Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

AMSTERDAM (ANP) - Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het gaat om het zogeheten ABC-gebouw. De demonstranten roepen leuzen zoals 'our university' (onze universiteit). Het is niet duidelijk met welke intentie de demonstranten het gebouw betreden.

Meerdere tenten zijn opgezet in de hal van het gebouw, ziet een ANP-verslaggever. De centrale hal van het gebouw, waar ook de rechtenfaculteit van de Amsterdam Law School zit, staat vol met demonstranten. Met een trommel wordt herrie gemaakt. Vuilniszakken vol kampeerspullen worden het gebouw binnengehaald en neergezet door mensen met gezichtsbedekkende kleding, aldus de verslaggever. Het protest wordt binnen voortgezet, ook door leuzen te scanderen en spandoeken en Palestijnse vlaggen op te hangen.

De politie zegt bij het protest aanwezig te zijn om ervoor te zorgen "dat de demonstratie veilig verloopt". Onder meer de 'vredeseenheid' van de politie is aanwezig. "Dat is een speciale eenheid in Amsterdam die vooral in contact staat met deze demonstranten", zegt de woordvoerder. De Universiteit van Amsterdam wilde nog geen inhoudelijke reactie geven.

Studenten en medewerkers

Eerder op de dag verzamelden enkele duizenden demonstranten, bestaande uit onder meer studenten en medewerkers van de UvA, zich op de Roeterseilandcampus. Dat aantal slonk aan het begin van de middag tot enkele honderden demonstranten. De actie richt zich op de aanpak van eerdere studentenprotesten van afgelopen week, tegen de oorlog in Gaza. In diverse universiteitssteden, zoals Utrecht, Wageningen, Nijmegen, Groningen en Maastricht, vinden maandag demonstraties plaats. In sommige steden, zoals Eindhoven en Groningen, zijn tentenkampjes opgezet.

De demonstranten willen dat universiteiten de banden met Israëlische instituten verbreken, en met bedrijven die ervan protesteren.

Meer uit Binnenland

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

39 seconden geleden
Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

UTRECHT (ANP) - De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

17 minuten geleden
Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

UTRECHT (ANP) - Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.000 klachten, waar vorig jaar de teller na ruim twee weken eindigde op meer dan 312.000 klachten.

1 uur geleden
EU-lijsttrekker noemt Nederland een verkeerd voorbeeld voor EU

BRUSSEL (ANP) - Wat er in Nederland is gebeurd met de opkomst van radicaal-rechts, kan in heel Europa gebeuren, waarschuwde de EU-lijsttrekker van de Groenen tijdens een groot verkiezingsdebat in het Europees Parlement. Daarom moeten Europese partijen nu, twee weken voor de Europese verkiezingen, duidelijk aangeven of ze in Brussel willen samenwerken met radicaal-rechtse of extreem-rechtse partijen.

2 uur geleden
Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

LEEUWARDEN (ANP) - Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

3 uur geleden
Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

3 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

3 uur geleden