Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

zondag 24 januari 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Politiek

ANP Gemeenten hebben zorgen over 'herstelaanpak' toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over de "herstelaanpak" van de staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen (Toeslagen), in de kindertoeslagenaffaire. De vereniging heeft hierover een brief geschreven aan het kabinet en doet daarin "voorstellen voor het vervolg".

1 dag geleden
ANP Slob over eindexamens: beeld minder gunstig dan gehoopt

DEN HAAG (ANP) - De vooruitzichten voor de eindexamens dit jaar zijn "minder gunstig dan gehoopt", schrijft demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Veel eindexamenleerlingen hebben het afgelopen schooljaar achterstanden opgelopen en die worden mogelijk alleen nog groter. Het opnieuw invoeren van 1,5 meter afstand op middelbare scholen kan fysieke les en daarmee de voorbereiding nog moeilijker maken.

1 dag geleden
ANP Kabinet maakt nog eens 15 miljoen vrij voor noodhulp eilanden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt nog eens 14,9 miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De drie eilanden verkeren nog steeds in zwaar weer vanwege de coronacrisis. Met het geld kan er tot ten minste april noodhulp worden geleverd.

1 dag geleden
ANP Rutte: scholen voor 8 februari open zou 'klein wondertje' zijn

DEN HAAG (ANP) - Het zou "een klein wondertje" zijn als de basisscholen en kinderopvangcentra al voor 8 februari open kunnen, zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Het kabinet moet eerst de adviezen van deskundigen hierover afwachten, zegt de premier.

1 dag geleden
ANP Slob kan scholen nog niet openen na onderzoek Lansingerland

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Arie Slob kan nog niet zeggen of de basisscholen en kinderopvangcentra eerder open kunnen, nu uit een GGD-onderzoek blijkt dat er geen grootschalige verspreiding was van de Britse coronavariant op een basisschool. Het onderzoek is weliswaar "een lichtpuntje", vindt hij, maar de vraag of kinderen de Britse variant sneller verspreiden blijft nog onbeantwoord.

1 dag geleden
ANP Geen late Kamerdebatten meer om avondklok

DEN HAAG (ANP) - Vanwege de avondklok, die vanaf aanstaande zaterdag geldt tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de Tweede Kamer in principe niet meer tot 's avonds laat debatteren. Dat schrijft Kamervoorzitter Khadija Arib in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
ANP Staatssecretaris: ov blijft rijden tijdens avondklokperiode

DEN HAAG (ANP) - Treinen, trams en bussen blijven tijdens de lockdown gewoon rijden, ook na 21.00 uur 's avonds wanneer de avondklok geldt. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).

1 dag geleden
ANP Ollongren: heel kleine kans dat verkiezingen worden uitgesteld

DEN HAAG (ANP) - De kans dat de verkiezingen worden uitgesteld is heel klein, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. "Ik kan niets garanderen, maar we zetten alles op alles dat het wel door kan gaan", aldus de bewindsvrouw. Een aantal gemeenten heeft grote zorgen over de strenge maatregelen die in maart mogelijk nog gelden wegens de Britse coronavariant, maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er geen weg meer terug.

1 dag geleden
ANP OMT bespreekt opties voor betere mondmaskers zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt vrijdag de mogelijkheden om zorgpersoneel te voorzien van beter beschermende mondmaskers. Zorgvakbonden hebben daartoe een verzoek ingediend. Ze vinden dat medewerkers uit de sector standaard preventief gebruik moeten kunnen maken van zogeheten FFP2-maskers.

2 dagen geleden
ANP Staten Brabant willen uitleg over samenstelling coalitie

Den BOSCH (ANP) - Provinciale Staten van Noord-Brabant komen vrijdagochtend in een ingelaste vergadering bijeen om de veranderingen in de verhouding tussen coalitie en oppositie te bespreken.

2 dagen geleden
ANP Hiddema: blij dat ik uit de politiek ben

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Forum voor Democratie Tweede Kamerlid Theo Hiddema is blij dat hij niet meer in de politiek actief is. Dat zegt hij tegen De Telegraaf. "Het was een geestelijke dwangbuis waar ik niet meer in verder kon na alle aantijgingen van antisemitische drek. Ik werd er politiek depressief van. Ik ben nu weer strafrechtadvocaat en dat bevalt me goed."

2 dagen geleden
ANP Partijen blij met groter steunpakket, maar oppositie wil meer

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat het kabinet de economische steunpakketten uitbreidt met 7,6 miljard euro. Toch kan het beter, vinden onder meer PvdA en GroenLinks.

2 dagen geleden
ANP Grapperhaus: avondklok gaat zaterdag in

DEN HAAG (ANP) - De avondklok gaat aanstaande zaterdag in en gaat gelden van 21.00 uur tot 04.30 uur. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie) donderdag na afloop van een debat over de coronacrisis.

2 dagen geleden
ANP Kabinet: 7,6 miljard euro extra naar steun ondernemers

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet tast dieper in de buidel dan verwacht om ondernemers tegemoet te komen in de coronacrisis. De verruiming van het steunpakket kost 7,6 miljard euro, melden de drie verantwoordelijke ministers.

2 dagen geleden
ANP Avondklok onder druk van Kamer naar 21.00 uur

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur in de ochtend. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag na acht uur debatteren achter de maatregel, mits die een half uur later zou ingaan dan de 20.30 uur die het kabinet had voorgesteld. De avondklok eindigt vooralsnog in de ochtend van 10 februari; de harde lockdown een dag eerder.

2 dagen geleden
ANP Kritiek op Rutte na grap over wegsturen kabinet

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft zich de woede van Kamerleden op de hals gehaald na zijn opmerking dat de Kamer het kabinet niet meer kan wegsturen. Dat maakt het demissionaire kabinet machtiger, grapte de premier in debat met de Tweede Kamer, het is immers al opgestapt vanwege de toeslagenaffaire.

2 dagen geleden
ANP Kamer wil hardere aanpak werkgevers die niet laten thuiswerken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet harder optreden tegen werkgevers die werknemers dwingen naar de zaak te komen terwijl thuiswerken ook mogelijk is. Dat vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
ANP D66 stuurt aan op later tijdstip voor avondklok

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij D66 ziet een avondklok vanaf 20.30 uur niet zitten. Fractieleider Rob Jetten zei donderdag tijdens een Kamerdebat dat hij nog niet overtuigd is van de noodzaak van deze maatregel. Hij vraagt het kabinet of er gedacht is om de avondklok vanaf 22.00 uur te laten ingaan. Een ingangstijdstip van 20.30 uur kan "sowieso" niet op steun van zijn fractie rekenen, voorspelt Jetten.

2 dagen geleden
ANP VVD: gevaarlijk risico om tweede prik alvast aan anderen te geven

DEN HAAG (ANP) - De VVD vindt dat het demissionaire kabinet "een bewust en een gevaarlijk risico" neemt om vaccins die bedoeld zijn als tweede prik alvast aan andere mensen te geven. Op die manier wil het kabinet op korte termijn meer mensen tegen het coronavirus inenten, vooral ouderen. Dat voorkomt dat de helft van de voorraad vaccins nu eerst op de plank blijft liggen voor de tweede prik.

2 dagen geleden
ANP Tweede Kamer debatteert over komst ingrijpende avondklok

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert donderdag over het al dan niet invoeren van een avondklok. Het kabinet wil deze maatregel invoeren, maar dan wel met voldoende steun vanuit de Kamer zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie.

3 dagen geleden
ANP Kamer stelt debat over avondklok uit tot donderdag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft het debat over de avondklok uitgesteld naar donderdag. Aanvankelijk stond het debat woensdag gepland maar op verzoek van D66 en ChristenUnie is dat een dag uitgesteld. Ze willen zich goed voorbereiden. Andere partijen konden zich hierin vinden, werd woensdag duidelijk tijdens de zogeheten regelingen.

3 dagen geleden
ANP Kabinet bijeen om strengere coronaregels, avondklok op agenda

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil "op de kortst mogelijke termijn" extra maatregelen nemen tegen de verspreiding van corona en overlegt daar woensdagochtend over. Vermoedelijk kondigt het kabinet aansluitend tijdens een persconferentie een avondklok aan, die volgens ingewijden mogelijk vanaf aanstaande vrijdag ingaat.

4 dagen geleden
ANP Kritische Kamer trekt zelf ook boetekleed aan om toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - In een debat dat tot na middernacht doorging heeft de Tweede Kamer, na flinke kritiek op het kabinet, ook zelf het boetekleed aangetrokken over zijn rol in de toeslagenaffaire. De Kamer liet zich te veel meeslepen door de jacht op fraudeurs en heeft wetten aangenomen die in de praktijk te hard uitpakten, gaven veel partijen toe.

4 dagen geleden
ANP Kabinet hoopt op snel akkoord met schuldeisers toeslagenouders

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt snel tot een akkoord te komen met energiebedrijven, banken en andere grote private schuldeisers van toeslagenouders. Met zo'n akkoord hoopt het kabinet te voorkomen dat de beloofde 30.000 euro die de gedupeerden aan compensatie krijgen direct in de handen van bedrijven komt waar die ouders nog een openstaande schuld hebben. Met een van de grote schuldeisers, de NS, is dinsdag een overeenkomst bereikt, zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën).

4 dagen geleden
ANP Kamer wil dat Rutte kijkt naar eigen rol in toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van verschillende partijen willen dat premier Mark Rutte nadrukkelijker kijkt naar zijn eigen rol in de toeslagenaffaire. Rutte heeft, met het aftreden van zijn kabinet, dan wel verantwoordelijkheid genomen, het lijkt volgens de partijen niet volledig door te dringen dat het toeslagenschandaal zich voornamelijk voltrok toen hij in het torentje zat.

4 dagen geleden
ANP Burgemeesters buigen zich over avondklok

UTRECHT (ANP) - De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio buigen zich dinsdagavond in Utrecht over de vraag of in Nederland een avondklok moet gaan gelden. Het Veiligheidsberaad zou daar maandagavond al over vergaderen, maar de bijeenkomst werd een dag verschoven omdat "nog niet alle stukken beschikbaar waren die nodig zijn voor het overleg", liet een woordvoerster weten.

5 dagen geleden
ANP Van 't Wout volgt Wiebes op als minister Economische Zaken

DEN HAAG (ANP) - Bas van 't Wout volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken en Klimaat, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Telegraaf. Wiebes zei afgelopen vrijdag niet verder te willen als demissionair minister, nadat het kabinet aftrad vanwege het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire.

5 dagen geleden
ANP Ploumen volgt Asscher: alleen in kabinet met linkse partij erbij

DEN HAAG (ANP) - De PvdA zal alleen in een nieuw kabinet stappen als ook een andere linkse partij daar in meedoet. Lijsttrekker in spe Lilianne Ploumen volgt daarmee de koers die haar voorganger Lodewijk Asscher al in gang had gezet, zo werd duidelijk in haar eerste presentatie aan de pers maandag in een theater in de Amsterdamse wijk Osdorp. "Ik ben hier thuis, ik woon hier om de hoek."

5 dagen geleden
ANP PvdA wil Ploumen als lijsttrekker bij Tweede Kamerverkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - De PvdA schuift Lilianne Ploumen naar voren als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Dat bevestigen ingewijden na een bericht van De Telegraaf. Ploumen (58) is vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en was eerder minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

5 dagen geleden
ANP PvdA presenteert nieuwe lijsttrekker, partijcongres op zaterdag

DEN HAAG (ANP) - De PvdA maakt maandag om 12.00 uur bekend wie de nieuwe lijsttrekker wordt, nu Lodewijk Asscher zich naar aanleiding van de toeslagenaffaire heeft teruggetrokken. De benoeming wordt bekrachtigd tijdens een digitaal partijcongres op zaterdag 23 januari.

5 dagen geleden
ANP Kabinet praat deze week verder over invoering avondklok

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet praat deze week verder over de invoering van een avondklok. Dat melden ingewijden na het overleg zondag in het Catshuis. Daar sprak een flink deel van het demissionaire kabinet met deskundigen.

6 dagen geleden
ANP Basisscholen gaan niet voor het einde van huidige lockdown open

DEN HAAG (ANP) - De basisscholen en de kinderopvang gaan niet eerder open. Ze blijven tot 8 februari gesloten als de huidige lockdown afloopt. Dat heeft het demissionaire kabinet zondag laten weten na overleg op het Catshuis.

6 dagen geleden
ANP Peiling: val kabinet-Rutte III maakt electoraal weinig uit

DEN HAAG (ANP) - Na het besluit vrijdag van het kabinet-Rutte III om af te treden vanwege de toeslagenaffaire zijn de electorale verhoudingen nauwelijks veranderd. De vier partijen die in de regering zaten, komen echter wel steeds dichter bij een meerderheid van 76 zetels, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

6 dagen geleden
ANP SGP blijft open staan voor samenwerking met Forum

DEN HAAG (ANP) - De SGP blijft open staan voor samenwerking met Forum voor Democratie en andere populistische partijen, zegt voorman Kees van der Staaij. De nieuwe partijvoorzitter Dick van Meeuwen ziet dat juist niet zitten.

1 week geleden
ANP Wilders wil na verkiezingen verder met vertrouwde gezichten

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders wil na de verkiezingen van maart dit jaar verder met zijn vertrouwde PVV-fractie. Alle huidige PVV-Kamerleden staan op verkiesbare plekken op de kandidatenlijst.

1 week geleden
ANP Viroloog Marion Koopmans: val kabinet 'worst possible timing'

WUHAN (ANP) - Viroloog Marion Koopmans noemt de val van het kabinet de 'worst possible timing' gezien de coronacrisis. Koopmans, die ook in het Outbreak Management Team zit en nu met een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de oorsprong van het virus in het Chinese Wuhan onderzoekt, laat zich op Twitter fel uit over het aftreden van Rutte III op vrijdag vanwege de toeslagenaffaire.

1 week geleden
ANP Kaag: val kabinet moet nieuw begin betekenen

DEN HAAG (ANP) - De val van het kabinet over de toeslagenaffaire "moet echt een nieuw begin betekenen", vindt D66-leider Sigrid Kaag. Het is volgens haar zaak om vanaf nu "echt te werken aan een ander Nederland waarin dit soort misstanden gewoon niet meer plaats kunnen vinden".

1 week geleden
ANP Hoekstra vindt aftreden onvermijdelijk, wil door als CDA-leider

DEN HAAG (ANP) - CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) noemt de val van het kabinet over de toeslagenaffaire "onvermijdelijk". Het rapport dat een speciale Kamercommissie vorige maand over dat schandaal publiceerde, was volgens hem "buitengewoon zwaar en ernstig". Maar voor zijn positie als CDA-leider heeft de zaak geen gevolgen, stelt hij.

1 week geleden