Technologie
Net binnen
- Financieel 6:35 Nederlandse inflatie loopt op naar 4,1 procent in april
- Binnenland 6:22 Nederland stijgt een plek in persvrijheidsindex
- Binnenland 6:15 Statiegeld Nederland opent twee eigen winkels
- Gezond 6:01 Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen
- Buitenland 5:24 Trump wil Iraanse olieverkoop beperken om vastgelopen gesprekken
- Buitenland 5:23 Netanyahu: Israël viel doel aan bij Syrisch presidentieel paleis
- Buitenland 3:55 Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen
- Binnenland 3:53 Uitslaande schuurbrand in Voorschoten, Zuid-Holland
LEIDEN (ANP) - Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben hoop gekregen op een coronavaccin dat beter geschikt is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Die hebben minder baat bij de huidige coronavaccins, die vooral de aanmaak van antistoffen stimuleren. De wetenschappers zijn daarom bezig een ander vaccin te ontwikkelen, dat de aanmaak van bepaalde afweercellen extra bevordert. Bij muizen werkt het al goed, zo is nu vastgesteld.
2 jaar geledenNIEUWERSLUIS (ANP) - Uitvinder Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs 2021 (25.000 euro) voor de SunGlacier, een apparaat dat waterdamp uit de buitenlucht condenseert en zo water oplevert op een plek waar dat niet lijkt te zijn. De vinding werd eerder gepresenteerd op de World Expo in Dubai. De koning en de koningin bezochten de installatie daar al en hadden zelfs een paraplu nodig. De SunGlacier leverde er 1200 liter water per dag op, dat als een regen naar beneden kwam. Buiten was het snikheet en gortdroog.
2 jaar geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 2028 moet het mogelijk zijn om met een middelgroot passagiersvliegtuig met tot tachtig zitplaatsen op waterstof van Amsterdam over de Noordzee naar Londen te vliegen. Een grote Nederlandse samenwerking bouwt momenteel een waterstofsysteem dat in bestaande vliegtuigen kan worden ingebouwd. Aan het initiatief doen verschillende bedrijven en instanties van eigen bodem mee.
2 jaar geledenGRONINGEN (ANP) - Niet alleen op de aarde komen bevingen voor, dat kan ook op sterren gebeuren. En soms zijn die 'sterbevingen' zo hevig dat er een soort tsunami ontstaat van het materiaal waar de ster van gemaakt is. Dat is een van de ontdekkingen die is gedaan met de Europese ruimtetelescoop Gaia.
2 jaar geledenGARCHING (ANP) - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een afbeelding te maken van het superzware zwarte gat in het hart van onze eigen Melkweg. Dat heet Sagittarius A*. De zwaartekracht is er zo sterk dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.
2 jaar geledenPASADENA (ANP) - De planeet Mars is vorige week getroffen door een redelijk zware aardbeving. Die had een kracht van 5,0 en daarmee is het de zwaarste schok die ooit op een andere planeet is geregistreerd. Bevingen op Mars kunnen ook niet veel sterker worden dan dit, de magnitude komt in de buurt van het maximum.
2 jaar geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op. Vorige maand beëindigde ESA al een missie met Rusland die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".
3 jaar geledenPARIJS (ANP) - Europa stopt voorlopig met de missie met Rusland om een onbemande verkenner naar de planeet Mars te brengen. Het karretje zou later dit jaar worden gelanceerd, maar dat is onhaalbaar vanwege de Russische oorlog in Oekraïne en de sancties die daarom zijn opgelegd.
3 jaar geledenPARIJS (ANP) - Ondanks de invasie in Oekraïne blijft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA samenwerken met de collega's in Rusland. Ruimtevaart "blijft een brug", laat ESA-topman Josef Aschbacher weten.
3 jaar geledenBALTIMORE (ANP/AFP) - Ruimtetelescoop James Webb heeft zijn vijf opgevouwen zonneschilden succesvol ontplooid, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Als dat zou zijn mislukt zou de op Kerstmis gelanceerde peperdure missie haar taak niet kunnen volbrengen.
3 jaar geledenBAJKONOER (ANP/AFP) - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa is woensdagmiddag aangekomen bij het ruimtestation ISS na een succesvolle lancering woensdagochtend. Maezawa brengt een bezoek aan het ruimtestation ter voorbereiding op zijn toeristische retourvlucht naar de maan over een paar jaar. Hij keert over iets minder dan twee weken terug op aarde.
3 jaar geledenBAJKONOER (ANP) - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa maakt over een paar jaar een toeristische vlucht naar de maan en terug, en als voorbereiding brengt hij nu alvast een bezoek aan ruimtestation ISS. De Japanner wordt woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Over iets minder dan twee weken keert hij terug op aarde.
3 jaar geledenHOUSTON (ANP/DPA/AFP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft tien nieuwe kandidaat-astronauten gepresenteerd. Ze zijn geselecteerd om te worden opgeleid voor toekomstige missies. Het gaat om zes mannen en vier vrouwen van tussen de 32 en 45 jaar. Het is voor het eerst sinds 2017 dat er nieuwe trainee-astronauten worden geïntroduceerd.
3 jaar geledenVAN HORN (ANP) - De oudste dochter van de eerste Amerikaan in de ruimte, treedt in de voetsporen van haar vader. Laura Shepard Churchley gaat op 9 december mee met een toeristische vlucht van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos. Ze zit in de raket New Shepard, die naar haar vader is vernoemd. Shepard en vijf andere inzittenden gaan dan naar de rand van de dampkring.
3 jaar geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meldt dat de sonde is gelanceerd die voor het eerst onderzoek gaat doen bij de Trojaanse asteroïden bij Jupiter. Die missie kan nieuwe informatie opleveren over het ontstaan van ons zonnestelsel.
3 jaar geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar een Amerikaan en een Duitser die onderzoek hebben gedaan naar opwarming van de aarde, en naar een Italiaan die onderzoek deed naar orde en wanorde.
3 jaar geledenHOUSTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtesonde die materiaal van een asteroïde heeft verzameld, is maandag begonnen aan de lange terugreis naar de aarde. De OSIRIS-REx is vertrokken van de ruimterots Bennu. Na een lange vlucht landt hij in september 2023 op aarde, waarna wetenschappers het gruis kunnen bestuderen.
3 jaar geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - De minihelikopter Ingenuity is vrijdag alsnog opgestegen op Mars en heeft met succes zijn vierde vlucht gemaakt. Die was opnieuw sneller en verder dan de voorgaande keren. Donderdag ging er iets mis bij de start en bleef het toestel aan de grond. De NASA-ingenieurs herkenden dat probleem uit eerdere tests. Een dag lukte het in de herkansing wel.
4 jaar geledenCAPE CANAVERAL (ANP/RTR/AFP) - Vier astronauten zijn vanuit de Verenigde Staten vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Zij worden als eerste ruimtevaarders vervoerd met een raket die al eerder is gebruikt bij zo'n vlucht. De lancering van de Falcon 9 van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX verliep succesvol.
4 jaar geledenPEKING (ANP) - Ook China is erin geslaagd een sonde in een baan rond Mars te brengen. De Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) draait sinds woensdag rond de rode planeet, melden Chinese staatsmedia. Het vaartuig heeft in ongeveer 200 dagen sinds de lancering een afstand van 470 miljoen kilometer afgelegd.
4 jaar geledenUTRECHT (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn beide gebaseerd op nieuwe medische technologieën. Voor het eerst is de hoofdrol weggelegd voor een genetische code, zogeheten messenger-RNA (mRNA). Eerdere vaccins waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld verzwakt of inactief gemaakt virus. De techniek achter de nieuwe coronavaccins is wezenlijk anders, maar evengoed veilig, benadrukken de fabrikanten en de Europese medicijnautoriteiten.
4 jaar geledenTOKIO (ANP/DPA/AFP) - Een Japanse capsule met 4,6 miljard jaar oude monsters van een asteroïde is geland op aarde. De capsule kwam zoals gepland in een woestijn in het zuiden van Australië terecht, meldt het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.
4 jaar geledenPEKING (ANP) - Voor het eerst sinds 1976 komt een stuk maan naar de aarde. China wil een dezer dagen, vermoedelijk op dinsdag, een verkenner lanceren die op de maan stenen moet verzamelen. Die missie, Chang'e 5, moet half december terugkeren op aarde.
4 jaar geledenAMSTERDAM (ANP) - Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS (International Space Station) is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.
4 jaar geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoekers van de TU Eindhoven (TU/e) hebben samen met collega's van andere instituten uit binnen- en buitenland een nieuwe vorm van immunotherapie ontwikkeld, die volgens hen over een paar jaar kan leiden tot een betere behandeling van kanker en andere ziekten. De TU/e spreekt van "baanbrekend onderzoek". Aan het onderzoek werkten ook Amsterdam UMC, Radboudumc en andere instituten uit Europa en de VS mee.
4 jaar geledenOXFORD (ANP/AFP) - Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.
4 jaar geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Het zuurstoftoevoersysteem in een module op het Russische deel van het internationaal ruimtestation (ISS) is uitgevallen, maar de bemanning verkeert niet in gevaar, zei het Russische ruimteagentschap Roskosmos donderdag.
4 jaar geledenBAJKONOER (ANP/AFP) - Twee Russen en een Amerikaanse zijn woensdag aangekomen bij het Internationale Ruimtestation (ISS). Ze waren drie uur eerder vertrokken van de lanceerbasis of 'het kosmodroom' in Kazachstan. De reis van de Amerikaanse Kathleen Rubins en de Russen Sergej Rijikov en Sergej Koed-Svertsjkov is afgelegd in een Russische Sojoez-raket.
4 jaar geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar onderzoekers die manieren hebben ontwikkeld om DNA eenvoudig te wijzigen. De Franse wetenschapper Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse biochemicus Jennifer Doudna krijgen de prestigieuze prijs toegekend, werd woensdag bekendgemaakt in Stockholm.
4 jaar geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Natuurkunde is dit jaar voor de helft toegekend aan de Brit Roger Penrose en de andere helft aan de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar zwarte gaten in de ruimte.
4 jaar geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde is gewonnen door onderzoekers Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles Rice. Het comité kent de prijs toe vanwege het onderzoek naar hepatitis C-virus
4 jaar geledenLONDEN (ANP) - De mens is lang niet het enige zoogdier dat besmet kan raken met het coronavirus. Het virus is ook al aangetroffen bij nertsen, maar tientallen zoogdiersoorten zijn vatbaar voor het virus. Dat kan een gevaar zijn, want het virus kan onzichtbaar sluimeren bij de dieren, tot het overslaat naar mensen en onverwacht een nieuwe golf begint.
4 jaar geledenSTOCKHOLM (ANP/RTR) - De winnaars van de Nobelprijzen ontvangen dit jaar 94.000 euro meer dan de winnaars van vorig jaar. De organisatie zegt dat de verhoging van het prijzengeld mogelijk is door de degelijke financiële situatie van de Nobel Foundation.
4 jaar geledenLONDEN (ANP) - De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen die misschien door de lucht van Venus zweven.
4 jaar geledenWASHINGTON (ANP) - De twee Amerikaanse astronauten die in mei met een ruimtevaartuig van het bedrijf SpaceX het internationale ruimtestation ISS bereikten, keren in augustus terug op aarde. Een medewerker van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet vrijdag op Twitter weten dat het vertrek van Douglas Hurley en Bob Behnken gepland staat voor 1 augustus. Een dag later zouden de twee kunnen landen, afhankelijk van het weer.
4 jaar geledenGRONINGEN (ANP) - Een erfelijke aanleg bepaalt mede hoe ziek iemand wordt na besmetting met het coronavirus. Bepaalde plekken in het DNA kunnen ervoor zorgen dat mensen bevattelijker zijn voor het virus. De ontdekking kan misschien helpen bij het vinden van een medicijn.
4 jaar geledenOXFORD/LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een goedkope ontstekingsremmer verbetert de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten. Het is als zodanig de eerste behandeling, melden onderzoekers van de universiteit van het Britse Oxford. Het gaat om het medicijn dexamethason. De wetenschappers spreken over een enorme doorbraak.
4 jaar geledenDEN HAAG/BRUSSEL (ANP/BELGA) - Om de planeet Mars is een groene gloed van zuurstof ontdekt. Dat is gebeurd door de Marsmissie ExoMars, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De gloed, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het poollicht op de aarde, werd nooit eerder waargenomen in de atmosfeer van andere planeten.
4 jaar geleden