
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen
DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.
Daarom wil Dijkstra jongeren die nog geen actieve keuze hebben gemaakt standaard een herinnering sturen na hun 21e verjaardag. Ze haalt uit eerder onderzoek dat jongeren het vaak prima vinden om donor te zijn, maar vergeten te reageren op overheidsbrieven hierover.
In totaal hebben 3 miljoen volwassenen het donorregister nog niet zelf ingevuld. De helft hiervan heeft er bewust voor gekozen om de registratie op 'geen bezwaar' te laten staan. De andere helft vindt het moeilijk om een keuze te maken, wil hier nog over nadenken of wil nabestaanden een beslissing laten nemen.
10,7 miljoen registraties
De wet over de automatische donorregistratie is er gekomen op initiatief van Dijkstra zelf, die daar jarenlang voor heeft gepleit in haar tijd als D66-Kamerlid. Nu ziet ze als minister toe op de evaluatie ervan door adviesbureau Berenschot.
"Ik ben blij dat het aantal mensen dat actief heeft nagedacht over of zij wel of niet orgaandonor willen zijn flink is toegenomen, dat was een belangrijk doel van deze wetswijziging", haalt Dijkstra uit eerder gepubliceerde cijfers. In 2020 hebben 6,9 miljoen Nederlanders hun keuze ingevuld en dat is gestegen naar 10,7 miljoen in 2023.
292 donaties
Ook het aantal donaties is toegenomen. Het aantal orgaandonoren nam bijvoorbeeld tussen 2016 en 2023 toe van 235 naar 292. Desalniettemin willen de onderzoekers nog geen harde conclusies trekken over de wet. Daar vinden ze het nog te vroeg voor. De stijging kan bovendien andere oorzaken hebben die niets te maken hebben met de wet. Daarnaast zorgt de coronapandemie voor ruis. Toen was het om meerdere redenen lastig om over te gaan op donatie.
De onderzoekers raden aan om de wet in 2027 nogmaals te evalueren en dan beter te meten waarom het aantal transplantaties stijgt of daalt. Dijkstra verwacht dat het effect pas later duidelijk wordt. Daarom pleit ze voor een evaluatie in 2029.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bereidt juridische stappen voor tegen het Rijk om meer geld te krijgen voor jeugdzorg. Bij de ledenbijeenkomst in Den Haag, waar zo'n honderd afgevaardigden uit het land aanwezig waren, was er veel steun voor de juridische plannen van VNG-directeur Leonard Geluk en voorzitter Sharon Dijksma. Zij stellen dat het met de huidige financiën niet lukt om zowel jeugdzorg te verzorgen als ook de sporthallen open te houden en boa's op straat te houden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Overgewicht blijft het meest voorkomende leefstijlprobleem van Nederlanders. Terwijl het aantal rokers en overmatige drinkers gestaag afneemt, heeft al jaren ongeveer de helft van alle volwassenen overgewicht. Het percentage van de bevolking met ernstig overgewicht (obesitas) is de afgelopen tien jaar verder toegenomen, van 13 procent naar 16 procent, zo staat in de nieuwste Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en andere instituten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema (PVV) wil niet toezeggen dat het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen de spoedeisende zorg behoudt in de toekomst. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil echter dat deze locatie wel volledig overeind blijft, waaronder de PVV-fractie. Maar Agema wil eerst afwachten of er de komende jaren genoeg personeel wordt geworven om alle zorg te kunnen leveren op deze locatie in Zuidoost-Limburg, zei ze donderdag in een Kamerdebat.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Ziekenhuispersoneel in het hele land gaat half april een dag staken. Vakbond FNV kondigt dat aan. De bond wil zo de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) onder druk zetten om betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Op de nog te bepalen actiedag gaan ziekenhuizen in het hele land "een dag dicht voor niet-spoedeisende zorg", laat FNV weten. Ook de andere zorgbonden sluiten aan bij de actie, laat een woordvoerder van NU'91 weten.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen kunnen acties van hun personeel tegemoetzien. Zorgbond NU'91 noemt acties "onvermijdelijk", omdat de werkgevers geen gehoor hebben gegeven aan cao-eisen van de beroepsorganisatie. Die had een ultimatum gesteld aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en dat liep donderdag om 12.00 uur af.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer keert zich tegen haar eigen zorgminister Fleur Agema als het gaat om het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen. Kamerlid René Claassen wil dat het ziekenhuis volwaardig blijft, dus dat er ook acute zorg wordt geleverd. De minister moet daarvoor "alles op alles zetten", zei de PVV'er donderdag in een Kamerdebat. Oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, SP en D66 verweten de PVV'er "wel te blaffen, maar niet door te bijten". Claassen wil eerst het antwoord van Agema afwachten.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De inmiddels failliete huisartsenketen Co-Med heeft mogelijk strafbare feiten gepleegd, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder heeft de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM). Het Functioneel Parket van het OM is daarop een onderzoek begonnen. "Op basis van wat tot nu toe is aangeleverd, zien we daar voldoende aanknopingspunten voor", zegt een woordvoerder.
3 dagen geleden