van de beelden van gisteravond aan tafel bij Jeroen Pauw werd hij opnieuw overvallen door de spanning. "Ik voel het weer helemaal", hijgde Duncan lachend bij het zien van een fragment van de aankondiging dat hij had gewonnen. Om bij zijn optreden de rust te bewaren, ontwikkelde Duncan met zijn achtergrondzangers een soort meditatieroutine. "Op een gegeven moment heb je die rust nodig. Wij hielden elkaar rustig en dat was wel nodig tussen al die drukte, zeker als je als enige een rustig nummer hebt." Favoriet Dat Duncan al snel favoriet was bij het publiek, maakte hem niet extra zenuwachtig, zei hij. "Nee, eigenlijk niet. Ik zag dat echt als een heel groot compliment eigenlijk. Ik kreeg zoveel vertrouwen uit Nederland en andere landen. En ik ben dan wel iemand die echt focust op de positiviteit. Het hield me ook wel nuchter", zei hij. Oud-deelnemer Ilse DeLange, die Duncan heeft gecoacht, herkent dat. "Ik hou wel van met de voeten op de grond blijven staan. Ook al moet je genieten als je zoiets meemaakt. Dat is de unieke combinatie die hij heeft, naast zijn unieke talent. Hij is een verstandige en intelligente gast en weet daarmee te dealen." Onbekend Volgens Songfestival-commentatoren Jan Smit en Cornald Maas heeft Duncan bewezen dat hij ondanks zijn onbekendheid bij het grote publiek een goede kandidaat was. Al schrok Duncan zelf ook toen hij werd uitgekozen om naar Tel Aviv te gaan. "Ik was heel enthousiast meteen al. Maar ik was wel geschrokken, want ik dacht: ik ben wel een onbekende zanger. Wat heel Nederland ook zei, dat wist ik ook wel." Jan Smit: "Bij het songfestival begint iedereen op nul. Iedereen is onbekend. Ilse was ook niet bekend bij het internationale publiek." De zangeres viel Jan Smit bij en zei dat per keer bekeken moet worden naar wie wordt afgevaardigd. "Je moet dat per keer bekijken. Er zijn heel vele jonge Nederlandse talenten die dit aankunnen." Televoters Cornald Maas was meteen ontroerd door het liedje Arcade zei hij. "In alle opzichten. En we waren als commissie ook op zoek naar een song om de televoters te overtuigen want daar schortte het aan de laatste jaren." Gisteren kreeg Duncan ook veel steun van de televoters.

Gisteren 21:30

Betalen voor koffer op verre vlucht

De Telegraaf

Op alle verre KLM-vluchten is de ruimbagage vanaf deze week niet meer inbegrepen in de prijs. Althans, niet in het ’light-tarief’. Deze tickets kunnen daardoor gemiddeld 10 tot 15 procent goedkoper worden. Volgens KLM Nederland-topman Harm Kreulen is de aanpassing nodig in de moordende concurrentiestrijd om de vliegtoerist.

Gisteren 21:18

Het Eurovisie Songfestival naar Nederland: waar en hoe?

NOS

Het werd laat. De puntentelling was zenuwslopend en het bleef tot het allerlaatste moment ontzettend spannend - of het deze keer dan wél ging lukken. En het lukte, voor het eerst sinds 44 jaar won Nederland het songfestival met het nummer Arcade van Duncan Laurence. Hij zong daarmee het Eurovisie Songfestival naar Nederland, want het land van de winnaar moet de volgende editie organiseren. En dat zorgt voor een behoorlijke klus. Hoe gaat het organiseren van het Eurovisie Songfestival in zijn werk? En welke stad gaat het doen? 'Enorme logistieke operatie' Sietse Bakker weet er alles van. Hij was tot 2016 Event Supervisor van het Eurovisie Songfestival. NPO, AVROTROS en NOS gaan samen het Eurovisie Songfestival van 2020 organiseren. En volgens Bakker is dat 'niet zomaar televisie maken'. "Een songfestival organiseren is hele een andere kluif. Het is een enorme logistieke operatie, met drie complexe uitzendingen, ontzettend veel journalisten en allerlei evenementen eromheen. Dat is niet typisch voor een omroep." 'De stad is de winnaar' Bakker vertelt dat alle steden en regio's een voorstel mogen indienen bij de omroepen. Uiteindelijk beslissen de zij waar het gaat plaatsvinden. "Als je het songfestival wil organiseren in jouw stad, moet je een goede locatie regelen en veel hotelkamers hebben. De stad waar het uiteindelijk gaat gebeuren is wel de winnaar. De stad krijgt veel goede publiciteit, veel toerisme en dat betekent inkomsten. Daar mag dan best een investering tegenover staan." En volgens Bakker is het reëel om te denken aan zo'n twintig of dertig miljoen euro qua kosten voor de organisatie. "Zeker in een land als Nederland. Er staan ook inkomsten tegenover. Denk aan de kaartverkoop, de bijdrage van de gaststad en de bijdragen van veertig deelnemende omroepen die allemaal bijdragen om mee te doen." Maar waar? Velen staan te trappelen om het gigantische evenement te mogen organiseren. "Ik geloof dat alleen het dorpshuis van Urk zich nog niet heeft gemeld", zegt Danny Damman van de Ziggo Dome. Hij denkt dat de Ziggo Dome het veel efficiënter kan organiseren dan de locatie in Tel Aviv. "De tribunes staan hier al bij ons, die moesten ze daar nog opbouwen en dat is dagen werk. Omdat ze er bij ons al staan zorgt het voor minder kosten, het kan sneller dus ook goedkoper." Ruud van Diedenhoven van het World Forum Theater in Den Haag pleit voor wederom een Haagse editie. "Den Haag heeft al twee keer bewezen dat het dit kan organiseren, in 1976 en in 1980." Een goede locatie is volgens hem het stadion van ADO: "Het heeft geen dak, maar daar zijn oplossingen voor. Den Haag zit te wachten op het songfestival en songfestival: hier is Den Haag!"

Gisteren 21:01

Groningen heeft als eerste formatie rond, ruim acht weken na verkiezingen

NOS

Ruim acht weken na de Provinciale Statenverkiezingen is onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee het eerste provinciale coalitieakkoord bereikt. In de provincie Groningen gaat het college van Gedeputeerde Staten bestaan uit zes partijen. GroenLinks, met zes zetels in deze provincie de grootste partij, gaat samenwerken met de VVD. De andere partijen in het college worden de PvdA, de ChristenUnie, het CDA en D66. Opvallend is dat de SP uit het dagelijks bestuur van de provincie verdwijnt. De SP was de grootste partij in Groningen met acht zetels, maar werd op 21 maart gehalveerd. Andere partijen hadden ook moeite met het harde standpunt van de SP over de aardgasproblematiek, dat weinig ruimte zou bieden voor compromissen met Den Haag. Ook Forum voor Democratie, dat in Groningen vijf zetels haalde, deed niet mee aan de onderhandelingen. Versnippering De onderhandelingen duren door de politieke versnippering in alle provincies lang. Het verst lijkt Drenthe, waar de onderhandelingen over een coalitieakkoord ook bijna zijn afgerond. Daar gaat de coalitie waarschijnlijk bestaan uit PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie. Forum voor Democratie, de grote winnaar van de Statenverkiezingen, onderhandelt in nog maar een paar provincies mee. In Zuid-Holland, waar de onderhandelingen werden begeleid door VVD-coryfee Hans Wiegel, heeft FvD een onderhandelaarsakkoord bereikt met het CDA en de VVD, maar voor een meerderheid is een vierde partij nodig. De gecombineerde fractie van CU en de SGP wil daarover praten, maar daarvoor zijn nieuwe inhoudelijke onderhandelingen nodig. Flevoland en Limburg Ook in Flevoland en Limburg maakt FvD nog kans. In Flevoland haakte de PvdA af, omdat de provinciale Forumfractie geen afstand wilde nemen van uitspraken van partijleider Thierry Baudet. FvD zoekt nu met VVD, CDA en ChristenUnie naar een andere partner om een meerderheid te vormen. In Limburg zijn de onderhandelingen over een coalitieakkoord nog niet eens begonnen. De informateurs houden donderdag in Maastricht een inspraakavond voor bewoners over de formatie. De huidige collegepartijen CDA, VVD, PvdA en D66 hebben een vijfde partij nodig voor een meerderheid. Dat kan GL, de PVV of FvD worden. Buitenspel In Overijssel praatte de FvD eerst ook mee, maar net als in Flevoland wilde de PvdA niet verder met de partij van Baudet. Daar gaan CDA, VVD, PvdA, CU en SGP zonder FvD verder. In Zeeland leek FvD ook wekenlang kans te maken op een plaats in het provinciebestuur, maar vorige maand werd duidelijk dat het er niet in zat. Daar spreken VVD, CDA, SGP en PvdA over een bestuur. In Gelderland kwam FvD na drie weken buitenspel te staan. Daar wordt gepraat door zes partijen: VVD, PvdA, CDA, GL, SGP en CU. In Noord-Holland wordt onderhandeld over een coalitie van GL, VVD, D66 en de PvdA. In Utrecht wordt onder leiding van GL-Kamerlid Bram van Ojik en CDA'er Jan Jacob van Dijk gesproken over een bestuur van GL, CDA, D66, PvdA en CU. In Noord-Brabant wordt gesproken over een vijfpartijencoalitie van VVD, CDA, D66, GL en PvdA. In Friesland gaan de gesprekken tussen vier partijen: CDA, PvdA, VVD en de Friese Nationale Partij.

Gisteren 20:45

Mystiek klooster krijgt een gezicht

De Telegraaf

De broeders en paters van het Karmelietenklooster in Zenderen hoeven op deze dag des heren niet lang te peinzen over een zinvolle tijdsbesteding. Bezoekers staan welhaast aan de poort te rammelen om eindelijk eens door zo’n vrome monnik in de imposante bouwwerken en omliggende tuinen rondgeleid te worden.

Gisteren 20:33

Overlast door noodweer in het oosten en zuidoosten van het land

NOS

In het oosten en zuidoosten van het land heeft noodweer tot overlast geleid. Plaatselijk viel veel neerslag en lokaal waren er ook zware onweersbuien die schade veroorzaakten. Het KNMI kondigde vanmiddag al code geel af vanwege de kans op onweer en hevige regenval. Dat gold in eerste instantie tot 20.00 uur maar werd met een uur verlengd. In Gemert, in Noord-Brabant, stonden door het noodweer enkele straten blank: Tussen Zwolle en Olst rijden door blikseminslag de rest van de dag geen treinen meer, meldt RTV Oost. Een aantal overwegen moet worden gerepareerd. In Deventer moest de brandweer in actie komen nadat de bliksem was ingeslagen in een huis. Ook in Gelderland ontstond overlast, doordat de buien nauwelijks zijn verplaatst waardoor er lokaal veel regen is gevallen. Veel mensen maken melding van wateroverlast. In Lathum, in de gemeente Zevenaar, is op een dak van een huis brand ontstaan nadat de bliksem er was ingeslagen, meldt Omroep Gelderland. Het was vandaag zeldzaam weer in Nederland: aan de kust was het bewolkt en met 12 graden behoorlijk koud, terwijl het landinwaarts zonnig en met 25 graden warm was.

Gisteren 20:14

Auto’s staan vast na flinke regenbui

De Telegraaf

Flinke regenval zorgt zondagavond voor problemen in het Brabantse Gemert.

Gisteren 20:10

Turkse voetbalfans uit hun dak in Rotterdam en Den Haag

De Telegraaf

Het kampioenschap van de Turkse voetbalclub Galatasaray heeft in Den Haag en Rotterdam voor dolle taferelen gezorgd. Turkse voetbalfans gingen in groten getale de straat op om de titel van hun favoriete club te vieren.

Gisteren 20:07

Verbouwingen van oude kerken zijn een buitenkansje voor archeologen – die smullen bij een wirwar aan botten

de Volkskrant

De Eusebiuskerk in Arnhem wordt verbouwd. Het is een buitenkansje voor archeologen, die een schat aan menselijke beenderen kunnen opgraven. ‘Het is soms een heel gepuzzel.’

Gisteren 17:31

Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

Algemeen Dagblad

Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-Songfestival fans hoor!”

Gisteren 17:21

‘Heb ik geschiedenis geschreven? Dat daalt nog niet echt in’

Algemeen Dagblad

Duncan Laurence kan het zelf nog steeds niet geloven. Dat hij geschiedenis heeft geschreven door het Songfestival te winnen, is nog niet ingedaald. ,,Ik heb gewoon mijn liedje gezongen en zie de winst als een groot compliment. Ik zit nog steeds in de vibe van Tel Aviv en laat alles maar op mij afkomen.’’

Gisteren 16:22

Het Songfestival is een duur feestje om Nederland mee op de kaart te zetten

de Volkskrant

Na de feestvreugde over de winst van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival in Israël rest nu de vraag: wat houdt het in – organisatorisch en financieel – om het muzikale evenement in 2020 op Nederlandse bodem te houden?

Gisteren 12:32

Saoedi-Arabië waarschuwt Iran: ‘We zullen met alle kracht vechten om ons te verdedigen’

de Volkskrant

Saoedi-Arabië wil geen oorlog met Iran, maar het zal alles doen om zichzelf te verdedigen als het wordt aangevallen. Met die uitspraak zondag heeft de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verder bijgedragen aan de oplopende spanning tussen de twee buurlanden. Saoedi-Arabië houdt Iran verantwoordelijk voor enkele aanvallen vorige week op pijpleidingen en olietankers.

Gisteren 11:36

De Duitse Bondsdag noemt de BDS-beweging antisemitisch: wie zitten er achter?

de Volkskrant

De Duitse Bondsdag heeft vrijdag de Palestijnse organisatie BDS, die druk zet op Israël om zich terug te trekken uit de bezette gebieden, als antisemitisch veroordeeld. Wie zitten er achter de organisatie en valt haar inderdaad iets te verwijten?

Gisteren 5:24