Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lichte groei economie verwacht, nog geen 'uitbundig' 2024

Lichte groei economie verwacht, nog geen 'uitbundig' 2024

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is naar verwachting in het eerste kwartaal licht gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, gedragen door de bestedingen van met name de overheid en ook huishoudens. Dat denken economen. Ook voor heel 2024 wordt op groei gerekend, maar "uitbundig" zal die nog niet zijn door de zwakte bij onder meer investeringen en woningbouw.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert woensdagochtend een voorlopige raming over de groei in de eerste drie maanden. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog een plus van 0,4 procent op kwartaalbasis. Daarmee kwam Nederland uit een recessie, want in de drie voorgaande kwartalen was er nog sprake van economische krimp.

Econoom Hugo Erken van Rabobank denkt dat de economie in de afgelopen periode met 0,2 procent is gegroeid. "Dat is vooral te danken aan de overheid, die de economie stimuleert door investeringen in onder meer de energietransitie en defensie. Tevens doet de handel met het buitenland een duit in het zakje."

Ook kan de economie wat steun hebben gekregen doordat Pasen dit jaar vroeg viel, wat hielp bij particuliere bestedingen, aldus Erken. "De recessie ligt duidelijk achter ons, maar het is nog te vroeg om de vlag uit te hangen. Voor dit jaar zijn we gematigd positief met een groeiprognose van 0,7 procent."

Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO zegt dat huishoudens meer koopkracht hebben door de gestegen lonen en afkoelende inflatie. De investeringen van bedrijven staan daarentegen onder druk door de hoge rente en onzekere economie.

Marcel Klok van ING zegt dat in heel 2024 vooral de consument de kar zal trekken door de koopkrachtverbetering. Hij voorspelt eveneens 0,7 procent groei. "Dus nog niet uitbundig." In 2023 groeide de economie van Nederland met slechts 0,1 procent. Daarmee was sprake van een forse afzwakking in vergelijking met voorgaande jaren toen de economie een sterk herstel van de coronacrisis liet zien.

De economen kijken verder met spanning naar de formatiegesprekken in Den Haag. Woensdag loopt de deadline voor een akkoord af. Volgens hen is politieke zekerheid belangrijk voor het investerings- en vestigingsklimaat, bijvoorbeeld rond de energietransitie, subsidies en belastingwetgeving. Als de formatie zou mislukken duurt die onzekerheid langer. "Nederland is gebaat bij een kabinet met een mandaat om met deze onderwerpen aan de slag te gaan", stelt Erken dan ook.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

1 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

2 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

2 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

3 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

4 uur geleden
EU-lidstaten akkoord met tegenmaatregelen als deal met VS mislukt

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn het ermee eens dat er importtarieven kunnen worden ingevoerd op Amerikaanse producten als er voor 1 augustus geen deal is gemaakt met de Verenigde Staten. Dat zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič na afloop van de bijeenkomst met EU-handelsministers. Het zou gaan om een pakket tegentarieven ter waarde van 72 miljard euro.

4 uur geleden