Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 26 september 2023
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Gezond

ANP Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

1 uur geleden
ANP PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

14 uur geleden
ANP Hof legt straffen van 30 jaar op voor doodschieten Ayla Mintjes

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van dertig jaar voor het doodschieten van de 27-jarige Ayla Mintjes in Amsterdam Nieuw-West. Samen met haar vriend werd ze op 16 mei 2021 met automatische wapens onder vuur genomen, nadat zij een parkeergarage aan de Maassluisstraat uit waren gereden.

17 uur geleden
ANP Een op de zes zorgmedewerkers voelt zich volgens peiling uitgeput

APELDOORN (ANP) - Een combinatie van hoge werkdruk, bureaucratie en mantelzorg speelt steeds meer zorgmedewerkers parten. Ongeveer een op de zes zorgmedewerkers geeft aan zich emotioneel uitgeput te voelen. Onder jongeren tot 36 jaar is dit zelfs een op de vijf, zo komt naar voren in een peiling van Stichting IZZ en de universiteiten van Utrecht en Leiden. In totaal deden daar ruim 5000 mensen die in de zorg werken aan mee.

19 uur geleden
ANP Nauwelijks nog hiv vastgesteld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is de afgelopen jaren hard gedaald in Amsterdam. Vorig jaar liepen waarschijnlijk slechts negen mensen het virus op in de hoofdstad, terwijl er in 2010 ongeveer tweehonderd nieuwe gevallen waren. De GGD in Amsterdam hoopt dat de hoofdstad rond 2026 geen enkele nieuwe hiv-infectie meer heeft.

1 dag geleden
ANP RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

3 dagen geleden
ANP Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

UTRECHT (ANP) - Regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren moet snel aangepast worden, vindt hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Britse krant The Guardian publiceerde woensdag een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Europa. Met visualisaties op basis van modellen van het onderzoeksteam van Vermeulen laat de krant zien dat vrijwel iedereen in Europa ongezonde lucht inademt.

4 dagen geleden
ANP Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

4 dagen geleden
ANP Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

4 dagen geleden
ANP IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

4 dagen geleden
ANP Schadelijke stoffen rond staalfabriek in jaren 70 al gemeten

IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

5 dagen geleden
ANP Vier op de vijf patiënten bezorgd om de toekomst van hun zorg

UTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.

6 dagen geleden
ANP Tabaksbranche: hogere accijns goed nieuws voor Duitse winkeliers

DEN HAAG (ANP) - De tabaksbranche reageert verbolgen op de accijnsverhoging op tabak in de dinsdag gepubliceerde miljoenennota. Tabak wordt daardoor volgend jaar nog duurder, waarschuwt de Vereniging Nederlandse Sigaretten- & Kerftabakfabrikanten (VSK). "Dit is alleen goed nieuws voor winkeliers in onze buurlanden en natuurlijk voor criminelen, die zich op grote schaal bezighouden met illegale productie en smokkel", zegt directeur Jan Hein Sträter.

6 dagen geleden
ANP Zorgverzekeraars zien gezondheidsschade ontstaan door geldgebrek

ZEIST (ANP) - Zorgverzekeraars waarschuwen op Prinsjesdag dat steeds meer volwassenen en kinderen in Nederland gezondheidsschade oplopen door geldgebrek. Ze hebben hierdoor "geen toegang tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging", zegt brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

6 dagen geleden
ANP Jeugdzorg: donkere wolken door forse bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg maakt zich grote zorgen over de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. "Boven de plannen voor de langere termijn hangen donkere wolken, in de vorm van forse ingeboekte bezuinigingen", zegt voorzitter Ronnie van Diemen van de overkoepelende organisatie Jeugdzorg Nederland.

6 dagen geleden
ANP Koepel geestelijke gezondheidszorg: zet in op mentale gezondheid

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet meer aandacht besteden aan de geestelijke gezondheid van mensen. Dat meldt de Nederlandse ggz, de koepelorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg, in een eerste reactie op de troonrede en de miljoenennota.

6 dagen geleden
ANP Budget kernreactor medische isotopen voor behandeling kanker rond

DEN HAAG (ANP) - De financiering van de nieuwe PALLAS-kernreactor in Petten is rond, nu het ministerie van Volksgezondheid het nog resterende investeringsbedrag van 320 miljoen in zijn begroting voor 2024 heeft opgenomen. Volgens het ministerie is dit een "grote stap om de toekomstige leveringszekerheid van medische isotopen veilig te stellen". Deze radioactieve stoffen worden onder meer gebruikt bij de diagnose en behandeling van kanker.

6 dagen geleden
ANP Extra geld voor langdurige zorg, naast schrappen bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Het budget voor langdurige zorg wordt komend jaar met 220 miljoen euro verhoogd, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in zijn op Prinsjesdag gepresenteerde begroting. Samen met het al eerder uitgelekte schrappen van 225 miljoen euro aan bezuinigingen op de ouderenzorg, is er komend jaar 450 miljoen euro meer beschikbaar voor langdurige zorg dan aanvankelijk ingeboekt, zegt het ministerie.

6 dagen geleden
ANP Personeel ziekenhuizen minder vaak zelf ziek thuis

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van ziekenhuizen hebben zich in het tweede kwartaal van dit jaar minder vaak ziek gemeld dan een jaar eerder in dezelfde periode. Het ziekteverzuim nam af van 6,6 procent tot 5,8 procent. "Een behoorlijke daling", vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

6 dagen geleden
ANP Klimaatverandering belemmert strijd tegen dodelijke ziektes

LONDEN (ANP) - Klimaatverandering en conflicten belemmeren de inspanningen om drie van 's wereld meest dodelijke ziektes aan te pakken, waarschuwt het hoofd van het Global Fund. Dit wereldwijde fonds bestrijdt aids, tuberculose en malaria.

1 week geleden
ANP WHO-topman wil meer informatie van China over herkomst Covid-19

BEIJING (ANP) - De topman van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft China opgeroepen meer informatie te verstrekken over het ontstaan van Covid-19. De WHO staat ook klaar om een nieuw team te sturen om daar onderzoek naar te doen, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tegen de Financial Times.

1 week geleden
ANP Meer regeldruk voor huisartsen, helft denkt wel eens aan stoppen

UTRECHT (ANP) - Ondanks pogingen van de overheid om de administratieve lasten voor huisartsen te verminderen, zijn die in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Vier op de vijf huisartsen zegt tegenwoordig meer tijd kwijt te zijn aan administratie dan vijf jaar geleden en bijna de helft van de huisartsen overweegt daarom wel eens te stoppen. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), waarover EenVandaag eerder berichtte.

1 week geleden
ANP Acute zorg weg uit Heerlens ziekenhuis om personeelskrapte

HEERLEN (ANP) - Een groot gebrek aan personeel maakt het voor het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen ondoenlijk om in de toekomst de spoedeisende hulp (SEH) te behouden, en ook het geboortecentrum en het beddenhuis moeten er weg. Die worden geconcentreerd in het andere ziekenhuis van Zuyderland in Sittard-Geleen. "Het laten zoals het nu is, daar hebben we de mensen niet voor".

1 week geleden
ANP Zeeuwse Staten willen vaart achter bevolkingsonderzoek naar PFAS

MIDDELBURG (ANP) - Meerdere fracties in de Provinciale Staten van Zeeland vinden dat het te lang duurt voordat met het eerder aangekondigde landelijke bevolkingsonderzoek van het RIVM naar de blootstelling aan PFAS wordt begonnen. "We zijn al twee jaar bezig met dit verhaal, met het verhaal over de onrust onder de bevolking over hun gezondheid. Dit gaat veel te traag" zei SP-fractievoorzitter Ger van Unen.

1 week geleden
ANP Kabinet wil gemeenten verplicht laten samenwerken bij jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten worden, als het aan het kabinet ligt, verplicht om samen te werken als ze specialistische jeugdzorg inkopen. Op dit moment lukt het niet altijd om zorg te regelen voor de meest kwetsbare kinderen. De problemen zijn voor sommige gemeenten te ingewikkeld en bovendien lopen zij tegen allerlei organisatorische problemen op. Dit valt op te lossen door de zorg gezamenlijk in te kopen, denkt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen, maar dat is nu te vrijblijvend geregeld.

1 week geleden
ANP Studenten slikken ADHD-medicijnen zonder recept 'als doping'

BILTHOVEN (ANP) - Studenten maken soms gebruik van medicijnen tegen ADHD zodat ze beter kunnen studeren. Ze hebben zelf geen recept voor Ritalin, Concerta of vergelijkbare middelen, maar krijgen de pillen van iemand die wel een recept heeft. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4 procent van de studenten de ADHD-medicatie weleens gebruikt als "studiedoping". In Groningen zou het zelfs om 16 procent gaan.

1 week geleden
ANP Gommers pleit voor bevolkingsonderzoek in omgeving Chemours

WIJNGAARDEN (ANP) - Als bezorgde omwonende van de Chemours-fabriek in Dordrecht pleit ic-arts Diederik Gommers voor het opzetten van een bevolkingsonderzoek. "Zodat je weet hoe slecht de situatie nou echt is. Gewoon bij iedereen in de omgeving het bloed afnemen", zegt Gommers in een interview in het AD.

1 week geleden
ANP Zorgpremie gaat mogelijk met gemiddeld 12 euro omhoog

DEN HAAG (ANP) - De zorgpremie kan volgend jaar mogelijk met circa 12 euro per maand stijgen. Dat bedrag is althans de richtlijn die het ministerie van Volksgezondheid aanhoudt voor de basisverzekering, zo bevestigen ingewijden een bericht van De Telegraaf. Het is niet gezegd dat de basispremie ook echt zoveel stijgt, want zorgverzekeraars mogen zelf de hoogte bepalen. Ze maken dat in november bekend.

1 week geleden
ANP Helder: nu geen duidelijkheid over bezuinigingen op ouderenzorg

DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) wil nog niet zeggen of de ingeboekte bezuinigingen van honderden miljoenen euro's voor 2024 op de ouderenzorg van tafel zijn. Het ministerie zegt dat er 353 miljoen euro aan bezuinigingen is ingeboekt, terwijl de oppositie in de Tweede Kamer stelt dat het om zeker 425 miljoen euro gaat. Of de bezuinigingen worden verzacht of geschrapt, wordt pas duidelijk op Prinsjesdag, als de rijksbegroting wordt gepresenteerd. Veel oppositiepartijen willen helemaal af van de bezuinigingen, zeker nu het kabinet demissionair is.

1 week geleden
ANP Rapport: Europeanen hebben te veel bisfenol A in het lichaam

KOPENHAGEN (ANP/AFP/DPA) - De meeste Europeanen hebben nog steeds te veel van de potentieel schadelijke stof bisfenol A in het lichaam. Dat betekent volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) in een donderdag gepubliceerd rapport een mogelijk gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen.

1 week geleden
ANP Een op zes mensen die gezonder willen eten, kan dat niet betalen

DEN HAAG (ANP) - Van de mensen die gezonder willen eten zegt 17 procent te weinig geld te hebben om daadwerkelijk gezonde producten te kopen. Een groter deel (39 procent) vindt het vooral heel lastig om ongezond eten te laten staan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek. In totaal zei een op de drie volwassenen in 2022 gezonder te willen eten.

1 week geleden
ANP VWS: coronaprik vanaf 2 oktober beschikbaar voor risicogroep

DEN HAAG (ANP) - De coronaprik is vanaf 2 oktober beschikbaar voor mensen die een hoger risico lopen ernstig ziek te worden door corona, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het gaat dan onder meer om 60-plussers en zwangeren.

1 week geleden
ANP Gezondheidsmonitor: meer jongeren dachten aan zelfdoding

BILTHOVEN (ANP) - Jongeren zeiden in het tweede kwartaal van dit jaar vaker dat ze aan zelfdoding hebben gedacht dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Ook registreerden huisartsen meer pogingen tot zelfdoding onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar dan in het begin van 2023, zo komt naar voren uit het nieuwste kwartaalonderzoek van de Gezondheidsmonitor.

1 week geleden
ANP Zwemmers in Roermond besmet met norovirus

ROERMOND (ANP) - Een onbekend aantal mensen dat op zaterdag 26 augustus meedeed aan de Roermond City Swim in de rivier de Roer, is besmet geraakt door het norovirus. Ook niet-zwemmers werden ziek. Zij zijn waarschijnlijk besmet geraakt door contact met een zieke in de directe omgeving, of door inademing van virusdeeltjes. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van de GGD Limburg Noord na klachten van deelnemers aan de zwemwedstrijd over buikpijn, diarree, misselijkheid, braken en koorts. Oorzaak is mogelijk verontreinigd rioolwater.

1 week geleden
ANP BBC: vrouwelijke chirurgen in VK aangerand tijdens operaties

LONDEN (ANP) - Vrouwelijke chirurgen krijgen in het Verenigd Koninkrijk ook tijdens operaties te maken met seksueel wangedrag door collega's. Dat bericht de BBC, dat exclusief inzage kreeg in een onderzoek onder 1434 mannelijke en vrouwelijke chirurgen. Hun beroepsorganisatie, Royal College of Surgeons, noemde de bevindingen "uitermate schokkend".

1 week geleden
ANP Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt naar meer dan 200

DEN HAAG (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft fors toenemen. Het totale aantal opgenomen patiënten is dinsdag gestegen naar 221, het hoogste aantal in vier maanden tijd. In de afgelopen week steeg de bezetting met meer dan honderd mensen, komt naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 week geleden
ANP Staat hoeft niet voor gratis anticonceptie voor vrouwen te zorgen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft hormonale anticonceptie voor vrouwen niet gratis te maken, zo heeft het hof in Den Haag besloten. Vijf maatschappelijke organisaties, onder meer Bureau Clara Wichmann en Stichting WOMEN Inc., voerden aan dat er sprake is van indirecte discriminatie, omdat de kosten voor anticonceptie "in de regel voor rekening komen van de vrouw". Het hof kan dat echter niet afleiden uit het rapport dat is gebruikt ter verdediging van dat standpunt.

1 week geleden
ANP Norovirus in Flevoziekenhuis in Almere breidt zich uit

ALMERE (ANP) - Het norovirus in het Flevoziekenhuis in Almere heeft zich verspreid naar de afdeling maag-, lever- en darmafdeling. Een patiënt is positief getest, twee medewerkers vertonen klachten die passen bij het zeer besmettelijke virus, maar zijn volgens een woordvoerster van het ziekenhuis nog niet getest.

2 weken geleden