Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

zondag 25 februari 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Politiek

ANP EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

1 dag geleden
ANP Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

1 dag geleden
ANP Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

1 dag geleden
ANP Hoogleraar: dubbelrol Rutte niet onmogelijk, wel onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Als demissionair premier Mark Rutte wordt benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO voordat er een nieuw kabinet is, kán Rutte premier blijven. De functie als hoogste baas van de NAVO is "niet per se onverenigbaar" met het premierschap, maar in de praktijk is dat wel onwenselijk, zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel. "Ik kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren."

1 dag geleden
ANP Financiën kan niet optreden tegen vele storingen geldautomaten

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën kan momenteel niet meer doen dan Geldmaat "aansporen" om zich aan de afspraken te houden over de beschikbaarheid van geldautomaten. Dat zegt het ministerie in reactie op het bericht dat geldautomaten vaker dan beloofd kampen met een storing waardoor mensen geen geld kunnen opnemen of storten. Geldmaat regelt voor de grote banken het beheer en onderhoud van de automaten. Als de nieuwe Wet chartaal betalingsverkeer van kracht wordt, kan een dwangsom worden opgelegd als geldautomaten er vaker dan afgesproken uitliggen, zegt het ministerie.

1 dag geleden
ANP Linkse partijen zien in CPB-cijfers noodzaak meer armoedebeleid

DEN HAAG (ANP) - De koopkracht mag dit jaar nog boven verwachting stijgen, volgend jaar krijgen de meeste huishoudens er bij ongewijzigd beleid niets meer bij in de portemonnee. Tijd voor meer armoedebeleid, vinden de linkse partijen in de Tweede Kamer, die daarbij verwijzen naar de formatietafel, waar zij zelf vooralsnog niet aan hebben gezeten.

2 dagen geleden
ANP Van der Burg 'baalt enorm' van overvol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat ondanks een rechterlijke uitspraak meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel hebben overnacht, "daar baal ik enorm van", zegt demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Even los van het feit dat het COA nu geld moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Maar uitspraken van rechters moet je nakomen. Dat is dus niet gelukt."

2 dagen geleden
ANP Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe topman van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters. Rutte wordt omschreven als een "geboren leider" met een talent voor communicatie. "Het bondgenootschap zou in deze cruciale tijd kunnen profiteren van zijn leiderschap."

2 dagen geleden
ANP Hoogleraar en VVD-senator Van den Berg voorzitter universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar bestuurskunde en senator Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij gaat de vereniging van universiteiten vanaf 1 juni leiden. VVD'er Van den Berg blijft in de Eerste Kamer zitten, maar hij stapt daar wel uit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De benoeming is voor de komende vier jaar.

2 dagen geleden
ANP VK steunt Rutte als secretaris-generaal van de NAVO

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk steunt Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat hij de meest geschikte opvolger is van de Noor Jens Stoltenberg, die naar verwachting in oktober terugtreedt.

2 dagen geleden
ANP CPB: nieuw kabinet moet bijsturen om tekort in toom te houden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw kabinet zal financieel moeten bijsturen om te voorkomen dat het begrotingstekort oploopt tot boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zonder maatregelen komt het tekort daar al in 2026 boven en vanaf 2028 structureel, volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

2 dagen geleden
ANP Timmermans noemt Wilders 'bewonderaar van Poetin'

DEN HAAG (ANP) - Radicaal-rechtse partijen zijn een bedreiging voor de rechtsstaat, en spelen daarmee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In de tweejaarlijkse Banninglezing noemt Timmermans het "urgent" dat "Wilders geen directe verantwoordelijkheid gaat dragen voor onze landsverdediging en onze veiligheid. Ik zou niet graag mijn lot leggen in de handen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders".

3 dagen geleden
ANP Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

3 dagen geleden
ANP Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

3 dagen geleden
ANP Rutte meelevend na dodelijk ongeval met brugdeel Lochem

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte reageert meelevend op het ongeval in Lochem waar twee mensen zijn omgekomen toen ze onder een naar beneden vallend gedeelte van een nieuwe brug terechtkwamen. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

3 dagen geleden
ANP Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

4 dagen geleden
ANP Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

4 dagen geleden
ANP Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

4 dagen geleden
ANP Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

4 dagen geleden
ANP Bruins Slot wil Israëlische kolonisten zelf sancties opleggen

BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat kijken of het eigen, nationale sancties kan ontwikkelen tegen Israëlische kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gezegd na overleg met haar EU-collega's in Brussel.

5 dagen geleden
ANP Putters zoekt uit hoe parlement en kabinet moeten samenwerken

DEN HAAG (ANP) - Gesprekken met hoogleraren hebben voor Kim Putters duidelijk gemaakt dat hij antwoord nodig heeft op de vraag hoe kabinet en parlement met elkaar moeten samenwerken. De informateur vindt dat deze vraag niet alleen de partijen aangaat die - in wat voor vorm dan ook - met elkaar in een coalitie stappen. Daarom wil hij volgende week van de politiek leiders van alle partijen horen hoe zij hier tegenaan kijken.

5 dagen geleden
ANP Aantal nieuwe asielzoekers blijft in zelfde tempo stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal asielzoekers in Nederland blijft in hetzelfde tempo toenemen. Vorige week hebben ongeveer negenhonderd mensen asiel aangevraagd. Dat is vergelijkbaar met de weken ervoor.

5 dagen geleden
ANP Den Haag evalueert aanpak rellen rond Eritrese bijeenkomst

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag bekijkt de komende tijd hoe ze verrast kon worden door de omvang van de ongeregeldheden bij een Eritrese bijeenkomst zaterdag. "We maken altijd een inschatting, en op basis daarvan neem je maatregelen. Achteraf was de mate van georganiseerdheid en de grootsheid dusdanig dat we meer maatregelen hadden moeten nemen. De mate van agressie was niet van tevoren ingeschat. Dat gaan we grondig evalueren. Maar dat betekent niet dat we het hele beleid op de schop gooien", laat een gemeentewoordvoerder weten.

5 dagen geleden
ANP Ondanks oproep staatssecretaris nog geen nieuwe asielopvangplekken

TER APEL (ANP) - Er zijn geen nieuwe asielopvangplekken gekomen na de oproep van 9 februari van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan provincies en gemeenten, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maandag. "De situatie is nog steeds hetzelfde, er zijn te weinig opvangplekken." Maandag verblijven er ruim 2200 mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ook afgelopen weekend lag het aantal asielzoekers daar rond dat getal.

5 dagen geleden
ANP Rutte belooft Zelensky steun: nu en in de toekomst

DEN HAAG/MÜNCHEN (ANP) - Nederland blijft Oekraïne steunen, nu en in de toekomst. Die boodschap heeft demissionair premier Mark Rutte zaterdag overgebracht tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de veiligheidsconferentie in München.

1 week geleden
ANP Omgevingswet levert ondanks zorgen nog geen grote problemen op

DEN HAAG (ANP) - De Omgevingswet, die op 1 januari inging, levert tot dusver nog geen grote problemen op voor provincies en gemeenten, blijkt uit een rondgang van het ANP. De invoering van de wet werd jaren uitgesteld, onder meer om ICT-problemen. Provincies verwachten wel dat het aantal (complexe) aanvragen onder de wet komende maanden nog toeneemt, waarna pas echt duidelijk wordt of alles goed werkt.

1 week geleden
ANP NSC-leider Omtzigt is niet verbaasd over verdeeldheid in partij

ZWOLLE (ANP) - NSC-partijleider Pieter Omtzigt is "helemaal niet verbaasd" over de verdeeldheid binnen zijn partij. "Ik ben trots op een partij waarbij leden met elkaar in discussie gaan. Als je verbaasd bent over een partij waar leden verschillend denken, dan moet je een eenpersoonspartij oprichten of een Noord-Koreaanse communistische partij. Geen van beide vind ik een wenselijk alternatief", zei Omtzigt na afloop van de eerste ledenbijeenkomst. Daar werden 150 leden bijgepraat over de vastgelopen formatie.

1 week geleden
ANP Omtzigt heeft vertrouwen in informateur Kim Putters

ZWOLLE (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt heeft tijdens de eerste ledenbijeenkomst, opnieuw, een warm pleidooi gehouden voor andere kabinetsvormen dan de meerderheidskabinetten die Nederland de afgelopen decennia heeft gehad. Hij denkt daarbij aan een minderheidskabinet of een extraparlementair kabinet. Omtzigt zei vertrouwen te hebben in informateur Kim Putters, die de komende weken de mogelijkheden van varianten op het voor Nederland gebruikelijke meerderheidskabinet gaat onderzoeken.

1 week geleden
ANP Voorzitter NSC: hectiek na 6 februari was 'immens'

ZWOLLE (ANP) - De hectiek binnen NSC was na 6 februari "immens", zei NSC-voorzitter Bert van Boggelen aan het begin van de eerste ledenbijeenkomst vrijdagavond in Zwolle. Op 6 februari stapte Pieter Omtzigt uit de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, VVD en BBB. In een week tijd kreeg de partij 2000 mails van leden binnen. De ene helft was blij dat NSC uit de onderhandelingen was gestapt, de andere helft juist niet.

1 week geleden
ANP Informateur Putters gaat in gesprek met expert Deense politiek

DEN HAAG (ANP) - De informateur Kim Putters nodigt volgende week wetenschappers uit die hem kunnen bijpraten over alternatieve varianten van kabinetten. Hij ontvangt bijvoorbeeld maandag de Deense hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam Claes de Vreese. Putters hoopt iets van hem te leren over het "Deense model". Het Scandinavische land heeft momenteel een minderheidskabinet en heeft hier ook al jaren ervaring mee.

1 week geleden
ANP Er komt altijd weer een kabinet, verzekert Herman Tjeenk Willink

DEN HAAG (ANP) - "Er komt altijd weer een kabinet", verzekert kenner van het staatsrecht Herman Tjeenk Willink na een bezoek bij Kim Putters. De net begonnen informateur staat voor een zware opgave. De formatie is namelijk in een impasse beland nadat gesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB onder leiding van zijn voorganger Ronald Plasterk zijn vastgelopen. "Als mensen willen is alles mogelijk", weet Tjeenk Willink, die zelf meerdere keren informateur is geweest.

1 week geleden
ANP Overheid neemt 887 miljoen aan schulden toeslagenouders over

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft voor 887 miljoen euro aan schulden en betalingsachterstanden van ouders overgenomen of kwijtgescholden. Het overgrote deel betrof schulden die gedupeerden van het toeslagenschandaal bij de overheid zelf hadden. Via de Sociale Banken Nederland is 160 miljoen euro aan private schuldeisers betaald, meldt demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in de jongste voortgangsrapportage over de compensatieoperatie voor gedupeerden.

1 week geleden
ANP Boeren krijgen meer duurzaamheidssubsidie na afspraak met Brussel

DEN HAAG (ANP) - Boeren die zich vorig jaar hebben ingeschreven voor de ecoregeling GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) krijgen het geld waarop ze hebben gehoopt. Demissionair minister Piet Adema (Landbouw) meldde in december dat veel meer agrariërs dan verwacht zich hadden ingeschreven voor deze regeling, omdat ze zich wilden inzetten voor natuurbeheer. De vergoeding pakte daardoor lager uit dan verwacht. De bewindsman wilde deze wel verhogen, maar dat mocht niet zomaar van Brussel. Daar heeft hij nu afspraken over gemaakt met de Europese Commissie.

1 week geleden
ANP Van der Burg 'niet hoopvol' dat Ter Apel onder maximum komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is "op dit moment totaal niet hoopvol" dat het lukt om in het aanmeldcentrum Ter Apel het aantal asielzoekers onder de 2000 te krijgen en vooral te houden. De rechter heeft in januari bepaald dat Ter Apel vanaf komende dinsdag in totaal maximaal 2000 asielzoekers mag opvangen. Vrijdag werd bekend dat er nog ongeveer 2220 asielzoekers verblijven.

1 week geleden
ANP Kamerleden zien hand Poetin in dood Navalni

DEN HAAG (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA ziet de hand van de Russische president Vladimir Poetin in de dood van diens voornaamste criticus Aleksej Navalni. In een bericht op X stelt hij dat "het totalitaire regime" van Poetin "weer een slachtoffer" heeft gemaakt.

1 week geleden
ANP Rutte houdt Rusland verantwoordelijk voor dood Navalni

DEN HAAG (ANP) - De dood van Aleksej Navalni, Ruslands voornaamste Poetin-criticus, is "verschrikkelijk nieuws", zei demissionair minister-president Mark Rutte na afloop van de ministerraad. "Ik houd Rusland hier verantwoordelijk voor."

1 week geleden
ANP Bruins Slot: Navalni overleden door zijn strijd voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot vindt het een "schokkend bericht" dat de Poetin-criticus Aleksej Navalni is overleden. "Hij heeft zich ingezet tegen corruptie en voor de democratie in Rusland", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie na de ministerraad. "En hij heeft dat nu gewoon met de dood moeten bekopen."

1 week geleden
ANP RvS-vicepresident en informateur Putters bespreken kabinetsvormen

DEN HAAG (ANP) - Vicepresident Thom de Graaf van de Raad van State heeft aan informateur Kim Putters zijn visie op niet-traditionele kabinetsvormen gegeven. "De kennis die ik heb, deel ik graag met hem", zegt De Graaf, die er na afloop verder weinig over kwijt wil.

1 week geleden