Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gezond

ANP Prik moeder beschermt baby tegen kinkhoest

BILTHOVEN (ANP) - Zwangere vrouwen kunnen vanaf maandag de 22 wekenprik krijgen om hun kind en zichzelf te beschermen tegen kinkhoest. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS heeft hiertoe in 2018 besloten. De vaccinatie maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma, zo maakte het RIVM donderdag bekend.

2 uur geleden
ANP 'Verlaag leeftijd voor darmkankeronderzoek'

AMERSFOORT (ANP) - Verlaag de deelnameleeftijd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker van 55 naar 50 jaar. Dat bepleit de Maag Lever Darm Stichting. "Dat is in lijn met Europese richtlijnen, levert gezondheidswinst op en is relatief eenvoudig in te voeren."

5 uur geleden
ANP Verpleegkundigen komen niet toe aan preventie

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de verpleegkundigen in Nederland komt niet toe aan preventieve zorg voor patiënten, terwijl 96 procent het als een kerntaak binnen hun vak ziet. Dat blijkt uit een peiling van beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. Met name tijdsdruk, het gebrek aan collega's en onvoldoende deskundigheid noemen verpleegkundigen als redenen.

1 dag geleden
ANP 'Weinig gifresten op fruit Nederland en EU'

DEN HAAG (ANP) - Op groente en fruit in Nederland en landen van de Europese Unie zitten niet veel resten van bestrijdingsmiddelen. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na onderzoek in 2017 en 2018.

2 dagen geleden
ANP Ziekenhuizen doen energiedrankjes in de ban

UTRECHT (ANP) - Een groot deel van alle ziekenhuizen is gestopt met de verkoop van energiedrankjes, meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag. Uit een rondvraag van de NVZ blijkt dat het aantal ziekenhuizen dat energiedrankjes verkoopt in de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald.

2 dagen geleden
ANP Trimbos blij met verbod lachgas als roesmiddel

DEN HAAG (ANP) - Het Trimbos-instituut vindt het een goede zaak dat de beschikbaarheid van lachgas wordt ingeperkt. "Het mag straks niet meer verkocht worden in de horeca en op festivals als roesmiddel, daardoor zal het gebruik waarschijnlijk wel afnemen", zegt Laura Nijkamp van het kennisinstituut.

2 dagen geleden
ANP Lachgas verboden als roesmiddel

DEN HAAG (ANP) - Lachgas mag niet meer als roesmiddel worden gebruikt. Het kabinet verbiedt het onder jongeren razend populaire middel, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. Gebruik in de slagroomspuit en voor verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan.

3 dagen geleden
ANP 'Vuurwerktrauma schakelt hulphonden uit’

DEN HAAG (ANP) - Elke decembermaand raken vijf hulphonden van mensen met een handicap of psychische aandoening zo getraumatiseerd door vuurwerk dat ze daarna onbruikbaar zijn voor de begeleiding van hun baasje. Dit stelt de Stichting Gebruikers Assistentiehonden (SGA) vast na een inventarisatie van incidenten met hulphonden in de afgelopen jaren.

3 dagen geleden
ANP Europees verbod op insecticide chloorpyrifos

BRUSSEL (ANP) - Het insecticide chloorpyrifos wordt verboden in Europa, omdat het middel gezondheidsrisico's voor de mens met zich meebrengt. De EU-landen hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de vergunning die in januari afloopt niet te verlengen.

6 dagen geleden
ANP Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

DEN HAAG (ANP) - Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent. Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren.

6 dagen geleden
ANP Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren. Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

6 dagen geleden
ANP Biogen maakt vaart met alzheimermedicijn

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse farmaceutisch concern Biogen en zijn Japanse partner Eisai zetten vaart achter de ontwikkeling van hun experimenteel middel voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Een onderzoekspanel bij een farmaceutische conferentie in de Verenigde Staten noemt de nieuwe testresultaten voor het medicijn aducanumab een "mijlpaal".

6 dagen geleden
ANP Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht

DEN HAAG (ANP) - Rookruimtes in openbare gebouwen en bij bedrijven moeten eerder sluiten. Die in openbare gebouwen en in bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen moeten al in 2021 dicht, die in het bedrijfsleven een jaar later, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

6 dagen geleden
ANP Strijd tegen aids weer in de schijnwerpers

AMSTERDAM (ANP) - De hele wereld staat zondag, zoals elk jaar op 1 december, stil bij de honderdduizenden mensen die elk jaar overlijden aan de gevolgen van aids. Ook in Nederland is, op Wereld Aids Dag, aandacht voor de strijd tegen de ziekte.

1 week geleden
ANP 'Zorginstelling komt met wet van families af'

AMSTERDAM (ANP) - Zorginstellingen hebben door een wetswijziging de mogelijkheid om van 'lastige' familieleden af te komen. In enkele gevallen is na de interventie van de instelling het contact tussen familieleden helemaal verbroken. Dat blijkt uit een onderzoek van Trouw, 'De Monitor’ van KRO/NCRV en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, mede namens De Groene Amsterdammer.

1 week geleden
ANP Dodental Samoa door mazelen loopt op

APIA (ANP/RTR) - Door de mazelenuitbraak in de afgelegen eilandenstaat Samoa zijn inmiddels 42 mensen overleden. Bijna 3200 mensen zijn ziek, melden de autoriteiten. Eerder werd de noodtoestand al uitgeroepen. Zeker twintig kinderen en drie zwangere vrouwen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

1 week geleden
ANP Frans voedselkeuzelogo op Nederlandse producten

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt medio 2021 weer een voedselkeuzelogo. Een verbeterde variant van het Franse systeem, genaamd NutriScore, wordt in Nederland ingevoerd, laat staatssecretaris Paul Blokhuis weten.

2 weken geleden
ANP Gezondheidszorg scoort goed in EU-rapport

BRUSSEL (ANP) - De gezondheidszorg in Nederland staat er over het algemeen goed voor vergeleken met de rest van Europa. De zorg is zeer goed toegankelijk, ook voor mensen met lagere inkomens. Het sterftecijfer voor behandelbare aandoeningen is een van de laagste in de EU.

2 weken geleden
ANP 'Jonge kinderen vergeten in strijd tegen aids'

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de kinderen met hiv wereldwijd, krijgt nog altijd geen levensreddende medicijnen. In sommige landen gaat het zelfs om 75 procent, meldt het Aidsfonds in aanloop naar Wereld Aids Dag zondag.

2 weken geleden
ANP 'Nog steeds minutenregistratie in de zorg'

DEN HAAG (ANP) - Het lukt de zorg nog niet om de 5-minutenregistratie uit te bannen. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN, waar de Volkskrant donderdag over publiceert.

2 weken geleden
ANP Vrouwen relatief zwaarder geworden dan mannen

DEN HAAG (ANP) - Zowel mannen als vrouwen zijn sinds 1981 langer en zwaarder geworden. Maar vrouwen zijn in verhouding tot hun lengte sneller zwaarder geworden dan mannen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag op basis van de Gezondheidsenquête.

2 weken geleden
ANP 3000 mede-eisers in zaak gratis anticonceptie

DEN HAAG (ANP) - Bijna 3000 mensen hebben zich binnen twee weken als mede-eiser achter de rechtszaak tegen de Staat geschaard om anticonceptie voor iedereen gratis te maken. De zaak werd eerder deze maand aangekondigd door Bureau Clara Wichmann en de organisatie DeGoedeZaak.

2 weken geleden
ANP 'Verminder suikers en vocht in sigaret'

BILTHOVEN (ANP) - Het toevoegen van suikers en bevochtigers aan sigaretten veroorzaakt een hogere uitstoot van bepaalde giftige stoffen in de rook ervan. Dat meldt het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het analyseerde glucose, fructose en sucrose en verder glycerine en propyleenglycol in vijftig tabaksmerken met behulp van een rookmachine.

2 weken geleden
ANP 'Problemen met doorverwijzen voor huisartsen'

DEN HAAG (ANP) - Huisartsen hebben steeds meer moeite om kwetsbare patiënten als dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, chronisch zieken en jongeren met psychische problemen door te verwijzen naar de juiste zorg. Ze stuiten op onderbezetting, vragen over wie als eerste verantwoordelijkheid moet nemen, afhouden en bureaucratie, waarschuwt artsencomité Het Roer Moet Om.

2 weken geleden
ANP Celstraf ex-directeur Slotervaartziekenhuis

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijftien maanden cel opgelegd aan Aysel Erbudak, voormalig directeur van het Slotervaartziekenhuis. Volgens de rechtbank is bewezen dat zij in 2008 met valse facturen 1 miljoen euro heeft weggesluisd. Daarnaast heeft ze enkele jaren later nog eens 200.000 euro achterovergedrukt.

2 weken geleden
ANP Minister: ook minima voelen groei zorgkosten

DEN HAAG (ANP) - Ook mensen met een kleine beurs zullen in hun portemonnee voelen dat de zorg duurder wordt. De zorgkosten blijven nu eenmaal sneller stijgen dan de economie groeit, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

2 weken geleden
ANP Bemiddelaar moet ziekenhuis-cao vlottrekken

DEN HAAG (ANP) - Een bemiddelaar gaat proberen de vastgelopen cao-onderhandelingen tussen ziekenhuizen en hun personeel weer op gang te krijgen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft daarvoor voormalig KLM'er Wim Kooijman in de arm genomen.

3 weken geleden
ANP Verdachte diende patiëntes 3 keer insuline toe

ROTTERDAM (ANP) - De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben ingespoten binnen enkele dagen. De vrouwen kregen daarop steeds een hypo - een extreem lage bloedsuiker. De oorzaak daarvan was destijds onbekend, maar de vrouwen knapten weer snel op in het ziekenhuis, zodat ze naar het Jasmijnhuis terug konden. Daar zou A. opnieuw hebben toegeslagen.

3 weken geleden
ANP VS perken nicotine in sigaretten toch niet in

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het maximale niveau voor nicotine in sigaretten wordt in de Verenigde Staten toch niet ingeperkt. Een twee jaar geleden geopperd voorstel om de verslavende stof in tabaksproducten aan banden te leggen is van de agenda verdwenen, zo blijkt uit documenten van een toezichthouder in de VS.

3 weken geleden
ANP Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus

BILTHOVEN (ANP) - Een Nederlandse tropenarts is in Sierra Leone besmet geraakt met het lassavirus, dat de gevaarlijke lassakoorts kan veroorzaken. De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht, maakte het RIVM bekend.

3 weken geleden
ANP Gejoel en boegeroep voor voorman ziekenhuizen

UTRECHT (ANP) - Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is in Utrecht met gejoel en boegeroep ontvangen door de honderden stakers van de ziekenhuizen. Toen hij meldde onder de indruk te zijn van de steun voor de actievoerders van patiënten, begonnen de stakers steeds luider "5 procent, 5 procent" te scanderen. Melkert zei dat dat bedrag wat hem betreft prima zou zijn, maar dat het wel betaald moet kunnen worden.

3 weken geleden
ANP Ziekenhuizen: ruimte voor meer loon is beperkt

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen hebben naar eigen zeggen slechts "zeer beperkt" ruimte voor loonsverhogingen. "Dat kan iedereen zien die leest hoe de financiële situatie van ziekenhuizen is", zegt voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). "We zitten in een te krappe jas. Maar misschien zit ergens in de plooien nog wat ruimte", zei hij woensdagochtend op Radio 1.

3 weken geleden
ANP Inspectie stopt levering medicijn aan Belgen

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse apotheek is op de vingers getikt voor het verstrekken van zware medicijnen aan Belgen. De apotheek heeft bijvoorbeeld ADHD-middel Amfexa geleverd, melden Belgische media. Daarvoor gelden hetzelfde exportverbod en andere strenge regels als voor harddrugs.

3 weken geleden
ANP Homomannen laten zich vaker testen op soa's

DEN HAAG (ANP) - Mannen die seks hebben met mannen lieten in de eerste helft van dit jaar vaker een soatest doen vergeleken met een jaar eerder. Het gaat om een stijging van 8 procent tot bijna 26.500, blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM.

3 weken geleden
ANP Meerderheid voor euthanasie in enige vorm

DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien volwassenen vindt dat euthanasie in bepaalde gevallen mogelijk moet zijn. Er is duidelijk minder steun voor het idee om euthanasie mogelijk te maken voor mensen die levensmoe zijn, maar verder lichamelijk gezond. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête.

3 weken geleden
ANP 'Delen medische data voor meesten geen punt'

DEN HAAG (ANP) - Patiënten hebben er geen moeite mee dat hun bloed, urine, speeksel, ontlasting, uitstrijkjes of een biopt wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maar 5 procent kijkt hier negatief tegenaan, concludeert de Patiëntenfederatie op basis van onderzoek onder 7400 patiënten in Nederland.

3 weken geleden
ANP Jonge arts kampt vaker met burn-outklachten

UTRECHT (ANP) - Jonge zorgprofessionals, onder wie artsen en fysiotherapeuten, krijgen vaker een burn-out. Volgens de tweejaarlijkse Quickscan Bezieling van zorgverlenersorganisatie VvAA steeg het aantal zorgverleners tot 35 jaar met burn-outklachten ten opzichte van 2017 van 13 naar 20 procent.

3 weken geleden
ANP Minder proefdieren door andere richtlijn

UTRECHT (ANP) - Doordat een richtlijn voor medicijnonderzoek wordt aangepast, hoeven er bij de ontwikkeling van medicijnen honderdduizenden minder proefdieren gebruikt te worden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meldt dat maandag. Het CBG is nauw betrokken bij de aanpassing van deze richtlijn, die betrekking heeft op het testen van de eventuele schadelijkheid van medicijnen bij de voortplanting.

3 weken geleden