PZC schouwen-duiveland

Iets meer betalen voor de bloemkool maakt de wereld biodivers en kleurig

19:45

NIEUWERKERK - Als iedereen bereid is een paar centen meer te betalen voor z’n bloemkool dan is de eerste stap naar een meer biodiverse wereld snel gezet. Een mooiere wereld ook. Dat laten de akkerranden die op Schouwen-Duiveland tot bloei komen wel zien

Fietsster (72) uit Wilhelminadorp gewond bij aanrijding in Goes

PZC bevelanden

GOES - Een 72-jarige fietsster uit Wilhelminadorp is gistermiddag rond 15 uur gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Albert Joachimikade in Goes.

8:42

Museum Vitality in Kapelle krijgt landelijke erkenning

Omroep Zeeland

Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle krijgt landelijke erkenning. Het Kapelse museum staat nu in het museumregister Nederland, waar een stuk of vijfhonderd musea in staan, waaronder de topmusea. Om in het register te komen moet Vitality aan strenge normen voldoen, op het gebied van beheer en financieel beleid.

8:37

Kloetinge staat stil bij geboortedag Gerard Menken

Internetbode

KLOETINGE - Kloetinge viert in augustus en september dat kunstenaar en musicus Gerard Menken honderd jaar geleden is geboren. Hij leefde de laatste 35 jaar van zijn leven in Kloetinge. Gerard Menken kwam honderd jaar geleden ter wereld in Scherpenzeel. Hij woonde en werkte in Kampen, Genderen, Nederhemert, Zaltbommel, Nijmegen en de laatste decennia in Kloetinge. Hij werd opgeleid tot musicus. Menken werkte als docent muziek op het Goese Lyceum en het Scheldemond College in Vlissingen. Ook was hij jaren organist van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel en dirigent van een aantal orkesten. Details Hij begon pas op latere leeftijd, na zijn pensionering, te werken als kunstschilder. Hij was autodidact en liet zich vooral inspireren door de Franse schilderkunst in de 20e eeuw. Zijn werk kenmerkt zich door krachtige lijnen en heldere, zonnige kleuren. Het is figuratief, zonder al te veel aandacht voor details. Menken werkte onder meer met olie- en waterverf, krijt, gouache, houtskool en pen. Museum In Historisch Museum De Bevelanden is tot en met 22 september een expositie te zien van Menken. Het gaat om schilderijen met een Zeeuws thema. Van 12 augustus tot en met 28 september zijn zijn stillevens te bewonderen in Kunstuitleen De Bevelanden in Goes. Tussen 2 en 7 september is er bovendien een overzichtstentoonstelling in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Koperensemble Kloetinge schenkt veel aandacht aan de honderdste geboortedag van Menken. Initiatiefnemers van het programma zijn echtgenote Hennie Menken en oud-leerling Henk Kramer, die actief is bij Brassband Excelsior. Het programma wordt 31 augustus geopend door Marguerite Lincklaen Arriens, dochter van de voormalige ambachtsvrouwe van Kloetinge. De muzikale omlijsting komt van het koperensemble van Brassband Excelsior. Op 15 september is in de Geerteskerk een concert van bandoneonist Carel Kraayenhof en Pablo Dobal met het het programma ‘Dwaze tijd’. Kaarten daarvoor kunnen worden gereserveerd via de website www.concertbijdeburen.nl. Musica Cordis Een week later vinden er op verschillende locaties aan het Geertesplein en het Marktveld in Kloetinge concerten plaats in het kader van Concert bij de Buren. Weer een week daarna verzorgen Brassband Excelsior en het koor Musica Cordis een slotoptreden in de Geerteskerk. Er gaat dan een stuk in première dat is geschreven door Albert-John Vervorst. Hij heeft elementen uit het werk van Menken gebruikt. Kinderen van de Kloetingseschool exposeren tegelijkertijd hun schilderijen, die ze hebben gemaakt op basis van het werk van Menken. Het programma is te vinden op www.gerardmenkenfestival.org.

8:22

Op zoek naar bloemen en vlinders in het Slotbos

Ons Eiland Schouwen

BURGH-HAAMSTEDE - Natuurmonumenten houdt woensdag 24 juli van 10.00 – 12.00 uur een speurtocht voor kinderen op zoek naar vlinders en bloemen. Een paar keer per jaar kun jij in het normaal gesloten Slotbos wandelen. Grijp daarom deze kans!

7:58

Expositie te zien tijdens open kerkdagen

Ons Eiland Schouwen

Tijdens de Open kerkdagen in de Gasthuiskerk te Zierikzee is een expositie ingericht met schilderstukken van de schildersclub van docente Anneke Leijdekker.

7:54

Veel bezocht, veel gekocht

Ons Eiland Schouwen

Twee weken geleden is de expositie van schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek van Coen vanden Ende van start gegaan. Inmiddels hebben 1000 bezoekers de expositie Zon, Zee, Strand en Land in de Grote Kerk van Brouwershaven bezocht.

7:51

Gratis ijsje voor schoonmaak Heroes

Ons Eiland Schouwen

Vanaf donderdag 18 juli kun je een ijsje verdienen door zelf je strand schoon te houden.

7:44

Auto zwaar beschadigd bij botsing met vrachtwagen

Omroep Zeeland

Op de Finlandweg in Terneuzen is vanmorgen een auto tegen een vrachtwagen gebotst. De auto kwam op zijn kop tot stilstand. Het ongeluk gebeurde rond 7:30 uur.

7:37

Sportcentrum Westenschouwen dit najaar weer open

Omroep Zeeland

De twee sporthallen van Sportcentrum Westerschouwen in Haamstede moeten op vijf oktober weer open zijn. Dat hebben de eigenaren de vaste gebruikers laten weten. In maart sloot de hal per direct, omdat de dakconstructie al jaren niet stevig bleek te zijn.

7:27

Brede School Tholen weer een stukje dichterbij

Internetbode

THOLEN - De Brede School komt steeds dichterbij. Een vijftal bedrijven hebben recent van de gemeente te horen gekregen dat zij kans maken op de gunning. Zij ontvangen het bestek en mogen aan de hand daarvan een inschrijving doen. De gemeente bepaalt vervolgens aan zaken als prijs, kwaliteit, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid wie de school mag gaan ontwikkelen. De selectiefase van de aanbestedingsprocedure voor de bouw van de Brede School te Tholen is achter de rug. De gemeente heeft vijf aannemingsbedrijven geselecteerd die in september een uitnodiging ontvangen voor het doen van een inschrijving. Partijen Bij de aanbestedingsprocedure zijn de schoolbesturen van de Eben Haëzerschool, De Regenboog, De Veste en Ter Tolne nauw betrokken. Deze scholen gaan onderdeel uitmaken van de Brede School; samen met de ketenpartners GGD, Bibliotheek Oosterschelde, Juvent Jeugdzorgspecialist, Zo Kinderopvang, kinderfysiopraktijk Varossieau en logopediepraktijk Schoone. Volgens wethouder Peter Hoek hebben zich tien bedrijven gemeld die de Brede School willen gaan ontwikkelen. Eentje daarvan voldeed niet aan de eisen. Uit de negen overige bedrijven zijn er geselecteerd middels een loting. Dat zijn Aannemersbedrijf B. De Nijs – Stoffers B.V., Bertens Bouw B.V. Bouwonderneming Stout B.V., Groep van Roey en Slokker Bouwgroep B.V. Zij ontvangen in september het bestek en worden dan uitgenodigd voor de inschrijving.

7:13

Auto op zijn kop na botsing vrachtwagen (video)

HV Zeeland

TERNEUZEN - Een automobilist is vanmorgen in Terneuzen tegen een vrachtwagen gebotst. De auto kwam op zijn kop tot stilstand.

6:46

Jenna vindt lezen leuk en leert er ook nog wat van

Internetbode

VLISSINGEN - Het is belangrijk dat kinderen in de groepen drie en vier van de basisschool blijven lezen tijdens de vakantie om een zomerleesdip te voorkomen. In de Vlissingse Bode staan de komende weken jongens en meiden die dat doen. Zij laten zien dat het ook gewoon leuk is. De kids geven tips over hun favoriete boeken. En jij kunt die winnen! Dertien basisscholen in Vlissingen doen mee aan het project ‘Vakantielezen’ van de ZB/Vlissingen en Stichting Lezen. Zo willen ze er voor zorgen dat kinderen de komende weken een boek blijven pakken. Jenna Braanker zit op Het Vlot in groep vier. Ze leest het ene boek na het andere. Vriendinnen Een serie over Lego Friends is één van haar favorieten. “Het gaat over vijf vriendinnen die samen in de stad Heartlake City wonen en allerlei avonturen beleven”, vertelt ze in de mediatheek. “Het is leuk en soms best spannend.” Naast de boeken over Mia, Emma, Andrea, Stephanie en Olivia leest Jenna ook graag boeken waarvan ze iets kan leren. ‘Hoe werkt dat?’ bijvoorbeeld. “Daar staan allemaal leuke vragen in. De antwoorden vind je achter een flapje. Hoe maak je glas? bijvoorbeeld. Ik weet nu dat je daar zand voor nodig hebt”, zegt ze. “Je leert heel veel van dit boek.” Winnen? Wil jij het boek van Lego Friends winnen? Mail dan je naam en adres naar activiteitvlissingen@dezb.nl. Vorige week is het boek ‘Juffendag’ van Vivian den Hollander verloot. Lois heeft dat gewonnen.

6:41

'Er was behoefte aan iets onorthodox'

Internetbode

MIDDELBURG - Elke dag gaan er acht mensen dood aan alvleesklierkanker. Onverteerbaar, vindt prof. dr. Casper van Eijck van Erasmus MC. Met een groot team zoekt hij al jaren naar een nieuwe behandeling om de ziekte minder dodelijk te maken. Support Casper zorgt voor financiële middelen. Domburger Ko Jan Provoost is één van de velen die zich inzet voor dit goede doel. “Door mensen zoals hem houd je dit vol”, zegt Van Eijck. Casper van Eijck, die naast zijn werk als chirurg clubarts is van Feyenoord, wordt door zijn patiënten en hun naasten vaak geprezen om zijn betrokkenheid. Aan het einde van het gesprek laat hij dat blijken als hij het heeft over een filmpje waarop de onlangs aan alvleesklierkanker overleden Goese Lyceum-docente Jacqueline is te zien. “Veel te jong. Het is hartstikke onterecht dat zo iemand overlijdt”, zegt hij. “Als je zoiets ziet, begrijp je waarom ik dit doe.” Betrokkenheid Volgens hem is zijn betrokkenheid en menselijke benadering belangrijk voor de behandeling van patiënten. “Maar het zit ook in me. Ik vind het nu eenmaal leuk om een gesprek te hebben met mijn patiënten”, legt Van Eijck uit op zijn werkkamer in Erasmus MC, waar de trofee staat die hij in 2017 kreeg als Rotterdammer van het Jaar. “Volgens mij is het goed als zij, ondanks de vaak slechte berichten, tevreden naar huis gaan.” Maanden In zijn vak zijn slechte berichten bijna aan de orde van de dag. Van Eijck is als oncologisch chirurg gespecialiseerd in alvleesklierkanker. Als er niets verandert is dat over een paar jaar de dodelijkste vorm van kanker. Slechts vijf tot tien procent overwinnen de ziekte. Van Eijck kon het niet verkroppen dat de meesten binnen een paar maanden na de diagnose overlijden. Het idee voor een alternatieve behandeling kwam toen hij een veearts en varkenshouder als patiënt had. Uit wanhoop spoten zij zich op eigen initiatief in met een vogelgriepvirus, omdat ze dachten dat zo’n virus de tumorcellen wel eens kon doden. Het bleek te werken. Beide mannen bleven tegen de verwachtingen in jaren in leven. Eyeopener Voor Van Eijck was het een eyeopener. Hij besloot met een team op zoek te gaan naar een alternatieve behandelmethode. “Er was behoefte aan iets onorthodox, want op dezelfde weg doorgaan had geen zin. We zijn in twintig jaar geen stap verder gekomen.” Agressief Van Eijck en zijn team van ‘topwetenschappers’ ontwikkelden de inmiddels door vriend en vijand als veelbelovend bestempelde viro-immunotherapie. Ze zijn er nu zover mee dat de virussen binnenkort kunnen worden geproduceerd. De virussen zullen met een infuus worden toegediend en binden dan de strijd aan met de agressieve tumorcellen. Tegelijkertijd versterken ze het afweersysteem. Van Eijck heeft de hoop dat de tumor in de alvleesklier door de therapie slinkt of minstens tot staan kan worden gebracht. Is de viro-immunotherapie het ei van Columbus? “Dat hopen we. Kijk,” zegt hij, “iedereen kan een tumor bij een muis of rat genezen, maar bij mensen is het anders. Je moet voorzichtig zijn, alles moet veilig gebeuren. En wat het ei van Columbus voor de ene is, kan dat wel eens niet zijn voor een ander. Er is echter geen alternatief. Je moet dit soort behandelingen een kans geven. Ons team gelooft er in.” Roeping Sinds 2015 zorgt Support Casper, een campagne van de stichting Overleven met Alvleesklierkanker, voor de financiën waarmee het onderzoek wordt betaald. Ze doet dat door grote fondsen en bedrijven aan te schrijven, te werken aan de naamsbekendheid en door allerlei acties van particulieren in het land te ondersteunen. “De stichting is extreem belangrijk. Anders hadden we niet gestaan waar we nu staan. Mensen vragen me wel eens hoe ik het volhoud, maar dat is eenvoudig: door mensen zoals Ko Jan. We ervaren ontzettend veel steun. Mijn roeping wordt daardoor alleen maar groter.”

6:36

Forse aanrijding in Terneuzen, auto op de kop in de berm

PZC zeeuws-vlaanderen

TERNEUZEN - Een vrachtwagen en een personenauto zijn vanochtend met elkaar in aanrijding gekomen op de Finlandweg in Terneuzen. Het is onbekend of er gewonden zijn gevallen.

6:31

.

De Bevelander

.

6:00

.

De Faam

.

6:00

Vier dagen lopen met een rugzak van 15 kilo

Omroep Zeeland

Hij klinkt vanmorgen opgewekt en uitgeslapen: de 32-jarige veteraan Ramon van de Grift uit Kamperland loopt dit jaar voor de 12e keer de Nijmeegse Vierdaagse. Samen met zijn maten loop Ramon elke dag 40 kilometer. Hij is een sportief type; bij Defensie was hij sportinstructeur en tegenwoordig heeft hij een bootcampvereniging. De eerste dag viel mee, Ramon had wel enkele blaren.

5:38

Jumbo koopt de Agrimarkt

De Faam

ZEELAND - Jumbo neemt de Agrimarkt over van de CZAV. Financiële details worden niet bekendgemaakt. Jumbo streeft naar optimaal behoud van de werkgelegenheid en ziet voldoende kansen voor de Agrimarkt-medewerkers binnen de Jumbo-organisatie. In de supers in Goes, Middelharnis, Roosendaal, Vlissingen, Oud-Beijerland en Terneuzen en op het hoofdkantoor van Agrimarkt werken in totaal 360 mensen.

5:00

Brand verwoest schuur Walsoorden (video)

HV Zeeland

WALSOORDEN - Een schuur aan de Molenweg in Walsoorden is dinsdagavond door een brand volledig verwoest.

Gisteren 21:33

‘Als je het dak van sportcentrum Westerschouwen zo zou laten, komt het een keer naar beneden’

PZC schouwen-duiveland

BURGH-HAAMSTEDE - De vraag is niet óf maar wanneer het dak van de hallen van sportcentrum Westerschouwen zou zijn ingestort. De bouwers en toenmalige gemeente Westerschouwen, verantwoordelijk voor het toezicht, hebben met mensenlevens gespeeld, aldus de huidige eigenaren van het complex.

Gisteren 20:55

Cruyff Courts laten kinderen snuffelen aan cultuur: leren hiphoppen op een sportveld

PZC walcheren

MIDDELBURG - Jasper Logger vindt het wel leuk dat hij leert hiphopteksten te maken. De elfjarige Middelburger is dinsdagochtend samen met zijn vrienden Perri Nas, Julius Schletterer en Jeremiah Puroja op het Cruyff Court in Middelburg. Daar bundelen cultuur en sport de krachten om ervoor te zorgen dat de jeugd ook kennis maakt met culturele activiteiten zoals rappen, dj-en en djembé spelen.

Gisteren 20:30

Brand verwoest schuur in Walsoorden. Dak ingestort, wegen afgesloten

PZC zeeuws-vlaanderen

WALSOORDEN - Een grote brand heeft dinsdagavond een schuur aan de Molenweg in Walsoorden verwoest. De vlammen waren zelfs in Hansweert te zien. Het dak van de schuur is ingestort. Omdat het asbest bevatte, zijn omliggende wegen afgesloten.

Gisteren 19:53

Lekkage koolzuur bij Café Terneuzen

HV Zeeland

TERNEUZEN - De brandweer is dinsdag aan het einde van de middag met spoed uitgerukt voor een lekkage van koolzuur in Terneuzen.

Gisteren 17:22

Rechtbank dwingt verdachte verkrachtingen te komen

HV Zeeland

MIDDELBURG - De zaak tegen de 34-jarige Vlissinger S.T. , die ervan wordt verdacht in 2017 en 2018 zeker zeven vrouwen bruut te hebben verkracht, moet zich 17 oktober voor de rechtbank in Middelburg verantwoorden.

Gisteren 17:16

Op de camping koken met de reizende chef: jammie!

PZC zeeuws-vlaanderen

NIEUWVLIET - Campings, vakantieparken en strandpaviljoens krijgen deze zomer bezoek van de reizende chef. Die bereidt met behulp van jongeren een Zeeuws kindermenu met gezonde en duurzame ingrediënten. Het project ‘YammYammy Lekker Zeeuws Kindermenu’ wordt gesteund door de provincie.

Gisteren 16:36

Je spieren trainen en zweten in Cadzand-Bad, maar wél met uitzicht op zee

PZC zeeuws-vlaanderen

CADZAND-BAD - Je spieren trainen met als bonus de zeelucht in je neus en uitzicht op zee. Bodyline geeft Beach Gym op het strand van Cadzand-Bad, met een nieuw toestel.

Gisteren 16:32

Yersekenaren balen van vandalisme op Damse strandje

PZC bevelanden

YERSEKE - Opnieuw is een bankje aan de Yersekse kust ten prooi gevallen aan vandalisme. Afgelopen weekend werd een houten exemplaar bij het Damse strandje uit de grond getrokken en gebruikt om vuurtje mee te stoken.

Gisteren 16:26

Bouwbedrijf Topcasco in Kapelle failliet, toekomst werknemers onzeker: ‘Oorzaak is Brouwerseiland’

PZC bevelanden

KAPELLE - Bouwbedrijf Topcasco uit Kapelle is vandaag failliet verklaard. De belangrijkste oorzaak van het faillissement is het afschieten van project Brouwerseiland, waarvoor het bedrijf de woningen zou bouwen. Voor de 14 werknemers is de toekomst onzeker.

Gisteren 16:01

Presentatie boek Slag om de Schelde

De Bevelander

In de zomer 2019 herdenkt Zeeland de Slag om de Schelde, die 75 jaar geleden plaatsvond. In het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp werd afgelopen zaterdag een stripboek gepresenteerd "De Scherpschutter" dat een blik werpt op de turbulente gebeurtenissen van toen. Het eerste exemplaar werd uitgereikt door auteur Wim Meijer aan gedeputeerde Cultuur Anita Pijpelijnk.

Gisteren 16:00

Landelijke erkenning voor oorlogsmuseum Vitality in Kapelle

PZC bevelanden

KAPELLE - Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle is nu opgenomen in het Museumregister Nederland. Voorzitter Andries Looijen spreekt van een ‘prachtig resultaat’. De vrijwilligers hebben namelijk hard gewerkt om aan de normen te kunnen voldoen.

Gisteren 15:37

N-rijkswegen in zomerend Zeeland voortaan 's nachts dicht voor maaien van bermen

PZC schouwen-duiveland

ZIERIKZEE - De bermen langs de N-rijkswegen in Zeeland worden tijdens het toeristenseizoen niet meer overdag gemaaid. Rijkswaterstaat wil zo de hinder op de drukke wegen tot het minimum beperken. ,,En bovenal is het veiliger”, zegt woordvoerder Edwin de Feijter.

Gisteren 15:14

Rechtbank dwingt Vlissingse verdachte van verkrachtingen op het matje te komen

PZC walcheren

MIDDELBURG - De 34-jarige Vlissinger S. T. moet op 17 oktober aanwezig zijn, als de rechtbank in Middelburg zijn zaak behandelt. De Vlissinger wordt van zeker zeven verkrachtingen verdacht.

Gisteren 14:28

Stichting Tholen pakt uit met ‘75 jaar bevrijding’, maar heeft nog wel twintig mille nodig

PZC Tholen

THOLEN - De Stichting Tholen Sterk wil volgend jaar flink uitpakken rondom het thema ‘75 jaar bevrijding’. Er komt een groot militair kampement bij de Oesterputten en langs alle negen kernen trekt een stoet van legervoertuigen. Om dat alles mogelijk te maken, wil de stichting 20.000 euro ophalen via crowdfunding.

Gisteren 14:11

Vogelwerkgroep zet drone in voor opsporing nesten bruine kiekendief

PZC walcheren

ARNEMUIDEN - De drone bewijst zich dinsdagmorgen. Het vliegmachientje ontdekt een tweede nest met jonge kiekendieven in de polder bij Arnemuiden.

Gisteren 13:23

Prachtig zicht: historische schepen strijden om de eer op Hardzeildag in Veere

PZC walcheren

VEERE - Op de rede van Veere strijden zaterdag 45 historische zeilschepen tegen elkaar tijdens de Hendrik Willem van Loon Hardzeildag. De Stichting Behoud Hoogaars houdt dit jaarlijkse plat- en rondbodemtreffen voor de 26ste keer.

Gisteren 11:44

Vogelwerkgroep ageert tegen kitesurfers op Oesterdam

PZC Tholen

OESTERDAM - De Vogelwerkgroep Bergen op Zoom ziet de kitesurfers bij de Oesterdam tussen Zuid-Beveland en Tholen het liefst vertrekken. De watersporters storen foeragerende vogels.

Gisteren 11:29

29e Internationale Motorcross

De Faam

AAGTEKERKE - MC de Pekelinge houdt vrijdag 26 juli voor de 29e maal de internationale motorcross in Aagtekerke.

Gisteren 10:00

Circus Renz International strijkt weer neer in Renesse

PZC schouwen-duiveland

RENESSE - Het circus is weer in het dorp! Renz International heeft z'n tenten opgeslagen aan de rand van Renesse. Vanavond om zeven uur begint de eerste van zes shows die tot en met zondag worden gegeven.

Gisteren 8:54

Duiven-dubbelslag op Roye en Fontenay

De Bevelander

BEVELAND - Donderdagavond werden er door 16 liefhebbers 169 oude duiven ingekorfd voor de midfondvlucht vanuit Fontenay.

Gisteren 5:00