Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europa schort missie met Rusland naar planeet Mars op

Europa schort missie met Rusland naar planeet Mars op

PARIJS (ANP) - Europa stopt voorlopig met de missie met Rusland om een onbemande verkenner naar de planeet Mars te brengen. Het karretje zou later dit jaar worden gelanceerd, maar dat is onhaalbaar vanwege de Russische oorlog in Oekraïne en de sancties die daarom zijn opgelegd.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft het besluit donderdag naar buiten gebracht. De beslissing was volgens de organisatie unaniem. De ESA heeft 22 lidstaten, waaronder Nederland. De organisatie laat in een verklaring weten "de menselijke slachtoffers en tragische gevolgen van de agressie tegen Oekraïne" diep te betreuren. De organisatie "staat volledig achter de sancties die aan Rusland zijn opgelegd".

De gezamenlijke missie heet Exomars. Europa heeft het rijdende laboratorium gebouwd, de Rosalind Franklin. Dat moet op Mars onderzoek gaan doen. Rusland zorgde voor het vaartuig dat het karretje naar Mars moet brengen en de lander die het op het oppervlak van Mars moet afzetten. De ontwikkeling is zo goed als klaar en de lancering stond gepland voor september. In juni volgend jaar zou de verkenner dan moeten aankomen op Mars. De ESA gaat nu op zoek naar een andere manier om het karretje alsnog naar Mars te laten brengen.

Launch window

Vluchten naar Mars kunnen niet zomaar op elk moment vertrekken, omdat de afstand tussen de beide planeten soms te groot is. Een keer in de ongeveer twee jaar staan de twee planeten dicht bij elkaar, en dat is het ideale moment om de lange en moeilijke oversteek te maken. De komende zogenoemde launch window loopt van augustus tot november dit jaar. De eerstvolgende mogelijkheid om te lanceren is tussen september 2024 en mei 2025. De reis duurt ongeveer negen maanden, dus de Rosalind Franklin zou dan op zijn vroegst tussen juni 2025 en februari 2026 aankomen.

Ruimtevaart was de laatste jaren een van de weinige gebieden waarop Rusland en westerse landen met elkaar samenwerkten. Rusland, Europa, de Verenigde Staten, Canada en Japan beheren samen het internationale ruimtestation ISS. Veel bemanningsleden, onder wie de Nederlandse astronaut André Kuipers, werden gelanceerd vanuit de Russische ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Eerste afbeelding van zwarte gat in onze Melkweg

GARCHING (ANP) - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een afbeelding te maken van het superzware zwarte gat in het hart van onze eigen Melkweg. Dat heet Sagittarius A*. De zwaartekracht is er zo sterk dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.

1 week geleden
Vrij zware aardbeving geregistreerd op planeet Mars

PASADENA (ANP) - De planeet Mars is vorige week getroffen door een redelijk zware aardbeving. Die had een kracht van 5,0 en daarmee is het de zwaarste schok die ooit op een andere planeet is geregistreerd. Bevingen op Mars kunnen ook niet veel sterker worden dan dit, de magnitude komt in de buurt van het maximum.

1 week geleden
Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op

PARIJS (ANP/AFP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op. Vorige maand beëindigde ESA al een missie met Rusland die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".

1 maand geleden
Europese ruimtevaart blijft samenwerken met Rusland

PARIJS (ANP) - Ondanks de invasie in Oekraïne blijft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA samenwerken met de collega's in Rusland. Ruimtevaart "blijft een brug", laat ESA-topman Josef Aschbacher weten.

2 maanden geleden
Ruimtetelescoop ontvouwt zonneschilden

BALTIMORE (ANP/AFP) - Ruimtetelescoop James Webb heeft zijn vijf opgevouwen zonneschilden succesvol ontplooid, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Als dat zou zijn mislukt zou de op Kerstmis gelanceerde peperdure missie haar taak niet kunnen volbrengen.

4 maanden geleden
Japanse miljardair aangekomen bij ruimtestation ISS

BAJKONOER (ANP/AFP) - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa is woensdagmiddag aangekomen bij het ruimtestation ISS na een succesvolle lancering woensdagochtend. Maezawa brengt een bezoek aan het ruimtestation ter voorbereiding op zijn toeristische retourvlucht naar de maan over een paar jaar. Hij keert over iets minder dan twee weken terug op aarde.

5 maanden geleden
Japanse miljardair gaat naar ISS voordat hij naar de maan gaat

BAJKONOER (ANP) - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa maakt over een paar jaar een toeristische vlucht naar de maan en terug, en als voorbereiding brengt hij nu alvast een bezoek aan ruimtestation ISS. De Japanner wordt woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Over iets minder dan twee weken keert hij terug op aarde.

5 maanden geleden