Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde
DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.
Het speelt mee dat de vier partijen aan de formatietafel al afspraken hebben gemaakt over hoe ze over bepaalde zaken stemmen. Zolang de gesprekken lopen, blokkeren ze elk voorstel dat veel geld kost, zo luidde een eerder gemaakte afspraak.
Van de vier partijen heeft de PVV relatief de meeste afstand tot de andere drie. In 225 gevallen trokken VVD, NSC en BBB met elkaar op en week de PVV, de grootste partij, juist af. Een voorbeeld is een VVD-motie om de rechtsstaat in Slowakije "kritisch en nauwgezet in de gaten te houden". De hele Kamer steunde die motie, behalve PVV en FVD.
Aardgas
Het komt met 163 gevallen ook relatief vaak voor dat PVV en BBB hetzelfde stemmen en NSC en VVD tegenover zich vinden. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een PVV-motie om gemeenten te "stimuleren" om nieuwbouwwoningen op het aardgas aan te sluiten.
PVV en NSC stemden sinds december het minst vaak hetzelfde van de vier partijen: die twee fracties waren het in 63 procent van de stemmingen met elkaar eens. Dat percentage is alsnog veel hoger dan bij andere combinaties van partijen. De PVV was het bijvoorbeeld in slechts 38 procent van de stemmingen eens met de Partij voor de Dieren.
Alternatief
VVD en NSC liggen met 82 procent juist het dichtst bij elkaar van de formerende partijen. Als het om stemgedrag gaat, ligt VVD momenteel dichter bij de PVV dan bij GroenLinks-PvdA.
Een coalitie van GroenLinks-PvdA, VVD, NSC en D66 is een veelgehoord alternatief voor het geval dat de nu onderhandelende partijen er samen niet uitkomen. Deze vier partijen zijn het tot nu toe minder vaak onderling eens: 721 keer. De gevallen coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie ligt met 820 stemmingen nog steeds vaker op één lijn.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat nog in debat over de begroting voor volgend jaar die de afgelopen weken is aangepast in een besloten overleg tussen de regeringscoalitie en oppositiepartijen. Dit gebeurde om de bezuinigingen op het onderwijs te verzachten. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg genoeg steun van de Kamer voor een debat.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.
13 uur geledenDE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
19 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
21 uur geleden