Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

Het speelt mee dat de vier partijen aan de formatietafel al afspraken hebben gemaakt over hoe ze over bepaalde zaken stemmen. Zolang de gesprekken lopen, blokkeren ze elk voorstel dat veel geld kost, zo luidde een eerder gemaakte afspraak.

Van de vier partijen heeft de PVV relatief de meeste afstand tot de andere drie. In 225 gevallen trokken VVD, NSC en BBB met elkaar op en week de PVV, de grootste partij, juist af. Een voorbeeld is een VVD-motie om de rechtsstaat in Slowakije "kritisch en nauwgezet in de gaten te houden". De hele Kamer steunde die motie, behalve PVV en FVD.

Aardgas

Het komt met 163 gevallen ook relatief vaak voor dat PVV en BBB hetzelfde stemmen en NSC en VVD tegenover zich vinden. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een PVV-motie om gemeenten te "stimuleren" om nieuwbouwwoningen op het aardgas aan te sluiten.

PVV en NSC stemden sinds december het minst vaak hetzelfde van de vier partijen: die twee fracties waren het in 63 procent van de stemmingen met elkaar eens. Dat percentage is alsnog veel hoger dan bij andere combinaties van partijen. De PVV was het bijvoorbeeld in slechts 38 procent van de stemmingen eens met de Partij voor de Dieren.

Alternatief

VVD en NSC liggen met 82 procent juist het dichtst bij elkaar van de formerende partijen. Als het om stemgedrag gaat, ligt VVD momenteel dichter bij de PVV dan bij GroenLinks-PvdA.

Een coalitie van GroenLinks-PvdA, VVD, NSC en D66 is een veelgehoord alternatief voor het geval dat de nu onderhandelende partijen er samen niet uitkomen. Deze vier partijen zijn het tot nu toe minder vaak onderling eens: 721 keer. De gevallen coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie ligt met 820 stemmingen nog steeds vaker op één lijn.

Meer uit Politiek

Nederland levert Oekraïne pantserwagens met wapensysteem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat het Oekraïense leger op korte termijn voorzien van meer pantservoertuigen. De zogeheten YPR-voertuigen beschikken over bewapening die de bemanning van binnenuit kan besturen. "Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld", legt Defensie uit.

4 uur geleden
Kamerleden snappen niets van condoleances EU-kopstuk aan Iran

DEN HAAG (ANP) - De condoleances die voorzitter Charles Michel van de Europese Raad namens de EU heeft aangeboden aan Iran na de dood van president Ebrahim Raisi, zijn verkeerd gevallen bij een groot deel van de Tweede Kamer. Veel partijen vinden dat Michel voorbijgaat aan het leed van de slachtoffers van het Iraanse regime en hun nabestaanden.

5 uur geleden
Plasterk wordt geen premier namens de PVV in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.

8 uur geleden
Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

10 uur geleden
Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

1 dag geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

1 dag geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden