Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dochter van eerste Amerikaanse astronaut gaat ook naar de ruimte

Dochter van eerste Amerikaanse astronaut gaat ook naar de ruimte

VAN HORN (ANP) - De oudste dochter van de eerste Amerikaan in de ruimte, treedt in de voetsporen van haar vader. Laura Shepard Churchley gaat op 9 december mee met een toeristische vlucht van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos. Ze zit in de raket New Shepard, die naar haar vader is vernoemd. Shepard en vijf andere inzittenden gaan dan naar de rand van de dampkring.

Alan Shepard maakte zestig jaar geleden, op 15 mei 1961, een ruimtevlucht. Zijn raket steeg op, vloog naar een hoogte van 187 kilometer en landde vervolgens in de Atlantische Oceaan. Van start tot einde duurde de missie een kwartier. Het was het Amerikaanse antwoord op de vlucht van de Rus Joeri Gagarin, die een maand eerder als eerste mens ooit naar de ruimte was gegaan.

De vlucht van Laura Shepard en de andere inzittenden zal ongeveer even lang duren als de missie van haar vader. De raket stijgt op vanaf de ruimtebasis van Blue Origin bij het plaatsje Van Horn in Texas. Het vaartuig gaat naar ruim 100 kilometer hoogte en landt vervolgens weer in Texas.

William Shatner

Onder de andere passagiers volgende maand zijn zakenman Lane Bess en zijn zoon Cameron. Zij worden de eerste ouder en kind die samen de aarde verlaten. Ook tv-presentator Michael Strahan mag naar de ruimte, als tweede journalist ooit. De andere twee reizigers zijn zakenmannen Dylan Taylor en Evan Dick.

Blue Origin hoopt in de toekomst meer van zulke reisjes richting de ruimte te verkopen. De vlucht van volgende maand wordt de derde met mensen aan boord. Om reclame te maken, probeert hij unieke passagiers mee te nemen. Bij de eerste vlucht in juli vloog Bezos zelf mee, samen met de toen 18-jarige Nederlander Oliver Daemen, de jongste mens ooit in de ruimte. Bij de tweede vlucht ging de 90-jarige acteur William Shatner mee aan boord. Hij is de oudste mens die ooit in de eerste ruimte is geweest.

Meer uit Technologie

Hoop op coronaprik voor mensen met zwak afweersysteem

LEIDEN (ANP) - Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben hoop gekregen op een coronavaccin dat beter geschikt is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Die hebben minder baat bij de huidige coronavaccins, die vooral de aanmaak van antistoffen stimuleren. De wetenschappers zijn daarom bezig een ander vaccin te ontwikkelen, dat de aanmaak van bepaalde afweercellen extra bevordert. Bij muizen werkt het al goed, zo is nu vastgesteld.

1 jaar geleden
Prijs voor 'watermaker' Ap Verheggen

NIEUWERSLUIS (ANP) - Uitvinder Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs 2021 (25.000 euro) voor de SunGlacier, een apparaat dat waterdamp uit de buitenlucht condenseert en zo water oplevert op een plek waar dat niet lijkt te zijn. De vinding werd eerder gepresenteerd op de World Expo in Dubai. De koning en de koningin bezochten de installatie daar al en hadden zelfs een paraplu nodig. De SunGlacier leverde er 1200 liter water per dag op, dat als een regen naar beneden kwam. Buiten was het snikheet en gortdroog.

1 jaar geleden
HAPSS: eerste passagierstoestel in 2028 op waterstof naar Londen

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 2028 moet het mogelijk zijn om met een middelgroot passagiersvliegtuig met tot tachtig zitplaatsen op waterstof van Amsterdam over de Noordzee naar Londen te vliegen. Een grote Nederlandse samenwerking bouwt momenteel een waterstofsysteem dat in bestaande vliegtuigen kan worden ingebouwd. Aan het initiatief doen verschillende bedrijven en instanties van eigen bodem mee.

1 jaar geleden
Bevingen en tsunami's gezien op sterren

GRONINGEN (ANP) - Niet alleen op de aarde komen bevingen voor, dat kan ook op sterren gebeuren. En soms zijn die 'sterbevingen' zo hevig dat er een soort tsunami ontstaat van het materiaal waar de ster van gemaakt is. Dat is een van de ontdekkingen die is gedaan met de Europese ruimtetelescoop Gaia.

1 jaar geleden
Eerste afbeelding van zwarte gat in onze Melkweg

GARCHING (ANP) - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een afbeelding te maken van het superzware zwarte gat in het hart van onze eigen Melkweg. Dat heet Sagittarius A*. De zwaartekracht is er zo sterk dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.

2 jaar geleden
Vrij zware aardbeving geregistreerd op planeet Mars

PASADENA (ANP) - De planeet Mars is vorige week getroffen door een redelijk zware aardbeving. Die had een kracht van 5,0 en daarmee is het de zwaarste schok die ooit op een andere planeet is geregistreerd. Bevingen op Mars kunnen ook niet veel sterker worden dan dit, de magnitude komt in de buurt van het maximum.

2 jaar geleden
Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op

PARIJS (ANP/AFP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op. Vorige maand beëindigde ESA al een missie met Rusland die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".

2 jaar geleden