Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handen wassen helpt: coronavirus overleeft 9 uur op de huid

Handen wassen helpt: coronavirus overleeft 9 uur op de huid

OXFORD (ANP/AFP) - Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.

Dat virus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus. Het nieuwe coronavirus overleeft negen uur op de mensenhuid, een griepvirus 1,8 uur, staat in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal.

"De overlevingsduur van negen uur van SARS-CoV-2 op de huid van een mens laat het risico op contactoverdracht in vergelijking met het griepvirus toenemen, waardoor de pandemie wordt versneld", stellen de Japanse onderzoekers.

Zij onderzochten de overlevingsduur op de huid van mensen die kort daarvoor waren gestorven. Zowel het coronavirus als het griepvirus worden binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol wordt gebruikt, dat in handgels zit. Des te langer het nieuwe coronavirus op de huid in leven blijft, des te groter de kans op verspreiding, aldus de onderzoekers. "Handhygiëne kan dat risico verminderen", zeggen de wetenschappers.

De studie onderschrijft het beleid van de WHO en het RIVM, dat gericht is op het regelmatig en zorgvuldig wassen van de handen. Bijna 40 miljoen mensen wereldwijd zijn sinds de uitbraak in China eind vorig jaar met het coronavirus besmet.

7 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Johan__ 6 maanden geleden
"De studie onderschrijft het beleid van de WHO" Uhuh.. tuurlijk
V.v.C. 6 maanden geleden
Zowel het coronavirus als het griepvirus worden binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol wordt gebruikt, dat in handgels zit. Dat ethanol door de huid en inademing in het bloed terecht komt wordt hier niet bij vermeld. Er zijn verschillende theorieën over de kans op kanker bij blootstelling aan ethanol. De Duitse overheid gaat ervan uit dat ethanol een laag genotoxische werking heeft. Dat wil zeggen dat bij concentraties lager dan 960 mg/m3 de kans op het krijgen van kanker verwaarloosbaar is. De Gezondheidsraad in Nederland gaat uit van de ‘one hit’ theorie; elk deeltje ethanol kan kanker veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door een metaboliet van ethanol, aceetaldehyde . Deze stof is een genotixisch carcinogeen.
Yvonne1947 6 maanden geleden
Mijn thuiszorg moest zoveel haar handen wassen dat ze stuk gingen en een antibiotica kuur moest ondergaan om het weer te laten helen. Persoonlijk was ik mijn handen altijd na een toilet bezoek en dat moet genoeg zijn vind ik. Al die onzin rond het coronavirus....
V.v.C. 6 maanden geleden
Arnoud72, Ik ben niet negatief maar wel kritisch. Ook ik was mijn handen maar dat deed vroeger ook al. Als ik kijk naar mensen die werken zoals b.v schilders en bouwvakkers zie ik dat het voor hun moeilijk is om de 1,5m maatregel te handhaven en ze ook niet constant hun handen kunnen wassen . Zelf ben ik al jaren met pensioen dus dan is alles niet zo ingewikkeld, maar zij die het nu voor de ouderen moeten verdienen hebben het dubbel moeilijk. Ik heb nog steeds het idee dat er meer speelt dan dit virus, ik heb er een heel slecht gevoel bij, ik vertrouw onze overheid niet meer.
Arnoud72 6 maanden geleden
V.v.C niet gelijk zo negatief zijn. ook ik stel mij vele vragen maar zolang als niets vast staat was ik wel regelmatig mijn handen. Ik heb wel gisteren kassa gezien met de grote mondkapjes test, en inderdaad mondkapjes werken nauwelijks .
V.v.C. 6 maanden geleden
MarkJohan, inderdaad, er zullen zeker virusresten gevonden worden maar of daar ook daadwerkelijk besmettingen uit ontstaan is niet bewezen. Lijkt mij eerder de bedoeling om zo nog meer angst te creëren. Met een bang en angstig volk kun je namelijk alle kanten op.
MarkJohan 6 maanden geleden
stel me vragen bij al die onderzoeken,werd ook gezegd dat het overleefd op metaal en plastic.Maar hoeveel mensen zijn op deze manier besmet geraakt?Daar wil ik wel eens harde cijfers van zien.

Meer uit Technologie

Minihelikopter Ingenuity voltooit vierde vlucht op Mars alsnog

WASHINGTON (ANP/DPA) - De minihelikopter Ingenuity is vrijdag alsnog opgestegen op Mars en heeft met succes zijn vierde vlucht gemaakt. Die was opnieuw sneller en verder dan de voorgaande keren. Donderdag ging er iets mis bij de start en bleef het toestel aan de grond. De NASA-ingenieurs herkenden dat probleem uit eerdere tests. Een dag lukte het in de herkansing wel.

6 dagen geleden
Voor het eerst astronauten naar ISS met hergebruikte raket

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR/AFP) - Vier astronauten zijn vanuit de Verenigde Staten vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Zij worden als eerste ruimtevaarders vervoerd met een raket die al eerder is gebruikt bij zo'n vlucht. De lancering van de Falcon 9 van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX verliep succesvol.

2 weken geleden
Chinese sonde aangekomen bij Mars

PEKING (ANP) - Ook China is erin geslaagd een sonde in een baan rond Mars te brengen. De Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) draait sinds woensdag rond de rode planeet, melden Chinese staatsmedia. Het vaartuig heeft in ongeveer 200 dagen sinds de lancering een afstand van 470 miljoen kilometer afgelegd.

2 maanden geleden
Coronavaccins werken anders dan alle vroegere vaccins

UTRECHT (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn beide gebaseerd op nieuwe medische technologieën. Voor het eerst is de hoofdrol weggelegd voor een genetische code, zogeheten messenger-RNA (mRNA). Eerdere vaccins waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld verzwakt of inactief gemaakt virus. De techniek achter de nieuwe coronavaccins is wezenlijk anders, maar evengoed veilig, benadrukken de fabrikanten en de Europese medicijnautoriteiten.

4 maanden geleden
Capsule met unieke monsters van asteroïde geland op aarde

TOKIO (ANP/DPA/AFP) - Een Japanse capsule met 4,6 miljard jaar oude monsters van een asteroïde is geland op aarde. De capsule kwam zoals gepland in een woestijn in het zuiden van Australië terecht, meldt het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.

5 maanden geleden
China gaat naar de maan om stenen op te halen

PEKING (ANP) - Voor het eerst sinds 1976 komt een stuk maan naar de aarde. China wil een dezer dagen, vermoedelijk op dinsdag, een verkenner lanceren die op de maan stenen moet verzamelen. Die missie, Chang'e 5, moet half december terugkeren op aarde.

5 maanden geleden
André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS (International Space Station) is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.

6 maanden geleden