Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS (International Space Station) is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.

Pal voor het bekendste schilderij van het museum, De Nachtwacht, overhandigde Kuipers de vlag aan museumconservator Harm Stevens. "Mijn verblijf als eerste Nederlander in het ISS is onderdeel van onze nationale ruimtevaartgeschiedenis", aldus de astronaut over zijn gift. "Het Rijksmuseum is in mijn ogen de meest geschikte plek om dit symbool van onze aanwezigheid in het ISS voor het nageslacht te bewaren." Kuipers nam de vlag mee tijdens zijn 193 dagen durende verblijf in de ruimte in 2011. Hij is tot nu toe de enige Nederlandse bewoner geweest van het ISS.

Aan boord van het ruimtestation voerde de astronaut meer dan vijftig wetenschappelijke experimenten uit. De vlag diende als decor tijdens live-videoverbindingen met de aarde. Op de vlag staan handtekeningen van meerdere mederuimtevaarders. Een commerciële vrachtvlucht van SpaceX bracht het rood-wit-blauw terug naar de aarde. Kuipers: "Normaal hebben vrachtvluchten geen hitteschild. Ze nemen afval uit het ruimtestation mee en verbranden op de terugreis. Dit schip, de Dragon, had wél een hitteschild omdat het allerlei delen van experimenten mee terugnam. Ik heb gevraagd of de vlag erbij mocht."

Nova Zembla

Het museum zal de vlag exposeren in het Atrium. Conservator Stevens: "We zijn erg blij met deze vlag. Een van de oudste vlaggen die we in het Rijksmuseum hebben is een Amsterdamse vlag die naar Nova Zembla is geweest. Gelukkig was Kuipers' reis succesvoller. Het is bijzonder om zo'n eigentijdse vlag in de collectie te hebben."

Kuipers had ook een kleinere versie van de vlag mee in het ISS. Die heeft hij geschonken aan koning Willem-Alexander.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

China gaat naar de maan om stenen op te halen

PEKING (ANP) - Voor het eerst sinds 1976 komt een stuk maan naar de aarde. China wil een dezer dagen, vermoedelijk op dinsdag, een verkenner lanceren die op de maan stenen moet verzamelen. Die missie, Chang'e 5, moet half december terugkeren op aarde.

3 dagen geleden
Onderzoekers melden 'baanbrekende' nieuwe therapie tegen kanker

EINDHOVEN (ANP) - Onderzoekers van de TU Eindhoven (TU/e) hebben samen met collega's van andere instituten uit binnen- en buitenland een nieuwe vorm van immunotherapie ontwikkeld, die volgens hen over een paar jaar kan leiden tot een betere behandeling van kanker en andere ziekten. De TU/e spreekt van "baanbrekend onderzoek". Aan het onderzoek werkten ook Amsterdam UMC, Radboudumc en andere instituten uit Europa en de VS mee.

4 weken geleden
Handen wassen helpt: coronavirus overleeft 9 uur op de huid

OXFORD (ANP/AFP) - Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.

1 maand geleden
Zuurstoftoevoer op Russisch deel ISS valt uit

MOSKOU (ANP/AFP) - Het zuurstoftoevoersysteem in een module op het Russische deel van het internationaal ruimtestation (ISS) is uitgevallen, maar de bemanning verkeert niet in gevaar, zei het Russische ruimteagentschap Roskosmos donderdag.

1 maand geleden
Russen en Amerikaanse aangekomen in ruimtestation ISS

BAJKONOER (ANP/AFP) - Twee Russen en een Amerikaanse zijn woensdag aangekomen bij het Internationale Ruimtestation (ISS). Ze waren drie uur eerder vertrokken van de lanceerbasis of 'het kosmodroom' in Kazachstan. De reis van de Amerikaanse Kathleen Rubins en de Russen Sergej Rijikov en Sergej Koed-Svertsjkov is afgelegd in een Russische Sojoez-raket.

1 maand geleden
Nobelprijs Scheikunde voor DNA-opknippers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar onderzoekers die manieren hebben ontwikkeld om DNA eenvoudig te wijzigen. De Franse wetenschapper Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse biochemicus Jennifer Doudna krijgen de prestigieuze prijs toegekend, werd woensdag bekendgemaakt in Stockholm.

1 maand geleden
Nobelprijs voor Natuurkunde naar onderzoekers zwarte gaten

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Natuurkunde is dit jaar voor de helft toegekend aan de Brit Roger Penrose en de andere helft aan de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar zwarte gaten in de ruimte.

1 maand geleden