Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

DEN HAAG (ANP) - Het is niet nodig om "naar wetgeving te grijpen" tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over antisemitisme. Het is belangrijker normen te stellen over wat antisemitisch is, waaronder het aanspreken van Joodse Nederlanders op het handelen van Israël en het bestaansrecht van die staat ter discussie stellen. Het neerzetten van die normen maakt het volgens Rutte makkelijker voor het Openbaar Ministerie om te handhaven.

"Het feit dat we normen uitspreken (...) heeft een direct effect op handhaving", zei Rutte, die van een waardevolle bijeenkomst sprak. Sectoren als het onderwijs, sport en de cultuurbranche gaven daar aan dat ze zelf "als geen ander" het gesprek kunnen voeren over antisemitisme en zo Joodse Nederlanders beschermen. Het aantal meldingen van antisemitisme is sinds de aanval van Hamas op 7 oktober enorm gegroeid, en ook in de politiek zijn veel zorgen over Jodenhaat. Tegelijkertijd vinden critici dat kritiek op Israël te snel wordt weggezet als antisemitisme.

Voor die kritiek moet ruimte zijn, aldus Rutte, die zelf ook een "grote bezorgdheid over het toenemende antisemitisme in Nederland" hoorde tijdens de bijeenkomst. Maar Joodse Nederlanders aanspreken op wat Israël doet heeft "geen pas" en is antisemitisch, stelt hij. Met het stellen van die normen kan al veel binnen de geldende regels om antisemitisme harder aan te pakken. Het is altijd mogelijk nog naar de regels te kijken, zei de demissionaire premier, maar dat is nu niet aan de orde. "In die zin was het meer een mobiliserende bijeenkomst dan nu weer een nieuwe nota schrijven."

Maatregelen

Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, hoopt op "concrete maatregelen" en dat de uitgesproken steun niet bij "lippendienst" blijft. Hij is pas tevreden als een nationale strategie antisemitismebestrijding wordt afgesproken. "Waarin we maatregelen vastleggen en waar het kabinet zich aan committeert", zegt Verdoner na afloop. Wat de coördinator betreft, wordt wel onderzocht of het mogelijk is om de wet aan te scherpen om antisemitisme tegen te gaan.

De Catshuissessie is georganiseerd na een verzoek van Mirjam Bikker (ChristenUnie), dat is gesteund door een ruime Kamermeerderheid. Ze pleitte voor "harde afspraken" met vertegenwoordigers van onder meer het bedrijfsleven en de cultuursector om de veiligheid van de Joodse gemeenschap te bewaken.

Meer uit Politiek

Coalitie en oppositie akkoord over minder bezuinigen op onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.

7 uur geleden
Faber bekijkt of ze ook gezinshereniging uit Syrië kan stilleggen

DE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.

11 uur geleden
Oppositie hoopvol over akkoord onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.

14 uur geleden
Deal woontop: sneller en meer bouwen, eis betaalbare bouw blijft

NIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.

14 uur geleden
Ongeduldig oppositieverbond: cruciale dag voor onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.

15 uur geleden
Hermans wil geen winning Waddengas, maar 'weigeren kan niet'

DEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.

16 uur geleden
Oppositie richt pijlen op NSC in debat over gaswinning Warffum

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.

17 uur geleden