Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BIJ12 stelt 26 nieuwe wolven vast in Nederland

BIJ12 stelt 26 nieuwe wolven vast in Nederland

UTRECHT (ANP) - Uitvoeringsorganisatie BIJ12 stelde tussen oktober vorig jaar en halverwege februari van dit jaar 26 nieuwe wolven vast in Nederland. Van die wolven is DNA-materiaal gevonden. Het gaat voornamelijk om nakomelingen van wolven die al in Nederland gevestigd waren.

In totaal zijn 51 wolven geïdentificeerd in Nederland. Deels gaat het om hier gevestigde wolven en daarnaast om zwervende wolven die bijvoorbeeld ook in België en Duitsland worden gezien.

In de voortgangsrapportage over de wolf van BIJ12 staat dat mogelijk voor het eerst in Nederland een wolf door een andere wolf is gedood. Op het lichaam van een dode wolf zijn DNA-sporen en bijtwonden van een of meerdere wolven gezien. De wolf werd gevonden in de buurt van de Gelderse plaats Elspeet, op de Veluwe.

Roedel in Wold

De roedel waar de meeste wolven zijn vastgesteld, is in het Drents-Friese Wold, waar tien verschillende wolven zijn geïdentificeerd. Daarna volgen de roedels in het noorden van de Veluwe met negen exemplaren en het zuidwesten van de Veluwe met acht.

BIJ12 heeft geen cijfers over de Hoge Veluwe, omdat de parkdirectie daar geen onderzoek toestaat.

Meer uit Binnenland

Chinese gevechtsvliegtuigen omcirkelden marineschip Tromp

DEN HAAG (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Tromp is vrijdag meerdere malen omcirkeld door twee Chinese gevechtsvliegtuigen. Ook werd een NH-90 helikopter van het schip op patrouille in het internationale luchtruim benaderd door twee Chinese gevechtsvliegtuigen en een helikopter. Dat laatste zorgde voor een "potentieel onveilige situatie", aldus demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Zorgminister Helder gaat private investeerders niet verbieden

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Conny Helder gaat private investeerders (private equity) niet verbieden. Zo'n verbod kan de continuïteit en toegankelijkheid van zorg in gevaar brengen, schrijft de demissionaire minister aan de Tweede Kamer. Ook maakt een dergelijk verbod inbreuk op het Europese vrije verkeer van kapitaal.

1 uur geleden
Amnesty: strafbaar stellen psychisch geweld moet in plan femicide

AMSTERDAM (ANP) - Het strafbaar stellen van psychisch geweld ontbreekt in een actieplan tegen femicide, vindt Amnesty International. Het plan werd vrijdag gepresenteerd door het demissionaire kabinet.

1 uur geleden
Nederlands marineschip onderschept 2 ton coke in Caribisch gebied

WILLEMSTAD (ANP) - Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft een drugstransport van ruim 2 ton onderschept in het Caribisch gebied, is vrijdag bekendgemaakt. De vangst werd al gedaan op 16 mei in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht, die een helikopter en snelle onderscheppingsboten inzette.

2 uur geleden
Ook vapes en sigaren moeten straks in saaie verpakking

DEN HAAG (ANP) - Na sigaretten en shag mogen ook vapes en sigaren straks alleen nog maar in neutrale verpakkingen worden verkocht. Dat is nodig om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, vindt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid).

4 uur geleden
Ministeries zetten maatregelen tegen femicide op een rij

DEN HAAG (ANP) - Actie tegen femicide is dringend nodig, vindt het kabinet. In een plan van aanpak hebben drie bewindslieden van Volksgezondheid, Rechtsbescherming en Onderwijs de maatregelen op een rij gezet die de overheid neemt om tegen te gaan dat vrouwen worden vermoord omdat ze vrouw zijn.

6 uur geleden
Telegraaf geeft mails met vermeende moordbekentenis aan OM

AMSTERDAM (ANP) - De Telegraaf heeft e-mails, waarschijnlijk afkomstig van de vader van de 18-jarige Ryan al Najjar uit Joure, overhandigd aan het Openbaar Ministerie. De man zou daarin het doden van zijn dochter hebben bekend. Het OM had de mails gevorderd bij de krant.

6 uur geleden