Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 22 oktober 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Gezond

ANP Agema: voorbereiding pandemie betalen lastig, maar moet lukken

DEN HAAG (ANP) - Het wordt lastig om geld te vinden om na 2025 het programma ter voorbereiding op een mogelijke pandemie in de lucht te houden, maar het moet lukken. Dat zei zorgminister Fleur Agema voor aanvang van de ministerraad. Vorige week reageerden zorgorganisaties en zelfs Agema's voorganger Ernst Kuipers zeer kritisch toen bleek dat hier 300 miljoen euro op werd bezuinigd. Daarop beloofde de zorgminister op zoek te gaan naar "alternatieve financiering".

21 uur geleden
ANP Aidsfonds: stijging hiv-diagnoses is zorgwekkend

AMSTERDAM (ANP) - Aidsfonds-Soa Aids Nederland maakt zich zorgen over nieuwe cijfers van Stichting HIV Monitoring. Die laten zien dat de daling in het jaarlijks aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland niet doorzet. Ook valt op dat het aandeel jonge mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een nieuwe hiv-diagnose toeneemt. "Zorgwekkend", vindt Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen.

1 dag geleden
ANP Onderzoek: gebruik fillers en botox flink gestegen

ROTTERDAM (ANP) - Steeds meer mensen laten zich behandelen met fillers of botox. Tussen 2019 en 2022 steeg het gebruik van fillers met 80 procent en het aantal behandelingen met botox verdubbelde, meldt het Erasmus MC Rotterdam op basis van onderzoek.

2 dagen geleden
ANP Inwoners Noord-Limburg hoeven kraanwater niet meer te koken

HORST AAN DE MAAS (ANP) - Inwoners van de Noord-Limburgse gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas hoeven kraanwater niet meer eerst te koken voordat ze het drinken. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) meldt vrijdag dat het kookadvies per direct is opgeheven.

3 dagen geleden
ANP Tabaksconcerns schikken voor bijna 22 miljard in Canada

QUEBEC (ANP/RTR) - Tabaksconcerns Philip Morris, British American Tobacco en Japan Tobacco gaan omgerekend bijna 22 miljard euro betalen om van een langslepende rechtszaak in Canada af te komen. Het bedrag volgt uit een bemiddelingsprocedure na klachten over het verzwijgen van gezondheidseffecten. Gedupeerden moeten volgens een verklaring van Marlboro-maker Philip Morris nog wel stemmen over het voorstel, waarna dit waarschijnlijk volgend jaar definitief wordt.

3 dagen geleden
ANP Advocaat-generaal: afwijzing gratis anticonceptie terecht

DEN HAAG (ANP) - De afwijzing door het gerechtshof in Den Haag van de eis om anticonceptiemiddelen gratis te maken voor volwassen vrouwen, kan in stand blijven. Dat is de conclusie van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Bureau Clara Wichmann en andere organisaties waren een rechtszaak begonnen om vergoeding van dergelijke middelen door de Staat, omdat ze ervan uitgaan dat vrouwen meestal voor de kosten opdraaien en ze dat niet eerlijk vinden.

3 dagen geleden
ANP WODC: draagmoederschap komt steeds meer voor in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Tussen 2017 tot 2022 zijn in Nederland 165 kinderen geboren uit draagmoederschap. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leiden in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC). De onderzoekers zien dat het aantal kinderen dat geboren is met hulp van een draagmoeder in de loop van deze periode is toegenomen.

4 dagen geleden
ANP Hogere PFAS-waarden in eieren van kippen in buurt Friese vaarten

LEEUWARDEN (ANP) - Eieren van kippen die scharrelen in de buurt van de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden, bevatten hogere PFAS-waarden dan gemiddeld in Nederland. Dat geldt vooral voor eieren van kippen die met de bodem in aanraking komen.

4 dagen geleden
ANP Bezuiniging op ouderenzorg is een jaar verschoven, erkent kabinet

DEN HAAG (ANP) - Een eerder geplande bezuiniging van 600 miljoen euro op de ouderenzorg is dit jaar van tafel, maar voor 2026 is dat niet het geval. "Hier ligt nog een opgave", gaf staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke zorg) toe in een Kamerdebat. Ze benadrukte "heel erg blij" te zijn dat dit kabinet de bezuiniging voor dit jaar heeft geschrapt, maar een verontwaardigde oppositie vindt dat hierdoor de onzekerheid in de sector blijft voortduren, terwijl een snelle aanpak van de problemen nodig is.

5 dagen geleden
ANP Tieners eten vaak ongezond, peuters en ouderen eten het gezondst

DEN HAAG (ANP) - Tieners eten het vaakst ongezond. Ze nemen veel ongezonde snacks en drankjes met suiker erin, en eten nauwelijks fruit. Kleine kinderen en ouderen eten juist het gezondst, heeft statistiekdienst CBS berekend.

6 dagen geleden
ANP Ziekenhuis Eindhoven wil hoeveelheid alarmen beperken

EINDHOVEN (ANP) - Op de afdelingen intensive care (ic) en anesthesiologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven willen ze het aantal alarmsignalen fors verminderen. De huidige hoeveelheid, een miljoen alarmen op de ic in drie maanden tijd, is echt te veel, voor zowel zorgverleners als patiënten. En die hoeveelheid kan nog riskant zijn ook. Daarbij is een groot aantal van de alarmen niet eens echt relevant, meldt het hospitaal.

6 dagen geleden
ANP Huismerken stoppen meer volkoren in hapklare maaltijden

DEN HAAG (ANP) - In kant-en-klare maaltijden zijn steeds vaker volkorengranen verwerkt, concludeert de Consumentenbond. "In een jaar tijd is het aantal kant-en-klaarmaaltijden met volkorengranen meer dan verdubbeld", aldus de organisatie op basis van eigen onderzoek naar 400 kant-en-klaarmaaltijden met pasta, noedels, rijst of couscous. Vooral makers van huismerken stoppen er vaker volkoren in, de Lidl voorop.

6 dagen geleden
ANP CPB: rijken dragen naar verhouding minst bij aan basispakket zorg

DEN HAAG (ANP) - Mensen met de hoogste inkomens dragen naar verhouding het minst bij aan zorg uit het basispakket. De lasten worden vooral gedragen door mensen met een middeninkomen. De solidariteit op het gebied van inkomen is laag, concludeert het Centraal Planbureau (CPB).

1 week geleden
ANP NZa: Co-Med overtrad regels bij overname huisartsenpraktijken

UTRECHT (ANP) - De inmiddels failliete huisartsenketen Co-Med heeft de regels overtreden bij het overnemen van huisartsenpraktijken in Den Haag, Eindhoven, Zwolle en Bergen op Zoom. Overnameplannen werden niet altijd gemeld en overnames werden afgerond voordat er toestemming was. Dat concludeert de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

1 week geleden
ANP Gebruik lachgas onder volwassenen verder gedaald

AMSTERDAM (ANP) - Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert samen met gezondheidsinstituut RIVM en statistiekbureau CBS. Vergeleken met 2022 verminderde het gebruik van lachgas als recreatief roesmiddel door volwassenen van 1,3 procent naar 0,9 procent van die groep.

1 week geleden
ANP Zorgmedewerkers voelen zich niet optimaal voorbereid op pandemie

UTRECHT (ANP) - Zorgmedewerkers voelen zich maar net paraat genoeg om een toekomstige pandemie het hoofd te kunnen bieden. Ze geven zichzelf in een onderzoek van het Nivel maar een krappe voldoende. Over het eigen kennisniveau over infectieziekten zijn de meesten kritisch: slechts een derde van de 580 ondervraagden voelt zich hier zeker over. Iets minder dan driekwart (74 procent) zou bereid zijn om tijdens een volgende pandemie in de directe patiëntenzorg te werken.

1 week geleden
ANP Kookadvies gemeenten Noord-Limburg verlengd tot en met donderdag

HORST AAN DE MAAS (ANP) - Het advies aan 13.750 huishoudens in de Noord-Limburgse gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas om drinkwater eerst drie minuten te koken blijft in ieder geval gelden tot en met donderdag. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) meldt maandagochtend nog te onderzoeken of het drinkwater veilig genoeg is.

1 week geleden
ANP Kookadvies drinkwater Purmerend opgeheven

PURMEREND (ANP) - Het advies om uit voorzorg het drinkwater te koken in Purmerend en omgeving is opgeheven. Dat advies werd vrijdag uit voorzorg gegeven nadat er een groot lek werd ontdekt in een waterleiding. Drinkwaterbedrijf PWN laat maandagochtend weten dat het water weer veilig is om te drinken.

1 week geleden
ANP NU'91: skip volledige naam zorgmedewerker om veiligheid

UTRECHT (ANP) - Beroepsorganisatie voor zorgpersoneel NU'91 wil dat mensen die met name in verpleegtehuizen en thuiszorg actief zijn, tijdens hun werk daar niet langer hun volledige naam hoeven te gebruiken, bijvoorbeeld op hun werkkleding. Ook moeten collega's die niet op vaste plekken werken, zoals die in de thuiszorg, een goed werkende alarmknop meekrijgen voor als er iets mis is. De club wil met deze maatregelen "de toenemende fysieke en digitale agressie, waar veel zorgprofessionals bijna op dagelijkse basis mee te maken krijgen, een halt toe te roepen".

1 week geleden
ANP Kookadvies voor omgeving Purmerend na noodreparatie waterleiding

PURMEREND (ANP) - Zo'n 2000 huishoudens in Purmerend en omgeving krijgen van drinkwaterbedrijf PWN het advies om uit voorzorg hun drinkwater drie minuten te koken. Dat komt door een lekkende waterleiding, waardoor mensen in delen van de gemeenten Purmerend en Wormerland sinds woensdagochtend geen of nauwelijks water hadden.

1 week geleden
ANP Minder deeltjes coronavirus in riool, maar nog steeds hoog niveau

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn afgelopen week iets minder deeltjes van het coronavirus aangetroffen dan in de week ervoor. De circulatie is "niet verder toegenomen", maar zit nog altijd op "een relatief hoog niveau", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 week geleden
ANP UNRWA: moet stoppen met levensreddende diensten in Noord-Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - VN-hulporganisatie UNRWA meldt dat ze in het noorden van de Gazastrook "genoodzaakt" is levensreddende diensten stop te zetten na de "intensivering van militaire operaties". Ook de Gazaanse autoriteiten melden problemen bij de levering van hulp.

1 week geleden
ANP Zorgverzekeraar krijgt week extra voor brief met nieuwe premie

DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars krijgen een week extra de tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.

1 week geleden
ANP Apotheekmedewerkers in Noord-Holland nemen estafettestaking over

AMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van in totaal 106 apotheken in Noord-Holland leggen woensdag hun werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Het gaat om een vervolg van een estafettestaking.

1 week geleden
ANP Inspectie meldt meer registraties van gedwongen zorg

UTRECHT (ANP) - Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg: gedwongen opname, vrijheidsbeperkingen, insluiting, vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen die dat niet wil. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) .

1 week geleden
ANP Prik tegen RS-virus volgend jaar in Rijksvaccinatieprogramma

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby's gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

1 week geleden
ANP Plan zou tot en met 2045 zeker 120.000 kankergevallen schelen

UTRECHT (ANP) - Als de zogenoemde Nederlandse Kankeragenda uitpakt zoals de deelnemende organisaties haar hebben opgesteld, kan dat in de periode tot en met 2045 minstens 120.000 kankerdiagnoses schelen. Dan moet het aantal rokende volwassenen in Nederland in 2032 wel naar 5 procent zijn gedaald en niemand meer met de gewoonte beginnen, zoals in de agenda staat.

2 weken geleden
ANP Nobelprijs voor Geneeskunde naar Amerikaanse ontdekkers microRNA

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar twee Amerikaanse wetenschappers: Victor Ambros en Gary Ruvkun. Ze krijgen de zeer prestigieuze prijs voor hun ontdekking van zogeheten microRNA, minuscule moleculen die een belangrijke genetische rol spelen, ook bij mensen.

2 weken geleden
ANP Eieren van hobbykippen via regenwormen vervuild met PFAS

DORDRECHT (ANP) - Regenwormen lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in de eieren van hobbykippen uit de buurt van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Dat concludeert advies- en ingenieursorganisatie Arcadis na onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. In kippeneieren uit de regio Zuid-Holland Zuid is vooral PFOS aangetroffen, een stof die onder de verzamelnaam PFAS valt, maar voor zover bekend nooit is gebruikt door chemiebedrijf Chemours en voorganger DuPont.

2 weken geleden
ANP WHO hoopt met eenvoudige test verspreiding mpox in te dammen

GENÈVE (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft toestemming voor een eenvoudig toe te passen test op mpox, ook wel apenpokken genoemd. Door deze goedkeuring kunnen VN-organisaties dergelijke tests nu bij een Amerikaans bedrijf aanschaffen en verspreiden in landen en regio's met veel besmettingen. Snellere opsporing kan verdere uitbreiding van de ziekte tegengaan, hoopt de WHO.

2 weken geleden
ANP Artsen zonder Grenzen hielp 27.500 gewonden in Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het in het afgelopen jaar 27.500 mensen met verwondingen heeft geholpen in de Gazastrook. De mensen raakten gewond door gewelddadigheden, in 80 procent van de gevallen door beschietingen.

2 weken geleden
ANP Gezondheidsdienst: risico op marburgvirus in Europa laag

SOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.

2 weken geleden
ANP Tweetal test negatief op marburgvirus na alarm in Hamburg

HAMBURG (ANP/DPA) - Twee personen die woensdag uit een trein in Hamburg werden gehaald om vermoedelijke besmettingen met het dodelijke marburgvirus, zijn negatief getest op het virus. De autoriteiten in Hamburg hebben dat donderdag bekendgemaakt.

2 weken geleden
ANP Weer negatief zwemadvies water bij Chemours nu doorspoelen stopt

DORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.

2 weken geleden
ANP Artsen en organisaties: actie nodig tegen obesitas bij kinderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen, klagen gezondheidsorganisaties en artsen. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.

2 weken geleden
ANP Rode Kruis vreest dat hulpverlening Libanon te gevaarlijk wordt

BEIROET (ANP) - Het wordt voor hulpverleners in Libanon steeds gevaarlijker om slachtoffers van het recent opgelaaide geweld te helpen. Vooral in het zuiden van het land, waar Israël een grondoffensief is begonnen, en in regio's die gebombardeerd worden staat de hulpverlening onder druk, zegt Lotte Ruppert, hoofd van de noodhulpoperatie van het Internationale Rode Kruis in Libanon. Volgens Ruppert is ook meer geld nodig om alle ontheemden en gewonden van hulp te kunnen blijven voorzien.

2 weken geleden
ANP Gevolgen SEH-sluitingen voor reistijd lijken mee te vallen

DEN HAAG (ANP) - De reistijd naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulpafdeling is maar "beperkt" toegenomen na de sluiting van achttien van die afdelingen tussen 2011 en 2022. Dat staat in een onderzoek dat minister Fleur Agema (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de meeste gevallen kwamen er enkele minuten bij.

2 weken geleden
ANP Agema doneert mpox-vaccins na opdracht Kamer

DEN HAAG (ANP) - Nederland doneert 13.200 vaccins tegen mpox aan gebieden in Afrika die door het virus getroffen zijn. Nadat de Kamer het kabinet daar in een motie om had gevraagd, heeft minister Fleur Agema (Volksgezondheid) opdracht gegeven om de vaccins beschikbaar te stellen, schrijft ze in een brief. "De overdracht zal zo snel mogelijk plaatsvinden."

2 weken geleden