Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 14 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Politiek

ANP Yeşilgöz en Omtzigt: premierskandidaat belangrijk voor akkoord

DEN HAAG (ANP) - De persoon die de PVV naar voren schuift als premierskandidaat is van invloed op het gehele formatie-akkoord, zeggen VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC). "Het is een hele belangrijke functie in het landsbestuur, het is het gezicht van het land", zei Yeşilgöz vlak voor een belangrijk formatieoverleg.

12 uur geleden
ANP Van der Plas (BBB): zaak dat we eruit komen, vandaag of morgen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is nog altijd optimistisch en denkt dat de formerende partijen nog voor de deadline tot een akkoord kunnen komen. Het klappen van de overleggen is wat haar betreft geen optie. "Weet je, of het vandaag of morgen is, het is zaak dat we eruit komen", zegt de politica voorafgaand aan een belangrijk overleg op dinsdag.

12 uur geleden
ANP Bijna helft lokale politica's heeft te maken met online-agressie

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de vrouwen in de lokale politiek (gemeenten, provincies en waterschappen) heeft te maken gehad met online-agressie en -geweld. Dat overkomt vrouwelijke politici vaker dan hun mannelijke collega's (ruim 35 procent). Dat blijkt uit de Monitor Integriteit & Veiligheid, die is uitgevoerd door Atria en Ipsos I&O, in opdracht van het ministerie van Binnenlands zaken.

12 uur geleden
ANP Financiën blijft lastigste punt, zeggen informateurs

DEN HAAG (ANP) - Volgens informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf blijven de financiën het grootste struikelblok in onderhandelingen over een nieuw kabinet. "Van het begin af aan hebben we gezegd dat die financiële puzzel een van de lastigste dingen is. Ook omdat er gewoon weinig geld is. Dat is wel een groot verschil met voorgaande formaties", zei Dijkgraaf na afloop van de onderhandelingen maandagavond.

22 uur geleden
ANP Nog geen witte rook, onderhandelingen gaan dinsdag verder

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben nog steeds geen akkoord bereikt over de vorming van een nieuw kabinet. Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen tussen de partijleiders vertrok Geert Wilders (PVV) rond 22.30 uur. Hij wilde niet zeggen hoe de onderhandelingen maandag zijn verlopen. "Ik heb niets te vertellen."

22 uur geleden
ANP Kosten toeslagenaffaire groeien in slechtste geval met miljarden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe methode om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen, kan de overheid veel extra geld kosten. In het allerslechtste scenario gaat het om 5 miljard euro meer, wordt bevestigd aan het ANP na berichtgeving van de NOS.

23 uur geleden
ANP Kabinet wil geen verbod op detachering arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is niet van plan bepaalde sectoren, zoals de vleesverwerkende industrie, te verbieden werknemers via flexibele arbeidsovereenkomsten te laten werken. Dit was een van de aanbevelingen van de Adviesraad Migratie, maar demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) vinden dat een te vergaande maatregel.

1 dag geleden
ANP Situatie tienduizenden kinderen arbeidsmigranten kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland leven in een kwetsbare positie. Een deel van deze kinderen mist stabiele leefomstandigheden en heeft een grotere kans om op school in de problemen te komen of gezondheidsklachten te krijgen, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs hadden daarom gevraagd.

1 dag geleden
ANP Aantal veroordeelden dat wacht op celstraf flink opgelopen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal veroordeelden dat hun straf in vrijheid mag afwachten, is in een paar maanden tijd opgelopen van ongeveer 1800 naar ruim 2600. De helft van hen heeft een celstraf gekregen tussen de een en veertien dagen, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Het gaat om een noodmaatregel door het tekort aan personeel.

1 dag geleden
ANP Bikker: antisemitisme-overleg is 'belangrijke normerende stap'

DEN HAAG (ANP) - Het Catshuisoverleg over antisemitisme dat allerlei maatschappelijke partijen maandag hebben gevoerd, is een "belangrijke normerende stap", zegt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. In een motie, gesteund door nagenoeg de hele Tweede Kamer, had zij tot de bijeenkomst opgeroepen. "Het komt nu aan op de uitwerking van de afspraken, zodat de sectoren die zich uitspreken tegen antisemitisme er ook concreet werk van maken."

1 dag geleden
ANP Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

1 dag geleden
ANP Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

DEN HAAG (ANP) - Het is niet nodig om "naar wetgeving te grijpen" tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over antisemitisme. Het is belangrijker normen te stellen over wat antisemitisch is, waaronder het aanspreken van Joodse Nederlanders op het handelen van Israël en het bestaansrecht van die staat ter discussie stellen. Het neerzetten van die normen maakt het volgens Rutte makkelijker voor het Openbaar Ministerie om te handhaven.

1 dag geleden
ANP Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk. Wel moeten er deze dagen knopen worden doorgehakt, aldus PVV-leider Geert Wilders. "Het moet nu wel gebeuren."

1 dag geleden
ANP Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden

HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

2 dagen geleden
ANP Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

3 dagen geleden
ANP Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

ROTTERDAM (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt. De verschillen in zetelaantal met VVD en NSC zijn zo klein, dat hij vindt dat de partijen het in dat geval samen moeten doen.

3 dagen geleden
ANP Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

DEN HAAG (ANP) - De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

3 dagen geleden
ANP Wilders heeft premierskandidaat op het oog

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders heeft een kandidaat op het oog voor het premierschap, en heeft die persoon ook al benaderd. Dat zegt de PVV-leider voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

3 dagen geleden
ANP EU-families PvdA en GL sluiten coalitie met radicaal rechts uit

ROTTERDAM (ANP) - De Europese Socialisten en Democraten en de Europese Groenen gaan in Brussel hoe dan ook niet samenwerken met radicaal-rechtse partijen, zoals de Europese Conservatieven (ECR) en Hervormers en de groep Identiteit en Democratie (ID), waartoe ook de PVV behoort.

3 dagen geleden
ANP Niet zeker dat naam formateur in eindverslag informateurs komt

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker wanneer de naam van een formateur wordt bekendgemaakt, als de vier onderhandelende partijen tot een akkoord komen. Het gesprek over een formateur zal tussen de vier fractievoorzitters gevoerd moeten worden, zei informateur Richard van Zwol na afloop van een nieuwe dag van onderhandelingen. "De vraag hoe dat precies landt in ons eindverslag is weer punt twee."

3 dagen geleden
ANP Informateurs: tot 15 mei nodig voor formatiegesprekken

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan aanstaande woensdag komt er geen verslag over de formatie, zeggen informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Een eventueel akkoord tussen de vier formerende partijen zal ook pas woensdag komen, áls dat de uitkomst van deze ronde is. "Er wordt wel tot 15 mei gesproken, maar het hangt er een beetje af van welke vorm en in welke intensiteit", aldus Van Zwol.

3 dagen geleden
ANP Gesprekken over vorming kabinet gaan zaterdag verder

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet gaan zaterdag verder. Na opnieuw een lange onderhandelingsdag gingen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB vrijdagavond rond 21.15 uur uit elkaar. Woensdag 15 mei moeten de informateurs hun verslag af hebben.

3 dagen geleden
ANP Timmermans wil dat EU Israël unaniem wapens ontzegt

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vindt dat de Europese Unie Israël sancties moet opleggen, als dat land Rafah binnenvalt. Daarbij denkt hij onder meer aan het stopzetten van wapenleveranties, die het land in en boven Gaza kan inzetten. "Het zou goed zijn als de Europese Unie dat unaniem zou verklaren", zei Timmermans vrijdag bij Nieuws en co op Radio1.

4 dagen geleden
ANP Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

4 dagen geleden
ANP Formerende partijen hinten op onderhandelingen in het weekend

DEN HAAG (ANP) - Het is goed mogelijk dat de formatiegesprekken dit weekend door zullen gaan, laten de onderhandelende partijen doorschemeren. "Het zou moeten kunnen", zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz op de vraag of ze er vrijdag uit gaan komen. "Maar misschien hebben we er nog een paar dagen voor nodig."

4 dagen geleden
ANP GL-PvdA en D66 eisen opheldering over toegangsverbod chirurg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen opheldering van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod voor de Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu-Sittah tot Nederland.

5 dagen geleden
ANP Partijleiders roepen demonstranten op te stoppen met geweld

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Rob Jetten (D66) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) roepen op X demonstranten op te stoppen met vernielingen en geweld. Ze snappen dat de demonstranten opkomen voor de Gazanen, maar dat moeten ze met woorden doen en niet met geweld.

5 dagen geleden
ANP Timmermans: formerende partijen nemen loopje met rechtsstaat

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) haalt uit naar de formerende partijen en waarschuwt in de aanloop naar de Europese verkiezingen voor de opkomst van radicaal-rechts. Dat doet hij in een stuk op onder meer Instagram. Hij betoogt dat PVV, VVD, NSC en BBB een "loopje nemen" met de rechtsstaat door "valselijk een crisissituatie" uit te roepen om zich daarmee "aan de regels van de rechtsstaat te onttrekken".

5 dagen geleden
ANP Top BuZa vreesde voor polarisatie op ministerie om onvrede Gaza

DEN HAAG (ANP) - De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zag dat "de eenheid" op hun departement "onder druk" stond omdat de oorlog in Gaza veel discussie tussen ambtenaren losmaakte. Begin november kwamen de hoogste ambtenaren van het departement bijeen voor een "24-uursheisessie" die grotendeels ging over de onvrede op het departement, blijkt uit documenten die het ANP heeft opgevraagd.

5 dagen geleden
ANP Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

ROTTERDAM (ANP) - Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij "een eerlijk verhaal" over de Europese Unie. Volt wil waarschuwen voor de gevolgen van 'minder EU', waar bijvoorbeeld de PVV voor pleit. Dat betekent volgens de partij "minder geld in de portemonnee, minder veiligheid, en minder vrijheid".

5 dagen geleden
ANP Omtzigt ziet nog 'forse verschillen van mening' in formatie

DEN HAAG (ANP) - Volgens Pieter Omtzigt (NSC) bestaan er nog "forse verschillen van mening" op "meerdere thema's" tussen de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Hij wilde woensdag niet zeggen op welk vlak de problemen liggen.

6 dagen geleden
ANP Onderhandelaars formatie hebben nog een paar dagen nodig

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet gaan ook de komende dagen door. "We hebben nog een paar dagen nodig", zei Caroline van der Plas (BBB) woensdag na urenlange gesprekken tussen de partijleiders onder toeziend oog van de informateurs.

6 dagen geleden
ANP UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

6 dagen geleden
ANP Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

6 dagen geleden
ANP EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

6 dagen geleden
ANP Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

6 dagen geleden
ANP Van der Plas hoopt woensdag tot formatieakkoord te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is optimistisch over het formatieoverleg: ze hoopt dat de partijen woensdag nog tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de derde sessie van de week zei de BBB-voorvrouw dat "ik er gewoon positief over ben. Dat is mijn perceptie".

6 dagen geleden
ANP Wilders hoopt er nog deze week uit te komen aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, komen de vier partijen aan de formatietafel er binnen enkele dagen uit. "Ik hoop echt dat het deze week wel echt klaar moet zijn", zei hij. Maar het is onzeker of dat lukt. "Het is niet alleen afhankelijk van mij, we doen het met zijn vieren", aldus Wilders vlak voor een overleg met onderhandelaars van VVD, NSC, BBB en de informateurs.

6 dagen geleden