Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Astronaut André Kuipers heeft maandagochtend een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS (International Space Station) is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.

Pal voor het bekendste schilderij van het museum, De Nachtwacht, overhandigde Kuipers de vlag aan museumconservator Harm Stevens. "Mijn verblijf als eerste Nederlander in het ISS is onderdeel van onze nationale ruimtevaartgeschiedenis", aldus de astronaut over zijn gift. "Het Rijksmuseum is in mijn ogen de meest geschikte plek om dit symbool van onze aanwezigheid in het ISS voor het nageslacht te bewaren." Kuipers nam de vlag mee tijdens zijn 193 dagen durende verblijf in de ruimte in 2011. Hij is tot nu toe de enige Nederlandse bewoner geweest van het ISS.

Aan boord van het ruimtestation voerde de astronaut meer dan vijftig wetenschappelijke experimenten uit. De vlag diende als decor tijdens live-videoverbindingen met de aarde. Op de vlag staan handtekeningen van meerdere mederuimtevaarders. Een commerciële vrachtvlucht van SpaceX bracht het rood-wit-blauw terug naar de aarde. Kuipers: "Normaal hebben vrachtvluchten geen hitteschild. Ze nemen afval uit het ruimtestation mee en verbranden op de terugreis. Dit schip, de Dragon, had wél een hitteschild omdat het allerlei delen van experimenten mee terugnam. Ik heb gevraagd of de vlag erbij mocht."

Nova Zembla

Het museum zal de vlag exposeren in het Atrium. Conservator Stevens: "We zijn erg blij met deze vlag. Een van de oudste vlaggen die we in het Rijksmuseum hebben is een Amsterdamse vlag die naar Nova Zembla is geweest. Gelukkig was Kuipers' reis succesvoller. Het is bijzonder om zo'n eigentijdse vlag in de collectie te hebben."

Kuipers had ook een kleinere versie van de vlag mee in het ISS. Die heeft hij geschonken aan koning Willem-Alexander.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Amerikaanse sonde begonnen aan terugreis met gruis van ruimterots

HOUSTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtesonde die materiaal van een asteroïde heeft verzameld, is maandag begonnen aan de lange terugreis naar de aarde. De OSIRIS-REx is vertrokken van de ruimterots Bennu. Na een lange vlucht landt hij in september 2023 op aarde, waarna wetenschappers het gruis kunnen bestuderen.

4 maanden geleden
Minihelikopter Ingenuity voltooit vierde vlucht op Mars alsnog

WASHINGTON (ANP/DPA) - De minihelikopter Ingenuity is vrijdag alsnog opgestegen op Mars en heeft met succes zijn vierde vlucht gemaakt. Die was opnieuw sneller en verder dan de voorgaande keren. Donderdag ging er iets mis bij de start en bleef het toestel aan de grond. De NASA-ingenieurs herkenden dat probleem uit eerdere tests. Een dag lukte het in de herkansing wel.

4 maanden geleden
Voor het eerst astronauten naar ISS met hergebruikte raket

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR/AFP) - Vier astronauten zijn vanuit de Verenigde Staten vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Zij worden als eerste ruimtevaarders vervoerd met een raket die al eerder is gebruikt bij zo'n vlucht. De lancering van de Falcon 9 van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX verliep succesvol.

4 maanden geleden
Chinese sonde aangekomen bij Mars

PEKING (ANP) - Ook China is erin geslaagd een sonde in een baan rond Mars te brengen. De Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) draait sinds woensdag rond de rode planeet, melden Chinese staatsmedia. Het vaartuig heeft in ongeveer 200 dagen sinds de lancering een afstand van 470 miljoen kilometer afgelegd.

7 maanden geleden
Coronavaccins werken anders dan alle vroegere vaccins

UTRECHT (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn beide gebaseerd op nieuwe medische technologieën. Voor het eerst is de hoofdrol weggelegd voor een genetische code, zogeheten messenger-RNA (mRNA). Eerdere vaccins waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld verzwakt of inactief gemaakt virus. De techniek achter de nieuwe coronavaccins is wezenlijk anders, maar evengoed veilig, benadrukken de fabrikanten en de Europese medicijnautoriteiten.

8 maanden geleden
Capsule met unieke monsters van asteroïde geland op aarde

TOKIO (ANP/DPA/AFP) - Een Japanse capsule met 4,6 miljard jaar oude monsters van een asteroïde is geland op aarde. De capsule kwam zoals gepland in een woestijn in het zuiden van Australië terecht, meldt het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.

9 maanden geleden
China gaat naar de maan om stenen op te halen

PEKING (ANP) - Voor het eerst sinds 1976 komt een stuk maan naar de aarde. China wil een dezer dagen, vermoedelijk op dinsdag, een verkenner lanceren die op de maan stenen moet verzamelen. Die missie, Chang'e 5, moet half december terugkeren op aarde.

9 maanden geleden