Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 20 april 2021
Editie: NL & Wereld | Zeeland
Internetbode Boekentip: ‘De Parijsboeken’ van Adriaan van Dis

GOES - Elke week geeft een personeelslid van boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin een leestip. Dit keer beveelt Niek Walhout ‘De Parijsboeken’ van Adriaan van Dis aan.“Normaal gesproken heeft een boekverkoper geen tijd om boeken te herlezen, omdat er veel te veel nieuwe boeken verschijnen, maar in coronatijd is dat anders”, vertelt Niek Walhout. “Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn nieuwe roman Klifi verscheen van Adriaan van Dis een bundel over Parijs onder de titel De Parijsboeken. Nu is Parijs altijd een goed onderwerp voor een boek. Denk even aan Wilfred de Bruijn of Martin Bril. En zo las ik opnieuw Stadsliefde, inmiddels bijna tien jaar oud, maar nog net zo relevant! Over de banlieues, arm en extreem rijk, kunst, bureaucratie en ga maar door. Heerlijk geschreven; nuchter beschouwend. Gewoon wat hij dagelijks tegenkwam: de winkel om de hoek, de restaurants, z’n buren, fietsen in Parijs. Maar ook de geschiedenis van deze stad: zijn trage groei, de diverse opstanden, de boulevards. Alles zit erin. Gewoon lezen als poëzie: telkens een stukje. Geniet er (wederom) van!”

1 dag geleden
Internetbode Frontale botsing tussen twee auto’s op Parallelweg in Bruinisse

BRUINISSE - Twee auto’s zijn zaterdagmiddag met elkaar in aanrijding gekomen op de Parallelweg in Bruinisse. Er is niemand gewond geraakt bij het ongeval.

2 dagen geleden
Internetbode Kleine brand onder carport van vakantiewoning in Scharendijke

SCHARENDIJKE - Onder een carport van een vakantiewoning op Het Baken in Scharendijke is zaterdag aan het einde van de ochtend een brand uitgebroken. Een speedboot liep hierbij lichte schade op.

2 dagen geleden
Internetbode Rijk wil 10 miljoen extra investeren in Zeeland

GOES - Bovenop het vorig jaar afgesloten pakket ‘Wind in de zeilen’, met maatregelen om te investeren in Zeeland, komt het Rijk met een extra bijdrage van 10 miljoen euro. ‘Hiermee kan Zeeland Evides ontvlechten van PZEM, waarmee er veel geld vrij komt voor Zeeuwse overheden’, liet de provincie Zeeland vrijdag weten. De Tweede Kamer moet het plan nog goedkeuren.

3 dagen geleden
Internetbode Meiden gaan voor teamprestatie op voetbalveld

KLOETINGE - Voetbalvereniging Kloetinge blijft het vrouwenvoetbal ook in coronatijd ontwikkelen. “Het aantal leden onder de meiden en dames stijgt”, vertelt voorzitter Jan-Kees de Bruine. Van de ongeveer 950 leden zijn er zo’n 130 vrouw. “We willen binnen vijf jaar groeien naar 1250 leden en de verhouding vrouwen daarbij doortrekken.”

3 dagen geleden
Internetbode Wondzorgteam thuis met verpleegkundige in Zeeland

GOES - De Zeeuwse zorgorganisaties Allévo en WVO Zorg zijn dit jaar een samenwerking aangegaan met QualityZorg, specialist in complexe wondzorg. Dankzij deze samenwerking kunnen zij mensen die te maken krijgen met een complexe wond zoveel mogelijk thuis behandelen, in samenwerking met de huisarts.

3 dagen geleden
Internetbode SVRZ Ter Valcke geniet van meesterwerk aan huis

GOES - Van 14 april t/m 27 april prijkt een realistische replica van De Nachtwacht in de ontvangsthal van SVRZ Ter Valcke. De bewoners hebben daardoor de mogelijkheid om Rembrandts meesterwerk van heel dichtbij te aanschouwen.

3 dagen geleden
Internetbode Verkeershinder in Zeeland door wegwerkzaamheden

Rijkswaterstaat werkt dit weekeinde aan de weg bij de Oosterscheldekering (N57) en knooppunt Markiezaat bij Hoogerheide (A4/A58). Weggebruikers moeten rekening houden met 30 tot 60 minuten extra rijtijd.

3 dagen geleden
Internetbode Eerste mast voor nieuwe stroomsnelweg staat

BORSSELE - In het Sloebos bij Borssele is donderdag de eerste mast voor de nieuwe hoogspanningsverbinding van Borssele naar Rilland in elkaar gezet. Het laatste element van de pyloon van de eerste mast is met een enorme kraan op zijn plek gehesen.

4 dagen geleden
Internetbode College Goes stelt voor azc voor 15 jaar te openen

GOES - Het Goese college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een asielzoekerscentrum voor 150 tot 300 mensen te realiseren. Dit zou in 2024 kunnen openen. “Een duurzame opvanglocatie, voor 15 jaar, past bij onze gemeente”, zegt burgemeester Margo Mulder.

4 dagen geleden
Internetbode Stoomtrein Goes-Borsele lijft ‘Donderbus’ in

HOEDEKENSKERKE - Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) werkt volop aan vernieuwing. Donderdag is er een treinwagon geplaatst bij eindpuntvoorziening ‘De Buffer’ in Hoedekenskerke. Die gaat de SGB gebruiken als horecaruimte. 

4 dagen geleden
Internetbode Maarten Sas nieuwe voorzitter Grote Kerk Goes

GOES - De Stichting Grote of Maria Magdalenakerk in Goes heeft Maarten Sas als nieuwe voorzitter benoemd. 

5 dagen geleden
Internetbode Emergis waarschuwt voor gevaarlijke pillen

GOES - De Zeeuwse zorgorganisatie Emergis waarschuwt voor gevaarlijke donkerroze, driehoekige pillen met een Tesla-logo die in omloop zijn. ‘Deze pillen blijken geen 2C-B, maar het langwerkende tripmiddel DOC te bevatten’, laat Emergis weten.Sinds begin april zijn er op verschillende plaatsen in Nederland verdachte pillen ingeleverd bij de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). ‘Ze zouden 2C-B bevatten, maar er blijkt een hoge dosis DOC in te zitten. Inname van deze pillen veroorzaakt dermate heftige tripeffecten en lichamelijke effecten, zoals epileptische aanvallen, dat ziekenhuisopname nodig was.’

5 dagen geleden
Internetbode Ook Op Stoom en Oeljebroelje gaan niet door

HEINKENSZAND - De festivals Oeljebroelje en Op Stoom in de gemeente Borsele zijn wegens corona verzet naar volgend jaar.

6 dagen geleden
Internetbode Brandweer Heinkenszand wellicht nog voor zomer naar tijdelijke post

HEINKENSZAND - De brandweer van Heinkenszand verhuist mogelijk nog voor deze zomer naar haar tijdelijke post. De gemeente Borsele heeft hiervoor het terrein van de gemeentewerkplaats aan de Dorpsstraat op het oog.

6 dagen geleden
Internetbode Eindeloos Eiland Festival Noord-Beveland uitgesteld, hoop op mini-EEF eind dit jaar

WISSENKERKE - De coronacrisis noopt de organisatie van het Eindeloos Eiland Festival (EEF) op Noord-Beveland haar zesde editie weer een jaar uit te stellen.

1 week geleden
Internetbode Tachtig basisscholen in Zeeland doen mee met de Nationale Buitenlesdag

Dinsdag 13 april is het weer Nationale Buitenlesdag, een initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton. Leerlingen van tachtig basisscholen in de provincie Zeeland gaan deze dag met hun leerkrachten naar buiten om op een verfrissende manier les te krijgen. Dat is 40 procent van alle basisscholen in Zeeland. Van taal en rekenen op het schoolplein worden kinderen niet alleen vrolijk, ze bewegen meer, hun concentratie gaat omhoog, de leerstof blijft beter hangen en de buitenlucht is gezond.

1 week geleden
Internetbode Grootscheepse vernieuwing bij Stoomtrein Goes-Borsele

GOES - Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) werkt sinds oktober aan de vernieuwing van het spooremplacement in Goes.

1 week geleden
Internetbode Doopsgezinden en Vrijzinnige Protestanten wordt Groene Kerk

GOES - Doopsgezinden en Vrijzinnige Protestanten in Goes worden Groene Kerk. In Nederland kunnen kerkgemeenschappen zich aansluiten bij de groep Groene kerken. Dat houdt niet in dat alles daar al milieuvriendelijk gebeurt. Maar wel dat ze elk jaar een stap(je) in die groene richting gaan zetten. Het begrip groen wordt daarbij ruim genomen.

1 week geleden
Internetbode N57 weekeinde dicht bij Neeltje Jans

KAMPERLAND - De N57 is in beide richtingen afgesloten bij Neeltje Jans van vrijdagavond 16 tot maandagmorgen 19 april.

1 week geleden
Internetbode ‘Leden van de BNMO zijn er voor elkaar’

De Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers (BNMO) bestond vorig jaar, midden in coronatijd, 75 jaar. Het bestuur van de Zeeuwse afdeling heeft toch een feestelijke viering kunnen houden.De BNMO is een belangenbehartiger voor (voormalige) medewerkers van defensie en politie met lichamelijk of psychisch letsel die ze bij de uitoefening van hun dienst als blijvende, erkende aandoening hebben opgelopen. Ook hun gezinsleden zijn onder bepaalde voorwaarden welkom, legt secretaris Hans den Hollander van BNMO Zeeland uit. De Zeeuwse afdeling heeft zo’n honderdvijftig leden. Deze lotgenoten maken gezellige uitstapjes, waarbij ook de partner, en soms het hele gezin, welkom is. De bond begeleidt leden ook, onder meer met het doorverwijzen naar (zorg)instanties. “We helpen leden met bijvoorbeeld de aanvraag van hulpmiddelen en hebben ook een maatschappelijk werker beschikbaar. Die is bekend met het militaire gedachtegoed.” Het Nederlands Veteranen Instituut heeft een locatie in Doorn waar de BNMO allerlei programma’s aanbiedt aan haar leden. “Je kunt er ook met je partner een weekje verblijven. Dat is fijn voor lotgenotencontact, maar je kunt je ook afzonderen van prikkels om tot rust te komen.”Gezellig

1 week geleden
Internetbode Boekentip: ‘Schaduwland’ van Robert Bryndza

GOES - Elke week geeft een personeelslid van boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin een leestip. Dit keer beveelt Jacqueline Lamper ‘Schaduwland’ van Robert Bryndza aan.“Mijn boekentip is dit keer weer een thriller, de nieuwste van Robert Bryndza”, vertelt Lamper. In ‘Schaduwland’ vinden criminologe Kate Marshall en haar zoon tijdens het duiken het lichaam van een tiener, verstrikt onder water. “Volgens de politie is het een tragisch ongeval, maar Kate is daar niet zo zeker van, want er klopt heel veel niet. Zo doen er vreemde verhalen de ronde over het stuwmeer Shadow Sands en zijn er al meer mysterieuze sterfgevallen en verdwijningen geweest. Robert Bryndza is één van mijn favorieten op dit moment. Zeker nu er zo verschrikkelijk veel mooie thrillers uitkomen, is dit een hele fijne. Bryndza houdt de vaart er lekker in. Schaduwland is een boek dat je maar moeilijk kunt wegleggen.”

1 week geleden
Internetbode Geen werkzaamheden dit weekeinde bij knooppunt Markiezaat

RILLAND - Rijkswaterstaat stelt de voor dit weekeinde geplande wegwerkzaamheden bij knooppunt Markiezaat uit vanwege de slechte weersverwachting. Een nieuwe datum is nog niet gepland.

1 week geleden
Internetbode Judith Overwijk: ‘Ik word blij als ik anderen blij kan maken’

GOES – Sinds 2017 reikt de gemeente Goes jeugdlintjes uit aan jongeren die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de Goese gemeenschap of een bijzondere prestatie op hun naam hebben staan. Vijf jongeren hebben onlangs zo’n lintje gekregen en zij komen hierover de komende weken aan het woord in de Bode. Dit keer vertelt Judith Overwijk (15) over haar vrijwilligerswerk. Zij kreeg het lintje voor haar inzet voor het Leger des Heils, waar zij jong-soldaat is.

1 week geleden
Internetbode Nieuwdorper weigert bloedproef en kan rijbewijs inleveren

KAPELLE - Een 56-jarige man uit Nieuwdorp is zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij donderdag bij Kapelle betrapt werd op rijden onder invloed van drugs. Op het politiebureau weigerde hij mee te werken aan een bloedproef.

1 week geleden
Internetbode ‘Kijk, daar gaat weer een Polderdotje’

WILHELMINADORP - Er hangt een schilderij van de Westhavendijk, met hun vroegere huis erop, in de kamer en boekjes over hun dorp liggen binnen handbereik: Betsy en Kees Schout zijn Wilhelminadorpers in hart en nieren.Geboren en getogen in het Goese dorp hebben Betsy (85) en Kees (87) Wilhelminadorp nooit verlaten. Wel verhuisden ze meer dan eens. Hun eerste huis samen betrokken ze in de H.A. Hankenstraat. Daarna woonden ze onder meer aan de Westhavendijk en nu, sinds een jaar of acht, in de A. Minderhoudstraat.Polderdotje

1 week geleden
Internetbode ‘Nieuwe Kamerleden moeten belang inzien van tolvrije Westerscheldetunnel’

MIDDELBURG - Het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel is goed voor de Zeeuwse arbeids- en woningmarkt en regionale economie. Dat stelt de provincie Zeeland donderdag op basis van onderzoek door het Rijk.

1 week geleden
Internetbode Vernielingen en brandstichting bij Veerse Meer

VEERE - Bij het Veerse Meer vinden de afgelopen maanden vernielingen en branden plaats bij recreatievoorzieningen, meldt waterschap Scheldestromen vrijdag. ‘Een dag na plaatsing is de waterskisteiger bij Oostwatering in brand gestoken’, aldus het waterschap over het meest recente incident, begin deze maand. ‘De steiger is afgebrand en de schade loopt in de duizenden euro’s.’ 

1 week geleden
Internetbode Goes Gezien: De slang in de buitenbocht

Vorige keer bekeken we de kunst in de binnenbocht van de spoortunnel in de Terwellegang. Nu is de buitenbocht aan de beurt. De kunst heeft daar in de hoogte minder de ruimte, maar laat des te meer aan de verbeelding over. Je ziet vanuit de auto - vanaf fiets- en voetpad is de buitenbochtkunst nauwelijks te zien - veel ronde vormen. Golven? Aanhalingstekens? Ballen-bellen-bollen? Ringen? Het kan allemaal, niets hoeft en da's mooi. Ik zie zelfs embryo's, maar dat komt vast, omdat ik onlangs hoorde dat ik wederom opa wordt. Al die ronde vormen lijken zich te ontwikkelen naar de voorstelling die in het diepere midden staat. Over die vorm is geen discussie mogelijk, het is namelijk Ouroboros (Grieks voor staart-eter). Deze slang met zijn staart (bijna) in de bek is het symbool van oneindigheid, wedergeboorte en/of de kringloop van het leven - het is maar waar je het levensbeschouwelijke accent op wil leggen.Nu had u die staartetende slang in de buitenbocht natuurlijk graag op de foto hierboven willen zien, maar zo'n foto maken kan alleen met gevaar voor eigen (on)eindig leven. En omdat Ouroboros meer voorkomt in Goes, is het een foto van zo'n andere verschijning geworden. Dit is het hek van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Zuidvlietstraat en wát voor een hek! Veel rijker aan symbolen kan een hek niet zijn: doodshoofden, zandlopers, zeisen en de spreuk Memento Mori (Gedenk te sterven) bepalen de mens bij zijn eindigheid. Maar dan staat daar mooi in het midden Ouroboros juist de eeuwigheid te symboliseren! In de trouwzaal van het Stadhuis op de Grote Markt is Ouroboros op het fraai bewerkte 18e-eeuwse plafond te ontwaren. En Ouroboros was ook present op het hek dat leidde naar de algemene begraafplaats, toen de ingang nog aan de Zaagmolenstraat was, dus voor de Ringbaan werd aangelegd. Dit hek is verloren gegaan, maar het gemeentearchief bewaart de ontwerptekening uit 1845 met daarop een centrale plek voor Ouroboros.Ouroboros is niet alleen maar een oud-Grieks symbool. De slang steekt tegenwoordig ook als tattoo de kop op, meestal rondom een arm of been. En het feit dat George Schade, de maker van de eigentijdse tunnelkunst, de slang hier zo mooi tot leven wekt, zegt ook iets. Of er een band is – en zo ja, welke – tussen Goes en Ouroboros moet nog onderzocht worden. Misschien dat een momenteel te drukbezette archivaris/historicus dat in een volgend leven kan doen?Tekst en foto: Arend van der Wel

1 week geleden
Internetbode Annelies Steendijk is ‘weg van Colijn’

COLIJNSPLAAT - Wie bij Colijnsplaat een fietser in badjas naar de Oosterschelde ziet rijden, spot waarschijnlijk Annelies Steendijk op weg voor haar dagelijkse zwemmoment. Dat het water bijna in haar voortuin ligt, is een belangrijke reden dat ze ‘weg is van Colijn’.“Het is gewoon handig dat ik alleen maar mijn badjas hoef uit te doen en zo het water in kan.” In de winter doet ze het iets korter, maar Annelies Steendijk duikt iedere dag, het hele jaar door, de Oosterschelde in. “Dat is een enorme oppepper. Soms heb ik koffie bij me en dan zit ik bij mijn zwemtrapje en geniet van de geluiden van het water en de vogels”, vertelt ze. “Ik heb in bijna alle dorpen op Noord-Beveland gewoond, maar nergens heb je het water zo dichtbij. Dat geeft me een gevoel van vrijheid.” Maritieme elementen, zoals meerpalen, zijn dan ook te vinden in haar tuin. Annelies en Pier, “de liefde van mijn leven”, wonen bijna vijftien jaar in Colijnsplaat, in het voormalige Rabobank-gebouw aan de Havelaarstraat. Ze houden ook van het bruisende karakter van hun dorp. “De jachthaven is prachtig en we hebben de mooiste dorpsstraat, de Voorstraat met de lindebomen, het kerkje en het oude raadhuis.” Annelies kent er bijna iedereen, ook door haar vrijwilligerswerk, voor onder andere Peerock en EEF (Eindeloos Eiland Festival). “Ik vind die contacten heerlijk. Als ik naar de bakker ga, ben ik een half uur weg, want dan zie je die en die en maak je gezellig een praatje. Persoonlijke aandacht voor familie en vrienden, daar gaat het toch om in het leven?”

1 week geleden
Internetbode Goes’ college blij met eerste resultaten proef vrachtwagenverbod Buys Ballotstraat

GOES - In de Buys Ballotstraat in Goes mogen geen vrachtwagens meer rijden en dat leidt niet tot overlast in omringende straten. Dat meldt de Goese wethouder Cees Pille donderdag over de proef met het verbod. Hij is tevreden over het voorlopige resultaat van het experiment.

1 week geleden
Internetbode Officiële opening Integraal Kindcentrum Montessori de Basis in Goes

GOES - Sinds dinsdag 6 april vormen Kibeo Frambozestraat en Montessorischool de Basis in Goes samen een Integraal Kindcentrum (IKC) en gaan samen verder onder de naam IKC Montessori de Basis. De officiële opening werd vanwege de huidige coronamaatregelen per groep klein gevierd. 

1 week geleden
Internetbode Test met cultuur in 4 Zeeuwse podia

De Grote Kerk Veere, Podium ’t Beest in Goes en Poppodium De Spot en het Zeeuws Museum in Middelburg openen deze maand tijdelijk de deuren. Publiek met een negatieve coronatest kan genieten van Danny Vera, Spinvis, Lucky Fonz III, Blaudzun en exposities.

1 week geleden
Internetbode ‘De saamhorigheid is groot in Nisse’

NISSE - Pittoreske adresjes, groen en stilte te over in Nisse. Er wonen mensen juist voor de rust, maar er zijn ook inwoners die elkaar graag opzoeken, vertelt Agnes Thoen over haar dorp. “Ik vind het mooi dat die mengelmoes van mensen elkaar accepteert. Je kunt hier zijn wie je bent.”Nu ze moeder is, ziet Agnes ook de voordelen van opgroeien in een klein dorp voor haar kinderen. Ze bracht zelf haar jeugd door in Baarland en haar zoon Owen (11) en dochter Gwen (7) zijn geboren in Nisse, waar het gezin bijna vijftien jaar woont. “Zij pakken makkelijk de fiets om naar een vriendje of de speeltuin te gaan. Doordat we hier ook een school hebben, wonen klasgenootjes in de buurt. En er is sociale ‘controle’ op een prettige manier.”

1 week geleden
Internetbode Eeuwelinge mevrouw De Winter geniet van bezoek burgemeester

GOES - Mevrouw de Winter-Vermue uit Goes is maandag honderd jaar geworden. Ze vond het fijn dat burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes op visite kon komen.De jarige woont in woonzorgcentrum Sint Maarten in de Groe in Goes. ‘Ze kan zich niet voorstellen dat ze nu honderd jaar is’, laat een van haar kinderen weten. ‘Gelukkig zijn haar verstandelijke vermogens nog goed. Ze babbelt graag en vindt het fijn om bezoek te krijgen. Ze voelde zich eenzaam toen haar kinderen niet op visite mochten komen door de strenge coronaregels, maar slaat zich dapper door de moeilijke coronatijd heen. Ze vindt het heel bijzonder dat de burgemeester haar bezoekt.’

1 week geleden
Internetbode ‘Je eigen ding kunnen doen is belangrijk’

In de rubriek ‘Aan de keukentafel met’ schuiven we deze keer aan bij Hans en Elsbeth Voordijk. Bakker Hans en zijn vrouw Ellen kwamen in 1995 naar Goes om de bakkerij aan de Opril Grote Markt over te nemen. Meer dan vijfentwintig jaar later heeft Bakkerij Den Soeten Inval meerdere winkels in Goes, Middelburg en Zierikzee. Dochter Elsbeth hielp als puber al in het bedrijf van haar ouders en stapt binnenkort, na een vast dienstverband van vijf jaar, in als compagnon.

1 week geleden
Internetbode VV GOES is op zoek naar jonge voetballers

GOES - Vanaf woensdag 14 april van 17.30-18.30 uur is het mogelijk om voor 4, 5 en 6 jarigen onder deskundige leiding te leren voetballen bij vv GOES op sportpark Het Schenge.

1 week geleden
Internetbode KNMI kondigt code geel af: ‘Winterse buien met hagel en natte sneeuw’

BEVELAND - Tweede Paasdag verloopt vandaag winters. Het KNMI heeft code geel voor heel Nederland afgekondigd. Door winterse buien is er in Noord-Brabant vanavond kans op gladheid.  "In de loop van de middag komen er winterse buien opzetten met kans op hagel, natte sneeuw en een klap onweer", aldus weerman Nico Koevoets.Vorige week konden de mensen nog een aantal dagen genieten van het zonnetje. Maar vandaag is dat wel anders. Vanochtend trok een regenzone over Brabant zuidoostwaarts. Deze wordt gevolgd door extreem koude lucht voor de tijd van het jaar. 

2 weken geleden