Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apple stijgt op Wall Street na mogelijke deal met OpenAI

Apple stijgt op Wall Street na mogelijke deal met OpenAI

NEW YORK (ANP) - Apple stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Volgens persbureau Bloomberg is het techconcern dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer de iPhone van Apple. Het aandeel Apple steeg 1 procent. Microsoft, een grote investeerder van OpenAI, verloor 0,3 procent.

Alphabet zakte 1,8 procent. Apple zou ook in gesprek zijn met het moederbedrijf van Google over het verkrijgen van een licentie voor het gebruik van Gemini. Dat is de chatbot van Google. Apple is van plan om in juni, tijdens de jaarlijkse Apple Worldwide Developers Conference, grote aankondigingen te doen op het gebied van AI.

De algehele stemming op Wall Street was voorzichtig positief. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent hoger op 39.583 punten. De hoofdindex sloot vrijdag voor de achtste dag op rij hoger en kende de beste beursweek van dit jaar. De brede S&P 500-index steeg ook 0,2 procent, tot 5232 punten, en techbeurs Nasdaq klom 0,3 procent tot 16.392 punten.

Chinese elektrische auto's

Computerspellenverkoper GameStop werd maar liefst 54 procent meer waard, nadat Keith Gill voor het eerst sinds 2021 van zich liet horen op X. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogenoemde Reddit-rally. Groepen particuliere beleggers spoorden elkaar destijds op Reddit massaal aan geld te steken in onder meer GameStop om beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling dwars te zitten.

De autosector stond ook in de belangstelling. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times gaat de Amerikaanse regering deze week de importheffingen voor elektrische auto's afkomstig uit China flink verhogen. De VS maken zich zorgen over de export van relatief goedkope Chinese elektrische auto's naar het land. Die zou namelijk Amerikaanse bedrijven bedreigen. Tesla steeg 1,8 procent. De Chinese automakers Xpeng, Lucid en Li Auto, die noteringen hebben in New York, stegen tot 3,8 procent.

De euro was 1,0805 dollar waard, tegen 1,0771 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 79,14 dollar. Een vat Brentolie werd 0,9 procent duurder, op 83,53 dollar.

Meer uit Financieel

ECB-president Lagarde: strijd tegen inflatie nog niet voorbij

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De strijd van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen de inflatie is nog niet voorbij en beleidsmakers van de bank moeten daarom waakzaam blijven. Dat schreef ECB-president Christine Lagarde in een opinieartikel dat in verschillende Europese kranten is verschenen. Op donderdag kwam de ECB wel met de eerste renteverlaging sinds 2019 nu de inflatie in het eurogebied flink is afgezwakt.

49 minuten geleden
VS gaan strategische oliereserves verder aanvullen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering gaat de strategische olievoorraden van de Verenigde Staten verder aanvullen met 6 miljoen vaten. De Amerikaanse overheid vindt het een goed moment om dat te doen nu de olieprijzen de afgelopen tijd zijn gedaald.

1 uur geleden
Poetin wil meer handel door scheepvaart via Noordelijke IJszee

SINT-PETERSBURG (ANP/DPA) - De Russische president Vladimir Poetin wil veel meer goederenhandel via de Noordelijke IJszee tussen Azië en Europa. Volgens Poetin kan dat in de toekomst groeien tot 150 miljoen ton per jaar, van de 36 miljoen ton die vorig jaar via de Noordpoolroute werd vervoerd. Dat zei hij op een economisch forum in Sint-Petersburg.

2 uur geleden
AEX-index nipt naar nieuw record, chipbedrijf Besi koploper

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index wist vrijdag zijn recordopmars van deze week iets verder aan te scherpen, ondanks een veel beter dan verwacht cijfer over de banenmarkt in de Verenigde Staten, waardoor de Amerikaanse centrale bank mogelijk nog langer kan wachten met het verlagen van de rente. Chiptoeleverancier Besi was koploper in de hoofdindex op het Damrak. Ook ING stond bij de winnaars na een koopadvies van de Britse bank Barclays.

4 uur geleden
Duitse verzekeraars: minstens 2 miljard schade door watersnood

BERLIJN (ANP/DPA) - De schade voor verzekeraars door de overstromingen in het zuiden van Duitsland bedraagt minstens 2 miljard euro. Dat zegt de brancheorganisatie voor Duitse verzekeraars GDV in een voorlopige schatting. Daarbij wordt gezegd dat er nog veel onzekerheid is over de totale schade omdat er nog steeds sprake is van hoogwater in de rivier de Donau in de deelstaat Beieren.

5 uur geleden
Beurzen New York lager na veel beter dan verwacht banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag lager geopend. Beleggers op Wall Street ontvingen een belangrijk rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat veel beter uitviel dan verwacht. Dat banencijfer speelt ook een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

6 uur geleden
DNB: energierekening weer even betaalbaar als voor energiecrisis

AMSTERDAM (ANP) - De betaalbaarheid van de energierekening is weer terug op het niveau van voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Gemiddeld zijn Nederlanders volgens De Nederlandsche Bank dit jaar ongeveer 4 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan gas en stroom, tegenover 7 procent tijdens de piek in 2022 en 4 procent in 2021. In 2022 stegen de energieprijzen in Europa snel, mede door de afhankelijkheid van Russisch gas.

7 uur geleden