Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden
HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.
CDA-leider Henri Bontenbal zegt dat de partij verslagen is door het overlijden van Brink. "Rick was geliefd in onze partij. Onvermoeibaar zette hij zich in voor het CDA, ook in moeilijke tijden. Zijn andere grote missie was om mensen met een beperking volwaardig deel te laten zijn van de samenleving. Hij was daarin echt een boegbeeld en een enorme doorzetter."
Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel. Eerder zat hij voor die partij in de gemeenteraad van zijn woonplaats Hardenberg. Brink was zaterdagochtend, een paar uur voor zijn overlijden, nog bij de molen Oelemölle in Hardenberg. Daar verrichte hij de opening van een camerasysteem, waardoor mensen met een beperking vanaf de grond kunnen zien hoe een molen werkt.
Adviseur
Na het stoppen van het 'ministerie van gehandicaptenzaken' bleef Brink betrokken bij KRO-NCRV als adviseur inclusie. Hij adviseerde de omroep en de NPO over de manier om mensen uit achtergestelde groepen te betrekken bij omroepen en programma's.
Pieter Omtzigt, leider van Nieuw Sociaal Contract, noemt het overlijden van Brink een enorm verlies. "Ricks optimisme en enthousiasme was echt aanstekelijk", stelt de Twentse politicus op X. Provinciegenote Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging laat weten: "Je hebt gigantisch veel betekend en was een inspiratie voor veel mensen en gehandicapten in het bijzonder. Niet te bevatten…"
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het "jammer" dat potentiële partners van de regeringscoalitie tegen een reeks begrotingen hebben gestemd. Maar hij vreest nog niet dat 'constructieve' oppositiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks-PvdA zich zo tegen het kabinet keren dat er niet meer samen te werken valt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het appel van NAVO-chef Mark Rutte om meer te investeren in defensie is "een terechte oproep", zei minister van Defensie Ruben Brekelmans vrijdag. Rutte lijkt te zinspelen op 3 procent van het bruto binnenlands product naar defensie, maar daar wil de bewindsman nog niet op vooruitlopen. De discussie hoeveel geld er precies naar de verdediging moet "gaat het komende jaar een rol spelen". Maar dat het meer dan de huidige 2 procent wordt, is wat hem betreft duidelijk.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De verbouwing van de begroting als gevolg van het akkoord tussen de regeringsfracties en vier oppositiepartijen is "deugdelijk", zegt minister van Financiën Eelco Heinen. Waar zorgminister Fleur Agema aangaf pas achteraf te horen hoe de nieuwe bezuinigingen eruit komen te zien, was Heinen wel betrokken. "De tabellen zijn gewoon elke keer langs mij gekomen", aldus de schatkistbewaarder voor de ministerraad.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
2 dagen geleden