Timmermans: formerende partijen nemen loopje met rechtsstaat
DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) haalt uit naar de formerende partijen en waarschuwt in de aanloop naar de Europese verkiezingen voor de opkomst van radicaal-rechts. Dat doet hij in een stuk op onder meer Instagram. Hij betoogt dat PVV, VVD, NSC en BBB een "loopje nemen" met de rechtsstaat door "valselijk een crisissituatie" uit te roepen om zich daarmee "aan de regels van de rechtsstaat te onttrekken".
Timmermans verwijst daarbij naar het plan dat op de formatietafel zou liggen om een 'asielcrisis' uit te roepen. In zo'n situatie kunnen meer ingrijpende maatregelen worden genomen. Als je de regels van de rechtsstaat op dit punt aan de kant schuift, "ben je bereid het ook elders te doen en lopen de onvervreemdbare burgerrechten gevaar", waarschuwt hij. Het is volgens hem belangrijk de regels van de rechtsstaat altijd te respecteren.
De partijleider heeft donderdag, de Dag van Europa, aangegrepen om te wijzen op het belang van de Europese verkiezingen. Daarbij pleit hij ook voor eensgezindheid, dat volgens Timmermans "het enige instrument is dat we hebben om ons Poetin van het lijf te houden".
Ondermijning van eensgezindheid
Rechts-radicale partijen in een aantal EU-landen "pleitten lang voor het uittreden uit de EU, nu wil men de EU van binnenuit verzwakken, hetgeen tot hetzelfde resultaat leidt: een EU die niet langer in staat is te voorkomen dat landen en volkeren weer tegen elkaar worden opgezet." De ondermijning van die eensgezindheid door "de nationalisten van radicaal-rechts is een directe bedreiging van onze vrede, veiligheid en welvaart."
Voor vrede en stabiliteit in Europa is de democratische rechtsstaat van essentieel belang, benadrukt Timmermans. "Gebaseerd op democratie, het respect voor de scheiding der machten en het respect voor de rechten van burgers, zoals vervat in nationale wetgeving en internationale verdragen. Dat betekent dat je je aan de wet houdt, ook als het moeilijk is."
Timmermans was van november 2014 tot augustus vorig jaar vicevoorzitter van de Europese Commissie.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.
8 uur geledenDE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
15 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
18 uur geleden