Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

woensdag 1 april 2020
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Gezond

ANP Kamer: verdere opschaling ic-bedden en steun voor zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil binnen een week van het kabinet weten welke mogelijkheden er zijn om het aantal bedden voor intensieve zorg nog verder op te schalen naar bijvoorbeeld 3000. Ook moet duidelijk worden welke knelpunten er zijn, zoals een tekort aan zorgpersoneel, en oplossingen daarvoor. Daarnaast moet ook de optie zijn opgenomen om ic-patiënten naar het buitenland te brengen voor een behandeling.

1 uur geleden
ANP WHO-baas bezorgd over snelheid verspreiding coronavirus

GENÈVE (ANP/RTR) - De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstige zorgen over de snelheid waarmee het coronavirus zich over de aarde verspreidt. Er zijn nu besmettingen in 205 landen en gebieden.

2 uur geleden
ANP Opiniepanel: begrip voor keuzes arts bij schaarste ic-bedden

HILVERSUM (ANP) - Veel mensen begrijpen de lastige keuzes die artsen moeten maken bij een tekort aan bedden voor coronapatiënten op de intensive care (ic). In een onderzoek van EenVandaag onder ruim 30.000 leden van het Opiniepanel geeft 67 procent aan begrip te hebben voor de selectieprocedure op ic's van coronapatiënten.

4 uur geleden
ANP Meer Nederlandse coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Duitse ziekenhuizen kunnen mogelijk meer Nederlandse coronapatiënten opnemen. In diverse regio's in Duitsland is nog ziekenhuiscapaciteit over, omdat daar sprake is van "een minder uitgesproken epidemie", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Tot nog toe hebben drie Duitse ziekenhuizen Nederlandse Covid-19-patiënten overgenomen. In totaal gaat het volgens Kuipers tot nu toe om "minder dan tien" patiënten.

4 uur geleden
ANP Eerste revalidatieprogramma voor coronapatiënten klaar

UTRECHT (ANP) - Coronapatiënten die een wekenlang verblijf op de intensive care (ic) overleven, wacht een intensieve herstelperiode. Artsen van revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht hebben als eerste in Nederland een revalidatieprogramma ontwikkeld voor deze patiënten. Ze hebben dat meteen beschikbaar gesteld aan de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en brancheorganisatie Revalidatie Nederland.

5 uur geleden
ANP 'Nederland op de goede weg, aantal besmettingen vlakt af'

EINDHOVEN (ANP) - Het aantal coronagevallen in Nederland loopt niet meer zo snel op. Nederland lijkt over het zogeheten kantelpunt heen, zeggen enkele onderzoekers van de TU Eindhoven. Het aantal nieuwe besmettingen begint af te vlakken.

6 uur geleden
ANP 'Zet kranen open om legionella te voorkomen'

DEN HAAG (ANP) - Gebouwbeheerders moeten tijdens de coronacrisis waterleidingen goed blijven doorspoelen om legionella in kraanwater te voorkomen. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Dunea. Door de maatregelen die vanwege het coronavirus zijn genomen, wordt er nauwelijks meer kraanwater gebruikt in onder meer scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellingen, sportscholen en hotels.

6 uur geleden
ANP Miljoenen beschermingsmiddelen gedoneerd aan Rode Kruis

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft in de afgelopen anderhalve week 4,7 miljoen beschermingsmiddelen en hulpmiddelen voor de zorg gekregen. Het gaat om ruim een half miljoen mondmaskers, ongeveer 4 miljoen handschoenen, bijna 88.000 beschermingsbrillen, ruim 4000 liter ontsmettingsmiddel, meer dan 15.000 overalls, ruim 50.000 medische schorten en bijna 800 coronatests. Dat liet het Rode Kruis woensdag weten.

6 uur geleden
ANP Kerncijfers nieuwe coronavirus: woensdag 1 april

DEN HAAG (ANP) - Het is nu van 1173 mensen bekend dat ze zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat zijn er 134 meer dan 24 uur eerder bekend was. Hierbij een overzicht van de belangrijkste cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagmiddag bekend heeft gemaakt.

9 uur geleden
ANP 'Bij meer dan 1900 coronapatiënten op ic daalt kwaliteit zorg'

DEN HAAG (ANP) - Als er in de nabije toekomst meer dan 1900 coronapatiënten in Nederland tegelijk een bed op de intensive care nodig hebben, is een daling van de kwaliteit van zorg onvermijdelijk. Dat legde Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, woensdag uit in de Tweede Kamer.

9 uur geleden
ANP Aantal Nederlandse doden door corona stijgt met 134 naar 1173

BILTHOVEN (ANP) - Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

9 uur geleden
ANP Ook meer patiënten ondergaan voortaan coronatest

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen meer mensen die in de zorg werken, maar ook meer patiënten kunnen vanaf volgende week op het coronavirus worden getest. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen van boven de zeventig en mensen die chemotherapie ondergaan.

10 uur geleden
ANP RIVM: verspreiding coronavirus sinds medio maart fors langzamer

DEN HAAG (ANP) - Het coronavirus is sinds twee weken aan de verliezende hand. Waar Nederlanders met het virus onder de leden aanvankelijk gemiddeld meer dan twee anderen besmetten, ligt dat aantal sinds omstreeks 16 maart op minder dan één, schatten de deskundigen die het kabinet adviseren. Als iedereen zich houdt aan de coronamaatregelen, moet de virusuitbraak daarom op de lange duur uitdoven, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel.

11 uur geleden
ANP Vier keer zo veel tests, ook bij zorgpersoneel buiten ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Het aantal coronatests wordt de komende weken verviervoudigd, kondigt het kabinet aan. In eerste instantie moet zorgpersoneel vaker worden getest, maar uiteindelijk moeten die ook beschikbaar komen voor mensen buiten de zorg.

1 dag geleden
ANP RIVM start onderzoek naar groepsimmuniteit coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus. Hiervoor worden 6000 mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen. Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden.

1 dag geleden
ANP Kabinet mikt op 2400 ic-bedden op zondag

DEN HAAG (ANP) - Komende zondag moeten er 2400 patiënten terechtkunnen op de intensive care. Dat hebben alle betrokkenen afgesproken, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Er staan nu al 1900 bedden klaar, zegt hij.

1 dag geleden
ANP Advies Duitse artsen: Na genezing van corona weer aan het werk

BERLIJN (ANP) - Duitse artsen vinden dat mensen na herstel van een corona-infectie weer aan het werk kunnen gaan. Voor zulke genezen patiënten kan het uitgaansverbod worden versoepeld, stelt de organisatie van artsen. Maar vertegenwoordigers van patiënten vinden het voorstel maar niets.

1 dag geleden
ANP Coronapatiënte (101) is hersteld en mag het ziekenhuis verlaten

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 101-jarige vrouw die in het IJsselland Ziekenhuis lag met een coronabesmetting is hersteld en mag dinsdag naar huis. Het ziekenhuis in Capelle aan den IJssel brengt het nieuws, in overleg met de familie, als "een sprankje hoop in moeilijke tijden".

1 dag geleden
ANP Aboutaleb roept zorgpersoneel op zich te melden

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb doet een dringend beroep op mensen met een zorgdiploma om zich te melden voor de bestrijding van het coronavirus.

1 dag geleden
ANP 'Steffie' helpt verstandelijk beperkten corona te begrijpen

DEN HAAG (ANP) - Online-uitleghulp Steffie helpt mensen met een verstandelijke beperking of laaggeletterdheid het coronavirus te begrijpen. De website, corona.steffie.nl, is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid.

1 dag geleden
ANP Nijmeegse oncoloog maakte ernstige fouten bij 45 patiënten

NIJMEGEN (ANP) - Een oncoloog van het academische Radboudumc in Nijmegen heeft ernstige fouten gemaakt bij de behandeling van 45 patiënten. In drie gevallen is er volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) sprake van een calamiteit, waardoor de patiënt ernstige schade heeft opgelopen of zelfs is overleden. Die drie gevallen worden nog nader onderzocht, aldus het Radboudumc dinsdag.

1 dag geleden
ANP Nieuwe sneltest op coronavirus op Amerikaanse markt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse autoriteiten hebben een nieuwe sneltest op het coronavirus goedgekeurd voor noodgevallen. De test toont binnen enkele minuten aan of iemand is besmet.

1 dag geleden
ANP Aantal Nederlandse doden door virus stijgt met 175 tot 1039

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal Nederlandse overledenen door het coronavirus is opgelopen met 175. In totaal heeft het virus in ons land nu zeker 1039 mensen het leven gekost, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
ANP Erasmus MC start met toedienen antistoffen

ROTTERDAM (ANP) - Het Erasmus MC start deze week met het toedienen van bloedplasma van ex-coronapatiënten aan coronapatiënten. Wie genezen is van een infectie heeft veelal beschermende antistoffen in het bloed. Die kunnen mogelijk dienen als geneesmiddel voor zieke patiënten.

1 dag geleden
ANP Nu meer dan duizend coronapatiënten op ic's

DEN HAAG (ANP) - Op de ic-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu ruim duizend coronapatiënten. Dat meldt de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) op de site. Dinsdag rond 10.00 uur was er sprake van 1047 bewezen coronapatiënten. Zondagavond waren het er nog 982.

1 dag geleden
ANP Arts en apotheker bezorgd over tekorten aan geneesmiddelen

UTRECHT (ANP) - Huisartsen en apothekers zijn bezorgd over een groeiend tekort aan de beschikbaarheid van medicijnen, vooral op het gebied van sedatie en voor chronische aandoeningen. Zij hebben daarover een brief geschreven aan minister Martin van Rijn (medische zorg). Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging.

2 dagen geleden
ANP Groot onderzoek in Noord-Nederland naar risicofactoren corona

GRONINGEN (ANP) - Waarom wordt de ene persoon ernstig ziek van het coronavirus en heeft de ander slechts milde klachten? En welke erfelijke factoren en omgevingsfactoren spelen daar een rol in? Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMC) willen met gegevens van 135.000 mensen uit Noord-Nederland antwoorden vinden op dat soort vragen over het virus.

2 dagen geleden
ANP Huisartsen krijgen er wegens corona 10 euro per patiënt bij

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen eenmalig 10 euro per patiënt erbij, een tegemoetkoming vanwege de coronacrisis. Dat meldt de landelijke huisartsenvereniging (LHV).

2 dagen geleden
ANP 'Binnen een week moeten er 2400 ic-bedden beschikbaar zijn'

HILVERSUM (ANP) - Het is de bedoeling dat binnen een week 2400 bedden op de intensive care beschikbaar zijn. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen de NOS. Volgens Gommers is "iedereen daar keihard mee bezig".

2 dagen geleden
ANP Sneller vergunning voor onderzoek naar gentherapie tegen corona

DEN HAAG (ANP) - Wetenschappers en farmaceutische bedrijven kunnen binnenkort sneller een vergunning krijgen voor klinisch onderzoek naar het nieuwe coronavirus waar gentherapie bij komt kijken. Het kabinet hoopt dat dit helpt bij de ontwikkeling van medicijnen en vaccins.

2 dagen geleden
ANP Aantal doden door coronavirus stijgt met 93 naar 864

BILTHOVEN (ANP) - Het coronavirus heeft al zeker 864 levens geëist in Nederland, een toename van 93 sinds zondag, blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2 dagen geleden
ANP 'Huidige coronamaatregelen ook na 6 april van kracht'

DEN HAAG (ANP) - De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen extra maatregelen.

2 dagen geleden
ANP Ziekenhuizen tijdlang niet bereikbaar door telefoonstoring

DEN HAAG (ANP) - Meerdere ziekenhuizen in verschillende plaatsen in het hele land waren rond het middaguur enige tijd niet of slecht bereikbaar door een telefoonstoring bij de providers Ziggo en Vodafone.

2 dagen geleden
ANP Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

DEN HAAG (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic)-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen nadert de duizend. Dat blijkt zondagavond uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

3 dagen geleden
ANP Minister spreekt ambassadeur over afgekeurde mondkapjes

DEN HAAG (ANP) - Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) heeft met de Chinese ambassadeur in Den Haag gesproken over de zending afgekeurde mondmaskers uit China. De kwaliteit van de 600.000 maskers was onder de maat.

3 dagen geleden
ANP Vliegtuig met medische voorraad landt in New York

NEW YORK (ANP) - Een vliegtuig geladen met medische spullen is zondag geland in New York, de stad die ernstig is geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om de eerste van een serie vluchten die door het Witte Huis is georganiseerd.

3 dagen geleden
ANP Twee coronapatiënten van Zwolle overgebracht naar Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Twee patiënten van het Isala-ziekenhuis in Zwolle zijn overgeplaatst naar een ziekenhuis in het Duitse Münster. Dat is gebeurd in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, meldt het ziekenhuis.

3 dagen geleden
ANP Dodental door coronavirus gestegen tot 771

DEN HAAG (ANP) - Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zondagmiddag bekend.

3 dagen geleden