Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

Dat laatste onderschrijft korpschef Janny Knol. Op de openbare weg bepaalt de 'lokale driehoek' van politiechef, officier van justitie en burgemeester of en hoe moet worden ingegrepen bij demonstraties. Maar universiteiten gaan over de huisregels op hun eigen terrein. Duidelijke regels kunnen het makkelijker maken voor de politie om in te grijpen. Zo helpt het om aan te geven of overnachtingen zijn toegestaan.

De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland zegt dat er aan een gezamenlijke lijn wordt gewerkt. De universiteiten maken samen een demonstratieprotocol. Voorzitter Jouke de Vries had die richtlijn zondag aangekondigd in het tv-programma Buitenhof. Overnachten in universiteitsgebouwen mag bijvoorbeeld niet en betogers met wie wordt onderhandeld moeten zich kunnen identificeren.

Opnieuw protesten

Bij het opstellen van zulke regels ziet Dijkgraaf ook voor zichzelf een rol weggelegd. "Een van de dingen die je als minister kan doen, is mensen bij elkaar brengen." Later op maandag heeft hij nog een extra overleg met universiteitsbestuurders over de protesten. "De universiteiten hebben ook aangegeven met een demonstratieprotocol te komen. Wat mij betreft, komt het er echt zo snel mogelijk. Want ik denk dat we allemaal gewoon helderheid nodig hebben."

Op meerdere universiteiten zijn maandag opnieuw protesten tegen de banden van de onderwijsinstellingen met Israël, en tegen de aanpak die de universiteiten bij eerdere protesten hanteerden. In Utrecht, Den Haag, Wageningen, Eindhoven en Nijmegen deden studenten mee aan 'walk-outs' waarbij ze universiteitsgebouwen uitliepen. In Amsterdam drongen honderden studenten een gebouw binnen en probeerden daar een ingang te blokkeren.

Dijkgraaf vindt dat universiteiten moeten proberen "al die emoties" te "kanaliseren", zodat de discussie over Israël in de collegezaal gevoerd kan worden. "Ik zou het liefst zien dat dit gesprek gaat plaatsvinden binnen de universiteit zelf. Daar kan je echt op grond van de inhoud en de expertise die er is elkaar verder helpen."

Meer uit Politiek

Nieuwe box 3-stelsel uitgesteld, tegenvaller van 2,5 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - Het alternatief voor de huidige box 3-belasting is definitief met een jaar uitgesteld, meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Na een uitspraak van de Hoge Raad moet er nog te veel gebeuren voordat het nieuwe systeem voor vermogensbelasting klaar is.

5 uur geleden
Schoof hoopt dat lhbti-jongere zich niets aantrekt van weerstand

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof hoopt dat lhbti-jongeren zich niet laten intimideren door weerstand tegen Paarse Vrijdag. Die dag is bedoeld om de emancipatie van deze jongeren te bevorderen, maar stuit volgens een peiling van de NOS op meer en meer tegengeluiden. Schoof doet ook een beroep op scholen en docenten.

7 uur geleden
Drinkwater voldeed vorig jaar 601 keer niet aan de normen

DEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriën zoals enterococcen of E.coli gevonden.

9 uur geleden
Iedereen betaalt iets meer belasting in 2026 door gedoe over btw

DEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Vanaf 2026 kosten wegwerpbekers of -bakjes overal 25 cent

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).

9 uur geleden
Informatiebeveiliging NCTV rammelde, meldt ADR na onderzoek lek

DEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde. Dat concludeert de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko. Justitieminister David van Weel is "erg geschrokken".

10 uur geleden
Schoof snapt zorgen Agema over begroting, wil haar 'ondersteunen'

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".

11 uur geleden