
Voedingscentrum ziet keuze voor alleen borstvoeding dalen
DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan de helft van de moeders, 53 procent, geeft direct na de geboorte alleen maar borstvoeding, constateert het Voedingscentrum op basis van cijfers over 2023. Dat percentage is volgens de organisatie het laagste sinds het begin van de peilingen in 1997.
Bijna driekwart, 71 procent, stopt eerder met de borstvoeding dan gewild, veelal omdat de hoeveelheid melk niet voldoende wordt geacht. Een van de andere reden om te stoppen is bijvoorbeeld pijn voor de moeder. Soms neemt de baby deze vorm van voeding ook niet gemakkelijk tot zich.
Data van 3871 respondenten zijn meegenomen in de analyse van het centrum. "In eerste instantie lijkt het startpercentage van 53 procent een daling vergeleken met vorige jaren. 23 procent van de baby's kreeg echter een combinatie van borst- en flesvoeding. Daarmee komt het percentage baby's dat enige mate van borstvoeding krijgt uit op 76 procent en dat percentage is weer hoger dan voorgaande jaren", aldus het Voedingscentrum verder.
'Geen overheidsbeleid'
Borstvoeding geldt als gezond. Baby's hebben er volgens het voedingsbureau het meeste baat bij als ze dit voedsel ten minste zes maanden krijgen. Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, zegt dat het borstvoeding geven "uitdagend" kan zijn. "Zeker in het begin is het soms zoeken voor moeder en baby. De genoemde redenen laten de noodzaak zien van betere begeleiding en goede voorlichting door onder anderen de verloskundige, kraamverzorgende en JGZ." JGZ is jeugdgezondheidszorg.
Ouders noemen gezondheid ook als belangrijkste motivatie om te beginnen met borstvoeding. Verder wordt contact tussen moeder en baby als reden gemeld. Ouders die hoger en wetenschappelijk onderwijs hebben genoten, kiezen vaker voor uitsluitend borstvoeding dan die met mbo en andere praktisch opgeleiden.
Internationaal doet Nederland het niet erg goed op gebied van geven van en beleid voor borstvoeding. Ons land staat op de negentigste plaats op een lijst van honderd, zegt het Voedingscentrum. Het baseert dit op een eerder verschenen rapport van de World Breastfeeding Trends Initiative. "Nederland scoort slecht omdat er onder andere geen overheidsbeleid en structurele monitoring is. Ook is er geen crisisbeleid in het geval van rampen en noodsituaties."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
1 dag geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
5 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden