Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

Dat laatste onderschrijft korpschef Janny Knol. Op de openbare weg bepaalt de 'lokale driehoek' van politiechef, officier van justitie en burgemeester of en hoe moet worden ingegrepen bij demonstraties. Maar universiteiten gaan over de huisregels op hun eigen terrein. Duidelijke regels kunnen het makkelijker maken voor de politie om in te grijpen. Zo helpt het om aan te geven of overnachtingen zijn toegestaan.

De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland zegt dat er aan een gezamenlijke lijn wordt gewerkt. De universiteiten maken samen een demonstratieprotocol. Voorzitter Jouke de Vries had die richtlijn zondag aangekondigd in het tv-programma Buitenhof. Overnachten in universiteitsgebouwen mag bijvoorbeeld niet en betogers met wie wordt onderhandeld moeten zich kunnen identificeren.

Opnieuw protesten

Bij het opstellen van zulke regels ziet Dijkgraaf ook voor zichzelf een rol weggelegd. "Een van de dingen die je als minister kan doen, is mensen bij elkaar brengen." Later op maandag heeft hij nog een extra overleg met universiteitsbestuurders over de protesten. "De universiteiten hebben ook aangegeven met een demonstratieprotocol te komen. Wat mij betreft, komt het er echt zo snel mogelijk. Want ik denk dat we allemaal gewoon helderheid nodig hebben."

Op meerdere universiteiten zijn maandag opnieuw protesten tegen de banden van de onderwijsinstellingen met Israël, en tegen de aanpak die de universiteiten bij eerdere protesten hanteerden. In Utrecht, Den Haag, Wageningen, Eindhoven en Nijmegen deden studenten mee aan 'walk-outs' waarbij ze universiteitsgebouwen uitliepen. In Amsterdam drongen honderden studenten een gebouw binnen en probeerden daar een ingang te blokkeren.

Dijkgraaf vindt dat universiteiten moeten proberen "al die emoties" te "kanaliseren", zodat de discussie over Israël in de collegezaal gevoerd kan worden. "Ik zou het liefst zien dat dit gesprek gaat plaatsvinden binnen de universiteit zelf. Daar kan je echt op grond van de inhoud en de expertise die er is elkaar verder helpen."

Meer uit Politiek

Van der Plas 'snapt het beeld' van ruziënde coalitie wel

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas begrijpt dat het beeld van een vechtkabinet is ontstaan, zei ze in het programma WNL op Zondag. Ze erkent dat de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB vaak "op het scherpst van de snede" discussiëren. "Ik snap het beeld naar buiten toe, van: ze zijn constant met zichzelf bezig." Die discussies zijn volgens haar wel nodig om doelen te bereiken.

11 uur geleden
Plannen stikstofcommissie Schoof vertraagd

DEN HAAG (ANP) - Het kost het kabinet langer dan gepland om met plannen te komen om uit de stikstofcrisis te komen. Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) verwacht bij de voorjaarsnota de "eerste contouren" af te hebben, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet is in volle vaart bezig."

1 dag geleden
Protest bij bezoek Keijzer aan opvang statushouders in Castricum

CASTRICUM (ANP) - Woonminister Mona Keijzer is begroet door tientallen demonstranten bij een werkbezoek in Castricum aan een opvanglocatie voor vluchtelingen met verblijfspapieren. "Kijk maar goed hoe het niet moet", scandeerden zij. De bewindsvrouw van BBB ging meteen bij aankomst met betogers in gesprek.

2 dagen geleden
Faber verlengt grenscontroles na 'bemoedigende' resultaten

DEN HAAG (ANP) - De grenscontroles die het kabinet vorig jaar invoerde om illegale immigratie tegen te gaan, hebben tot "bemoedigende" resultaten geleid en worden daarom de komende maanden zoals gepland voortgezet. Dat heeft asielminister Marjolein Faber gemeld aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Wiersma: focus ligt op defensie, maar het begint bij voedsel

MARKELO (ANP) - Voedselzekerheid is de afgelopen tijd onderbelicht, vindt landbouwminister Femke Wiersma (BBB). "We zien nu in tijden van geopolitieke spanningen dat de focus heel erg ligt op defensie en op veiligheid, maar uiteindelijk begint het allemaal bij voedsel", zei Wiersma. "Als je dat niet voor elkaar hebt, dan krijg je pas echt onrust en een ontwrichte samenleving."

3 dagen geleden
EU-geld voor arme regio kan in Nederland lastig naar Defensie

DEN HAAG (ANP) - Het wordt in Nederland "lastig" om Europees geld voor arme regio's naar defensie te geleiden. Voor "99 procent" is het geld al vastgelegd, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) donderdag in de Tweede Kamer. Hij wees erop dat deze zogeheten cohesiemiddelen wel al mogen worden ingezet voor veiligheid.

3 dagen geleden
Kamerleden willen dat Faber meer opvangplekken Oekraïners regelt

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC en oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en D66 vinden dat migratieminister Marjolein Faber meer moet doen om opvangplekken te regelen voor Oekraïners. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gemeenten binnenkort niet meer in staat zijn om alle gevluchte Oekraïners op te vangen door een tekort aan plekken. Tijdens een debat hierover kondigde de PVV-minister ondanks aandringen van Kamerleden geen extra maatregelen aan.

3 dagen geleden