Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

vrijdag 6 augustus 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Politiek

ANP Kabinet buigt zich over eendaagse festivals

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet bespreekt maandag hoe het na 13 augustus verder moet met eendaagse festivals. Eerder werd besloten dat meerdaagse festivals waar mensen overnachten tot 1 september verboden zijn.

4 dagen geleden
ANP Experiment met nieuw stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Er komt een proef met een nieuw stembiljet, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het nieuwe stembiljet moet elektronisch telbaar zijn. De VNG hoopt dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar voor het eerst daadwerkelijk geëxperimenteerd kan worden met de nieuwe biljetten.

6 dagen geleden
ANP Simons biedt partijleden BIJ1 excuses aan voor gedrag Gario

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter van BIJ1 Sylvana Simons heeft haar excuses aangeboden aan partijleden voor het gedrag van Quinsy Gario, die onlangs uit de partij is gezet vanwege wangedrag. Simons deed haar uitspraken zaterdag tijdens een online ledenvergadering van de partij, waar eerder ook voorzitter Jursica Mills al was ingegaan op de kwestie.

1 week geleden
ANP BIJ1: Gario vertoonde manipulatief gedrag naar andere leden

DEN HAAG (ANP) - De uit BIJ1 gezette Quinsy Gario heeft volgens de partij "manipulatief en toxisch gedrag" getoond binnen de partij. Bij het bestuur kwamen al tijdens de campagne voor de landelijke verkiezingen in maart signalen binnen van vrijwilligers die onder meer gingen "over het zaaien van tweedeling onder vrijwilligers en kandidaten, mannelijke dominantie en manipulatief gedrag ten opzichte van andere actieve leden" liet de partij op Twitter weten. Gario laat aan de NOS weten dat hij niets herkent van deze beschuldigingen.

1 week geleden
ANP Zesde kandidaat meldt zich voor PvdA-voorzitterschap

DEN HAAG (ANP) - Esther-Mirjam Sent is de zesde kandidaat die zich heeft gemeld voor het voorzitterschap van de PvdA. De sociaaldemocraten kiezen op 2 oktober een opvolger voor de huidige voorzitter Nelleke Vedelaar.

2 weken geleden
ANP Festivalorganisator ID&T om de tafel met kabinet

AMSTERDAM (ANP) - Festivalorganisator ID&T gaat dinsdag om de tafel met het kabinet. In het gesprek wordt gezocht naar een oplossing voor de op losse schroeven staande festivalzomer. ID&T spande in eerste instantie uit naam van nog veertig andere organisatoren van festivals en evenementen een kort geding aan tegen de overheid, maar besloot later dat voorlopig aan te houden.

2 weken geleden
ANP Quinsy Gario uit partij BIJ1 gezet

DEN HAAG (ANP) - Activist Quinsy Gario is uit BIJ1 gezet. Dat heeft het partijbestuur in een mail aan de leden laten weten. Gario stond bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op de tweede plaats van de kandidatenlijst van BIJ1.

2 weken geleden
ANP Deel kabinet weer bijeen voor corona-overleg

DEN HAAG (ANP) - Een deel van het demissionaire kabinet komt maandagochtend bij elkaar om de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus te bespreken. Het kabinet besloot onlangs om vanwege de explosief gestegen besmettingscijfers in de zomer wekelijks de cijfers te blijven bespreken en zo eventueel snel maatregelen te kunnen treffen. Ook de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) komen elke week bijeen en brengen zo nodig advies uit.

2 weken geleden
ANP Demissionair minister Van Nieuwenhuizen bezocht Limburg

ARCEN (ANP) - Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Limburg. Daar werd zij onder meer bijgepraat over een project in Ooijen-Wanssum. Bij dit Noord-Limburgse dorpje krijgt het water van de Maas meer ruimte. "Ik kwam kijken om te zien of het doet waarvoor het is bedacht. Wat ik tot nu toe gezien heb, lijkt het allemaal te werken. Dat geeft ons moed voor de toekomst", zei ze tegen calamiteitenzender L1-radio.

2 weken geleden
ANP Rutte laat zich in Roermond bijpraten over de wateroverlast

ROERMOND (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte heeft zich vrijdagavond in Roermond laten bijpraten over de overstromingen en evacuaties in en rond de stad. Hij deed dat tijdens een bezoek aan hulpverleners en inwoners bij de monding van de Roer in de Maas.

2 weken geleden
ANP Rutte roemt veerkracht Limburg: visitekaartje voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens een bezoek aan Venlo zijn bewondering uitgesproken voor "de veerkracht die Limburg nu laat zien". Hij noemde die tegenover de regionale omroep L1 "een visitekaartje voor heel Nederland".

2 weken geleden
ANP De Bruijn, Wiersma en Van Weyenberg vullen vacatures kabinet

DEN HAAG (ANP) - De drie vacatures in het demissionaire kabinet zijn gevuld. Tom de Bruijn (D66) wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Tweede Kamerleden Dennis Wiersma (VVD) staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Steven van Weyenberg (D66) staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

3 weken geleden
ANP Facebook: geen beïnvloeding bij Kamerverkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - Bij de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer is niet geprobeerd om kiezers te beïnvloeden via Facebook. Het socialmediabedrijf zegt dat er geen geval van "gecoördineerd niet-authentiek gedrag" is aangetroffen. Bij zulke campagnes maken groepen veel nepprofielen aan om een boodschap te verspreiden, of juist om twijfel te zaaien over de boodschap van anderen.

3 weken geleden
ANP Veiligheidsberaad bespreekt nieuwe coronamaatregelen

ARNHEM (ANP) - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandag digitaal bij elkaar om de coronamaatregelen te bespreken. De vergadering was al een tijd geleden afgesproken om elkaar op de hoogte te houden van de ervaringen, maar nu er sinds het weekeinde weer nieuwe beperkingen in het uitgaansleven gelden, zal dat het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus is bij de vergadering.

3 weken geleden
ANP Grapperhaus: maatregelen na bedreiging redactie RTL Boulevard

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus zegt dat er "zichtbare en onzichtbare maatregelen" worden getroffen naar aanleiding van de bedreiging van de redactie van RTL Boulevard. "Ik sta in contact met de lokale driehoek van Amsterdam en daarnaast heb ik ook gesprekken gehad met de redactie van RTL Boulevard en de directie van RTL Nederland", aldus de minister.

3 weken geleden
ANP Irritatie in Kamer om hogere kosten renovatie Binnenhof

DEN HAAG (ANP) - De flink hogere raming van de kosten van de renovatie van het Binnenhof valt slecht bij onder meer de VVD en SP in de Tweede Kamer. De stijging zit vooral in de veiligheidsmaatregelen, die eerder niet voorzien waren, en in duurzaamheidsplannen.

3 weken geleden
ANP Volt wil naar de gemeenteraden, maar weet nog niet waar

DEN HAAG (ANP) - "We begonnen Europees, braken nationaal door, en gaan straks ook lokaal aan de slag." Met die woorden sprak Volt-leider Laurens Dassen zaterdag tijdens een partijcongres zijn ambitie uit om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. In hoeveel gemeenten, weet de partij nog niet.

3 weken geleden
ANP Kamer komt woensdag terug van reces voor debat over coronavirus

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt woensdag terug van reces voor een debat over het coronavirus. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat er zo snel weer over het virus gesproken zou worden, maar nu komt het parlement naar aanleiding van een nieuwe coronabrief van demissionair zorgminister Hugo de Jonge toch weer bijeen. Dat heeft de dagelijkse leiding van de Kamer zaterdagmiddag bevestigd.

3 weken geleden
ANP Hoekstra: CDA heeft verkiezingen vooral van zichzelf verloren

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra deelt de conclusie van de commissie-Spies dat zijn partij "deze verkiezingen vooral van zichzelf verloren heeft". Hij ziet in de bevindingen vooral een teken dat de partij "gezamenlijk, zij aan zij" verder moet, zo schrijft hij in een reactie. Hoekstra blijft aan als partijleider.

3 weken geleden
ANP Landelijk bestuur CDA stapt op naar aanleiding van 'hard' rapport

ZEIST (ANP) - Alle leden van het landelijk bestuur van het CDA zijn opgestapt naar aanleiding van het rapport van de commissie-Spies, die het verkiezingsverlies heeft onderzocht. Interim-voorzitter Marnix van Rij blijft voorlopig aan, zei hij zaterdag na de presentatie van het rapport.

3 weken geleden
ANP CDA-commissie: verlies door interne strijd en gebrek aan leiderschap

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft in maart flink verloren bij de landelijke verkiezingen vanwege meerdere factoren die in de partij speelden. Een commissie van het CDA, die heeft onderzocht wat er mis is gegaan, concludeert dat er sprake was van een interne strijd en dat eigen belang boven het belang van het CDA-team werd gesteld. Bovendien was er sprake van gebrek aan onderling vertrouwen én een gebrek aan bestuurlijk leiderschap. CDA-prominent Liesbeth Spies presenteerde het rapport zaterdag in Zeist.

3 weken geleden
ANP Spies komt met rapport over teleurstellend verkiezingsjaar CDA

DEN HAAG (ANP) - Bij het CDA zijn alle ogen zaterdag gericht op partijprominent Liesbeth Spies, die haar rapport presenteert over het teleurstellende en chaotische verkiezingsjaar van de partij. Spies sprak de afgelopen tijd met kopstukken uit het CDA over de rommelige lijsttrekkersverkiezing en de wissel in december. Ook de omgang met Pieter Omtzigt staat centraal. De partij wil lessen trekken na het verkiezingsverlies. Daar moet het rapport van Spies bij helpen.

3 weken geleden
ANP De Jonge: tijd tussen twee prikken wordt korter en flexibel

DEN HAAG (ANP) - De tijd die zit tussen de eerste en tweede vaccinatie wordt volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de komende weken korter en "flexibel". Hoeveel tijd het gaat schelen, vermeldt de minister niet in zijn brief aan de Tweede Kamer.

3 weken geleden
ANP Risiconiveau regio's gaat omhoog door oplopende besmettingen

DEN HAAG (ANP) - De risiconiveaus van corona in de veiligheidsregio's gaan omhoog vanwege het sterk opgelopen aantal besmettingen. Uitgaande van de cijfers op vrijdag zal het niveau in twee regio's uitkomen op het hoogste niveau van 'zeer ernstig'. In tien andere regio's gaat het dan naar 'ernstig' en in dertien regio's wordt het niveau 'waakzaam'. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vermeldt niet om welke regio's het gaat.

3 weken geleden
ANP OMT wilde maatregelen al voor het weekend laten ingaan

DEN HAAG (ANP) - De aangescherpte coronaregels, waaronder een sluitingstijd voor horeca om middernacht en het volledig sluiten van nachtclubs, hadden al voor het weekend moeten ingaan. Dat adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) tenminste in haar laatste spoedadvies. Het kabinet volgt dat advies niet op. De maatregelen gaan pas om 06.00 uur op zaterdag in. Kroegen en clubs zijn daardoor vrijdag nog open.

3 weken geleden
ANP Nog veel vragen bij festivals na aangescherpte maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Bij de festivals die de komende weken zouden plaatsvinden leven nog veel vragen. De meeste laten via de website of via sociale media weten binnenkort met meer informatie voor tickethouders te komen. Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten vrijdag bekend dat meerdaagse festivals tot half augustus niet mogen doorgaan. Eendaagse evenementen mogen minder bezoekers ontvangen, die bovendien allemaal moeten zitten.

3 weken geleden
ANP Kaag legt deel ministersrol neer, ook nieuwe staatssecretaris SZW

DEN HAAG (ANP) - Sigrid Kaag legt haar functie als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking neer. Ze blijft wel minister van Buitenlandse Zaken. Ze heeft dat besloten vanwege "de aard en omvang van de gecombineerde portefeuilles", staat in een verklaring van de RVD. Wie haar zal opvolgen is nog niet duidelijk.

3 weken geleden
ANP Van Veldhoven stapt uit kabinet vanwege nieuwe baan

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) neemt ontslag uit het demissionaire kabinet omdat zij een nieuwe baan heeft. De D66-bewindsvrouw stapt per 19 juli op, heeft het Kabinet van de Koning vrijdag laten weten.

3 weken geleden
ANP Mogelijk maatregelen tegen corona-uitbraak na spoedadvies OMT

DEN HAAG (ANP) - Zijn er nieuwe maatregelen nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, nu het aantal positieve tests hard stijgt? Moeten sommige versoepelingen misschien worden teruggedraaid? Daarover neemt het kabinet vrijdag een besluit, na een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT).

4 weken geleden
ANP Kamer wil geen diertransport bij temperatuur boven de 30 graden

DEN HAAG (ANP) - De maximale temperatuur waarbij dieren getransporteerd mogen worden moet omlaag, vindt een Kamermeerderheid. Nu ligt die grens op 35 graden, maar dat moet 30 graden worden. Een oproep van de Partij voor de Dieren daartoe kan op genoeg steun rekenen.

4 weken geleden
ANP Kamer wil dat opnames leidend worden voor Europese coronakaart

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen bepalend wordt voor de Europese coronakaart, die met kleuren aangeeft hoe groot het risico per land is. Dat geeft een reëler beeld over de gezondheidsrisico's dan het aantal nieuwe besmettingen, waarvan de Europese gezondheidsdienst ECDC op dit moment uitgaat, vindt de Kamer.

4 weken geleden
ANP Kamer wil geld om verbod lachgas en designer drugs in te voeren

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil haast maken met een verbod op lachgas en designer drugs. Een wetsvoorstel hiervoor ligt al klaar maar er is nog geen geld beschikbaar om het verbod te kunnen uitvoeren en handhaven. Een motie van ChristenUnie en CDA die het kabinet oproept om op korte termijn extra en structureel geld vrij te maken, werd op de laatste Kamerdag met brede steun aangenomen.

4 weken geleden
ANP Bergkamp doet om 01.29 de lichten uit in de plenaire vergaderzaal

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft de lichten van de plenaire vergaderzaal om 01.29 uur uitgedaan en daarmee is het Kamergebouw voor minstens 5,5 jaar dicht. Kort daarvoor hamerde Bergkamp de laatste Kamerdag voor het zomerreces af, na stemmingen over moties die tot in de nacht duurden. De laatste motie aan bod was van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en ging over het voorkomen van ziekte en sterfte onder bokjes. Na Bergkamps laatste hamerslag gaven Kamerleden elkaar een elleboogje of een boks, handen werden vanwege corona niet geschud.

4 weken geleden
ANP Belhaj leidt voorbereiding parlementaire enquête toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - D66'er Salima Belhaj leidt de commissie die de parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire en de dienstverlening door de overheid gaat voorbereiden. Het is de bedoeling dat het onderzoeksvoorstel van de commissie eind dit jaar klaar is, waarna de enquête snel moet kunnen beginnen.

4 weken geleden
ANP Weemoedige Kamer debatteert voor het laatst in oude Kamergebouw

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert donderdag voor het laatst in het Kamergebouw aan het Binnenhof. Daarna gaan de deuren dicht en de lichten uit voor minstens 5,5 jaar, zodat de renovatie van de Binnenhofgebouwen kan beginnen. De Kamerbewoners verlaten het gebouwencomplex met weemoed en tegenzin: een enkeling ziet er nog de noodzaak van in, maar niemand neemt van harte afscheid van de grote vergaderzaal, de historische kamers, wandelgangen en sluiproutes die decennialang het politieke toneel vormden.

4 weken geleden
ANP De Jonge: Europees reisadvies over Nederland kan tegenvallen

DEN HAAG (ANP) - Een Europees reisadvies over Nederland, dat binnenkort verwacht wordt, kan volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog wel eens tegenvallen. Nu kleurt Nederland vooral geel en zelfs deels groen, waardoor er geen grote reisbeperkingen gelden voor Nederlanders. Maar vanwege de snel toenemende coronabesmettingen zou die kleurcode weleens naar 'rood' of zelfs 'donkerrood' kunnen gaan, waardoor Nederlandse reizigers mogelijk eerst in quarantaine moeten in het land van aankomst.

4 weken geleden
ANP Kabinet vindt dat er veel gedaan is sinds toeslagenrapport

DEN HAAG (ANP) - Volgens het demissionaire kabinet is er "heel veel" gedaan sinds het parlementaire rapport over de toeslagenaffaire het licht zag. De Tweede Kamer vindt dat het allemaal te lang duurt. "We proberen tijdens de rit te kijken hoe we het proces kunnen versnellen", aldus premier Mark Rutte.

4 weken geleden
ANP Kamer niet overtuigd dat boodschap toeslagenrapport is aangekomen

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede kamer is, ruim een halfjaar na het verschijnen van het vernietigende eindrapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, nog niet overtuigd dat de boodschap van dat rapport ook is aangekomen. Het kabinet trad af en beloofde op veel terreinen beterschap. Maar er gaat nog altijd veel mis, constateren Kamerleden.

4 weken geleden