Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 14 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Gezond

ANP Meeste patiënten tevreden over toegankelijkheid zorg

UTRECHT (ANP) - Vier op de vijf zorggebruikers vinden dat ze de zorg kunnen krijgen die ze nodig denken te hebben. Dat zegt het onderzoeksinstituut voor de zorg Nivel na onderzoek onder het eigen, 11.000 leden tellende Consumentenpanel Gezondheidszorg.

5 uur geleden
ANP Consumentenbond raadt drie zonnebrandcrèmes af om te lage factor

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

7 uur geleden
ANP 25 hardlopers in Leiden naar ziekenhuis, situatie was 'handelbaar'

LEIDEN (ANP) - Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten. Het gaat om zeker vijftien mensen bij het LUMC en tien à twaalf mensen bij de locatie van Alrijne in Leiderdorp, waar de spoedeisende hulp zit.

1 dag geleden
ANP Twee ziekenhuizen vol door vele onwelwordingen marathon Leiden

LEIDEN (ANP) - Veel deelnemers die onwel zijn geraakt tijdens de marathon in Leiden zijn naar twee ziekenhuizen in de buurt vervoerd. Die raakten daardoor vol en konden geen mensen meer opnemen. Mede daardoor is toen besloten het evenement in de loop van de middag af te gelasten, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

2 dagen geleden
ANP Nu al meer kinkhoest in Europa dan heel vorig jaar

SOLNA (ANP) - In de eerste drie maanden van dit jaar zijn meer kinkhoestbesmettingen vastgesteld in Europese landen dan in heel 2023. De teller stond eind maart op 32.037 gevallen. Vorig jaar hadden in twaalf maanden tijd 25.130 mensen de ziekte opgelopen.

6 dagen geleden
ANP Voedingscentrum ziet keuze voor alleen borstvoeding dalen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan de helft van de moeders, 53 procent, geeft direct na de geboorte alleen maar borstvoeding, constateert het Voedingscentrum op basis van cijfers over 2023. Dat percentage is volgens de organisatie het laagste sinds het begin van de peilingen in 1997.

1 week geleden
ANP Nivel: meer mensen zien om kosten af van zorg

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen gaan niet naar de huisarts, de tandarts of het ziekenhuis, of halen een recept niet op, omdat ze de kosten te hoog vinden. Dat concludeert onderzoeksbureau Nivel.

1 week geleden
ANP WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

RAFAH (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israël de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden. Maar als het tot een invasie komt, zal het plan "slechts een pleister" zijn.

1 week geleden
ANP Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

1 week geleden
ANP Tienduizenden zorgmedewerkers leggen werk straks neer, zegt NU'91

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Tienduizenden zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. Dat verwachtte NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken en initiatiefneemster van de actie, aan het einde van de ochtend. De deelnemers zijn straks stil en herdenken een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

1 week geleden
ANP Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

1 week geleden
ANP Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten. "Van Soedan tot Gaza, van Oekraïne tot Congo; maanden en jaren van aanhoudend conflict zorgen voor diepe fysieke en mentale wonden. Het Rode Kruis is er voor deze slachtoffers, maar heeft daarbij veel meer hulp nodig."

1 week geleden
ANP Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

1 week geleden
ANP Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

1 week geleden
ANP Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

1 week geleden
ANP Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

1 week geleden
ANP Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

1 week geleden
ANP WHO-studie: meer kinderen met overgewicht door coronapandemie

KOPENHAGEN (ANP) - De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer 'schermtijd', terwijl 28 procent doordeweeks minder in beweging kwam, becijferen onderzoekers in een woensdag verschenen rapport.

1 week geleden
ANP Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.

1 week geleden
ANP Inspectie verbiedt PowNed-docu over populair afslankmiddel

HILVERSUM (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van VWS verbiedt omroep PowNed om woensdagavond op NPO 3 de documentaire PowNed of View: De Prikpen, over het populaire afslankmiddel Ozempic, uit te zenden. PowNed heeft bovendien een dwangsom van minimaal 150.000 euro opgelegd gekregen als de docu toch wordt uitgezonden. Volgens PowNed wil de Nederlandse staat met de omroep een voorbeeld stellen. Dat zegt omroepbaas Dominique Weesie tegen het ANP, na eerdere berichtgeving hierover van het AD.

1 week geleden
ANP Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

BREDA (ANP) - De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda. De zorginstelling heeft aangifte gedaan van een ingehuurde zorgmedewerker die bij meerdere bewoners seksueel grensoverschrijdend gedrag zou hebben gepleegd, meldt de politie. Daarop werd de man opgepakt.

1 week geleden
ANP Verpleegkundigen sluiten zich aan bij stil protest geweld

UTRECHT (ANP) - De beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, V&VN, sluit zich aan bij de protestactie van zorgverleners tegen geweld. Zij willen donderdag om 14.00 uur twee minuten lang het werk stilleggen. Aanleiding is de dodelijke steekpartij onlangs in een ggz-instelling in Heerlen. Beroepsvereniging NU'91 had opgeroepen tot de werkonderbreking.

2 weken geleden
ANP Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

2 weken geleden
ANP Waakhond adviseert aanpassen coronavaccin om nieuwe variant

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuwe variant van het coronavirus is dominant geworden en heeft de andere virusversies overvleugeld. Daarom adviseert de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, om de coronavaccins aan te passen voor de komende vaccinatieronde in het najaar.

2 weken geleden
ANP Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

2 weken geleden
ANP NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

2 weken geleden
ANP Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 weken geleden
ANP WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

2 weken geleden
ANP Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

2 weken geleden
ANP Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

2 weken geleden
ANP NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

2 weken geleden
ANP Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

2 weken geleden
ANP RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

2 weken geleden
ANP Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

2 weken geleden
ANP Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

2 weken geleden
ANP Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

2 weken geleden
ANP Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

2 weken geleden
ANP Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

2 weken geleden