Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste afbeelding van zwarte gat in onze Melkweg

Eerste afbeelding van zwarte gat in onze Melkweg

GARCHING (ANP) - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een afbeelding te maken van het superzware zwarte gat in het hart van onze eigen Melkweg. Dat heet Sagittarius A*. De zwaartekracht is er zo sterk dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.

Op de foto is het object zelf niet te zien, maar alleen de straling van gas rond de plek waar het licht is verdwenen. Die grens van een zwart gat wordt de event horizon of waarnemingshorizon genoemd. Sagittarius A* staat op 27.000 lichtjaar afstand van de aarde en is ongeveer vier miljoen keer zo zwaar als onze zon.

Het beeld is gemaakt door de Event Horizon Telescope, een internationaal samenwerkingsproject waar ook Nederlandse wetenschappers aan meedoen. Radiotelescopen over de hele wereld zijn aan elkaar gekoppeld en speuren samen het heelal af.

In 2019 maakte het project de eerste afbeelding van een zwart gat, in het sterrenstelsel M87. Volgens de wetenschappers was dat eenvoudiger dan de afbeelding van Sagitarrius A*. Het zwarte gat in onze Melkweg is veel kleiner en draait daarom veel sneller rond. "Alsof je een scherpe foto probeert te maken van een puppy die achter zijn eigen staart aan rent", aldus een van de onderzoekers.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

A Vervaet 1 week geleden
Die Johan toch, is echt niet voor één gat te vangen, zelfs niet voor een zwart gat. Is echt van alle marken thuis, en niet enkel alleen van de kaarsenmarkt.!!!!

Meer uit Technologie

Vrij zware aardbeving geregistreerd op planeet Mars

PASADENA (ANP) - De planeet Mars is vorige week getroffen door een redelijk zware aardbeving. Die had een kracht van 5,0 en daarmee is het de zwaarste schok die ooit op een andere planeet is geregistreerd. Bevingen op Mars kunnen ook niet veel sterker worden dan dit, de magnitude komt in de buurt van het maximum.

1 week geleden
Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op

PARIJS (ANP/AFP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op. Vorige maand beëindigde ESA al een missie met Rusland die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".

1 maand geleden
Europa schort missie met Rusland naar planeet Mars op

PARIJS (ANP) - Europa stopt voorlopig met de missie met Rusland om een onbemande verkenner naar de planeet Mars te brengen. Het karretje zou later dit jaar worden gelanceerd, maar dat is onhaalbaar vanwege de Russische oorlog in Oekraïne en de sancties die daarom zijn opgelegd.

2 maanden geleden
Europese ruimtevaart blijft samenwerken met Rusland

PARIJS (ANP) - Ondanks de invasie in Oekraïne blijft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA samenwerken met de collega's in Rusland. Ruimtevaart "blijft een brug", laat ESA-topman Josef Aschbacher weten.

2 maanden geleden
Ruimtetelescoop ontvouwt zonneschilden

BALTIMORE (ANP/AFP) - Ruimtetelescoop James Webb heeft zijn vijf opgevouwen zonneschilden succesvol ontplooid, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Als dat zou zijn mislukt zou de op Kerstmis gelanceerde peperdure missie haar taak niet kunnen volbrengen.

4 maanden geleden
Japanse miljardair aangekomen bij ruimtestation ISS

BAJKONOER (ANP/AFP) - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa is woensdagmiddag aangekomen bij het ruimtestation ISS na een succesvolle lancering woensdagochtend. Maezawa brengt een bezoek aan het ruimtestation ter voorbereiding op zijn toeristische retourvlucht naar de maan over een paar jaar. Hij keert over iets minder dan twee weken terug op aarde.

5 maanden geleden
Japanse miljardair gaat naar ISS voordat hij naar de maan gaat

BAJKONOER (ANP) - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa maakt over een paar jaar een toeristische vlucht naar de maan en terug, en als voorbereiding brengt hij nu alvast een bezoek aan ruimtestation ISS. De Japanner wordt woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Over iets minder dan twee weken keert hij terug op aarde.

5 maanden geleden