Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 27 september 2022
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Gezond

ANP Studie onder 20.000 mensen: klein effect coronaprik op menstruatie

BETHESDA/MARYLAND (ANP) - Een internationale studie onder 20.000 vrouwen heeft nogmaals uitgewezen dat prikken tegen corona geringe gevolgen kunnen hebben voor de menstruatiecyclus. Die kan gemiddeld minder dan een dag langer duren, melden de National Institutes of Health in het Amerikaanse Maryland.

1 uur geleden
ANP Schadelijke weekmakers gevonden in drinkfles en skippybal

UTRECHT (ANP) - Het bedrijf A.I.&E. waarschuwt voor verschillende speelgoedartikelen waar te veel weekmakers in zitten. Het gaat om ftalaten. Die chemische stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen en kunnen schade aan hun voortplantingsorganen veroorzaken.

1 uur geleden
ANP Zwangere vrouw kan vanaf 10 oktober afspraak herhaalprik maken

UTRECHT (ANP) - Zwangere vrouwen kunnen vanaf 10 oktober een afspraak maken voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Dat meldt GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de regionale gezondheidsdiensten die de prikken zetten. De aanstaande moeders krijgen voorrang op de rest van de bevolking omdat zij ook de griepprik kunnen krijgen. Die groep loopt mogelijk meer risico's bij een coronabesmetting.

2 uur geleden
ANP Vergeetachtige muizen gebaat bij knuffelhormoon

MAASTRICHT (ANP) - Onderzoekers van de universiteit in Maastricht denken een lichtpuntje te zien in de strijd tegen Alzheimer. Ze dienden het hormoon oxytocine toe aan muizen met aan Alzheimer-verwante problemen. "Het geheugen van deze muizen herstelde binnen enkele weken", meldt Maastricht University nu. De wetenschappers gaan er niet van uit dat oxytocine mensen ook echt kan genezen van Alzheimer, maar hebben hoop dat het hun geheugen mogelijk kan ondersteunen.

3 uur geleden
ANP Medici: ernstige schade bij asielzoekers door tekortschieten zorg

DEN HAAG (ANP) - De psychische en medische zorg voor asielzoekers in Nederland schiet tekort, stellen onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en artsenfederatie KNMG. Het gebrek aan voldoende goede opvangplekken en het gebruik van kortdurende noodopvang leiden tot "ernstige schadelijke effecten op het psychisch en lichamelijk welzijn" van asielzoekers die momenteel asiel aanvragen in Nederland.

3 uur geleden
ANP Een op de negen 80-plussers kreeg herhaalprik tegen corona

BILTHOVEN (ANP) - Tot nu toe hebben 261.535 mensen een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dit zijn met name mensen van 80 jaar en ouder. In die leeftijdsgroep heeft 11,9 procent de aangepaste booster gekregen. Die moet de afweer tegen het coronavirus een oppepper geven, omdat er mogelijk een nieuwe besmettingsgolf komt.

3 uur geleden
ANP Producten met sporen van 'bijendodend' gif mogen EU niet meer in

BRUSSEL (ANP) - Landbouwproducten met sporen van twee voor bijen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen komen de Europese Unie binnenkort niet meer in. Clothianidine en thiamethoxam worden in de EU zelf in principe al niet meer gebruikt.

3 uur geleden
ANP Ruim 100 meisjes onder de 15 lieten zwangerschap afbreken in 2021

UTRECHT (ANP) - Het aantal meisjes tot 15 jaar dat een abortus onderging steeg in 2021 voor het eerst in jaren tot boven de honderd, zo meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De inspectie spreekt van een "opvallende toename", maar geeft geen verklaring voor de cijfers.

3 uur geleden
ANP RIVM: stijgend aantal coronagevallen mogelijk begin najaarsgolf

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests loopt op, en dat is mogelijk "het begin van de verwachte Covid-najaarsgolf", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

4 uur geleden
ANP 117 nieuwe mensen met corona opgenomen in ziekenhuis

ZEIST (ANP) - Afgelopen etmaal zijn er 117 nieuwe patiënten met corona opgenomen in een Nederlands ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames sinds 5 augustus.

5 uur geleden
ANP EU koopt medicijnen voor 10.000 apenpokkenpatiënten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft medicijnen gekocht om meer dan 10.000 apenpokkenpatiënten te behandelen. Ook Nederland kan aanspraak maken op de ingeslagen kuren van de virusremmer tecovirimat.

1 dag geleden
ANP Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer dan afgelopen vrijdag. Dat is de snelste toename over het weekeinde sinds half juli.

1 dag geleden
ANP Een vijfde zorg- en welzijnsmedewerkers heeft vaak hoofdpijn

ZEIST (ANP) - Een op de vijf zorg- en welzijnsmedewerkers heeft vaak tot altijd hoofdpijn, bijvoorbeeld door de werkdruk, stress of vermoeidheid, stelt PGGM&CO op basis van onderzoek in samenwerking met Stichting IZZ. De medewerkers geven hun mentale fitheid gemiddeld een 6,8.

1 dag geleden
ANP Bijna 10.000 coronagevallen in een week tijd

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen loopt weer iets op. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9889 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weektotaal sinds 20 augustus, iets meer dan een maand geleden.

4 dagen geleden
ANP Afgelopen week slechts zes mensen positief getest op apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Zes mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het apenpokkenvirus. Dat is het laagste aantal sinds het virus in Nederland opdook. Voor de negende week op rij daalt het aantal nieuwe gevallen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

5 dagen geleden
ANP Volgende groep kan afspraak herhaalprik maken: 1946 en eerder

UTRECHT (ANP) - Mensen die in 1946 of eerder zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Dat meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dit zijn mensen die dit jaar hun 76e verjaardag vieren en mensen die ouder zijn.

5 dagen geleden
ANP Wereldwijd 14,3 miljard euro toegezegd voor bestrijding ziekten

NEW YORK (ANP) - Voor de bestrijding van malaria, tuberculose en aids heeft een groep landen een recordbedrag van 14,3 miljard euro toegezegd op de driejaarlijkse donorconferentie van het Global Fund in New York. Het zijn wereldwijd de ziektes waar de meeste mensen aan sterven. Ook de Nederlandse overheid heeft meer geld toegekend - in totaal 180 miljoen euro verspreid over drie jaar - dan bij de vorige conferentie.

5 dagen geleden
ANP Aantal nieuwe coronagevallen loopt opnieuw iets op

BILTHOVEN (ANP) - Voor de derde week op rij stijgt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8820 bevestigde besmettingen geregistreerd. Dat is bijna 6 procent meer dan de week ervoor.

1 week geleden
ANP Totale zorguitgaven volgend jaar voor eerst boven 100 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - In 2023 wordt naar verwachting in totaal 103 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg. Dat is 6 miljard euro meer dan dit jaar, staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Het zorggeld wordt voor een groot deel opgehoest door (in-)directe premies van burgers. De kosten stijgen omdat er meer mensen een beroep doen op zorg en omdat de lonen en prijzen stijgen.

1 week geleden
ANP Europese Commissie wil uitbreiding kankeronderzoek EU-bevolking

BRUSSEL (ANP) - Het bevolkingsonderzoek naar kanker moet in Nederland en de andere EU-landen worden opgevoerd en uitgebreid naar prostaat-, long- en maagkanker. De Europese Commissie beveelt dit aan omdat het zo vroeg mogelijk opsporen van kanker volgens haar levens kan redden en de levenskwaliteit verbetert van patiënten. Ze stelt ook bijna 100 miljoen euro beschikbaar om landen te helpen de extra kosten hiervan te dekken.

1 week geleden
ANP Deel zorgmedewerkers extra beschermd tegen inkomensverlies

DEN HAAG (ANP) - Werknemers van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg zijn voortaan extra verzekerd tegen een terugval in hun inkomen als ze arbeidsongeschikt raken. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben daar afspraken over gemaakt, samen met verzekeringsmaatschappij Loyalis. De overeenkomst gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2020.

1 week geleden
ANP Oeganda bevestigt nieuwe ebola-uitbraak

KAMPALA (ANP) - In Oeganda is een nieuwe uitbraak van het ebolavirus vastgesteld. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat een 24-jarige man symptomen had en is overleden.

1 week geleden
ANP Dienst verhoogt dwangsom Tata en dreigt met intrekking vergunning

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel IJmuiden krijgt voortaan fors hogere boetes voor iedere keer dat het bedrijf schadelijke stoffen uitstoot doordat steenkool onvoldoende is verhit. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) verviervoudigt het boetebedrag per overtreding, van 25.000 euro tot 100.000 euro. Bovendien eist de toezichthouder dat Tata "per direct" maatregelen neemt om het ontstaan van zogeheten rauwe cokes te voorkomen. Slaagt het bedrijf daar niet in, dan kan het mogelijk zelfs de vergunning voor essentiële fabrieken kwijtraken. De omgevingsdienst zegt de mogelijkheden daartoe te onderzoeken, voor het geval dat Tata "ook deze last niet naleeft".

1 week geleden
ANP GGD: druk bij telefoonnummer voor afspraak voor coronaprik

UTRECHT (ANP) - Veel mensen proberen maandag telefonisch een afspraak te maken voor een nieuwe prik tegen het coronavirus, zegt GGD GHOR Nederland. Dat is de overkoepelende organisatie van de GGD'en die de vaccinatieronde uitvoeren. Door de drukte kunnen mensen "problemen ondervinden bij het maken van een afspraak".

1 week geleden
ANP Ouderen willen herhaalprik corona, jongeren zijn minder happig

DEN HAAG (ANP) - Veel ouderen willen graag een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus krijgen. Onder jongeren is de animo veel minder groot. De nieuwe inentingscampagne begint maandag. De herhaalprik moet mensen helpen beschermen voor het geval er een nieuwe coronagolf in de herfst of de winter komt.

1 week geleden
ANP Alsnog steun voor zorgakkoord van verpleeg- en wijkzorgclub ActiZ

UTRECHT (ANP) - ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties in de verpleeg- en wijkzorg, geeft alsnog steun aan het zogenoemde Integraal Zorgakkoord. ActiZ was een van de clubs die eerder zei niet in te stemmen met het zorgakkoord, dat het ministerie van Volksgezondheid wil sluiten met de hele zorgsector.

1 week geleden
ANP Duitsland stelt coronamaatregelen vast voor herfst en winter

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft zijn coronamaatregelen voor de herfst en winter vastgesteld. De test- en mondkapjesplicht keert deels terug en er is besloten dat de deelstaten extra maatregelen mogen nemen.

1 week geleden
ANP Jongeren: problemen rond mentale gezondheid niet serieus genomen

DEN HAAG (ANP) - Jongeren hebben het idee dat volwassenen hun problemen over mentale gezondheid niet serieus (genoeg) nemen. Het wordt onderschat en krijgt geen prioriteit. Dat schrijven jongeren in het UNICEF-jongerenadvies 2022, dat deze vrijdag op Jongeren Prinsjesdag wordt overhandigd aan Tweede Kamerleden.

1 week geleden
ANP 80-plussers kunnen afspraak maken voor nieuwe boosterprik corona

UTRECHT (ANP) - Mensen die in 1942 of eerder zijn geboren kunnen een afspraak maken voor de nieuwe herhaalprikken tegen het coronavirus. Ze hoeven niet te wachten tot ze een uitnodigingsbrief hebben gekregen, laat GGD GHOR Nederland donderdag weten. Die organisatie zet vanaf maandag de vaccinaties.

1 week geleden
ANP CDA wil grote verbouwing van nieuwe wet over patiëntengegevens

DEN HAAG (ANP) - Het CDA vindt dat de nieuwe wet over de uitwisseling van patiëntengegevens in de zorg nog niet ver genoeg gaat. Kamerlid Joba van den Berg heeft in de Tweede Kamer uitgelegd waarom ze acht amendementen op de wet heeft ingediend en een negende van SP'er Maarten Hijink steunt. Ze vindt dat de wet strenger moet worden, vooral vanwege de privacy en om macht en geld bij de softwareproducenten weg te halen.

1 week geleden
ANP WHO-baas: einde van coronapandemie komt in zicht

GENÈVE (ANP/RTR) - De coronapandemie is nog niet helemaal voorbij, maar het einde komt in zicht. Dat heeft de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, woensdag gezegd.

1 week geleden
ANP Ook inspecties willen meteen crisisaanpak jeugdbescherming

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) moeten meteen met een crisisaanpak van de jeugdbescherming beginnen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid hebben daar bij het tweetal op aangedrongen. "Ondanks de inzet van de jeugdbeschermers, de betrokken partijen en het toezicht van de inspecties is de situatie in de jeugdbeschermingsketen onverminderd slecht. De overheid faalt bij haar taak om kwetsbare kinderen te beschermen", benadrukken ze.

2 weken geleden
ANP Zorgministers: intensief in gesprek voor steun zorgakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid blijft werken aan brede steun voor het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Een aantal belangrijke zorgpartijen wil dat (nog) niet ondertekenen. "We zijn en blijven intensief met alle betrokken partijen in overleg", zegt een woordvoerder van het ministerie. Of het ministerie er goede hoop op heeft dat het akkoord op korte termijn alsnog breed wordt ondertekend, wil de woordvoerder niet zeggen.

2 weken geleden
ANP Bezorgdheid groeit nu aantal partijen zorgakkoord afwijzen

UTRECHT (ANP) - De bezorgdheid om het slagen van het Integraal Zorgakkoord, waarin plannen staan voor de zorg in de toekomst, groeit. Het heeft alleen kans van slagen als het breed wordt omarmd, vindt branchevereniging van organisaties in de eerstelijnszorg InEen. De vereniging zegt zich zorgen te maken nu een aantal belangrijke partijen heeft laten weten het akkoord niet te steunen. Ook FNV Zorg & Welzijn, dat al eerder afstand nam, liet dinsdag weten niet van koers te veranderen en niet te zullen tekenen.

2 weken geleden
ANP Beroepsorganisatie verpleegkundigen NU’91 steunt zorgakkoord niet

DEN HAAG (ANP) - Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 steunt het voorgestelde zorgakkoord van het kabinet niet. Volgens NU'91 is er in het zogeheten Integraal Zorgakkoord (IZA) te weinig financiële ruimte om de lonen in de zorg te kunnen verhogen en wordt de werkdruk voor zorgprofessionals niet verlicht.

2 weken geleden
ANP Zorgbrancheorganisatie ActiZ tekent belangrijk zorgakkoord niet

UTRECHT (ANP) - ActiZ, een van de grootste brancheorganisaties van de Nederlandse zorg, tekent een belangrijk akkoord over de toekomst van de zorg nu niet. Tijdens een ledenvergadering bleek maandagavond dat de leden "garanties, randvoorwaarden en resultaten" willen zien. Bij ActiZ zijn in totaal zo'n vierhonderd organisaties aangesloten, die vooral actief zijn in de zorg aan ouderen en chronisch zieken, van verpleeghuizen tot thuiszorg.

2 weken geleden
ANP Verpleegkundigen spreken steun uit voor zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Het zorgakkoord waarin de overheid en vertegenwoordigers van de zorg plannen hebben gemaakt voor de toekomst van de sector, kan op steun rekenen van verpleegkundigen. Beroepsvereniging V&VN heeft dat maandagavond laten weten. Wel voegt de organisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden eraan toe dat er nog "belangrijke aandachtspunten" zijn, wil het zogeheten Integraal Zorgakkoord (IZA) een succes worden.

2 weken geleden
ANP Rekenkamer: EU was niet bedacht op aanvoerproblemen coronavaccins

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie begon laat met het inkopen van coronavaccins en was niet bedacht op aanvoerproblemen, stelt de Europese Rekenkamer. Ook is zij inmiddels voor een flink deel afhankelijk van leverancier Pfizer, met wie voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie hoogstpersoonlijk onderhandelde over het dikste vaccincontract. Juist over Von der Leyens rol wil de commissie niets kwijt, stelt de waakhond.

2 weken geleden