Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 14 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Binnenland

ANP CBS: Nederlanders hebben meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben meer vertrouwen in de Europese Unie (EU) dan in de Tweede Kamer, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek. Zo had bijna de helft van de Nederlanders vanaf 15 jaar vorig jaar vertrouwen in de EU, tegenover 29 procent van hen die dat in de Tweede Kamer hadden. Politici in het algemeen kunnen op het vertrouwen van ongeveer een kwart van hen rekenen.

2 uur geleden
ANP PBL vreest honderden doden extra per jaar door klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Door klimaatverandering kunnen elk jaar honderden mensen extra overlijden, vooral kinderen, ouderen en chronisch zieken. Ook arme mensen lopen extra risico, omdat zij vaak geen geld hebben om hun huis aan te passen aan de stijgende temperaturen. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die stelt dat de economische schade van het veranderende klimaat voor Nederland kan oplopen tot meer dan een miljard euro per jaar.

2 uur geleden
ANP Woorden van Yeşilgöz vallen niet goed bij collega Gräper

DEN HAAG (ANP) - "Persvrijheid is een groot goed. Journalisten moeten vrij hun werk kunnen doen en alle vragen kunnen stellen die zij willen. Ik zal daar altijd voor opkomen", laat staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) weten in reactie op een tweet van haar collega Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid).

2 uur geleden
ANP Grote NAVO-oefening in Roemenië met Nederlandse parachutisten

CLUJ (ANP) - In Roemenië zijn maandagavond 1400 NAVO-parachutisten geland, onder wie zo'n honderd Nederlanders. Ze deden mee aan de oefening Swift Response, de grootste luchtlandingsoperatie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

4 uur geleden
ANP Schrijver Rob van Essen wint opnieuw Libris Literatuur Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Auteur Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2024 gewonnen voor zijn roman Ik kom hier nog op terug. Dat heeft juryvoorzitter Kim Putters maandagavond bekendgemaakt tijdens een feestelijk diner in Felix Meritis in Amsterdam. Met de prijs wordt de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar bekroond.

6 uur geleden
ANP Alle campussen UvA dinsdag en woensdag dicht na protesten

AMSTERDAM (ANP) - Alle campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijven dinsdag en woensdag dicht nadat er meerdere demonstraties zijn geweest, meldt de universiteit maandagavond. Het College van Bestuur (CvB) kan momenteel "geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid" van de mensen op de locaties van de universiteit. Er vindt de komende twee dagen dus geen onderwijs plaats op de UvA.

6 uur geleden
ANP Universiteit Utrecht: schade bij bezetting beperkt gebleven

UTRECHT (ANP) - De demonstranten die vorige week gebouwen van de Universiteit Utrecht bezet hebben, hebben daar volgens de universiteit weinig vernielingen aangericht. "De schade is geïnventariseerd en deze is beperkt gebleven", laat een woordvoerster weten. Ze voegt eraan toe dat de universiteit niet van plan is aangifte te doen tegen de bezetters wegens huisvredebreuk "omdat de inzet voortdurend is geweest is om te de-escaleren".

7 uur geleden
ANP Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

AMSTERDAM (ANP) - In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Dat ziet een ANP-verslaggever op de 6e verdieping van het gebouw. Daar zetelt het College van Bestuur van de universiteit. Dat was niet aanwezig toen de demonstranten binnendrongen.

8 uur geleden
ANP Betogers Groningen mogen overnachten als protest vreedzaam blijft

GRONINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse betogers bij de Rijksuniversiteit Groningen mogen daar de nacht doorbrengen. Het protest wordt toegestaan zolang het vreedzaam is en er geen hinder is voor het verkeer. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Volgens de gemeente vindt het protest plaats op openbaar terrein.

8 uur geleden
ANP Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

AMSTERDAM (ANP) - Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Dat gebeurde buiten het pand van de universiteit op het moment dat de betogers werden teruggedrongen door de politie. De politie kan niet zeggen of er iemand is opgepakt.

10 uur geleden
ANP Heidema herbenoemd als commissaris van de Koning in Overijssel

DEN HAAG (ANP) - Andries Heidema kan beginnen aan zijn tweede periode van zes jaar als commissaris van de Koning in Overijssel. Nadat de leden van Provinciale Staten hem eind maart hadden voorgedragen voor herbenoeming, is dat nu geformaliseerd via een koninklijk besluit. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nam de voordracht uit Overijssel zoals verwacht over.

11 uur geleden
ANP Politie dringt betogers pro-Palestijns protest UvA naar achteren

AMSTERDAM (ANP) - De mobiele eenheid van de politie dringt betogers van het pro-Palestijnse studentenprotest op de Roeterseilandcampus in Amsterdam een stuk naar achteren. Hierbij zijn ook enkele betogers geslagen, ziet een verslaggever van het ANP.

11 uur geleden
ANP ME viel pand UvA binnen om studenten weg te halen, geen ontruiming

AMSTERDAM (ANP) - De Mobiele Eenheid (ME) van de politie is het pand op de Roeterseilandcampus van de UvA binnengevallen om studenten die daar binnen zijn en weg willen op te halen, zegt een politiewoordvoerder. Er is geen sprake van een ontruiming van het universiteitsgebouw.

12 uur geleden
ANP Mobiele Eenheid valt pand UvA binnen

AMSTERDAM (ANP) - De Mobiele Eenheid (ME) is om 15.25 uur het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) binnengevallen op de Roeterseilandcampus. Daar was sinds maandagmiddag een protest gaande, demonstranten hadden verschillende ingangen gebarricadeerd.

12 uur geleden
ANP Verdachte Schammenkamp in Spanje al eens veroordeeld in drugszaak

ROTTERDAM (ANP) - Verdachte Jalal O. (35), die ontkent iets te maken te hebben met drugsproductie in de geëxplodeerde garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam, is al eerder veroordeeld geweest in een drugszaak. In november 2022 is hij in een Spaanse zaak veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf, bleek maandag in de rechtbank in Rotterdam.

12 uur geleden
ANP Demonstranten in gang College van Bestuur UvA

AMSTERDAM (ANP) - In het ABC-gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus hebben demonstranten verschillende gangen gebarricadeerd. Een van de plekken waar ze tot zijn doorgedrongen is de gang waar het College van Bestuur van de universiteit huisvest, is te zien op beelden van een ANP-fotograaf.

13 uur geleden
ANP 8,5 jaar cel voor ontvoering Insiya in hoger beroep

AMSTERDAM (ANP) - De 44-jarige Shehzad H. is maandag in hoger beroep veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige ontvoering in 2016 van zijn destijds 2-jarige dochter Insiya naar India. De celstraf is een half jaar korter dan eerder opgelegd door de rechtbank, omdat de behandeling van de zaak te lang heeft geduurd.

13 uur geleden
ANP UvA doet aangifte om demonstratie en sluit Maagdenhuis

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft aangifte gedaan om de demonstratie die momenteel gaande is op de Roeterseilandcampus. "Het gebouw is gesloten, daar zitten momenteel mensen in", zegt een woordvoerder van de universiteit. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie) overlegt momenteel over de ontstane situatie.

13 uur geleden
ANP OM: in geëxplodeerde garagebox Rotterdam werd cocaïne versneden

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie stelt dat er in de geëxplodeerde garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam cocaïne werd versneden en niet zozeer gewassen. Dat concludeert de officier van justitie op onderzoek door de politie ter plaatse, zei ze maandag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de eerste inleidende zitting tegen verdachte Jalal O. (35).

13 uur geleden
ANP Demonstranten gebouw UvA willen ingang blokkeren met meubilair

AMSTERDAM (ANP) - Demonstranten in het ABC-gebouw van de UvA op de Roeterseilandcampus in Amsterdam proberen meubilair zoals stoelen en banken naar buiten te slepen, ziet een ANP-verslaggever. Daarbij worden de demonstranten tegengehouden door de aanwezige beveiliging.

13 uur geleden
ANP Straffen tot drie jaar voor ontvoering 15-jarige jongen Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag straffen van tot drie jaar cel opgelegd in de zaak rond de ontvoering van een 15-jarige jongen in januari vorig jaar in Amsterdam. "Een zeer schokkende gebeurtenis", aldus de rechtbank. De hoogste straf was voor Amsterdammer Faysal A. (42), die volgens de rechtbank "een leidende en coördinerende rol" heeft gespeeld. Twee verdachten, een man en een vrouw, werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoering.

13 uur geleden
ANP BIJ12 stelt 26 nieuwe wolven vast in Nederland

UTRECHT (ANP) - Uitvoeringsorganisatie BIJ12 stelde tussen oktober vorig jaar en halverwege februari van dit jaar 26 nieuwe wolven vast in Nederland. Van die wolven is DNA-materiaal gevonden. Het gaat voornamelijk om nakomelingen van wolven die al in Nederland gevestigd waren.

13 uur geleden
ANP XR houdt lawaaiprotest in Haarlem, kondigt nieuwe wegblokkade aan

HAARLEM (ANP) - Voor het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem houden ongeveer tien activisten van Extinction Rebellion (XR) een lawaaiprotest in verband met Tata Steel. Zij kondigen aan op vrijdag 7 juni opnieuw een stukje van de N205 voor het provinciehuis te blokkeren.

14 uur geleden
ANP UvA: verlaat pand als je niets met protestactie te maken hebt

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vraagt mensen in het pand op de Roeterseilandcampus die niets met de pro-Palestijnse protestactie te maken hebben, het gebouw te verlaten. De universiteit kondigt aan op korte termijn met een verklaring te komen.

14 uur geleden
ANP Pro-Palestijnse betogers spreken van bezetting aantal universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Verschillende pro-Palestijnse protestgroepen stellen op sociale media dat universiteiten in Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht en Groningen bezet zijn. Dit volgt op verschillende zogeheten 'walk-outs' eerder op maandag.

14 uur geleden
ANP Honderden studenten demonstreren in universiteitssteden

DEN HAAG (ANP) - In diverse universiteitssteden in het land demonstreren honderden studenten en universiteitsmedewerkers tegen de aanpak van de eerdere studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza van afgelopen week. In onder andere Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Wageningen, Eindhoven en Nijmegen zijn studenten maandagochtend aan zogeheten 'walk-outs' begonnen.

14 uur geleden
ANP Actievoerende studenten maken media in Maastricht werk onmogelijk

MAASTRICHT (ANP) - Actievoerende studenten hebben maandagmiddag in Maastricht media het werk onmogelijk gemaakt. De studenten dekten lenzen van camera's af met Palestijnse vlaggen en zeilen, duwden ertegen en eisten het vertrek van de media.

14 uur geleden
ANP Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

AMSTERDAM (ANP) - Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het gaat om het zogeheten ABC-gebouw. De demonstranten roepen leuzen zoals 'our university' (onze universiteit). Het is niet duidelijk met welke intentie de demonstranten het gebouw betreden.

14 uur geleden
ANP Kwartje uit 1891 geveild voor ruim een miljoen euro

IJSSELSTEIN (ANP) - Bij een veilinghuis in IJsselstein is een zeldzaam kwartje uit 1891 geveild voor 1.045.500 euro. Het is een klein zilveren muntje met daarop de afbeelding van een jonge koningin Wilhelmina.

14 uur geleden
ANP Honderden studenten demonstreren in Utrecht bij 'walk-out'

UTRECHT (ANP) - In Utrecht zijn enkele honderden studenten aanwezig bij de zogeheten 'walk-outs' die maandagochtend in diverse studentensteden zijn begonnen. Studenten verlieten rond de klok van 11.00 uur onder meer de universiteitscampus aan de Drift in het centrum van Utrecht en het Science Park, zag een ANP-verslaggever. Ook enkele medewerkers van de universiteit doen mee aan de actie. Er is weinig zichtbare politie aanwezig.

14 uur geleden
ANP Vrouw (23) aangehouden om dood peuter in Veendam

VEENDAM (ANP) - De politie heeft maandag een 23-jarige vrouw uit Veendam aangehouden in een onderzoek naar de dood van een 2-jarig jongetje in de Groningse plaats. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van het kind. Ze zit vast en wordt verhoord.

15 uur geleden
ANP Jaren cel geëist voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Tegen vier mannen zijn maandag in Zwolle celstraffen tot 21 jaar geëist voor hun poging de destijds voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in 2022 van het leven te beroven. Het slachtoffer, tegen wie eerder levenslang is geëist in een moordzaak, raakte zwaargewond.

15 uur geleden
ANP Herdenkingskransen 4 mei vernield in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Verschillende kransen die in Amsterdam-West zijn neergelegd tijdens de 4 mei-herdenking, zijn zondagmiddag vernield. Dat bevestigt een woordvoerder van het stadsdeel Nieuw-West na berichtgeving in Het Parool. De politie verwacht maandagmiddag een aangifte, maar wil niet zeggen wie er aangifte gaat doen.

15 uur geleden
ANP Honderden demonstranten bij 'walk-out' Roeterseilandcampus

AMSTERDAM (ANP) - Bij het studentenprotest op de Amsterdamse Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam zijn honderden studenten aanwezig, ziet een ANP-verslaggever. Demonstranten scanderen de leus 'we will not stop, we will not rest' en klappen. Er is politie aanwezig, maar niet zo massaal als bij de protesten van afgelopen week.

15 uur geleden
ANP Advocaat: verdachte moord woning Amsterdam ontoerekeningsvatbaar

AMSTERDAM (ANP) - De 36-jarige Nuri Ö. was ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn onderburen op 1 augustus vorig jaar met een mes aanviel in hun woning aan de Robert Scottstraat in Amsterdam-West. Hij moet daarom niet de gevangenis in voor moord, maar zo snel mogelijk naar een tbs-kliniek, vindt zijn advocaat.

15 uur geleden
ANP Agent opgepakt om verkopen politie-informatie

HEEMSKERK (ANP) - Een 34-jarige agent uit Heemskerk is opgepakt omdat hij informatie van de politie zou hebben verkocht. De man wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en ambtelijke corruptie, meldt het Openbaar Ministerie.

16 uur geleden
ANP OM ziet daling van moord- en doodslagzaken

DEN HAAG (ANP) - Het aantal moord- en doodslagzaken, inclusief pogingen daartoe, nam vorig jaar met 10 procent af. Dit meldt het Openbaar Ministerie in het jaarverslag over 2023. Het aantal bedreigingen daalde met 9 procent, mishandelingen met 4 procent. Woninginbraken namen af met 7 procent en het aantal gewapende overvallen met 19 procent.

16 uur geleden
ANP Leiden Marathon evalueert na afgelasting om warmte

LEIDEN (ANP) - De organisatie van de marathon in Leiden gaat uitgebreid evalueren, nadat onderdelen van de loop zondag moesten worden afgelast of stilgelegd omdat veel deelnemers onwel werden door de warmte. Ambulances moesten uit de wijde omgeving komen en 25 mensen moesten naar het ziekenhuis.

16 uur geleden