Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavaccins werken anders dan alle vroegere vaccins

Coronavaccins werken anders dan alle vroegere vaccins

UTRECHT (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn beide gebaseerd op nieuwe medische technologieën. Voor het eerst is de hoofdrol weggelegd voor een genetische code, zogeheten messenger-RNA (mRNA). Eerdere vaccins waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld verzwakt of inactief gemaakt virus. De techniek achter de nieuwe coronavaccins is wezenlijk anders, maar evengoed veilig, benadrukken de fabrikanten en de Europese medicijnautoriteiten.

Beide coronavaccins die nu positief zijn beoordeeld in de Europese Unie, zijn gebaseerd op het mRNA van het zogeheten spike-eiwit. Uit dat eiwit bestaan de spikes, de punten die uit de virusdeeltjes steken en het coronavirus een beetje op een kroon doen lijken. Het virus dankt er zijn naam aan: corona is Latijn voor kroon. Het virus gebruikt de spikes om lichaamscellen binnen te dringen.

De mRNA-vaccins worden toegediend in de vorm van een klein vetbolletje dat wordt geïnjecteerd. Die bolletjes bevatten synthetisch materiaal met dezelfde genetische code als het spike-eiwit. Zoals de naam al zegt, speelt messenger-RNA de rol van boodschapper. Sommige cellen in het lichaam van degene die het krijgt toegediend, gaan door de instructies van het mRNA het spike-eiwit produceren. "Het immuunsysteem van de persoon herkent dit eiwit als vreemd. Het zal antilichamen aanmaken en T-cellen activeren om het aan te vallen", legt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de werking uit.

Als de gevaccineerde persoon later in aanraking komt met het virus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit en valt het virus aan. Het vaccin verandert niets aan het DNA van mensen die het krijgen toegediend, zoals sommige tegenstanders van vaccinatie beweren. "De genetische code die in het vaccin zit, kan zich niet samenvoegen met het gastheergenoom, uw DNA, en wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken", verzekert het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
miljarden proefpersonen. ik trap er niet in.
bung 87 2 maanden geleden
en elke 3 maanden een prik.
MarkJohan 2 maanden geleden
En wat doet deze Mrna-vaccinatie op lange termijn? Weten we niet want we hebben dier proeven overgeslagen.
Johan__ 3 maanden geleden
Brr.. ""Sommige cellen in het lichaam van degene die het krijgt toegediend, gaan door de instructies van het mRNA het spike-eiwit produceren"" Waarom niet dan die eiwitten inspuiten ?

Meer uit Technologie

Chinese sonde aangekomen bij Mars

PEKING (ANP) - Ook China is erin geslaagd een sonde in een baan rond Mars te brengen. De Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) draait sinds woensdag rond de rode planeet, melden Chinese staatsmedia. Het vaartuig heeft in ongeveer 200 dagen sinds de lancering een afstand van 470 miljoen kilometer afgelegd.

2 maanden geleden
Capsule met unieke monsters van asteroïde geland op aarde

TOKIO (ANP/DPA/AFP) - Een Japanse capsule met 4,6 miljard jaar oude monsters van een asteroïde is geland op aarde. De capsule kwam zoals gepland in een woestijn in het zuiden van Australië terecht, meldt het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.

4 maanden geleden
China gaat naar de maan om stenen op te halen

PEKING (ANP) - Voor het eerst sinds 1976 komt een stuk maan naar de aarde. China wil een dezer dagen, vermoedelijk op dinsdag, een verkenner lanceren die op de maan stenen moet verzamelen. Die missie, Chang'e 5, moet half december terugkeren op aarde.

4 maanden geleden
André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS (International Space Station) is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.

5 maanden geleden
Onderzoekers melden 'baanbrekende' nieuwe therapie tegen kanker

EINDHOVEN (ANP) - Onderzoekers van de TU Eindhoven (TU/e) hebben samen met collega's van andere instituten uit binnen- en buitenland een nieuwe vorm van immunotherapie ontwikkeld, die volgens hen over een paar jaar kan leiden tot een betere behandeling van kanker en andere ziekten. De TU/e spreekt van "baanbrekend onderzoek". Aan het onderzoek werkten ook Amsterdam UMC, Radboudumc en andere instituten uit Europa en de VS mee.

5 maanden geleden
Handen wassen helpt: coronavirus overleeft 9 uur op de huid

OXFORD (ANP/AFP) - Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.

6 maanden geleden
Zuurstoftoevoer op Russisch deel ISS valt uit

MOSKOU (ANP/AFP) - Het zuurstoftoevoersysteem in een module op het Russische deel van het internationaal ruimtestation (ISS) is uitgevallen, maar de bemanning verkeert niet in gevaar, zei het Russische ruimteagentschap Roskosmos donderdag.

6 maanden geleden