Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 24 november 2020
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Binnenland

ANP 'Meer zorgen bij jongvolwassenen over klimaatverandering'

DEN HAAG (ANP) - Driekwart van de Nederlandse jongvolwassenen maakt zich redelijk tot grote zorgen over klimaatverandering. Voor ruim één op de vijf zijn deze zorgen sinds de start van de coronacrisis toegenomen. Dat concludeert uit het Rode Kruis na onderzoek onder een panel van 712 personen tussen de 18 en 35 jaar.

32 minuten geleden
ANP Campagne voor een snel besluit over statiegeld op blikjes

DEN HAAG (ANP) - Met een nieuwe campagne hoopt de Statiegeldalliantie dat de Nederlandse politiek snel een besluit neemt over statiegeld op blikjes. Met de slogan Yes We Can! (can is het Engelse woord voor blikje) steunen 151 gemeenten, bedrijven en organisaties in Nederland en België vanaf dinsdag die oproep.

1 uur geleden
ANP Kleine meerderheid zou meer willen betalen voor vlees

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan de helft van de inwoners van Nederland, Duitsland en Frankrijk (55 procent) zou iets meer voor vlees willen betalen als het extra geld vervolgens wordt gebruikt om natuur te herstellen, boeren te helpen milieuvriendelijker te werken, groenten en fruit goedkoper te maken en mensen met een kleine beurs te compenseren zodat vlees voor hen niet onbetaalbaar wordt. Voorstanders van deze heffing verzamelden zich eerder in de zogenoemde TAPP Coalitie, die marktonderzoeker DVJ Insights het draagvlak liet peilen.

1 uur geleden
ANP Blok: Verkiezingen Venezuela zullen niet vrij en eerlijk zijn

ORANJESTAD (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft maandag op Aruba met minister-president Evelyn Wever-Croes gesproken over de ontwikkelingen in Venezuela. Blok is op Aruba in verband met het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Zaken dat dinsdag met premiers van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten plaatsvindt. Daarbij zal onder meer gesproken worden over een visumregeling van Venezolanen voor Aruba. Blok sprak zich ook uit over de komende parlementsverkiezingen in Venezuela die in december worden gehouden. "We weten nu al dat die niet vrij en eerlijk zullen zijn", aldus de minister.

4 uur geleden
ANP Aantal coronagevallen blijft ongeveer gelijk

BILTHOVEN (ANP) - De corona-uitbraak in Nederland lijkt stabiel te blijven. In de afgelopen week zijn ongeveer evenveel gevallen vastgesteld als in de zeven dagen ervoor. In de weken daarvoor was het weekcijfer juist flink gedaald.

4 uur geleden
ANP Eerste zitting over steekpartij bij pier na drillrap-ruzie

DEN HAAG (ANP) - Twee Amsterdamse verdachten van de dodelijke steekpartij bij de Pier in Scheveningen staan dinsdagochtend voor de rechtbank in Den Haag. Bij de steekpartij op 10 augustus kwam het 19-jarige slachtoffer Cennethson Janga (Chuchu) uit Rotterdam om het leven. Het betreft een eerste inleidende zitting.

4 uur geleden
ANP Familie Duitse keizer probeerde Huis Doorn terug te krijgen

DEN HAAG (ANP) - De familie van de Duitse keizer Wilhelm II heeft in 2015 Huis Doorn van de Nederlandse staat opgeëist. De vorst vluchtte na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en verbleef in het paleis in ballingschap. Toenmalig minister Jet Bussemaker wees de claim van de hand. Student geschiedenis Frederick Ykema heeft die informatie boven tafel gehaald, schrijft De Telegraaf.

6 uur geleden
ANP Defensie helpt ook Aruba in strijd tegen bootmigranten

ORANJESTAD (ANP) - Het leger gaat ook op Aruba de kustwacht assisteren bij het bewaken van de grens op zee. Het eiland heeft daar om gevraagd vanwege het aantal migranten dat de oversteek naar de ABC-eilanden in het Caribisch gebied maakt.

8 uur geleden
ANP Corrie van Gorp straalde vooral in de revue

ROTTERDAM (ANP) - Ze was van origine danseres, trad op in een musical en theatershows van Wim Sonneveld en werkte mee aan het nasynchroniseren van tekenfilms. Corrie van Gorp straalde echter vooral in de revue, samen met André van Duin en de in oktober 2005 overleden Frans van Dusschoten.

8 uur geleden
ANP Actrice Corrie van Gorp (78) overleden

ROTTERDAM (ANP) - Actrice Corrie van Gorp is zondag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie maandagavond bekendgemaakt. Van Gorp overleed in Rotterdam in haar slaap.

8 uur geleden
ANP Ook vervoeren van vuurwerk wordt verboden

UTRECHT (ANP) - Ook het vervoeren van vuurwerk wordt verboden. Dat betekent dat als iemand met vuurwerk al lopend of in de auto over straat gaat, die persoon in overtreding is. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad gezegd. Handhavers gaan hierop controleren.

9 uur geleden
ANP Asscher: ik richtte me te veel op 'toeslagenmedicijn'

DEN HAAG (ANP) - Lodewijk Asscher richtte zich als minister in het vorige kabinet te veel op de overgang naar een nieuw kinderopvangstelsel. Dat leek "het beste en snelste" medicijn tegen de problemen met de toeslagen. Daardoor bleven "schrijnende gevallen" te veel op de plank liggen.

10 uur geleden
ANP Veiligheidsberaad: geen landelijk verbod op carbidschieten

UTRECHT (ANP) - Er komt geen landelijk verbod op carbidschieten. In streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat, mag het afsteken dit jaar gewoon doorgaan. Dat heeft voorzitter Hubert Bruls van het veiligheidsberaad maandagavond gezegd.

10 uur geleden
ANP Baudet maakte in korte tijd furore binnen de politiek

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet zit nog geen vier jaar in de Tweede Kamer voor zijn zelf opgerichte partij Forum voor Democratie, die in 2015 begon als politieke denktank. Een periode die op z'n minst als onstuimig omschreven kan worden. Nu vijf jaar later kondigde de 37-jarige Baudet aan geen lijsttrekker meer te zijn bij de komende verkiezingen in maart, nadat er ophef is ontstaan over antisemitische en homofobe uitlatingen door leden van de jongerenbeweging van Forum.

10 uur geleden
ANP Wilders wenst Baudet sterkte

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders heeft Thierry Baudet, die maandag zijn vertrek als lijsttrekker van Forum voor Democratie aankondigde, op Twitter een hart onder de riem gestoken.

11 uur geleden
ANP Voorzitter jongerenbeweging niet langer op kandidatenlijst FVD

DEN HAAG (ANP) - Freek Jansen, de voorzitter van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, geeft zijn plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar maart op. Dat bevestigt senator en vicevoorzitter van het partijbestuur Lennart van der Linden.

11 uur geleden
ANP Steeds meer burgemeesters doen carbid in de ban

UTRECHT (ANP) - Steeds meer burgemeesters willen het afsteken van carbid tijdens oud en nieuw verbieden. Net als de burgemeesters Jan van Zanen van Den Haag en Wouter Kolff van Dordrecht heeft ook Henri Lenferink van Leiden dit lokaal verboden. Ook Pieter Broertjes heeft het carbidschieten voor de stad Hilversum in de ban gedaan. "Wij kijken nog of dit ook voor de regio gaat gelden."

12 uur geleden
ANP Asscher: spijt dat ik niet doorvroeg over toeslagenregels

DEN HAAG (ANP) - Voormalig minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft signalen gemist dat de toeslagenregels hard konden uitpakken voor ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen. "Ik heb niet doorgehad dat er zoveel onrecht en leed onder lag", erkent hij. "Daar had ik wel achter kunnen komen als ik had doorgevraagd."

13 uur geleden
ANP Baudet treedt terug als lijstrekker Forum voor Democratie

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet is niet langer lijstrekker voor Forum voor Democratie voor de Tweede Kamer-verkiezingen van volgend jaar. Dat zegt hij in een filmpje op Twitter. Hij geeft zijn positie als nummer 1 op de kandidatenlijst op. Baudet blijft wel in de Kamer, en wil eventueel lijstduwer worden voor de partij, zegt hij.

14 uur geleden
ANP Wiebes: ik ben medeverantwoordelijk voor toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretaris Eric Wiebes voelt zich medeverantwoordelijk voor de manier waarop de Belastingdienst is omgegaan met tal van ontvangers van kinderopvangtoeslag. Tegenover een commissie die het toeslagenschandaal onderzoekt, trekt Wiebes het boetekleed aan.

14 uur geleden
ANP Cultuurminister probeert te redden wat er te redden valt

DEN HAAG (ANP) - Het zal door de coronacrisis ook in de cultuursector zeker niet lukken om iedereen daar aan het werk te houden. Een aantal beroepsmensen in de branche zal zich moeten laten omscholen. Dat zei cultuurminister Ingrid van Engelshoven maandag tijdens de cultuurbegroting voor volgend jaar. Niettemin wil ze de makers en instellingen tegemoet komen waar ze kan, als ze problemen hebben door de coronamaatregelen of door andere oorzaken.

14 uur geleden
ANP Onderzoeksraad presenteert rapport instorten dak AZ-stadion

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt woensdag met de bevindingen in het onderzoek naar het gedeeltelijke instorten van het dak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar. Dat gebeurde augustus vorig jaar tijdens een zware storm. Er was op dat moment niemand aanwezig in het AFAS Stadion.

15 uur geleden
ANP Vooral middelbaar onderwijs slechter door corona, vinden docenten

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse onderwijs is slechter geworden door de corona-uitbraak, vindt driekwart van de middelbare schoolleraren die hebben meegedaan aan een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Bijna de helft (45 procent) vreest dat het niet gaat lukken om leerlingen goed voor te bereiden op hun examen, 55 procent heeft hier nog wel vertrouwen in.

15 uur geleden
ANP Woningbrand in Wedde kost aan 12-jarig meisje het leven

WEDDE (ANP) - De brand in een woning in het Groningse Wedde heeft aan een 12-jarig meisje het leven gekost. De politie vond haar lichaam zondagmiddag. Een 40-jarige bewoner van het huis, de vader van de tiener, raakte zwaargewond.

16 uur geleden
ANP Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar hun thuisland. Hoewel uit onderzoek blijkt dat de projecten in absolute aantallen niet heel veel opleveren, ziet staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) toch genoeg positieve resultaten om ermee door te gaan.

17 uur geleden
ANP Burgemeester Arnhem: even niet piepen over missen van vuurwerk

ARNHEM (ANP) - "We kunnen nu echt even niet piepen over het missen van vuurwerk dit jaar. Het ziekenhuis ligt vol en er is geen plaats voor afgerukte vingers of verbrande oogleden. We moeten onze omgeving ervan overtuigen af te zien van de fatale combinatie drank, drugs en vuurwerk." Dat schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch maandag op Facebook. In de Arnhemse wijk Geitenkamp zijn al vijf avonden achter elkaar grote problemen met vuurwerkoverlast.

17 uur geleden
ANP Wiebes: ik kreeg geen signalen van buikpijn over toeslagen

DEN HAAG (ANP) - De ambtelijke 'buikpijn' over het harde karakter van de regels rond de kinderopvangtoeslag, heeft voormalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes nooit bereikt. Hij gelooft dat ambtenaren het moeilijk vonden dat de wet vaak heel hard uitpakte, maar dat is volgens hem nooit aangekaart. "Er is geen buikpijnnota", zegt de bewindsman.

17 uur geleden
ANP Vakbonden politie en boa's voor landelijk verbod carbidschieten

DEN HAAG (ANP) - De vakbonden van politie en boa's zijn voor een landelijk verbod op carbidschieten met de jaarwisseling. Verschillende kleinere gemeenten in Zuid-Holland hebben zo'n verbod al aangekondigd, en nu lijkt ook de gemeente Den Haag te volgen om zo de al zwaar belaste zorg en handhaving te ontlasten. In het Veiligheidsberaad spreken burgemeesters maandagavond over aanvullende maatregelen rondom het carbidschieten.

19 uur geleden
ANP Weekers: ik wist niet van ontspoorde fraudejacht fiscus

DEN HAAG (ANP) - Voormalig staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) was zich er niet van bewust dat zijn Belastingdienst bepaalde ouders hard en groepsgewijs behandelde in de jacht op fraudeurs. Dat zegt hij in een verhoor door de ondervragingscommissie die onderzoek doet naar het schandaal met de kinderopvangtoeslag.

19 uur geleden
ANP Deel gedupeerden bevingen kreeg onterecht schadevergoeding

GRONINGEN (ANP) - Tientallen huiseigenaren in Groningen kregen ten onrechte een schadevergoeding voor de waardedaling van hun huis door aardbevingsschade. Door een fout van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) kregen 88 mensen geld dat ze niet hadden moeten krijgen. Dat bevestigt een woordvoerder van het IMG na berichtgeving van RTV Noord.

19 uur geleden
ANP Peiling: een op drie wil strengere coronaregels en handhaving

UTRECHT (ANP) - De coronamaatregelen en handhaving daarvan mogen wel wat strenger, vindt meer dan een op de drie ondervraagden in een onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel. Aan de peiling deden 2302 mensen mee. Op de vraag "Wat kan volgens u beter in de aanpak van het coronavirus?", gaf 36 procent antwoorden die neerkwamen op een roep om meer bindende voorschriften en betere handhaving.

20 uur geleden
ANP Weekers denkt achteraf: had ik de toeslagenregels maar aangepast

DEN HAAG (ANP) - Voormalig staatssecretaris Frans Weekers zocht naar een manier om de harde regelgeving rond toeslagen te omzeilen. Dat zegt hij tegen een ondervragingscommissie. Hij was tegenstander van de strenge toeslagenregels, maar zag uiteindelijk toch geen ruimte in de wet. "Had ik mijn 'gut feeling' nou maar gevolgd", zegt Weekers met de kennis van nu.

21 uur geleden
ANP Cultuurwethouders willen meer steun voor nachtsector

AMSTERDAM (ANP) - Het coronavirus treft ook het nachtleven hard en de cultuurwethouders van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam vragen het Rijk hier meer aandacht voor te hebben. Dat schrijven Touria Meliani van Amsterdam, Anke Klein van Utrecht en Said Kasmi van Rotterdam in een ingezonden brief in de Volkskrant.

21 uur geleden
ANP Weekers: Belastingdienst stond er in 2010 beroerd voor

DEN HAAG (ANP) - In 2010 trof toenmalig staatssecretaris Frans Weekers de fiscus in "beroerde" staat aan. Vooral de afdeling Toeslagen was een zorgenkindje, zegt de oud-bewindsman in een verhoor over de toeslagenaffaire. "Toeslagen was een heel grote fabriek. Maar men moest het allemaal houtje-touwtje doen."

21 uur geleden
ANP Verdachten fatale burenruzie ontslagen van rechtsvervolging

DEN BOSCH (ANP) - De twee mannen die in hoger beroep terechtstonden voor een dodelijke schietpartij tijdens een burenruzie in Geleen, in april 2018, zijn maandag door het hof in Den Bosch ontslagen van alle rechtsvervolging omdat zij handelden uit noodweer. "Dat betekent dat zij geen strafbare feiten hebben begaan, omdat het gerechtvaardigd was wat ze deden", aldus het hof. De mannen waren eerder deze maand, daags na de inhoudelijke behandeling, al vrijgelaten.

22 uur geleden
ANP Meer greep burgemeesters en OM op buitenlandse donaties moskeeën

DEN HAAG (ANP) - In de strijd tegen buitenlandse beïnvloeding van moskeeën krijgen burgemeesters en het Openbaar Ministerie (OM) meer macht. Het kabinet wil dat zij inzage kunnen krijgen in donaties van buiten de EU. Als een instantie daar niet aan meewerkt maakt ze zich schuldig aan een economisch delict. Ook kunnen burgemeesters en het OM een dwangsom opleggen.

22 uur geleden
ANP Animal Rights bindt strijd aan met 'te commerciële' schoolmelk

DEN HAAG (ANP) - Animal Rights bindt de strijd aan met schoolmelk. "Schaamteloze propaganda", vindt de dierenrechtenorganisatie, die vreest dat de neutraliteit van het onderwijs te grabbel wordt gegooid. Bovendien is melk helemaal niet nodig voor een goede gezondheid, stelt de club.

23 uur geleden
ANP Slachtofferhulp staat gedupeerden toeslagenaffaire bij

DEN HAAG (ANP) - Slachtofferhulp Nederland gaat gedupeerden van de affaire rond de kinderopvangtoeslagen bijstaan. Vanaf maandag kunnen ze aankloppen voor hulp bij emotionele en praktische problemen. Wie gedupeerd is door de Belastingdienst kan net zo getraumatiseerd zijn als slachtoffers van een ongeval of misdrijf, aldus de organisatie.

1 dag geleden