Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dochter van eerste Amerikaanse astronaut gaat ook naar de ruimte

Dochter van eerste Amerikaanse astronaut gaat ook naar de ruimte

VAN HORN (ANP) - De oudste dochter van de eerste Amerikaan in de ruimte, treedt in de voetsporen van haar vader. Laura Shepard Churchley gaat op 9 december mee met een toeristische vlucht van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos. Ze zit in de raket New Shepard, die naar haar vader is vernoemd. Shepard en vijf andere inzittenden gaan dan naar de rand van de dampkring.

Alan Shepard maakte zestig jaar geleden, op 15 mei 1961, een ruimtevlucht. Zijn raket steeg op, vloog naar een hoogte van 187 kilometer en landde vervolgens in de Atlantische Oceaan. Van start tot einde duurde de missie een kwartier. Het was het Amerikaanse antwoord op de vlucht van de Rus Joeri Gagarin, die een maand eerder als eerste mens ooit naar de ruimte was gegaan.

De vlucht van Laura Shepard en de andere inzittenden zal ongeveer even lang duren als de missie van haar vader. De raket stijgt op vanaf de ruimtebasis van Blue Origin bij het plaatsje Van Horn in Texas. Het vaartuig gaat naar ruim 100 kilometer hoogte en landt vervolgens weer in Texas.

William Shatner

Onder de andere passagiers volgende maand zijn zakenman Lane Bess en zijn zoon Cameron. Zij worden de eerste ouder en kind die samen de aarde verlaten. Ook tv-presentator Michael Strahan mag naar de ruimte, als tweede journalist ooit. De andere twee reizigers zijn zakenmannen Dylan Taylor en Evan Dick.

Blue Origin hoopt in de toekomst meer van zulke reisjes richting de ruimte te verkopen. De vlucht van volgende maand wordt de derde met mensen aan boord. Om reclame te maken, probeert hij unieke passagiers mee te nemen. Bij de eerste vlucht in juli vloog Bezos zelf mee, samen met de toen 18-jarige Nederlander Oliver Daemen, de jongste mens ooit in de ruimte. Bij de tweede vlucht ging de 90-jarige acteur William Shatner mee aan boord. Hij is de oudste mens die ooit in de eerste ruimte is geweest.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Ruimtesonde Lucy begonnen aan reis naar asteroïden bij Jupiter

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meldt dat de sonde is gelanceerd die voor het eerst onderzoek gaat doen bij de Trojaanse asteroïden bij Jupiter. Die missie kan nieuwe informatie opleveren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

1 maand geleden
Nobelprijs Natuurkunde voor Amerikaan, Duitser en Italiaan

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar een Amerikaan en een Duitser die onderzoek hebben gedaan naar opwarming van de aarde, en naar een Italiaan die onderzoek deed naar orde en wanorde.

1 maand geleden
Amerikaanse sonde begonnen aan terugreis met gruis van ruimterots

HOUSTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtesonde die materiaal van een asteroïde heeft verzameld, is maandag begonnen aan de lange terugreis naar de aarde. De OSIRIS-REx is vertrokken van de ruimterots Bennu. Na een lange vlucht landt hij in september 2023 op aarde, waarna wetenschappers het gruis kunnen bestuderen.

6 maanden geleden
Minihelikopter Ingenuity voltooit vierde vlucht op Mars alsnog

WASHINGTON (ANP/DPA) - De minihelikopter Ingenuity is vrijdag alsnog opgestegen op Mars en heeft met succes zijn vierde vlucht gemaakt. Die was opnieuw sneller en verder dan de voorgaande keren. Donderdag ging er iets mis bij de start en bleef het toestel aan de grond. De NASA-ingenieurs herkenden dat probleem uit eerdere tests. Een dag lukte het in de herkansing wel.

6 maanden geleden
Voor het eerst astronauten naar ISS met hergebruikte raket

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR/AFP) - Vier astronauten zijn vanuit de Verenigde Staten vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Zij worden als eerste ruimtevaarders vervoerd met een raket die al eerder is gebruikt bij zo'n vlucht. De lancering van de Falcon 9 van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX verliep succesvol.

7 maanden geleden
Chinese sonde aangekomen bij Mars

PEKING (ANP) - Ook China is erin geslaagd een sonde in een baan rond Mars te brengen. De Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) draait sinds woensdag rond de rode planeet, melden Chinese staatsmedia. Het vaartuig heeft in ongeveer 200 dagen sinds de lancering een afstand van 470 miljoen kilometer afgelegd.

9 maanden geleden
Coronavaccins werken anders dan alle vroegere vaccins

UTRECHT (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn beide gebaseerd op nieuwe medische technologieën. Voor het eerst is de hoofdrol weggelegd voor een genetische code, zogeheten messenger-RNA (mRNA). Eerdere vaccins waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld verzwakt of inactief gemaakt virus. De techniek achter de nieuwe coronavaccins is wezenlijk anders, maar evengoed veilig, benadrukken de fabrikanten en de Europese medicijnautoriteiten.

10 maanden geleden