Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

maandag 26 september 2022
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Politiek

ANP Van Zanen ziet rol voor Den Haag bij afwikkeling oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Russische inval in Oekraïne heeft in Den Haag als "internationale stad van vrede en recht" een extra diepe indruk gemaakt. Dat zei burgemeester Jan van Zanen in de Dachaulezing, die hij vrijdag uitsprak in het World Forum.

1 dag geleden
ANP Minister Hoekstra dringt aan op onderzoek naar dood Iraanse vrouw

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag in een gesprek met zijn Iraanse ambtgenoot Hossein Amir-Abdollahian aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.

2 dagen geleden
ANP DNB waarschuwt Kaag over verliezen door hoge rentes

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat de flink gestegen rentes op de buffers van de bank inhakken. In een brief aan minister Sigrid Kaag (Financiën) legt de centrale bank uit dat het door de hogere rentes zelf meer geld kwijt is, terwijl de afgelopen jaren massaal opgekochte obligaties niet meer zijn gaan opleveren. Dat zorgt voor verliezen die in het uiterste geval moeten worden opgevangen met een extra kapitaalstorting door de Nederlandse staat, die aandeelhouder is van DNB.

2 dagen geleden
ANP Minister De Jonge verwerpt kritiek over nut woningbouwimpuls

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het niet eens met de kritiek van de Algemene Rekenkamer dat de miljarden euro's die het kabinet in de bouw van extra woningen heeft gestoken en weer gaat steken, geen bewijsbaar nut en effect hebben. Volgens De Jonge heeft de maatregel, de zogeheten Woningbouwimpuls, wel degelijk effect gehad op de "snelheid en continuïteit" van de bouw van (betaalbare) woningen.

2 dagen geleden
ANP Weerwind zoekt geld voor DJI, eigen bijdrage tbs'er terug

DEN HAAG (ANP) - Tbs'ers en anderen die om juridische redenen forensische zorg krijgen, moeten weer een eigen bijdrage gaan betalen. Op verzoek van de Tweede Kamer was de eigen bijdrage enkele jaren geleden afgeschaft, maar minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) stelt herinvoering voor, onder meer omdat het gevangeniswezen veel geld tekort komt de komende tien jaar.

2 dagen geleden
ANP Minister besluit later over belangrijke frequentieband voor 5G

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken neemt pas later een besluit over de indeling van een frequentieband die belangrijk is voor supersnel internet 5G. Adriaansens hoopt nog steeds dat deze 3,5 GHz-band per 1 december volgend jaar beschikbaar is voor landelijk mobiel gebruik, maar de "kans op vertraging is toegenomen", erkent de bewindsvrouw.

2 dagen geleden
ANP Kaag: zeer onzeker hoeveel prijsplafond gaat kosten

DEN HAAG (ANP) - Bij het berekenen hoeveel het prijsplafond op de energierekening gaat kosten, moet het kabinet rekening houden met een "grote marge", zegt minister van Financiën Sigrid Kaag. Het is namelijk zeer onzeker hoe de gasprijs zich ontwikkelt, benadrukt zij.

2 dagen geleden
ANP Minister De Jonge wil minder migranten in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt dat er in Nederland minder migranten moeten worden opgenomen. Het migratiesaldo is te hoog, zegt hij in het Nederlands Dagblad. Een concreet getal wil hij niet noemen, maar het moet "heel veel minder" zijn dan het huidige migratiesaldo.

2 dagen geleden
ANP Werkstraffen tot 100 uur voor boerenprotest bij huis minister

ZUTPHEN (ANP) - De politierechter in Zutphen heeft vrijdag werkstraffen tot honderd uur en voorwaardelijke celstraffen tot een maand uitgedeeld aan deelnemers van het boerenprotest eind juni bij het huis van minister Van der Wal. "Het is onacceptabel dat je een politicus thuis op gaat zoeken met een grote groep. Dit is zuivere intimidatie", aldus de rechter.

2 dagen geleden
ANP DENK-leider Azarkan haalt hard uit naar moslimhaat Wilders

DEN HAAG (ANP) - DENK-voorman Farid Azarkan heeft zijn inbreng tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen besloten met een felle aanval op Geert Wilders en diens PVV. In een emotioneel betoog hekelde hij de moslimhaat waar die partij "bij elk debat" mee komt. Hij is er ook "klaar mee" dat de Tweede Kamer dat iedere keer laat gebeuren.

3 dagen geleden
ANP Oppositie wil traditionele koffertje Prinsjesdag behouden

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil het koffertje behouden waarin al 58 jaar op Prinsjesdag de begrotingsstukken worden aangeboden. Minister Sigrid Kaag (Financiën) kondigde deze week aan dat het koffertje met pensioen gaat en dat zij volgend jaar een "ander model, lichter en duurzamer" wil gebruiken.

3 dagen geleden
ANP CU en SP: onderzoek nadelen privatisering energievoorziening

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie en SP willen dat het kabinet onderzoek laat doen naar de keerzijde van de verregaande privatisering en liberalisering van de energievoorziening. Daarbij moet onder meer gekeken worden hoe de energieconsument beter kan worden beschermd tegen tekorten en extreem hoge prijzen.

3 dagen geleden
ANP Kamer wil ook energiesteun voor onderwijs en cultuur

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet kijkt naar gerichte energiesteun voor scholen en culturele instellingen, omdat ook daar de sterk gestegen prijzen van gas en elektriciteit zich flink laten voelen. Een oproep daartoe van D66, PvdA en GroenLinks kan volgens die partijen rekenen op een meerderheid.

3 dagen geleden
ANP VVD en CDA vragen kabinet plannen kerncentrales te versnellen

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en CDA willen een versnellingsplan van het kabinet voor kernenergie. Het kabinet wil enkele kerncentrales als onderdeel van het energiesysteem. Er ligt al een tijdspad, maar dat gaat, zeker gezien de energiecrisis, niet snel genoeg volgens de partijen.

3 dagen geleden
ANP Kamer wil per 2025 af van tol Westerscheldetunnel voor auto's

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de Westerscheldetunnel uiterlijk per 2025 tolvrij wordt voor personenauto's en motoren. Een meerderheid van de Kamer zal tijdens het debat over de Prinsjesdagplannen een motie hiertoe steunen van ChristenUnie, CDA en SGP. Dekking moet worden gevonden in het Nationaal Groeifonds en een "redelijke bijdrage" van de provincie Zeeland.

3 dagen geleden
ANP Rutte hekelt term 'pechgeneratie': leenstelsel is fatsoenlijk

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft naar eigen zeggen "altijd een hekel gehad aan de term pechgeneratie" voor studenten die geen beroep konden doen op een basisbeurs, maar geld moest lenen voor hun studie. Ook studenten die nog onder het huidige leenstelsel studeren, krijgen volgens Rutte "fatsoenlijke ondersteuning vanuit de overheid". Van compensatie voor deze 'pechgeneratie' is dus geen sprake.

3 dagen geleden
ANP Remkes komt 5 oktober met bevindingen na stikstofgesprekken

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes komt op woensdag 5 oktober met zijn bevindingen naar aanleiding van de stikstofgesprekken tussen het kabinet en organisaties, waaronder die van boeren. Die bevindingen zijn belangrijk, omdat het kabinet zegt dat de invulling van het stikstofbeleid hier deels van afhankelijk is.

3 dagen geleden
ANP Bergkamp 'betreurt' voorval met Baudet, wil verder niet reageren

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp "betreurt" dat de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, ook wel beschouwd als het belangrijkste debat van het jaar, chaotisch verliep na de inbreng van FVD-leider Thierry Baudet. Over haar eigen rol zegt ze: "voorzitten is geen exacte wetenschap". Verdere vragen van journalisten wilde ze niet beantwoorden

3 dagen geleden
ANP Rutte: EU blokkeerde plafond wél, ik had eerder moeten lobbyen

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie hield wel degelijk een prijsplafond op de energierekening tegen, zegt premier Mark Rutte. Daarmee weerspreekt hij verbaasde reacties uit Brussel op de verklaring dat Nederland wegens Europese regels niet eerder met zo'n voorstel kwam. Wel had Rutte zelf in de Europese Raad van regeringsleiders voor verruiming van de regels moeten pleiten, zegt Rutte.

3 dagen geleden
ANP Rutte: ontzettend blij dat we zijn vertrokken bij Baudet

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "ontzettend blij" dat het kabinet is opgestapt toen Thierry Baudet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen Sigrid Kaag aanviel. "Wat hier gisteravond gebeurde was een alt-right conspiracy-theorie de Kamer in slingeren over een collega van mij in het kabinet, met alle risico's die dat met zich meebrengt voor veiligheid, voor het verder opjutten van bevolkingsgroepen."

3 dagen geleden
ANP Rutte: prijsplafond kan lager uitvallen als energieprijs daalt

DEN HAAG (ANP) - Het prijsplafond dat het kabinet voorstelt, kan lager uitvallen dan nu voorzien als blijkt dat de gas- en elektriciteitsprijs is gedaald bij invoering. Nu gaat het kabinet nog uit van plafonds van ongeveer 1,50 euro per kuub gas en 0,70 euro per kilowattuur elektriciteit, maar bij meevallers op de gasmarkt kunnen die prijzen nog omlaag. Dat betekent dat mensen thuis nog minder betalen voor hun energie. Dat schrijft premier Mark Rutte in antwoord op vragen die de Tweede Kamer stelde.

3 dagen geleden
ANP De Jonge: Kamer had eerder moeten ingrijpen tegen uitlatingen FVD

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt dat de Tweede Kamer in zijn geheel al veel eerder een streep had moeten trekken bij uitlatingen van FVD-leider Thierry Baudet, ook in eerdere debatten. Het stoort hem dat "die complotwaanzin keer op keer achter het spreekgestoelte de ruimte krijgt. Die leidt regelrecht tot bedreigingen op sociale media en aan de deur. En zeker collega Kaag krijgt het op dat punt zwaar te verduren."

3 dagen geleden
ANP Baudet slaat dag twee Politieke Beschouwingen over

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet slaat de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen over. Hij laat verstek gaan omdat zijn vrouw op het punt van bevallen staat, laat Baudets woordvoerder weten. Freek Jansen voert het woord namens Forum voor Democratie.

3 dagen geleden
ANP Kaag: ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaken

DEN HAAG (ANP) - "Er zijn grenzen en ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaken", zei minister Sigrid Kaag (Financiën) na het incident met FVD-leider Thierry Baudet. Kaag liep weg uit het debat over de plannen van Prinsjesdag, net als de rest van het kabinet.

4 dagen geleden
ANP Hoogleraar: weglopen kabinet uit de Kamer is uniek, maar mag wel

LEIDEN (ANP) - Het opstappen van het kabinet woensdagavond na uitlatingen van Thierry Baudet (FVD) in de Tweede Kamer is "uniek, maar het mag staatsrechtelijk wel", zegt de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen haalde Baudet uit naar minister Sigrid Kaag (Financiën) waarop het voltallige kabinet wegliep.

4 dagen geleden
ANP Klaver verwijt kabinet 'toondoof' te zijn voor zorgen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver "toondoof" geweest voor de zorgen van mensen. Daardoor kwam het kabinet volgens hem veel te laat met een maatregelenpakket om een te grote achteruitgang in koopkracht te voorkomen.

4 dagen geleden
ANP Rutte: spionnensuggestie Baudet ging alle grenzen over

DEN HAAG (ANP) - "Dit ging alle grenzen over", zegt premier Mark Rutte over de link die FvD-voorman Thierry Baudet tijdens een Kamerdebat legde tussen een spionnenopleiding en vicepremier Sigrid Kaag. Het kabinet kon alleen reageren door weg te lopen, aldus Rutte. De ministersploeg was immers te gast in de Tweede Kamer voor het marathondebat over de begroting voor volgend jaar. "En er zijn grenzen aan wat we als gast kunnen accepteren."

4 dagen geleden
ANP Kabinet loopt weg bij rede Baudet tijdens debat over begroting

DEN HAAG (ANP) - Het voltallige kabinet heeft de Tweede Kamer verlaten toen Thierry Baudet (FVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar minister Sigrid Kaag (Financiën). Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst. Baudet mocht zijn bijdrage niet meer afmaken.

4 dagen geleden
ANP PvdA verwijt kabinet 'ideologische onwil'

DEN HAAG (ANP) - PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vindt dat er sprake is van "ideologische onwil" en "onvermogen" bij het kabinet om fundamentele keuzes te maken. Die zijn volgens de PvdA keihard nodig, maar de partij is er niet optimistisch over dat dit kabinet die wil, kan en gaat maken. "Het kabinet-Rutte IV hangt nu al uitgeblust in de touwen", zei Kuiken tijdens het Kamerdebat over de miljoenennota van het kabinet.

4 dagen geleden
ANP CDA wil dat kabinet ook naar steun buurthuis en sportclub kijkt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kijkt al naar steun voor middelgrote en kleine bedrijven met een hoge energierekening, maar zou ook naar maatschappelijke organisaties als buurthuizen en sportverenigingen moeten kijken, vindt CDA'er Pieter Heerma. Deze organisaties hebben vaak een "kleine, net sluitende begroting", en hebben dus weinig buffer om de klap van de torenhoge energierekening op te vangen.

4 dagen geleden
ANP D66 botst met groene partijen over klimaatbeleid kabinet

DEN HAAG (ANP) - De groene partijen in de Tweede Kamer hebben D66 aangesproken op het klimaatbeleid van dit kabinet. GroenLinks-leider Jesse Klaver verweet de partij te doen alsof het beleid heel vooruitstrevend is, terwijl er in de praktijk te weinig van terechtkomt. "De greenwashing van D66 is inmiddels erger dan de greenwashing van Shell." Ook de Partij voor de Dieren had kritiek.

4 dagen geleden
ANP D66 wil dat kabinet nieuwe wapenhulp aan Oekraïne toezegt

DEN HAAG (ANP) - D66 wil dat het kabinet meer doet voor Oekraïne. Fractievoorzitter Jan Paternotte vroeg het kabinet tijdens het debat over de begroting een "stevig pakket nieuwe wapensteun" aan Oekraïne toe te zeggen. "Oekraïne heeft nu het offensief, laten we doorzetten."

4 dagen geleden
ANP Hoekstra: beantwoord Poetin met meer wapens, sancties en hulp

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal de nieuwe stappen die Rusland zet in de oorlog in Oekraïne beantwoorden met "meer wapens, meer sancties, meer hulp". Dat schrijft minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken op Twitter. "De schijnreferenda en gedeeltelijke mobilisatie door Rusland zijn een nieuwe poging van Poetin om met agressie en intimidatie zijn zin te krijgen. Hieraan toegeven is geen optie."

4 dagen geleden
ANP Hermans: geef bedrijven meer tijd om belastingschuld af te lossen

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers moeten nog langer de tijd krijgen om hun schuld bij de fiscus af te lossen, vindt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Zij vraagt het kabinet de betalingsregeling verder te verruimen voor bedrijven die in de coronacrisis uitstel van belastingbetalingen hebben gevraagd.

4 dagen geleden
ANP Hermans vindt ook dat kabinet sneller met maatregelen kon komen

DEN HAAG (ANP) - Ook VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans vindt dat het kabinet sneller met maatregelen had kunnen komen om koopkrachtverlies te compenseren. De discussie of er dit jaar nog iets mogelijk was, duurde volgens Hermans "rijkelijk lang".

4 dagen geleden
ANP Oppositie aan coalitie: stem tegenvoorstellen niet steeds weg

DEN HAAG (ANP) - De oppositie heeft de coalitie opgeroepen niet vanzelfsprekend al hun amendementen van tafel te vegen. Diverse oppositiepartijen hebben het afgelopen jaar bijna honderd wijzigingsvoorstellen ingediend, die vrijwel allemaal door de tegenstemmen van de vier coalitiepartijen sneuvelden. Veel van die voorstellen gingen over koopkrachtverbeteringen. Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet een koopkrachtpakket van een krappe 18 miljard euro.

4 dagen geleden
ANP Partijen vallen VVD aan op plannen voor mkb en middeninkomens

DEN HAAG (ANP) - Meerdere partijen vallen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, ook wel het belangrijkste debat van het jaar genoemd, de VVD aan op de kabinetsplannen voor middeninkomens en het midden- en kleinbedrijf (mkb). Volgens onder meer JA21 en de BBB van Caroline van der Plas is het pakket voor die groepen niet toereikend, en is er nog te veel onduidelijk waar ondernemers op kunnen rekenen.

4 dagen geleden
ANP Wilders: wegkijken kabinet van armoede is ambtsmisdrijf

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders meent dat het kabinet zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf door zo lang te wachten met maatregelen om te voorkomen dat nog meer mensen onder de armoedegrens zakken. Hij wil dat de Hoge Raad zich over de kwestie buigt, zegt hij tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

4 dagen geleden