Consumentenbond raadt drie zonnebrandcrèmes af om te lage factor
DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.
De afgeraden crèmes zijn Nivea Sun Kids Ultra Protect and Play, Kruidvat Solait Sunmilk en Cien Sun Kids Sun Protect Cream, van supermarktketen Lidl. De crèmes hebben volgens de verpakkingen factor 50, maar tests laten zien dat ze in werkelijkheid minder bescherming bieden. Nivea kwam volgens de Consumentenbond uit op een beschermingsfactor van 41,3, Kruidvat op 32,7 en Cien op 36. Dan moet op de verpakking volgens de bond een beschermingsfactor, ook wel SPF, van 30 staan.
De bond heeft een melding gedaan bij de fabrikanten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Als je één van deze producten in huis hebt en wilt gebruiken, check dan je huid regelmatig op tekenen van verbranding en smeer vaker", adviseert directeur Sandra Molenaar. Verbranden vergroot de kans op huidkanker.
Testen crèmes
Jaarlijks test de Consumentenbond nieuwe en aangepaste zonnebrandcrèmes met factor 30 en 50. Vorig jaar had de organisatie de crèmes Cien SUN SPF 50 Love Your Planet Vegan, Vision SPF30 Clear & Dry Transparante Spray en Naïf Mineral Suncream SPF 30 afgeraden. Die van Cien en Vision zijn niet meer verkrijgbaar. Die van Naïf is aangepast en komt nu goed uit de test van de Consumentenbond.
Kruidvat stelt dat zijn zonnebrandcrèmes op een soortgelijke manier als de Consumentenbond zijn getest en dat daaruit hoge beschermingsfactoren naar voren kwamen. Een woordvoerster van de drogisterijketen zegt "oprecht bezorgd" te zijn over de verschillende resultaten. "Het blijft heel raar dat je met dezelfde test verschillende uitkomsten krijgt. Dat is verwarrend voor consumenten." Mogelijk hebben beide organisaties volgens haar verschillende typen testpersonen gebruikt. Kruidvat wil met de Consumentenbond en de NVWA een eenduidige testmethode afspreken.
Nivea en Lidl zijn ook gevraagd om een reactie.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Medisch specialisten vinden het onaanvaardbaar dat op hen wordt bezuinigd, zodat het kabinet met dat geld de omstreden bezuinigingen op het hoger onderwijs kan verlagen. "Dit veroorzaakt veel onrust. Deze bezuinigingen raken de patiënt en daarom moeten we er alles aan doen om dit weer van tafel te krijgen", zegt voorzitter Piet-Hein Buiting van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in een verklaring.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal kleine kinderen dat met klachten aan de luchtwegen naar een huisarts wordt gebracht, neemt de laatste weken snel toe. Sinds eind oktober is het aantal kinderen van 4 jaar en jonger met een acute infectie ongeveer verdubbeld, meldt onderzoeksinstituut Nivel.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 2,5 miljoen mensen hebben in de afgelopen weken een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is lager dan vorig jaar. Toen lieten 2,7 miljoen mensen zich inenten om de kans op ernstige coronaklachten te beperken.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ouders moeten vapes van hun kinderen afpakken en weggooien, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans. Hij krijgt "echt rillingen" van berichten dat kinderen door de elektronische sigaretten in het ziekenhuis belanden en roept ouders op in te grijpen.
21 uur geledenUTRECHT (ANP) - Zeker veertien kinderen zijn afgelopen jaar in het ziekenhuis opgenomen met klachten die volgens artsen werden veroorzaakt door vapes. De meesten waren tussen de 14 en 17 jaar. Ze liepen na het roken van elektronische sigaretten onder meer klaplongen en een longbloeding op. Ook werd op scans longschade geconstateerd.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.
2 dagen geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.
5 dagen geleden