
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO
DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.
Volgens een woordvoerder van LTO is de schaarste "een relatief begrip". Hoe groot het tekort is, is niet bekend.
Omdat er niet genoeg doses zijn, krijgen schapen, zeldzame rassen en dieren op bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinderboerderijen, voorrang bij het inenten, heeft LTO samen met andere sectororganisaties en de Universiteit Utrecht bepaald.
Eén inenting
Schapen gaan voor, omdat de dieren ernstigere klachten krijgen als ze zijn besmet met het blauwtongvirus en er vaker aan overlijden dan runderen. Bovendien hebben schapen maar één inenting nodig en runderen twee, met enkele weken ertussen.
Tienduizenden schapen gingen vorig jaar dood toen ze besmet raakten met het blauwtongvirus door knutten. Dat zijn kleine mugjes die terugkomen als het warmer wordt. "Er zijn ongeveer 800.000 tot 1 miljoen schapen in Nederland. Die lopen het grootste risico en kunnen en zullen dus als eerste gevaccineerd worden", zegt de woordvoerder. Na mei kunnen andere dieren die risico lopen volgens hem ook gevaccineerd worden.
De zegsman laat verder weten dat mogelijke besmettingen naar verwachting pas na mei plaatsvinden. "Er zijn momenteel wel wat knutten actief, maar er is nog geen actieve besmetting waargenomen", stelt hij.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
1 week geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 week geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geleden