Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europa schort missie met Rusland naar planeet Mars op

Europa schort missie met Rusland naar planeet Mars op

PARIJS (ANP) - Europa stopt voorlopig met de missie met Rusland om een onbemande verkenner naar de planeet Mars te brengen. Het karretje zou later dit jaar worden gelanceerd, maar dat is onhaalbaar vanwege de Russische oorlog in Oekraïne en de sancties die daarom zijn opgelegd.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft het besluit donderdag naar buiten gebracht. De beslissing was volgens de organisatie unaniem. De ESA heeft 22 lidstaten, waaronder Nederland. De organisatie laat in een verklaring weten "de menselijke slachtoffers en tragische gevolgen van de agressie tegen Oekraïne" diep te betreuren. De organisatie "staat volledig achter de sancties die aan Rusland zijn opgelegd".

De gezamenlijke missie heet Exomars. Europa heeft het rijdende laboratorium gebouwd, de Rosalind Franklin. Dat moet op Mars onderzoek gaan doen. Rusland zorgde voor het vaartuig dat het karretje naar Mars moet brengen en de lander die het op het oppervlak van Mars moet afzetten. De ontwikkeling is zo goed als klaar en de lancering stond gepland voor september. In juni volgend jaar zou de verkenner dan moeten aankomen op Mars. De ESA gaat nu op zoek naar een andere manier om het karretje alsnog naar Mars te laten brengen.

Launch window

Vluchten naar Mars kunnen niet zomaar op elk moment vertrekken, omdat de afstand tussen de beide planeten soms te groot is. Een keer in de ongeveer twee jaar staan de twee planeten dicht bij elkaar, en dat is het ideale moment om de lange en moeilijke oversteek te maken. De komende zogenoemde launch window loopt van augustus tot november dit jaar. De eerstvolgende mogelijkheid om te lanceren is tussen september 2024 en mei 2025. De reis duurt ongeveer negen maanden, dus de Rosalind Franklin zou dan op zijn vroegst tussen juni 2025 en februari 2026 aankomen.

Ruimtevaart was de laatste jaren een van de weinige gebieden waarop Rusland en westerse landen met elkaar samenwerkten. Rusland, Europa, de Verenigde Staten, Canada en Japan beheren samen het internationale ruimtestation ISS. Veel bemanningsleden, onder wie de Nederlandse astronaut André Kuipers, werden gelanceerd vanuit de Russische ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

Meer uit Technologie

Hoop op coronaprik voor mensen met zwak afweersysteem

LEIDEN (ANP) - Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben hoop gekregen op een coronavaccin dat beter geschikt is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Die hebben minder baat bij de huidige coronavaccins, die vooral de aanmaak van antistoffen stimuleren. De wetenschappers zijn daarom bezig een ander vaccin te ontwikkelen, dat de aanmaak van bepaalde afweercellen extra bevordert. Bij muizen werkt het al goed, zo is nu vastgesteld.

1 jaar geleden
Prijs voor 'watermaker' Ap Verheggen

NIEUWERSLUIS (ANP) - Uitvinder Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs 2021 (25.000 euro) voor de SunGlacier, een apparaat dat waterdamp uit de buitenlucht condenseert en zo water oplevert op een plek waar dat niet lijkt te zijn. De vinding werd eerder gepresenteerd op de World Expo in Dubai. De koning en de koningin bezochten de installatie daar al en hadden zelfs een paraplu nodig. De SunGlacier leverde er 1200 liter water per dag op, dat als een regen naar beneden kwam. Buiten was het snikheet en gortdroog.

1 jaar geleden
HAPSS: eerste passagierstoestel in 2028 op waterstof naar Londen

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 2028 moet het mogelijk zijn om met een middelgroot passagiersvliegtuig met tot tachtig zitplaatsen op waterstof van Amsterdam over de Noordzee naar Londen te vliegen. Een grote Nederlandse samenwerking bouwt momenteel een waterstofsysteem dat in bestaande vliegtuigen kan worden ingebouwd. Aan het initiatief doen verschillende bedrijven en instanties van eigen bodem mee.

1 jaar geleden
Bevingen en tsunami's gezien op sterren

GRONINGEN (ANP) - Niet alleen op de aarde komen bevingen voor, dat kan ook op sterren gebeuren. En soms zijn die 'sterbevingen' zo hevig dat er een soort tsunami ontstaat van het materiaal waar de ster van gemaakt is. Dat is een van de ontdekkingen die is gedaan met de Europese ruimtetelescoop Gaia.

1 jaar geleden
Eerste afbeelding van zwarte gat in onze Melkweg

GARCHING (ANP) - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een afbeelding te maken van het superzware zwarte gat in het hart van onze eigen Melkweg. Dat heet Sagittarius A*. De zwaartekracht is er zo sterk dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.

1 jaar geleden
Vrij zware aardbeving geregistreerd op planeet Mars

PASADENA (ANP) - De planeet Mars is vorige week getroffen door een redelijk zware aardbeving. Die had een kracht van 5,0 en daarmee is het de zwaarste schok die ooit op een andere planeet is geregistreerd. Bevingen op Mars kunnen ook niet veel sterker worden dan dit, de magnitude komt in de buurt van het maximum.

1 jaar geleden
Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op

PARIJS (ANP/AFP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op. Vorige maand beëindigde ESA al een missie met Rusland die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".

1 jaar geleden