Friesland wil in 2050 evenveel energie verbruiken als opwekken
LEEUWARDEN (ANP) - Friesland wil in 2050 evenveel energie opwekken als verbruikt wordt in de provincie. Dat staat in de Friese Energievisie die dinsdag is gepresenteerd. Om de doelen te halen moet Friesland veel minder gaan verbruiken en in het optimale geval 4,4 terawattuur energie meer gaan opwekken. Friesland is volgens gedeputeerde Sijbe Knol de eerste provincie met een energievisie.
Het is ook de bedoeling dat in Friesland geen gebruik meer wordt gemaakt van fossiele brandstoffen in 2050. De voornaamste energiebronnen moeten zon, wind, aquathermie, warmteopslag, biogas en waterstof worden.
Een van de manieren om energie te besparen is isolatie van gebouwen. "Wat niet wordt verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt", zei wethouder Evert Stellingwerf van de gemeente Leeuwarden.
Presentatie
De Friese Energievisie is dinsdag gepresenteerd door de provincie, Wetterskip Fryslân, gemeente Leeuwarden, netbeheerders Liander en TenneT en de Friese Energie Alliantie. Hoe de ideeën moeten worden uitgevoerd, is nog niet vastgelegd. "Het gaat echt om een visie. We gaan nu aan de slag met een uitvoeringsprogramma voor de korte termijn", aldus Knol.
Als Friesland in 2050 deze visie wil waarmaken, dan heeft dat volgens Knol en Stellingwerf een grote impact op de ruimte in Friesland. "De druk op de ruimte is eigenlijk groter dan Friesland aankan", zei Knol. Een van de plannen om die impact zo klein mogelijk te maken is het plaatsen van grootschalige energieproductielocaties. Op die plekken, bij voorkeur in de buurt van een grotere Friese plaats, wordt dan veel energie opgewekt. Dat zien de partijen liever dan veel kleinschalige opweklocaties, wat volgens Knol meer impact heeft op het Friese landschap.
Het plan ligt nu voor in de achttien Friese gemeenteraden, bij het Wetterskip en ook burgers kunnen hun mening erover geven. In september wordt het behandeld in Provinciale Staten, waar het definitief vastgelegd moet worden.
Meer uit Binnenland
DEVENTER (ANP) - Liefhebbers van Oliver Twist, Scrooge, Victoriaanse kantoorklerken en kerstkoortjes trekken dit weekend naar Deventer voor het jaarlijkse Dickens Festijn.
4 uur geledenN i e u w bericht, verduidelijking steun Greenpeace in 3e alinea
5 uur geledenHOOGBLOKLAND (ANP) - Door een aanrijding in de Zuid-Hollandse plaats Hoogblokland is een voetganger om het leven gekomen, meldt de politie. Het gaat om een 84-jarige man uit het dorp in de Alblasserwaard. "De hond die hij aan het uitlaten was, heeft het helaas ook niet overleefd", aldus de politie.
11 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De gemeente Haarlemmermeer heeft voor dit weekend een noodverordening afgegeven op Schiphol in verband met een aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR) zaterdag. Volgens de gemeente zouden er "high risk-acties" op de planning staan en is er vrees voor het ontstaan van "ernstige wanordelijkheden".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vorig jaar zijn er minder doden en zwaargewonden gevallen in het verkeer dan het jaar ervoor. Maar echt reden tot optimisme is er niet, stelt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). 2022 was namelijk een jaar met veel verkeersslachtoffers.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het bijzondere belastinguitstel heeft in het eerste jaar van de coronapandemie (2020) goed gewerkt als maatregel om onnodige faillissementen tegen te gaan. Maar na dat jaar nam de effectiviteit van de maatregel flink af, en in 2022 was de ingreep "niet doeltreffend in het voorkomen van opheffingen en/of faillissementen", blijkt uit een evaluatie van de regeling in opdracht van het ministerie van Financiën.
13 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt gemeenten dringend meer te doen wat betreft de asielopvang. Het doet een appel op gemeenten voor "een extra inspanning", zoals het langer openhouden van noodlocaties en het sneller huisvesten van statushouders. Anders dreigt het aanmeldcentrum in Ter Apel te vol te raken.
14 uur geleden