
Friesland wil in 2050 evenveel energie verbruiken als opwekken
LEEUWARDEN (ANP) - Friesland wil in 2050 evenveel energie opwekken als verbruikt wordt in de provincie. Dat staat in de Friese Energievisie die dinsdag is gepresenteerd. Om de doelen te halen moet Friesland veel minder gaan verbruiken en in het optimale geval 4,4 terawattuur energie meer gaan opwekken. Friesland is volgens gedeputeerde Sijbe Knol de eerste provincie met een energievisie.
Het is ook de bedoeling dat in Friesland geen gebruik meer wordt gemaakt van fossiele brandstoffen in 2050. De voornaamste energiebronnen moeten zon, wind, aquathermie, warmteopslag, biogas en waterstof worden.
Een van de manieren om energie te besparen is isolatie van gebouwen. "Wat niet wordt verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt", zei wethouder Evert Stellingwerf van de gemeente Leeuwarden.
Presentatie
De Friese Energievisie is dinsdag gepresenteerd door de provincie, Wetterskip Fryslân, gemeente Leeuwarden, netbeheerders Liander en TenneT en de Friese Energie Alliantie. Hoe de ideeën moeten worden uitgevoerd, is nog niet vastgelegd. "Het gaat echt om een visie. We gaan nu aan de slag met een uitvoeringsprogramma voor de korte termijn", aldus Knol.
Als Friesland in 2050 deze visie wil waarmaken, dan heeft dat volgens Knol en Stellingwerf een grote impact op de ruimte in Friesland. "De druk op de ruimte is eigenlijk groter dan Friesland aankan", zei Knol. Een van de plannen om die impact zo klein mogelijk te maken is het plaatsen van grootschalige energieproductielocaties. Op die plekken, bij voorkeur in de buurt van een grotere Friese plaats, wordt dan veel energie opgewekt. Dat zien de partijen liever dan veel kleinschalige opweklocaties, wat volgens Knol meer impact heeft op het Friese landschap.
Het plan ligt nu voor in de achttien Friese gemeenteraden, bij het Wetterskip en ook burgers kunnen hun mening erover geven. In september wordt het behandeld in Provinciale Staten, waar het definitief vastgelegd moet worden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.
6 minuten geledenASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
4 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
10 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
11 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
12 uur geleden