
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden
ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
De bevolkingsonderzoeken kosten miljoenen, maar door de vroegtijdige diagnose wordt op de lange termijn naar schatting jaarlijks 216 miljoen euro bespaard aan zorgkosten. Het gaat onder meer om kankerbehandelingen, maar ook om bezoeken aan de fysiotherapeut of huisarts. Zelfs met de kosten van de screeningsprogramma's meegerekend, levert het de maatschappij naar schatting jaarlijks nog zo'n 60 miljoen euro op.
Vooral bij darmkanker en baarmoederhalskanker worden kosten bespaard. Het Erasmus MC heeft bij die laatste gekeken naar de kosten voor vrouwen die niet zijn gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Dat is omdat pas sinds 2023 gevaccineerde vrouwen meedoen aan het baarmoederhalskankeronderzoek.
Opkomst darmkankeronderzoek
Mensen die zich op darmkanker laten controleren, hebben volgens de onderzoekers 45 procent minder risico om daaraan te overlijden dan mensen die niet op de uitnodiging ingaan. De opkomst bij de darmkankeronderzoeken daalt echter, vooral bij mannen. Tegelijkertijd komt de ziekte bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Juist voor mannen zou het bevolkingsonderzoek dus gunstig zijn, aldus het Erasmus MC.
De bevolkingsonderzoeken leveren veel gezondheidswinst op tegen betrekkelijk lage kosten, concludeert het Erasmus MC. De borstkankerscreening kost meer dan het oplevert, maar redt wel veel levens. Preventie bij borstkanker is niet mogelijk, omdat er geen voorstadia van kanker worden ontdekt. Door de screening worden juist meer kankers gevonden, constateert het Erasmus MC.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiƫnten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
5 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
5 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
5 dagen geleden