Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

DEN HAAG (ANP) - Het is niet nodig om "naar wetgeving te grijpen" tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over antisemitisme. Het is belangrijker normen te stellen over wat antisemitisch is, waaronder het aanspreken van Joodse Nederlanders op het handelen van Israël en het bestaansrecht van die staat ter discussie stellen. Het neerzetten van die normen maakt het volgens Rutte makkelijker voor het Openbaar Ministerie om te handhaven.

"Het feit dat we normen uitspreken (...) heeft een direct effect op handhaving", zei Rutte, die van een waardevolle bijeenkomst sprak. Sectoren als het onderwijs, sport en de cultuurbranche gaven daar aan dat ze zelf "als geen ander" het gesprek kunnen voeren over antisemitisme en zo Joodse Nederlanders beschermen. Het aantal meldingen van antisemitisme is sinds de aanval van Hamas op 7 oktober enorm gegroeid, en ook in de politiek zijn veel zorgen over Jodenhaat. Tegelijkertijd vinden critici dat kritiek op Israël te snel wordt weggezet als antisemitisme.

Voor die kritiek moet ruimte zijn, aldus Rutte, die zelf ook een "grote bezorgdheid over het toenemende antisemitisme in Nederland" hoorde tijdens de bijeenkomst. Maar Joodse Nederlanders aanspreken op wat Israël doet heeft "geen pas" en is antisemitisch, stelt hij. Met het stellen van die normen kan al veel binnen de geldende regels om antisemitisme harder aan te pakken. Het is altijd mogelijk nog naar de regels te kijken, zei de demissionaire premier, maar dat is nu niet aan de orde. "In die zin was het meer een mobiliserende bijeenkomst dan nu weer een nieuwe nota schrijven."

Maatregelen

Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, hoopt op "concrete maatregelen" en dat de uitgesproken steun niet bij "lippendienst" blijft. Hij is pas tevreden als een nationale strategie antisemitismebestrijding wordt afgesproken. "Waarin we maatregelen vastleggen en waar het kabinet zich aan committeert", zegt Verdoner na afloop. Wat de coördinator betreft, wordt wel onderzocht of het mogelijk is om de wet aan te scherpen om antisemitisme tegen te gaan.

De Catshuissessie is georganiseerd na een verzoek van Mirjam Bikker (ChristenUnie), dat is gesteund door een ruime Kamermeerderheid. Ze pleitte voor "harde afspraken" met vertegenwoordigers van onder meer het bedrijfsleven en de cultuursector om de veiligheid van de Joodse gemeenschap te bewaken.

Meer uit Politiek

Van Rij: spaartaksarrest heeft grote gevolgen voor schatkist

DEN HAAG (ANP) - Het arrest van de Hoge Raad over de vermogensrendementsheffing in box 3, in de volksmond ook wel de spaartaks genoemd, heeft grote gevolgen voor de schatkist en voor de uitvoering door de Belastingdienst. Dat laat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een eerste reactie weten. Hij laat de precieze consequenties nog in kaart brengen.

4 uur geleden
D66 verwacht sancties tegen VVD binnen liberale EP-fractie

DEN HAAG (ANP) - D66-lijsttrekker Gerben-Jan Gerbrandy voor het Europees Parlement sluit verbanning van de VVD uit de Europese liberale fractie Renew niet uit. Het kan ook zijn dat de VVD "bepaalde invloedrijke posten niet krijgt", zei de D66'er na afloop van het laatste verkiezingsdebat. "Er zijn allerlei mogelijkheden", maar deelname van de VVD aan een kabinet met de radicaal-rechtse PVV "zal ongetwijfeld gevolgen hebben in Brussel".

21 uur geleden
VVD onder vuur in Europees verkiezingsdebat over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Malik Azmani heeft tijdens het laatste verkiezingsdebat flinke kritiek gekregen op de asiel- en migratieplannen van het kabinet in wording, waar de VVD deel van gaat uitmaken. Terwijl de VVD in Europa voor het migratiepact heeft gestemd, keert de VVD in Nederland zich van de Europese Unie af, wierp D66-lijsttrekker Gerben-Jan Gerbrandy hem voor de voeten.

21 uur geleden
CDA en NSC zijn het oneens over einddatum brandstofauto

DEN HAAG (ANP) - CDA en NSC zijn het oneens over de einddatum van de brandstofauto. Die mag vanaf 2035 niet meer in Europa worden verkocht. Volgens lijsttrekker Dirk Gotink van NSC wordt de Europese Unie door deze stap juist afhankelijk gemaakt van goedkope elektrische auto's en accu's uit China, zei hij in het NOS-slotdebat aan de vooravond van de verkiezingen voor het Europees Parlement.

22 uur geleden
BBB bereid om EU-klimaatdoelen 'bij te stellen'

DEN HAAG (ANP) - De BBB staat "ervoor open" om de Europese klimaatdoelen bij te stellen. Sander Smit, Europees lijsttrekker van die partij, benadrukt tijdens het NOS-debat voor de Europese verkiezingen dat de BBB zich aan bestaande verdragen wil houden. Maar die zijn volgens hem niet heilig, en kunnen wat hem betreft aangepast worden.

22 uur geleden
VVD ziet PVV niet meedoen in Brussel, PVV klaagt over uitsluiting

DEN HAAG (ANP) - De VVD verwijt de PVV dat radicaal-rechtse partijen in het Europees Parlement aan de kant staan. Maar dat is ongewild, werpt de PVV in het laatste televisiedebat voor de Europese verkiezingen tegen. "Onze groep was aan alle kanten uitgesloten."

22 uur geleden
PVV wil geen Europees leger en geen commissaris defensie

DEN HAAG (ANP) - De PVV vindt dat de Europese Unie niet de hoeksteen is van het Europees veiligheidsbeleid. "Dat is de NAVO", zei PVV-lijsttrekker Sebastiaan Stöteler tijdens het verkiezingsdebat voor de Europese verkiezingen van de NOS. De partij wil geen Europees leger en geen eurocommissaris voor defensie.

22 uur geleden