Omroep Zeeland

Vrijwilligers gemeentearchief kunnen zoeken als detectives

23:12

Eén keer per jaar worden ze in het zonnetje gezet: de vierendertig vrijwilligers van het gemeentearchief Schouwen-Duiveland. De gemeente is maar al te trots op het vele werk dat ze doen.

  • Di
  • Wo
  • Do
  • Vr
    -1º

vrij veel bewolking

ISD geëist voor incidentje op Stationsplein in Goes

PZC bevelanden

MIDDELBURG - Eigenlijk was het die 15e juni gewoon een vervelend incidentje, daar op het Stationsplein in Goes. Maar dat kleine incidentje was voldoende voor het Openbaar Ministerie om de ISD-maatregel tegen de 56-jarige Haarlemmer H. van der S. te eisen. Van der S. was op weg naar Vlissingen, stapte uit in Goes en babbelde wat met een paar mannen die daar stonden. Het ging over voetbal. Van der S. haalde een bal uit zijn tas, zag dat die wegrolde en schopte die in de richting van de scootmobiel van een van de drie mannen. Een lampje raakte beschadigd, de mannen wilden geld zien en omdat hij niet kon of wilde betalen en namen ze zijn tas in beslag. Van der S., met de nodige drank op, werd boos en zou tegen een been van een van de mannen hebben geschopt. Binnen de kortste keren stond de politie voor zijn neus en zit hij sindsdien achter de tralies. Mede door de talloze geflopte hulptrajecten, zijn weigering om mee te werken aan reclasseringstoezicht en het risico van een mislukte voorwaardelijke straf restte de officier niets anders dan een onvoorwaardelijke ISD-maatregel te eisen.

23:12

Speurneuzen van het archief in Zierikzee in de prijzen

PZC schouwen-duiveland

ZIERIKZEE Puzzelaars zijn het, tot en met. En dat wordt gewaardeerd bij het gemeentearchief Schouwen-Duiveland. Maandagavond werden de vrijwilligers van het archief in het zonnetje gezet. Het duo Truus Vijverberg en Huib Kesteloo werd daarbij uitgeroepen tot ‘Vrijwilliger van het Jaar 2018'. Een clubje van zeven ‘speurneuzen’ ging er met de groepsprijs vandoor.

23:12

Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

PZC zeeuws-vlaanderen

MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.

23:12

Wijknetwerk Middengebied in Vlissingen heeft een ontmoetingspunt nodig

PZC walcheren

VLISSINGEN – Een wijknetwerk en échte samenhang tussen de bewoners in het Middengebied krijg je pas als er weer een centraal, sociaal ontmoetingspunt is. Zoals het verdwenen Het Vlot aan de Bloemenlaan dat was.

23:12

Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

PZC zeeuws-vlaanderen

MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.

23:12

Vrijwilligers werken volle bak aan restauratie Mercuur in Dok Vlissingen

PZC walcheren

VLISSINGEN - Het voormalige torpedowerkschip Mercuur, gebouwd als mijnenveger, is tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling niet open.

23:12

Zwerfafval ruimen in Zonnemaire

PZC schouwen-duiveland

ZONNEMAIRE - Met z'n allen aan de slag om Zonnemaire spic en span te krijgen. Dat kan op zaterdag 15 december. Dan wordt van 10.00 tot 12.00 uur een grote opruimactie gehouden.

23:12

'Het is fijn om stil te staan bij iemand die je zo mist'

Omroep Zeeland

'Voor oma, omdat ik je zo mis'. Dat is één van de boodschappen die in de Kerstwensboom in tuincentrum Groenrijk in Middelburg hangt. Voor het vijfde jaar op rij mogen nabestaanden een kaartje schrijven aan diegene die zij zo missen en in de boom hangen.

23:12

Veere krijgt weer een bakker

PZC walcheren

VEERE – Veere krijgt mogelijk weer een bakker. Marktkoopman en Veerenaar Chris Koole wil op de Kaai in zijn woonplaats wekelijks brood en banket verkopen. Het dagelijks bestuur van de gemeente wil hem daarvoor een vergunning geven, zo maakte wethouder Bert van Halderen maandagavond bekend tijdens de bijeenkomst van de Stadsraad.

22:12

Middelburg laat vervuiler meer betalen voor ophalen van afval

PZC walcheren

MIDDELBURG - Middelburgers die veel restafval hebben moeten vanaf 2020 ook meer gaan betalen voor het ophalen ervan. De gemeente wil dat jaar het zogenoemde diftar invoeren, een systeem met gedifferentieerde tarieven. Het idee erachter is: de vervuiler betaalt.

22:12

Oranje boven bij nieuwe Coop-supermarkt in 's-Gravenpolder

PZC bevelanden

'S-GRAVENPOLDER - Het is oranje-boven in 's-Gravenpolder. Maandagavond opende daar de eerste Bevelandse Coop-supermarkt de deuren. Aan het Klimopplein heeft het groen van de Emté in twee weken tijd plaats gemaakt voor het oranje van Coop.

21:12

Taboe op mannenmishandeling: 'Lieve vrouwen kunnen draken worden'

Omroep Zeeland

Er heerst een groot taboe op huiselijk geweld waarbij een man slachtoffer is. De schatting is dat 80.000 mannen per jaar worden mishandeld. Zo'n 400 slachtoffers trekken aan de bel, volgens het landelijk netwerk dat hulp en opvang aan mannen biedt die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

20:12

Ernstig verkeersongeluk Serooskerke (W) (video)

HV Zeeland

SEROOSKERKE (W) - Bij een verkeersongeval in Serooskerke op Walcheren is maandagavond iemand ernstig gewond geraakt.

19:12

Fietser botst met busje in Vlissingen

HV Zeeland

VLISSINGEN - In Vlissingen is maandagmiddag een fietser lichtgewond geraakt bij een aanrijding met een auto.

19:12

Scooterrijder gewond bij aanrijding met auto in Serooskerke

Omroep Zeeland

Bij Serooskerke op Walcheren zijn een auto en scooter rond 18.00 uur door nog onbekende oorzaak tegen elkaar gebotst op de Gapingseweg. Daarbij kwam de scooterrijder ten val en raakte gewond. Het zou gaan om een oudere man.

18:12

Goese Mediatoren weer in kerstsferen

PZC bevelanden

GOES - De grootste ‘kerstboom’ van Zeeland brandt weer. StichtLicht heeft vorige week de speciale verlichting in de Goese mediatoren ontstoken. Die blijft branden tot 6 januari.

18:12

Tolproef pont Sluiskil: Iedereen heeft vijftig eurocent op zak

PZC zeeuws-vlaanderen

SLUISKIL - Voor het eerst in vijftig jaar moet deze dagen tijdelijk voor de pont Sluiskil worden betaald. Tegen wil en dank.

18:12

Otheense Kreek in Terneuzen verleidelijker dan ooit

PZC zeeuws-vlaanderen

TERNEUZEN - Het zuidelijke stuk van de Otheense Kreek in Terneuzen ligt er verleidelijker bij dan ooit. Zo'n beetje ter hoogte van de Amstelstraat zijn in de kreek eilandjes gemaakt, die door houten bruggen met elkaar zijn verbonden.

17:12

Oranje Fonds geeft zeven mille voor nieuwe vloer in wijkgebouw Goes-West

PZC bevelanden

GOES - In wijkgebouw De Westkant in Goes-West ligt binnenkort een mooie nieuwe vloer. Het Oranje Fonds stelt er zevenduizend euro voor beschikbaar.

17:12

Burgemeester Rabelink staat een paar uur voor de klas

PZC schouwen-duiveland

ZIERIKZEE - Ze hebben best wat te wensen, de jongeren uit vier mavo van Pieter Zeeman in Zierikzee. Zoals betere busverbindingen waardoor je ook in het weekend je dorp uit kunt.

17:12

Lekker schaatsen op de ijsbaan in Goes

De Bevelander

Vrijdagochtend 7 december is de ijsbaan in Goes geopend. Wethouder Loes Meeuwisse opende de ijsbaan samen met basisschoolleerlingen van de Stamperiusschool uit Wilhelminadorp.

16:12

December: de tijd van cadeautjes

De Bevelander

Het is weer december en dat is reden voor cadeautjes! Daarom heeft Omoda Goes nu een wel héle leuke winactie: iedereen die in de winkel komt mag zijn favoriete paar schoenen uit de winkel, oftewel shoe wish, op een wenskaartje schrijven en in de kerstboom hangen.

16:12

Topkarter Robin Glerum glundert om meer dan alleen een beker

De Bevelander

Pas zestien jaar en nu al derde in de KZ2, de koningsklasse van het Nederlands kampioenschap karten. Robin Glerum uit Wemeldinge nam zaterdag dan ook glunderend de beker in ontvangst tijdens de kampioenenhuldiging van NK-organisator Chrono. En er was nóg een reden tot lachen voor de jonge Zeeuw: hij mag binnenkort meedoen aan de Formule 4-test in Le Mans.

16:12

Omgebrachte man is 41-jarige Belg

HV Zeeland

KLOOSTERZANDE - De man die vorige week dood werd aangetroffen in de buurt van een uitgebrande auto in Kloosterzande is een 41-jarige Belg. Eerder werd al duidelijk dat de man vermoedelijk het slachtoffer is geworden van een misdrijf.

15:12

Rijbewijs kwijt na autorit onder invloed

HV Zeeland

MIDDELBURG - De politie heeft maandagochtend het rijbewijs van een 25-jarige man ingenomen omdat hij vermoedelijk onder invloed van drugs had gereden.

15:12

Turnschool Zeeland bij kwalificatiewedstrijden in Valkenswaard

De Faam

VLISSINGEN / VALKENSWAARD - Afgelopen weekend was Turnschool Zeeland uit Vlissingen aanwezig bij kwalificatiewedstrijden in Valkenswaard. In elke categorie was een groot en sterk deelnemersveld.

14:12

Basketballers Mevo in een rolstoel

PZC schouwen-duiveland

BURGH-HAAMSTEDE - Ex-international Mark Aalders geeft dinsdag 18 december in Sportcentrum Westerschouwen een training rolstoelbasketbal.

14:12

Koudekerke kan weer genieten van kerstkoekjes scouts

De Faam

Scouting De Valkeniers verkoopt komende vrijdag en zaterdag hun inmiddels beroemde kerstkoekjes in Koudekerke.

14:12

Musicalgroep Papillon gaat op zoek naar de act!

De Faam

Afgelopen weekend heeft Musicalkoor Papillon uit Middelburg de premiére van hun nieuwe stuk: Op Zoek Naar Dé Act, gespeeld.

14:12

En de beste GAMMA van Nederland is...

De Bevelander

In week 13 startte het seizoen bij GAMMA Nederland, het race-seizoen wel te verstaan. Op dat moment trapte GAMMA de GAMMA Formule (1) Race af. Geheel naar voorbeeld van de hoogste raceklasse werden er meerdere Grand Prixs en Pitstops afgelegd voor het eindklassement. Uit het eindklassement volgden drie finalisten die op vrijdag 23 november bezocht werden door het MT van GAMMA samen met Regiomanagers. Deze finalisten; GAMMA Goes, GAMMA Helmond en GAMMA Terborg konden zich nog één keer van hun beste kant laten zien. Alles bij elkaar opgeteld gaat dit jaar de titel, beste GAMMA bouwmarkt van Nederland 2018, naar GAMMA GOES!

10:12

Grote kleindierenshow is plezier voor jong en oud

De Faam

KPS Zeelandia houdt 14 en 15 december haar Zeelandia-kleindierenshow. Er zullen zo'n 500 dieren geshowd worden: vele rassen van konijnen, cavia's, hoenders, dwerghoenders, watervogels, siervogels en sierduiven van klein tot groot.

08:12

Auto op zijn kop in sloot Poortvliet

PZC Tholen

POORTVLIET - Bij een eenzijdig ongeval aan de Engelaarsdijk in Poortvliet is zaterdagavond een auto op zijn kop in de sloot beland. De bestuurder, de enige inzittende van de auto, kon op eigen kracht uit de wagen komen en raakte niet gewond.

10:12

Mobiel inleveren voor zieke kinderen

Ons Eiland Schouwen

Iris van den Berge (21) uit Oosterland en Kayleigh Vos (21) uit Kloosterzande slaan met hun actie twee vliegen in één klap. Door oude mobieltjes in te zamelen voor Stichting Opkikker halen ze geld op voor zieke kinderen. En gerecycelde mobieltjes zijn goed voor een schoner milieu.

16:12

PVV vraagt mening provincie over ambtsgebed Tholen

PZC Tholen

MIDDELBURG - De Statenfractie van de PVV wil weten of de provincie van plan is een stokje te steken voor het uitspreken van het ambtsgebed in Tholen.

12:12

Waisisi belicht vanuit diverse hoeken die ene stille nacht

Ons Eiland Schouwen

Twee dagen achter elkaar geeft het vocaal ensemble Waisisi een bijzonder kerstconcert. Op vrijdag 14 december in de Thomaskerk in Zierikzee en een dag later in de Brabantdamkerk in Gent. Het kerstconcert in Zierikzee heeft als thema 'All on a silent night'.

09:12

Tholen moet eigen gebouwen energiezuiniger maken

PZC Tholen

THOLEN - Betere isolatie, het energieverbruik verlagen en zonnepanelen op het dak: als het aan de Thoolse gemeenteraad ligt, gaat de gemeente haar gebouwen verduurzamen.

13:12

Op de bres voor een opgeruimd eiland

Ons Eiland Schouwen

Iedereen heeft wel eens iets gezien van schoonmaakacties op het eiland. Langs de kust, op de Brouwersdam of langs de Oosterschelde, maar ook in de dorpen lopen regelmatig mensen gewapend met prikstokken en plastic zakken om zwerfvuil op te rapen. Dit gaat uit van Schoon Zeeland of Waste Bag Challenge maar Iedereen kan zo'n actie in eigen dorp of kern organiseren.

12:12

Mijn zoon Gerrit: Zierikzeese detective

Ons Eiland Schouwen

'De rector vindt een lijk.' We zitten al gelijk midden in de actie in de detective 'Mijn zoon Gerrit,' die verscheen in 1962. Het interessante is dat de detective zich afspeelt in en om Zierikzee en een sleutelroman is: allerlei hoofdpersonen, locaties en straten hebben weliswaar andere namen gekregen, maar kunnen toch gekoppeld worden aan bekende personen, straten en plekken.

09:12

Emoties lopen hoog op in laatste Thoolse raadsvergadering van 2018

PZC Tholen

THOLEN - Een wethouder die geëmotioneerd de raadsvergadering tijdelijk verlaat, de burgemeester die fel moet ingrijpen en termen als ‘laag-bij-de-grond’ en ‘ongepast’: de laatste discussie in de laatste Thoolse raadsvergadering van 2018 stond bol van de verontwaardiging.

06:12