Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

De beroepsorganisatie wil met het stille protest aandacht vragen "voor de toenemende agressie richting zorgverleners". In een verklaring zegt voorzitter Femke Merel van Kooten: "We roepen al zo lang dat veiligheid de allereerste prioriteit is, maar toch blijkt dit in de praktijk vaak niet zo te zijn. We horen dat de juiste middelen, zoals bijvoorbeeld een werkende alarmknop, ontbreken. Of dat er niet geluisterd wordt naar zorgprofessionals als zij aangeven dat een situatie onveilig is. Dat moet nu echt veranderen. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen?"

Een 39-jarige medewerkster van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen werd op 15 april neergestoken. Op 23 april overleed ze aan haar verwondingen. Een 29-jarige vrouw is gearresteerd. Het slachtoffer had de verdachte in het verleden behandeld.

Eerdere agressie

Begin vorig jaar werd een 26-jarige begeleidster van een jeugdzorgcentrum in Emmen op haar werk doodgestoken. Een jeugdbende wilde de kluis roven bij de instelling, waar een van hen woonde. De hoofdverdachte kreeg zes jaar gevangenisstraf en tbs. Een cliënt van een ggz-instelling in Poortugaal mishandelde vorig jaar drie verpleegkundigen tijdens zijn behandeling. Hij kreeg tbs, maar geen gevangenisstraf, omdat hij ontoerekeningsvatbaar was door chronische psychoses.

Eerder deze maand legden conducteurs, machinisten en andere medewerkers in het openbaar vervoer drie minuten het werk neer. Dat deden ze na de mishandeling van een conductrice in een trein tussen Delft en Den Haag. NU'91 zegt dat haar protest daar niet van is afgeleid. "We hebben het hier al langer over, we hebben al eerder gezegd: als er weer geweld plaatsvindt, moeten we een moment vinden om daar aandacht voor te vragen. Agressie neemt alleen maar toe. Nu is het punt gekomen daar stil bij te staan", zegt een woordvoerder.

Meer uit Gezond

Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

25 minuten geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

35 minuten geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

3 uur geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

3 uur geleden
Gehandicaptenzorg mist aandacht en hekelt bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland mist in het coalitieakkoord aandacht voor mensen met een beperking "en de stappen die nodig zijn om hen betekenisvol te laten meedoen in de samenleving". Dat bezuinigingen op de gehandicaptenzorg gewoon doorgaan en daarbij ook wordt gekort op het arbeidsmarktbeleid in de zorg, vindt de organisatie teleurstellend.

3 uur geleden
FNV Zorg mist maatregelen tegen werkdruk en personeelstekort

UTRECHT (ANP) - In het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staan geen maatregelen tegen werkdruk en personeelstekorten in de zorg. Dat zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. "Ik lees vooral ambities, maar als er niet flink meer geld bijkomt is het vooral intentionele gebakken lucht", stelt bestuurder Elise Merlijn.

6 uur geleden
Patiëntenfederatie positief over lager eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland reageert positief op het voornemen van de formerende partijen om het eigen risico in de zorg fors te verlagen. Dat is volgens de koepel van patiëntenorganisaties "een eerste goede stap om stapeling van zorgkosten voor patiënten tegen te gaan". Met de aandacht voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg in het hoofdlijnenakkoord is de federatie ook blij.

6 uur geleden