Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nobelprijs voor Natuurkunde naar onderzoekers zwarte gaten

Nobelprijs voor Natuurkunde naar onderzoekers zwarte gaten

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Natuurkunde is dit jaar voor de helft toegekend aan de Brit Roger Penrose en de andere helft aan de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar zwarte gaten in de ruimte.

Penrose ontwikkelde wiskundige methoden om de relativiteitstheorie van Albert Einstein te onderzoeken. Genzel en Ghez ontdekten de invloed van zwarte gaten op de banen van sterren.

Zwarte gaten zijn gebieden in de ruimte waar de zwaartekracht zo sterk is dat niets eraan kan ontsnappen, zelfs licht niet.

Genzel en Ghez doen, beiden met hun eigen teams, al sinds begin jaren negentig onderzoek naar het centrum van onze Melkweg. Dat gebied heet Sagittarius A*, omdat het aan de rand van het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius) staat. Ze ontdekten, los van elkaar, dat zich daar een onzichtbaar en extreem zwaar object moet bevinden, dat sterren om zich heen slingert. Het moet een zogenoemd supermassief zwart gat zijn, maar omdat zwarte gaten elk licht opslokken, is het heel moeilijk om ze waar te nemen. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat het zwarte gat 4,3 miljoen keer zo zwaar is als onze zon. Ook konden andere verklaringen worden uitgesloten.

Penrose, de andere winnaar, gebruikte volgens het Nobelcomité "vindingrijke wiskundige methodes" om te bewijzen dat zwarte gaten een rechtstreeks gevolg zijn van de relativiteitstheorie van Einstein. Dat deed hij in 1965, tien jaar na het overlijden van Einstein. De theorie was zo baanbrekend, dat zelfs Einstein zelf niet geloofde dat zwarte gaten echt konden bestaan.

De prijs voor de Nobelprijs bedraagt 10 miljoen Zweedse kronen, omgerekend bijna een miljoen euro. Penrose krijgt de ene helft van dat bedrag, Genzel en Ghez verdelen de andere helft. Het geld komt uit de erfenis van de Zweedse zakenman Alfred Nobel, die schatrijk was geworden met de ontwikkeling van explosieven, waaronder het door hem uitgevonden dynamiet. Een van de ondernemingen van Nobel fuseerde in 1994 met het Nederlandse Akzo, waardoor AkzoNobel ontstond.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Onderzoekers melden 'baanbrekende' nieuwe therapie tegen kanker

EINDHOVEN (ANP) - Onderzoekers van de TU Eindhoven (TU/e) hebben samen met collega's van andere instituten uit binnen- en buitenland een nieuwe vorm van immunotherapie ontwikkeld, die volgens hen over een paar jaar kan leiden tot een betere behandeling van kanker en andere ziekten. De TU/e spreekt van "baanbrekend onderzoek". Aan het onderzoek werkten ook Amsterdam UMC, Radboudumc en andere instituten uit Europa en de VS mee.

17 uur geleden
Handen wassen helpt: coronavirus overleeft 9 uur op de huid

OXFORD (ANP/AFP) - Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.

1 week geleden
Zuurstoftoevoer op Russisch deel ISS valt uit

MOSKOU (ANP/AFP) - Het zuurstoftoevoersysteem in een module op het Russische deel van het internationaal ruimtestation (ISS) is uitgevallen, maar de bemanning verkeert niet in gevaar, zei het Russische ruimteagentschap Roskosmos donderdag.

2 weken geleden
Russen en Amerikaanse aangekomen in ruimtestation ISS

BAJKONOER (ANP/AFP) - Twee Russen en een Amerikaanse zijn woensdag aangekomen bij het Internationale Ruimtestation (ISS). Ze waren drie uur eerder vertrokken van de lanceerbasis of 'het kosmodroom' in Kazachstan. De reis van de Amerikaanse Kathleen Rubins en de Russen Sergej Rijikov en Sergej Koed-Svertsjkov is afgelegd in een Russische Sojoez-raket.

2 weken geleden
Nobelprijs Scheikunde voor DNA-opknippers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar onderzoekers die manieren hebben ontwikkeld om DNA eenvoudig te wijzigen. De Franse wetenschapper Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse biochemicus Jennifer Doudna krijgen de prestigieuze prijs toegekend, werd woensdag bekendgemaakt in Stockholm.

3 weken geleden
Nobelprijs Geneeskunde gewonnen door onderzoekers hepatitis C

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde is gewonnen door onderzoekers Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles Rice. Het comité kent de prijs toe vanwege het onderzoek naar hepatitis C-virus

3 weken geleden
Tientallen zoogdieren kunnen coronavirus oplopen

LONDEN (ANP) - De mens is lang niet het enige zoogdier dat besmet kan raken met het coronavirus. Het virus is ook al aangetroffen bij nertsen, maar tientallen zoogdiersoorten zijn vatbaar voor het virus. Dat kan een gevaar zijn, want het virus kan onzichtbaar sluimeren bij de dieren, tot het overslaat naar mensen en onverwacht een nieuwe golf begint.

3 weken geleden