Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

woensdag 20 oktober 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Politiek

ANP Partijen geschokt over uithuiszettingen toeslagenkinderen

DEN HAAG (ANP) - Partijen zijn geschokt en verontwaardigd dat de afgelopen vijf jaar meer dan 1100 kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam tot dit aantal na onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

11 uur geleden
ANP Koolmees: kabinetsformatie gaat 'verdiepende' fase in

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie gaat een fase van "verdieping en uitwerking" in waarin de partijen de thema's bepalen die de grondslag gaan vormen voor een nieuw regeerakkoord. Dat zei informateur Wouter Koolmees in een toelichting op de huidige stand van zaken. Ook zijn collega-informateur Johan Remkes was daarbij.

1 dag geleden
ANP Partijleiders onderhandelen in Catshuis verder over formatie

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen zaterdag vanaf het middaguur bijeen in het Catshuis in Den Haag om verder te gaan met de onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie. Het gaat om een regulier overleg met de twee informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees, meldt een woordvoerder van de kabinetsformatie. Er worden geen besluiten verwacht.

4 dagen geleden
ANP CDA-bestuur draagt oud-Kamerlid Huibers voor als voorzitter

DEN HAAG (ANP) - Het partijbestuur van het CDA heeft voormalig Tweede Kamerlid Hans Huibers voorgedragen als nieuwe voorzitter. Daarmee maakt Huibers grote kans om op 11 december - op het najaarscongres van de partij - tot voorzitter te worden gekozen.

4 dagen geleden
ANP Bijval EU-voorman voor Rutte in twitterruzie met premier Slovenië

BRUSSEL (ANP) - Ook de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie mengt zich in de ruzie tussen demissionair premier Mark Rutte en zijn Sloveense collega. Charles Michel hekelt net als Rutte de aanval van premier Janez Janša op Europarlementariërs en maant meteen tot "wederzijds respect" tussen de EU-leiders.

5 dagen geleden
ANP GroenLinks-Kamerlid Snels stopt, vooral om samenwerking met PvdA

DEN HAAG (ANP) - GroenLinkser Bart Snels stopt als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten. Als belangrijkste reden noemt hij de samenwerking van zijn partij met de PvdA. "Het zijn twee zeer verschillende partijen", zegt Snels. "Het is mij niet duidelijk waar de PvdA echt voor staat en de opportunistische stijl van politiek bedrijven spreekt mij niet aan."

5 dagen geleden
ANP Informateurs spreken leiders formatiepartijen zaterdag op Catshuis

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees hebben de partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie uitgenodigd voor een overleg op het Catshuis op zaterdag. Dat meldt het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie. Het is voor het eerst sinds de officiële onderhandelingen zijn gestart dat de hoofdrolspelers elkaar voor een officieel overleg ergens anders treffen.

5 dagen geleden
ANP Sinds WO II was geen kabinet zo lang demissionair als Rutte III

DEN HAAG (ANP) - Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel kabinet zo lang demissionair geweest als het huidige kabinet Rutte III. Dat heeft het Montesquieu Instituut voor parlementaire geschiedenis becijferd. Rutte diende op 15 januari van dit jaar het ontslag in van zijn ploeg. Dat is deze donderdag 273 dagen geleden.

5 dagen geleden
ANP Vier op de tien oud-politici sinds 2017 aan de slag als lobbyist

DEN HAAG (ANP) - Vier op de tien voormalige bewindspersonen en Tweede Kamerleden die na hun vertrek uit de politiek ander werk vonden, zijn belangenbehartiger of lobbyist geworden. Dat is de uitkomst van onderzoek door het radioprogramma Dit is de Dag naar 219 politici die na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 in de landelijke politiek zaten. De meesten, 130, zijn overigens nog steeds politiek actief, op het Binnenhof of elders.

6 dagen geleden
ANP Segers (CU) over formatie: er moet nog heel veel gebeuren

DEN HAAG (ANP) - "Er moet nog heel veel gebeuren", zei Gert-Jan Segers (CU) na afloop van de formatieonderhandelingen maandagmiddag. "En daar gaan we mee aan de slag." Hij reageerde daarmee op de vraag of hij optimistisch is over de snelheid van de formatie. De partijleider schoof samen met demissionair premier Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) aan bij de informateurs om verder te praten over de formatie.

1 week geleden
ANP Schouten: nieuwe regels om aantal dodelijke stalbranden te halveren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt met nieuwe regels om het aantal dodelijke stalbranden in 2026 te halveren ten opzichte van 2020, schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Kamer. Zo worden alle veehouderijen jaarlijks verplicht gecontroleerd op elektra. Ook wordt er een maximum gesteld aan het aantal dieren in 'brandcompartimenten', de ruimtes die worden afgescheiden door brandwerende muren.

1 week geleden
ANP Informateurs 'opgewekt' na eerste inhoudelijke formatiegesprek

DEN HAAG (ANP) - "Hier staan twee opgewekte informateurs, dus de gesprekken waren uitstekend." Dat zei Johan Remkes, mede namens zijn collega-informateur Wouter Koolmees, na de eerste inhoudelijke gesprekken aan de onderhandelingstafel. Donderdag spraken de secondanten Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) met de informateurs.

1 week geleden
ANP Hoekstra kijkt naar mogelijkheden om miljoenennota te vervroegen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt met een aantal mogelijkheden om de miljoenennota te vervroegen of de Tweede Kamer op een andere manier inspraak te geven over de Rijksbegroting. Dat zegt de demissionaire minister van Financiën Wopke Hoekstra op een voorstel van zijn eigen partij CDA om de miljoenennota naar het voorjaar te verhuizen. Hoekstra noemt dat een "een spannend idee", waar wel "plussen en minnen" aan zitten.

1 week geleden
ANP Secondanten praten bij informateurs over agenda formatie

DEN HAAG (ANP) - De secondanten Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) zijn donderdagochtend bij de informateurs aangeschoven om te praten hoe de onderhandelingen verdergaan. Sinds een week zit er weer beweging in de formatie, nadat de vier partijen besloten met elkaar te onderhandelen.

1 week geleden
ANP Rutte na avond onderhandelen: gevoel dat iedereen eruit wil komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte denkt dat de kabinetsformatie de komende weken "best nog wel spannend en ingewikkeld" wordt. Maar hij heeft wel het gevoel "dat iedereen eruit wil komen", liet de demissionaire premier weten na de eerste avond van echte onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

1 week geleden
ANP Kaag denkt dat regeerakkoord voor 5 december mogelijk is

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag denkt dat het mogelijk is om vóór 5 december een regeerakkoord te hebben. Het idee dat er nog na Sinterklaas onderhandeld wordt over een kabinet noemt ze "pessimistisch". Daarmee suggereert ze dat het al voor die tijd tot een regeerakkoord kan komen.

1 week geleden
ANP Regeerakkoord volgens Segers wellicht niet op alle punten beknopt

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers sluit niet uit dat het regeerakkoord op enkele punten toch uitgebreider wordt. Voorafgaand aan een gesprek met informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees zei hij dat tijdens de onderhandelingen over "heikele punten" gesproken moet worden, waaronder medisch-ethische kwesties zoals voltooid leven.

1 week geleden
ANP Onderhandelingen over nieuw kabinet beginnen echt

DEN HAAG (ANP) - De slepende kabinetsformatie gaat woensdag een nieuwe fase in. VVD, D66, CDA en ChristenUnie beginnen onder leiding van de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees aan gesprekken over voortzetting van de regeringscoalitie van de afgelopen vier jaar. Niet eerder sinds de verkiezingen in maart werd er inhoudelijk onderhandeld.

2 weken geleden
ANP Remkes en Koolmees kunnen als informateur aan de slag

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) kunnen beginnen met de formatie van een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde hun aanstelling. Remkes hoopt dat "zo spoedig mogelijk" een kabinet op het bordes staat.

2 weken geleden
ANP Koolmees treedt terug als minister, komt niet in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - D66'er Wouter Koolmees legt zijn functie als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorlopig neer als de Tweede Kamer besluit hem tot informateur te benoemen. Hij keert ook niet terug in een nieuw kabinet. Dat heeft partijleider Sigrid Kaag gezegd tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie.

2 weken geleden
ANP Remkes en Koolmees worden voorgedragen als nieuwe informateurs

DEN HAAG (ANP) - VVD'er Johan Remkes en D66'er Wouter Koolmees gaan waarschijnlijk de onderhandelingen leiden tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De twee worden dinsdag aan de Tweede Kamer voorgedragen als de nieuwe informateurs, zo bevestigen ingewijden een bericht van RTL Nieuws.

2 weken geleden
ANP Oppositie wil opheldering over belang Hoekstra in brievenbusfirma

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen van demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) opheldering over het belang dat hij had in een tropische brievenbusfirma. Henk Nijboer van de PvdA liet via Twitter weten dat hij een debat heeft aangevraagd.

2 weken geleden
ANP Hoekstra: had me beter moeten verdiepen in investering

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Wopke Hoekstra wist naar eigen zeggen niet dat een bedrijf waar hij twaalf jaar geleden in investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden. Hij zegt wel zich altijd aan alle regels te hebben gehouden, en dat hij nooit winst heeft overgehouden aan de investering.

2 weken geleden
ANP Broekers-Knol betreurt uitspraken over Afghaanse vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol komt terug van uitspraken die ze zaterdag in een interview deed over Afghaanse vluchtelingen.

2 weken geleden
ANP Nieuwe PvdA-voorzitter: samenwerking met GL is middel, geen doel

DEN HAAG (ANP) - Verdere samenwerking met GroenLinks is vooral een middel om links beleid te bereiken en geen doel op zich, vindt Esther-Mirjam Sent, die vrijdag werd verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. Volgens Sent gaat het erom dat de PvdA "idealen voor elkaar" krijgt. "Dan kan een partij een middel zijn, dan kan samenwerking een middel zijn, dan kan een fusie een middel zijn. Dat antwoord moeten we onderzoeken."

2 weken geleden
ANP Blok, Kamp en Knapen willen niet terug in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De ministers Stef Blok (Economische Zaken - VVD), Henk Kamp (Defensie - VVD) en Ben Knapen (Buitenlandse Zaken - CDA) willen niet terugkeren in een nieuw kabinet. "Het is echt even, omdat de nood aan de man was", zei Knapen (70) vrijdag voor het begin van de ministerraad.

2 weken geleden
ANP CU spreekt Remkes tegen: geen deal over medisch-ethische zaken

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ontkent dat hij tegen informateur Johan Remkes heeft gezegd dat zijn partij geen blokkades zal opwerpen bij initiatieven uit de Tweede Kamer op het gebied van medische ethiek. "De heer Remkes is geen woordvoerder van mij."

2 weken geleden
ANP Constructieve midden ziet onderhandelen met coalitie niet zitten

DEN HAAG (ANP) - De meeste partijen die informateur Johan Remkes noemde om nog invloed te mogen uitoefenen op de formatie-onderhandelingen, staan daar niet voor open. PvdA en GroenLinks, die lange tijd hoopten mee te kunnen onderhandelen voor een nieuw kabinet, wijzen dat resoluut af. PvdA-leider Lilianne Ploumen ziet "geen enkele rol" weggelegd voor haar partij om de voortzetting van de vorige coalitie te laten slagen. "Wij gaan de oppositie in", liet ze op Twitter weten.

2 weken geleden
ANP Remkes: CU bereid om medisch-ethische kwesties aan Kamer te laten

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie zal geen blokkades opwerpen bij initiatieven vanuit de Tweede Kamer op het gebied van medische ethiek. Dat zei informateur Johan Remkes tijdens zijn persconferentie waar bekend werd dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan onderhandelen over een doorstart van het huidige kabinet.

2 weken geleden
ANP Remkes adviseert twee informateurs voor volgende fase

DEN HAAG (ANP) - Informateur Johan Remkes adviseert om de volgende fase in de formatie, waarin VVD, D66, CDA en ChristenUnie onderhandelen over een kabinet, door twee informateurs te laten begeleiden. Volgens de VVD-prominent zorgt dat voor een "evenwichtige benadering".

2 weken geleden
ANP Remkes: partijen willen snel tot beknopt regeerakkoord komen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die gaan onderhandelen over een nieuw kabinet, willen een "beknopt" regeerakkoord opstellen waarbij de uitwerking meer aan de bewindslieden wordt overgelaten. Dat betekent ook dat de volgende fase van de kabinetsformatie "snel kan gaan", zegt informateur Johan Remkes bij de presentatie van zijn eindverslag.

2 weken geleden
ANP ChristenUnie wil meewerken aan doorstart huidige coalitie

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie is bereid om te praten over een doorstart van de huidige coalitie. "Op hoop van zegen", laat partijleider Gert-Jan Segers weten. Eerder gingen de fracties van VVD, CDA en D66 hier al mee akkoord.

2 weken geleden
ANP Hoekstra hoopt een punt achter de voorbije maanden te zetten

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra hoopt dat de partijen "een punt kunnen zetten" achter wat er de voorbije maanden tijdens de formatie is gebeurd, en dat zo snel mogelijk wordt gesproken over de grote thema's. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met informateur Johan Remkes. Die ontving de leiders van VVD, D66 en CDA, die sinds deze donderdag alle drie bereid zijn om de onderhandelingen te openen voor een nieuwe coalitie met de ChristenUnie.

2 weken geleden
ANP Rutte wil met dezelfde partijen 'echt een nieuwe start' maken

DEN HAAG (ANP) - Ook wat VVD-leider Mark Rutte betreft maken de vier huidige coalitiepartijen "echt een nieuwe start". Hoewel dezelfde partijen als vier jaar geleden gaan onderhandelen over een nieuw kabinet, is dat volgens hem "geen voortzetting" van de oude coalitie.

2 weken geleden
ANP Hoekstra: allemaal echt behoefte aan een nieuw begin

DEN HAAG (ANP) - Volgens Wopke Hoekstra (CDA) hebben de huidige coalitiepartijen "allemaal behoefte aan ook echt een nieuw begin". Dat zei de CDA-leider in reactie op het besluit van D66 om te willen praten over een doorstart van het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

2 weken geleden
ANP Marijnissen (SP): oude coalitie veroorzaakte juist de problemen

DEN HAAG (ANP) - SP-leider Lilian Marijnissen is niet te spreken over het feit dat D66-leider Sigrid Kaag bereid is te praten met haar oude coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie. Zij wijst daarbij vooral op het toeslagenschandaal, waar ook datzelfde kabinet-Rutte III verantwoordelijk voor is. "Hoe kunnen de veroorzakers van die problemen de oplossing zijn?", schrijft Marijnissen op Twitter.

2 weken geleden
ANP Kaag: het was niet onze zevende keus, maar het land moet bestuurd

DEN HAAG (ANP) - "Het was niet onze eerste keuze, niet onze vijfde, niet onze zevende", zegt D66-leider Sigrid Kaag na afloop van haar persverklaring over het besluit van haar partij toch akkoord te gaan met coalitieonderhandelingen met de partijen van Rutte-III (VVD, D66, CDA en ChristenUnie). "Maar het land moet bestuurd worden en we moeten aan de slag."

2 weken geleden
ANP Ploumen: met voortzetting huidige coalitie verandert er niets

DEN HAAG (ANP) - Net als GroenLinks denkt ook de PvdA dat voortzetting van de huidige coalitie betekent dat er niets gaat veranderen. "Nederland is toe aan verandering in plaats van stilstand. Onder Rutte 3 zijn woningnood, armoede en dakloosheid toegenomen terwijl de beleggers feest vieren. Dat nu onderhandelingen beginnen over een doorstart is daarmee pijnlijk voor iedereen die het juist anders wil, met meer saamhorigheid en minder eigenbelang. De PvdA gaat met overtuiging vanuit de oppositie laten zien dat eerlijke, sociale en duurzame keuzes voor Nederland mogelijk zijn", zo laat PvdA-fractieleider Lilianne Ploumen weten in een eerste reactie.

2 weken geleden