Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrij zware aardbeving geregistreerd op planeet Mars

Vrij zware aardbeving geregistreerd op planeet Mars

PASADENA (ANP) - De planeet Mars is vorige week getroffen door een redelijk zware aardbeving. Die had een kracht van 5,0 en daarmee is het de zwaarste schok die ooit op een andere planeet is geregistreerd. Bevingen op Mars kunnen ook niet veel sterker worden dan dit, de magnitude komt in de buurt van het maximum.

Een Frans apparaat in de Amerikaanse Marslander InSight heeft de beving op 4 mei gemeten. De InSight landde in 2018 op Mars en heeft sindsdien al meer dan 1300 bevingen geregistreerd. Tot vorige week was de zwaarste daarvan een beving met een kracht van 4,2 in augustus vorig jaar.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kan nog niet zeggen waar de beving precies gebeurde en waardoor de trillingen werden opgewekt. Verder onderzoek moet dat duidelijk maken. Bevingen kunnen iets vertellen over de samenstelling van de binnenkant van Mars.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

komiin 1 week geleden
lijkt me meer een marsbeving in plaats van een aardbeving, zouden ze daar nu ook al naar gas zoeken ;-)

Meer uit Technologie

Eerste afbeelding van zwarte gat in onze Melkweg

GARCHING (ANP) - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een afbeelding te maken van het superzware zwarte gat in het hart van onze eigen Melkweg. Dat heet Sagittarius A*. De zwaartekracht is er zo sterk dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.

1 week geleden
Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op

PARIJS (ANP/AFP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op. Vorige maand beëindigde ESA al een missie met Rusland die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".

1 maand geleden
Europa schort missie met Rusland naar planeet Mars op

PARIJS (ANP) - Europa stopt voorlopig met de missie met Rusland om een onbemande verkenner naar de planeet Mars te brengen. Het karretje zou later dit jaar worden gelanceerd, maar dat is onhaalbaar vanwege de Russische oorlog in Oekraïne en de sancties die daarom zijn opgelegd.

2 maanden geleden
Europese ruimtevaart blijft samenwerken met Rusland

PARIJS (ANP) - Ondanks de invasie in Oekraïne blijft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA samenwerken met de collega's in Rusland. Ruimtevaart "blijft een brug", laat ESA-topman Josef Aschbacher weten.

2 maanden geleden
Ruimtetelescoop ontvouwt zonneschilden

BALTIMORE (ANP/AFP) - Ruimtetelescoop James Webb heeft zijn vijf opgevouwen zonneschilden succesvol ontplooid, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Als dat zou zijn mislukt zou de op Kerstmis gelanceerde peperdure missie haar taak niet kunnen volbrengen.

4 maanden geleden
Japanse miljardair aangekomen bij ruimtestation ISS

BAJKONOER (ANP/AFP) - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa is woensdagmiddag aangekomen bij het ruimtestation ISS na een succesvolle lancering woensdagochtend. Maezawa brengt een bezoek aan het ruimtestation ter voorbereiding op zijn toeristische retourvlucht naar de maan over een paar jaar. Hij keert over iets minder dan twee weken terug op aarde.

5 maanden geleden
Japanse miljardair gaat naar ISS voordat hij naar de maan gaat

BAJKONOER (ANP) - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa maakt over een paar jaar een toeristische vlucht naar de maan en terug, en als voorbereiding brengt hij nu alvast een bezoek aan ruimtestation ISS. De Japanner wordt woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Over iets minder dan twee weken keert hij terug op aarde.

5 maanden geleden