Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 16 juli 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Gezond

ANP Fivoor heeft moeite plek te vinden voor psychiatrische klinieken

DEN DOLDER (ANP) - Zorginstelling Fivoor heeft grote moeite om een nieuwe plek te vinden voor haar psychiatrische klinieken in het Utrechtse dorp Den Dolder. Bij een ervan werd Michael P. behandeld, die in 2017 in de omgeving de 25-jarige Anne Faber om het leven bracht.

8 uur geleden
ANP Inspectie eist verbeteringen bij bevolkingsonderzoek borstkanker

UTRECHT (ANP) - De kwaliteit van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat onder druk. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De medewerkers die het onderzoek uitvoeren, hebben te maken met hoge werkdruk en er is veel ziekteverzuim. "Medewerkers werken niet in een cultuur om veilig met elkaar te kunnen leren en reflecteren op wat er beter kan", constateert de inspectie ook.

10 uur geleden
ANP Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

14 uur geleden
ANP Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

1 dag geleden
ANP Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

4 dagen geleden
ANP Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

5 dagen geleden
ANP Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

5 dagen geleden
ANP Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

5 dagen geleden
ANP Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

5 dagen geleden
ANP Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

6 dagen geleden
ANP Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

6 dagen geleden
ANP Vooral vrouwen hebben psychische problemen na hartstilstand

AMSTERDAM (ANP) - Vooral vrouwen krijgen na het overleven van een hartstilstand angsten en depressies, blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Elk jaar worden in Europa ongeveer 350.000 mensen getroffen door een hartstilstand.

1 week geleden
ANP Waarschuwing voor sesampasta die mogelijk salmonella bevat

DEN HAAG (ANP) - Er zit mogelijk salmonella in een bepaalde sesampasta van producent Pietercil Barends, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om natuur sesampasta van het merk AL'FEZ Tahini in een pot van 160 gram.

1 week geleden
ANP Dijklander Ziekenhuis verstuurt door storing onjuiste sms'jes

HOORN (ANP) - Het Dijklander Ziekenhuis in Noord-Holland heeft zaterdagochtend door een storing onjuiste sms-berichten verstuurd aan patiënten. Daarin stond dat er "patiëntenvoorlichting klaarstaat" in verband met een komend bezoek. De patiënten moesten daarvoor inloggen in hun Mijn Dijklander-account.

1 week geleden
ANP Politieke prominenten: blijf investeren in seksuele gezondheid

DEN HAAG (ANP) - Een groep politici roept in een ingezonden brief in het AD het nieuwe kabinet op te blijven investeren in seksuele gezondheid. Niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten.

1 week geleden
ANP Onderzoekers vinden metalen in tampons uit onder meer Europa

DEN HAAG (ANP) - In tampons die onder meer in Europa worden verkocht zitten meerdere soorten metalen, waaronder giftige metalen als lood. Dit melden onderzoekers in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environment International.

1 week geleden
ANP FNV verwacht meer duidelijkheid voor medewerkers Co-Med

UTRECHT (ANP) - De FNV denkt dat er met het faillissement van Co-Med nu voorlopig wat duidelijkheid komt voor de medewerkers die geen loon meer kregen van de doktersonderneming. Het betekent volgens de bond dat uitkeringsinstantie UWV de betaling nu een paar maanden overneemt. Voor de rest is het nog even afwachten wat de curator zegt, aldus vakbondsbestuurder Mitchell Hoogenhout.

1 week geleden
ANP Verzekeraars: geen gevolg van faillissement Co-Med voor patiënten

TILBURG (ANP) - Het faillissement van Co-Med vrijdag heeft geen gevolgen voor patiënten die aangesloten waren bij de commerciële huisartsenketen. Zij konden de afgelopen weken al naar onlinepraktijk Arene of naar andere huisartsen in hun buurt, en dat blijft zo. Dat laat zorgverzekeraar CZ weten, mede namens de andere verzekeraars.

1 week geleden
ANP Patiëntenfederatie: harde lessen trekken uit faillissement Co-Med

UTRECHT (ANP) - Nu de commerciële huisartsenketen Co-Med failliet is, moeten er "heel harde lessen getrokken worden", stelt de Patiëntenfederatie. Volgens de organisatie "mag het in een welvarend land als Nederland gewoon niet meer gebeuren dat tienduizenden patiënten geen goede toegang hebben tot noodzakelijke, goede huisartsenzorg".

1 week geleden
ANP Schuldeisers verbaasd over uitspreken faillissement Co-Med

HAARLEM (ANP) - De mensen die geld eisen van Co-Med zijn verbaasd dat de commerciële huisartsenketen vrijdag failliet is verklaard. "Voor ons is dit een raadsel. Faillissementszittingen zijn altijd op dinsdag. Volgens mij is het nu vrijdag", zegt Fred Louwerens, eigenaar van Cash & Credit Collectors. Hij staat de schuldeisers bij en vroeg eerder namens hen om het faillissement van Co-Med.

1 week geleden
ANP Huisartsenketen Co-Med failliet verklaard

MAASTRICHT (ANP) - Huisartsenketen Co-Med is vrijdag failliet verklaard. De rechtbank in Maastricht kwam tot die beslissing op verzoek van Co-Med zelf. Zorgverzekeraars hadden de overeenkomsten met de keten opgezegd, waardoor er geen geld meer binnenkwam.

1 week geleden
ANP Akkoord over cao voor apothekers in dienstverband

UTRECHT (ANP) - Onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor apothekers in dienstverband, meldt apothekersorganisatie KNMP. Eerder stagneerde het overleg over de arbeidsvoorwaarden nog.

1 week geleden
ANP Verkopers beboet voor libidoverhogende honing

UTRECHT (ANP) - Negen organisaties hebben een boete gekregen omdat ze honing hadden verkocht die het libido zou verhogen. De stoffen daarvoor mogen niet in levensmiddelen zitten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de hoogte van de bekeuringen niet bekendgemaakt.

1 week geleden
ANP Aantal mensen in behandeling om gokverslaving neemt weer toe

HOUTEN (ANP) - Het aantal mensen dat onder behandeling staat voor een gokverslaving, neemt na een aantal jaren van daling weer toe. Dat meldt de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) in een rapport over de verslavingszorg. Er werden in 2023 bijna 2500 mensen behandeld voor een gokverslaving, een toename van ruim 24 procent ten opzichte van 2022.

1 week geleden
ANP Vogelgriep vastgesteld in plaats vlak over de Duitse grens

BAD BENTHEIM (ANP) - Op een pluimveebedrijf in de Duitse plaats Bad Bentheim, net over de grens bij Oldenzaal, is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een besmetting met het type H7 van de vogelgriep. "Sinds 2003 is er geen uitbraak met een hoogpathogene variant van dit serotype voorgekomen zo dicht bij Nederland", zegt het Nederlandse ministerie van LVVN. "Dit is een nieuwe ontwikkeling." Er zijn nu geen aanwijzingen dat deze variant circuleert in wilde vogels.

1 week geleden
ANP Bingedrinken scholieren weer op niveau van voor corona

DEN HAAG (ANP) - Het aantal scholieren dat weleens veel glazen alcohol achterelkaar drinkt, is weer terug op het niveau van voor corona. Ten tijde van het onderzoek (in 2023) had 18 procent van de scholieren in de afgelopen maand minstens vijf alcoholische drankjes op één avond gedronken. Dat zijn er ongeveer net zoveel als in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD'en en het RIVM dat het ANP heeft opgevraagd.

1 week geleden
ANP Onderzoek naar effect op kind van elektromagnetische velden

UTRECHT (ANP) - Utrechtse wetenschappers gaan onderzoek doen naar de blootstelling van Nederlandse kinderen aan elektromagnetische velden. Ze komen vaak al heel jong in aanraking met smartphones, tablets en laptops. Die wekken elektromagnetische velden op en mensen vrezen dat dat niet goed voor hun gezondheid is. Voor gevolgen voor de kinderen zijn nu geen bewijzen, maar de onderzoekers willen toch eens flink dieper in het vraagstuk duiken.

2 weken geleden
ANP Huisartsen vinden tarieven zorgautoriteit te laag

UTRECHT (ANP) - Huisartsen maken bezwaar tegen de tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor hun werkzaamheden heeft vastgesteld. De toezichthouder stelt op basis van eigen onderzoek dat de kosten per behandeling omlaag moeten. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vindt dat onterecht en meent dat de tarieven voor de basiszorg "niet houdbaar" zijn.

2 weken geleden
ANP Umc's beginnen met expertisecentra voor betere post-covid-zorg

DEN HAAG (ANP) - De universitaire medische centra in Maastricht, Amsterdam en Rotterdam (Erasmus MC) gaan binnen enkele weken expertisecentra opzetten om de zorg voor post-covid-patiënten te organiseren in hun regio. Binnen enkele maanden volgen ook de andere umc's, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Het doel is een landelijk dekkend netwerk waar kennis en ervaring over post-covid-verschijnselen worden verzameld en gedeeld.

2 weken geleden
ANP Gezondheidsraad wil hielprik uitbreiden met stofwisselingsziekte

DEN HAAG (ANP) - De hielprik waarmee wordt gecontroleerd of pasgeboren kinderen een erfelijke aandoening hebben, moet worden uitgebreid met de stofwisselingsziekte OCTN2-deficiëntie. De Gezondheidsraad stelt dat in een advies.

2 weken geleden
ANP Vapen en online gokken populair onder middelbare scholieren

UTRECHT (ANP) - Vapen is onder scholieren populairder dan roken. Vorig jaar had 14,3 procent van de middelbare scholieren in de laatste maand een vape gebruikt. Het percentage scholieren dat een sigaret heeft gerookt lag op 8,5 procent. Dat blijkt uit de ScholierenMonitor 2023 van het Trimbos-instituut, een terugkerend onderzoek naar middelengebruik, digitaal gedrag en mentale gezondheid onder jongeren tussen de tien en zestien jaar.

2 weken geleden
ANP Patiëntenfederatie: opnieuw onzekerheid voor patiënten Co-Med

UTRECHT (ANP) - Dat huisartsenketen Co-Med komende week zelf faillissement gaat aanvragen was een volgende, te verwachten stap. Dat zegt de Patiëntenfederatie Nederland in een reactie.

2 weken geleden
ANP Vakbond: faillissementsaanvraag Co-Med geeft 'stukje zekerheid'

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV noemt de aankondiging van een faillissementsaanvraag voor huisartsenketen Co-Med "geen goed nieuws". Maar volgens FNV-bestuurder Mitchell Hoogenhout biedt het bericht "wel een stukje zekerheid" aan de circa 175 medewerkers.

2 weken geleden
ANP Huisartsenketen Co-Med gaat zelf faillissement aanvragen

MAASTRICHT (ANP) - Huisartsenketen Co-Med gaat komende week zelf het faillissement aanvragen. Dat bevestigt de advocaat van de huisartsenketen na berichtgeving door L1. Co-Med verkeert al een tijd in zwaar weer. Zorgverzekeraars zegden onlangs hun contract met de keten op, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten.

2 weken geleden
ANP Speciale herstelzorg postcovid patiënten straks niet meer vergoed

DEN HAAG (ANP) - De vergoeding van een gecombineerde behandeling voor postcovid patiënten wordt vanaf 1 juli niet meer vergoed vanuit het basispakket, zo heeft het kabinet vrijdag besloten. Het volgt hiermee het advies op van het Zorginstituut, dat zegt dat deze behandeling niet effectief is. Het gaat om een aanpak waar onder meer fysiotherapie, logopedie en ergotherapie deel van uitmaken.

2 weken geleden
ANP Patiënten Co-Med in Den Haag krijgen plek bij andere huisartsen

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 5500 mensen die ingeschreven staan bij een huisartsenpraktijk van Co-Med in Den Haag kunnen allemaal definitief overstappen naar andere praktijken. Die hebben nog genoeg plek om ze over te nemen. Daarmee is er een structurele oplossing voor de patiënten gevonden, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling, mede namens de andere verzekeraars.

2 weken geleden
ANP UMC Utrecht: na ernstige griep meer kans op hartaanval

UTRECHT (ANP) - Mensen die een zware griepbesmetting achter de rug hebben, lopen tijdelijk een hoger risico op een hartaanval. Onderzoekers van UMC Utrecht concluderen dat na het bestuderen van de gegevens van 23.405 mensen die tussen 2008 en 2019 een ernstige griepinfectie hebben gehad.

2 weken geleden
ANP Na coronaprik kunnen lymfeklieren wel halfjaar opgezet zijn

DEN BOSCH (ANP) - Vergrotingen van de lymfeklieren na coronavaccinatie zouden na hooguit twee weken moeten verdwijnen, maar blijken volgens Bijwerkingencentrum Lareb soms wel meer dan een halfjaar aan te houden. "Ook al lijken aanhoudende vergrote lymfeklieren na coronavaccinatie onschuldig, huisartsbezoek blijft noodzakelijk om andere oorzaken uit te sluiten", aldus het centrum.

2 weken geleden