
25 hardlopers in Leiden naar ziekenhuis, situatie was 'handelbaar'
LEIDEN (ANP) - Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten. Het gaat om zeker vijftien mensen bij het LUMC en tien à twaalf mensen bij de locatie van Alrijne in Leiderdorp, waar de spoedeisende hulp zit.
De ziekenhuizen spreken tegen dat ze geen mensen meer konden opnemen. De veiligheidsregio meldde eerder op zondag dat de ziekenhuizen vol raakten door de vele onwelwordingen tijdens het hardloopfestijn en dat mede daarom het evenement in de middag is gestaakt.
Een woordvoerder van het LUMC geeft aan dat vijftien opnames wel een piek is, maar dat de capaciteit nog lang niet was bereikt. Hij zegt dat volgens het hoofd van de spoedeisende hulp de situatie "handelbaar" was. Voor zover hij weet, hoeven er vooralsnog geen mensen in het ziekenhuis te blijven. Ook een woordvoerster van Alrijne zegt dat het ziekenhuis het aantal opnames goed aankon en dat zeker geen sprake was code rood.
"Juiste beslissing"
Als reactie daarop laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten dat het beeld dat de ziekenhuizen vol raakten er bij hem wel was op het moment dat het evenement is gestaakt. Zelf heeft hij geen exacte aantallen van mensen die zijn opgenomen. Hij wijst er verder op dat het niet alleen om de situatie bij de ziekenhuizen ging, maar ook om de drukte bij de hulpposten, de ambulancedienst en overige hulpdiensten.
Ook de organisatie kreeg van de veiligheidsregio te horen dat de spoedeisende hulp "dichtzat" en dat er "geen ambulances meer beschikbaar" waren, zegt voorzitter Tjeerd Scheffer. Volgens hem was het door "de situatie waarin we waren beland" de "juiste beslissing" om het evenement helemaal te staken.
Eerste warme dag
De voorzitter vindt ook niet dat er iets verkeerd is gegaan. Het besluit om alles stop te zetten werd genomen door de burgemeester op advies van de veiligheidsregio. Maar Scheffer laat weten dat op eigen initiatief de 10 kilometerloop al was uitgesteld en uiteindelijk geschrapt. Die zou pas 's middags beginnen, terwijl de hele en halve marathon 's ochtends al van start waren gegaan. Daarvan waren de meeste deelnemers al gefinisht.
Dat mensen onwel werden, kwam volgens Scheffer vooral doordat "het de eerste echt warme dag" van het jaar was. De deelnemers hebben de afgelopen tijd getraind met lage temperaturen en regen, en moesten nu in heel andere omstandigheden lopen, legt hij uit.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
6 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 week geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
2 weken geleden