Netbeheerder wil actie overheid om dreigend stroomtekort na 2030
ARNHEM (ANP) - De overheid moet met een plan komen om stroomtekorten vanaf 2033 te voorkomen. Daarvoor pleit netbeheerder TenneT, die waarschuwt dat de leveringszekerheid van elektriciteit na dat jaar "duidelijk verslechtert". Als er niets verandert in het huidige beleid, moet Nederland rekening houden met 14 uur per jaar waarin de elektriciteitsproductie niet aan de vraag kan voldoen. Dat is flink meer dan de voor Nederland geldende norm van maximaal 4 uur.
De verslechtering komt door een afname van de hoeveelheid stroom die kolen- en gascentrales opwekken en een sterke stijging van de vraag naar elektriciteit, als onderdeel van de verduurzaming van de maatschappij. Ook laten de effectieve inzet van batterijen, die groene stroom tijdelijk kunnen opslaan, en CO2-vrije alternatieven langer op zich wachten.
"Tot en met 2030 zitten we, wat leveringszekerheid betreft, in Nederland veilig", stelt operationeel topman Maarten Abbenhuis van TenneT. Maar voor de periode daarna roept hij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op om snel met een uitvoeringsplan te komen. "We hebben tien jaar. Dat moet genoeg zijn, maar je moet niet langer wachten."
Vraag sturen
Daarbij is het nodig om de vraag naar elektriciteit te sturen. Dat kan bijvoorbeeld een oproep zijn om je wasmachine te laten draaien op zonnige momenten wanneer zonnepanelen veel stroom opwekken. En voor de industrie kunnen hogere en lagere tarieven bij schaarste en overvloed uitkomst bieden, zegt hoofd voor marktanalyse Patrick van de Rijt.
Het is volgens TenneT ook belangrijk om centrales te bouwen die flexibel kunnen inspelen op een piek in de vraag naar elektriciteit, nu een aantal verouderde gascentrales verdwijnt. Het zou dan gaan om kerncentrales en CO2-vrije gascentrales die draaien op waterstof. Maar Abbenhuis erkent dat er zorgen zijn over de termijn waarop waterstof in grote hoeveelheden voorhanden is. "Dat is iets wat we zeker in de gaten houden."
Schaarste eind 2024
TenneT pleit ook voor goed internationaal overleg over leveringszekerheid. Het Nederlandse net is goed verbonden met buurlanden, dus daar zijn ook oplossingen te vinden.
Als er niets gebeurt, zullen afnemers vooral tussen december en eind februari te maken krijgen met schaarste. Bij beschermde klanten, zoals de meeste huishoudens, leidt dat niet direct tot knipperende verlichting of uitvallende tv's. Maar op de markt kan dit wel voor tekorten en prijspieken zorgen zoals bij de gascrisis van 2022, met schadelijke gevolgen voor het bedrijfsleven en de economie.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag overwegend hoger gesloten, waarbij de technologiegraadmeter Nasdaq voor het eerst tot boven de 20.000 punten steeg. Beleggers op Wall Street verwerkten nieuwe cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten. Het is het laatste inflatiecijfer voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Handelaren verwachten dat de Amerikaanse centrale bank de rente dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.
7 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft het Duitse bedrijfsleven opgeroepen meer investeringen te doen in Oekraïne. Die oproep deed hij op een Duits-Oekraïens bedrijvenforum in Berlijn. Met die investeringen kan het Duitse bedrijfsleven helpen met de wederopbouw van het door de oorlog met Rusland verscheurde Oekraïne, aldus Scholz.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Veel gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp melden storingen met de sociale media. Op de website Allestoringen zijn er duizenden meldingen binnengekomen. Ook de storingswebsite Downdetector meldt duizenden klachten van gebruikers.
10 uur geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Lufthansa wil dat de Europese Unie een luchtvaartdeal met Qatar opschort om het corruptieschandaal Qatargate. Volgens de deal uit 2021 mogen luchtvaartorganisaties onbeperkt vluchten aanbieden tussen de EU en Qatar.
11 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het vermogen van 's werelds rijkste persoon Elon Musk is volgens persbureau Bloomberg voor het eerst gestegen tot boven de 400 miljard dollar. Daarmee is de topman van onder meer Tesla en het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX de eerste persoon op aarde die deze vermogensgrens heeft gepasseerd, aldus Bloomberg.
11 uur geledenHERZOGENAURACH (ANP) - Duitse autoriteiten hebben voor de tweede dag op rij een inval gedaan op het hoofdkantoor van Adidas. Dit gebeurde in het kader van een belastingonderzoek, bevestigde de Duitse fabrikant van sportkleding tegenover zakenkrant Financial Times.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag met een kleine winst gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. De ECB gaat dan waarschijnlijk de rente verder verlagen. Muziekconcern Universal Music Group (UMG) nam de koppositie in bij de hoofdfondsen op het Damrak. Bij de kleinere fondsen deed biotechnoloog Pharming het goed.
12 uur geleden