Technologie
Net binnen
- Buitenland 18:06 President Macron blij met deradicaliseringsplan Franse moslims
- Binnenland 18:03 'Belastingdienst moet afzien van vordering op gedupeerde ouders'
- Financieel 17:56 'Geef vrachtverkeer uitzondering bij avondklok'
- Buitenland 17:55 Advocaat Giuliani helpt Trump niet in afzettingsproces
- Voetbal 17:43 'Huntelaar voor medische keuring bij Schalke 04'
- Financieel 17:30 'Gesprekken over verkoop hoogovencomplex IJmuiden vlotten niet'
- Binnenland 17:26 Ploumen krijgt steun onder PvdA-kiezers, maar Aboutaleb ook
- Buitenland 17:24 In Washington liggen de zenuwen bloot in aanloop beëdiging
UTRECHT (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn beide gebaseerd op nieuwe medische technologieën. Voor het eerst is de hoofdrol weggelegd voor een genetische code, zogeheten messenger-RNA (mRNA). Eerdere vaccins waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld verzwakt of inactief gemaakt virus. De techniek achter de nieuwe coronavaccins is wezenlijk anders, maar evengoed veilig, benadrukken de fabrikanten en de Europese medicijnautoriteiten.
1 week geledenTOKIO (ANP/DPA/AFP) - Een Japanse capsule met 4,6 miljard jaar oude monsters van een asteroïde is geland op aarde. De capsule kwam zoals gepland in een woestijn in het zuiden van Australië terecht, meldt het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.
1 maand geledenPEKING (ANP) - Voor het eerst sinds 1976 komt een stuk maan naar de aarde. China wil een dezer dagen, vermoedelijk op dinsdag, een verkenner lanceren die op de maan stenen moet verzamelen. Die missie, Chang'e 5, moet half december terugkeren op aarde.
1 maand geledenAMSTERDAM (ANP) - Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS (International Space Station) is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.
2 maanden geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoekers van de TU Eindhoven (TU/e) hebben samen met collega's van andere instituten uit binnen- en buitenland een nieuwe vorm van immunotherapie ontwikkeld, die volgens hen over een paar jaar kan leiden tot een betere behandeling van kanker en andere ziekten. De TU/e spreekt van "baanbrekend onderzoek". Aan het onderzoek werkten ook Amsterdam UMC, Radboudumc en andere instituten uit Europa en de VS mee.
2 maanden geledenOXFORD (ANP/AFP) - Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.
3 maanden geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Het zuurstoftoevoersysteem in een module op het Russische deel van het internationaal ruimtestation (ISS) is uitgevallen, maar de bemanning verkeert niet in gevaar, zei het Russische ruimteagentschap Roskosmos donderdag.
3 maanden geledenBAJKONOER (ANP/AFP) - Twee Russen en een Amerikaanse zijn woensdag aangekomen bij het Internationale Ruimtestation (ISS). Ze waren drie uur eerder vertrokken van de lanceerbasis of 'het kosmodroom' in Kazachstan. De reis van de Amerikaanse Kathleen Rubins en de Russen Sergej Rijikov en Sergej Koed-Svertsjkov is afgelegd in een Russische Sojoez-raket.
3 maanden geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar onderzoekers die manieren hebben ontwikkeld om DNA eenvoudig te wijzigen. De Franse wetenschapper Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse biochemicus Jennifer Doudna krijgen de prestigieuze prijs toegekend, werd woensdag bekendgemaakt in Stockholm.
3 maanden geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Natuurkunde is dit jaar voor de helft toegekend aan de Brit Roger Penrose en de andere helft aan de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar zwarte gaten in de ruimte.
3 maanden geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde is gewonnen door onderzoekers Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles Rice. Het comité kent de prijs toe vanwege het onderzoek naar hepatitis C-virus
3 maanden geledenLONDEN (ANP) - De mens is lang niet het enige zoogdier dat besmet kan raken met het coronavirus. Het virus is ook al aangetroffen bij nertsen, maar tientallen zoogdiersoorten zijn vatbaar voor het virus. Dat kan een gevaar zijn, want het virus kan onzichtbaar sluimeren bij de dieren, tot het overslaat naar mensen en onverwacht een nieuwe golf begint.
3 maanden geledenSTOCKHOLM (ANP/RTR) - De winnaars van de Nobelprijzen ontvangen dit jaar 94.000 euro meer dan de winnaars van vorig jaar. De organisatie zegt dat de verhoging van het prijzengeld mogelijk is door de degelijke financiële situatie van de Nobel Foundation.
3 maanden geledenLONDEN (ANP) - De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen die misschien door de lucht van Venus zweven.
4 maanden geledenWASHINGTON (ANP) - De twee Amerikaanse astronauten die in mei met een ruimtevaartuig van het bedrijf SpaceX het internationale ruimtestation ISS bereikten, keren in augustus terug op aarde. Een medewerker van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet vrijdag op Twitter weten dat het vertrek van Douglas Hurley en Bob Behnken gepland staat voor 1 augustus. Een dag later zouden de twee kunnen landen, afhankelijk van het weer.
6 maanden geledenGRONINGEN (ANP) - Een erfelijke aanleg bepaalt mede hoe ziek iemand wordt na besmetting met het coronavirus. Bepaalde plekken in het DNA kunnen ervoor zorgen dat mensen bevattelijker zijn voor het virus. De ontdekking kan misschien helpen bij het vinden van een medicijn.
7 maanden geledenOXFORD/LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een goedkope ontstekingsremmer verbetert de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten. Het is als zodanig de eerste behandeling, melden onderzoekers van de universiteit van het Britse Oxford. Het gaat om het medicijn dexamethason. De wetenschappers spreken over een enorme doorbraak.
7 maanden geledenDEN HAAG/BRUSSEL (ANP/BELGA) - Om de planeet Mars is een groene gloed van zuurstof ontdekt. Dat is gebeurd door de Marsmissie ExoMars, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De gloed, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het poollicht op de aarde, werd nooit eerder waargenomen in de atmosfeer van andere planeten.
7 maanden geledenLEIDEN (ANP) - In Leiden komt een groot onderzoekscentrum voor stamcel- en gentherapie. Het centrum met de naam NECSTGEN moet één van de grootste faciliteiten van Europa worden. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) begint nog dit jaar met de bouw op het Leiden Bio Science Park.
7 maanden geledenHONGKONG (ANP/AFP) - Onderzoekers in Hongkong hebben hamsters ingezet om te testen hoe effectief mondmaskers zijn in de strijd tegen het coronavirus. Ze stelden vast dat de diertjes veel minder vaak besmet raakten als dergelijke beschermingsmiddelen worden gebruikt.
8 maanden geledenAMSTERDAM (ANP) - Wetenschappers onderzoeken in hoeverre mensen nepnieuws over het coronavirus geloven. Het onderzoek, TRUTH genaamd, wordt geleid en ook gefinancierd door de Universiteit van Wolverhampton en ook het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn betrokken.
8 maanden geledenSTOCKHOLM (ANP) - Zweedse onderzoekers zijn een behandeling tegen seksueel misbruik van kinderen op het spoor. Een medicament tegen prostaatkanker blijkt bij mannen pedoseksuele gevoelens te onderdrukken.
8 maanden geledenPEKING (ANP/DPA) - Vier baby's in de Chinese stad Wuhan zijn volgens Chinese onderzoekers waarschijnlijk in de baarmoeder besmet met het nieuwe coronavirus. Dat schrijven de wetenschappers in het medische tijdschrift European Respiratory Journal.
9 maanden geledenSEOUL (ANP) - Zuid-Koreaanse artsen melden dat twee mensen met zware klachten door het coronavirus zijn genezen nadat bloedplasma was toegediend van andere, weer herstelde coronapatiënten. Zij beschrijven dat in een artikel in het Journal of Korean Medicine.
9 maanden geledenUTRECHT (ANP) - Angstzweet heeft een andere chemische samenstelling dan zweet dat vrijkomt bij andere emoties. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht vastgesteld.
10 maanden geledenROTTERDAM (ANP) - Wetenschappers en hulpverleners gaan samenwerken om te achterhalen hoe ze Rotterdamse kinderen die in armoede leven beter kunnen helpen dan nu het geval is. In Rotterdam groeit een op de vijf kinderen in armoede op, stelt de gemeente. "Hierdoor kunnen ze last hebben van stress en schaamte en raken ze soms in een sociaal isolement."
10 maanden geledenLEIDEN (ANP) - Nederlandse chemische bedrijven overtreden geregeld veiligheidsregels. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzochten 3650 inspectierapporten die zijn opgesteld tussen 2006 en 2017. De regels werden in die periode 7362 keer overtreden.
10 maanden geledenMAASTRICHT (ANP) - Een computermodel dat inschat hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties, is erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+.
10 maanden geledenMAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.
11 maanden geledenCAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.
11 maanden geledenPEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.
11 maanden geledenAMSTERDAM (ANP) - In het Vondelpark in Amsterdam is een tot nog toe onbekende wesp gevonden. Dat meldt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het beestje is meteen vernoemd naar het park en heet voortaan Aphaereta vondelparkensis.
11 maanden geledenUTRECHT (ANP) - Onderzoekers hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab. Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is natuurlijk een hachelijke onderneming.
11 maanden geledenGRONINGEN (ANP) - Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.
11 maanden geledenDEN HAAG (ANP) - Met behulp van satellietgegevens wil de overheid de uitstoot van schadelijke stoffen door zeeschepen gaan opsporen. Samen met de universiteiten van Leiden en Wageningen begint de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een onderzoek naar deze nieuwe manier om toezicht te houden op de uitstoot van zwavel en stikstofdioxide op volle zee.
1 jaar geledenHOUSTON (ANP) - Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die ongeveer even groot is als de aarde. Hij staat in de zogenoemde leefbare zone rond zijn ster, dus niet te ver en niet te dichtbij. In die zone kan misschien vloeibaar water op het oppervlak van de planeet staan. Dat wil nog niet meteen zeggen dat er ook echt leven mogelijk is. Maar in hun zoektocht naar buitenaards leven kijken sterrenkundigen wel naar omvang van de planeet en afstand tot de ster.
1 jaar geledenJAKARTA (ANP) - In een natuurgebied bij Maninjau op het Indonesische eiland Sumatra is deze week de grootste bloem ter wereld gemeten. De Rafflesia tuan-mudae meet 111 centimeter in doorsnee. Het vorige record stond op 107 centimeter.
1 jaar geledenLONDEN (ANP) - Een internationaal team van wetenschappers is aangekomen bij de Thwaites-gletsjer op Antarctica voor een onderzoek naar de reden dat die snel smelt. Ze moeten eerst met heet water door 600 meter ijs boren, voordat ze een robot-onderzeeër onder het ijs kunnen brengen.
1 jaar geleden