Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

vrijdag 17 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Gezond

ANP Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

15 uur geleden
ANP Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

16 uur geleden
ANP Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

18 uur geleden
ANP Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

19 uur geleden
ANP Gehandicaptenzorg mist aandacht en hekelt bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland mist in het coalitieakkoord aandacht voor mensen met een beperking "en de stappen die nodig zijn om hen betekenisvol te laten meedoen in de samenleving". Dat bezuinigingen op de gehandicaptenzorg gewoon doorgaan en daarbij ook wordt gekort op het arbeidsmarktbeleid in de zorg, vindt de organisatie teleurstellend.

19 uur geleden
ANP FNV Zorg mist maatregelen tegen werkdruk en personeelstekort

UTRECHT (ANP) - In het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staan geen maatregelen tegen werkdruk en personeelstekorten in de zorg. Dat zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. "Ik lees vooral ambities, maar als er niet flink meer geld bijkomt is het vooral intentionele gebakken lucht", stelt bestuurder Elise Merlijn.

21 uur geleden
ANP Patiëntenfederatie positief over lager eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland reageert positief op het voornemen van de formerende partijen om het eigen risico in de zorg fors te verlagen. Dat is volgens de koepel van patiëntenorganisaties "een eerste goede stap om stapeling van zorgkosten voor patiënten tegen te gaan". Met de aandacht voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg in het hoofdlijnenakkoord is de federatie ook blij.

21 uur geleden
ANP Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest is gedaald naar het laagste niveau sinds half januari, zestien weken geleden. Vorige week gingen 27 op elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar naar de huisarts met een virusziekte waar ze huiduitslag van hadden gekregen. Ruim een maand geleden was dat bijna twee keer zo hoog.

1 dag geleden
ANP Nog maar enkele nieuwe besmettingen met mazelen gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties krijgen de laatste weken amper nog nieuwe meldingen over mazelenbesmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen twee weken vijf gevallen. Daarmee staat de teller voor dit jaar op 79 besmettingen met de ziekte.

1 dag geleden
ANP Vooruitzicht na hartinfarct beter te voorspellen door meetmethode

EINDHOVEN (ANP) - Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben een nieuwe meetmethode ontwikkeld, waardoor ze veel beter de vooruitzichten kunnen voorspellen voor patiënten die zijn behandeld voor een hartinfarct. Met de techniek kan worden gekeken hoe de kleine bloedvaten functioneren. Volgens onderzoeker Rob Eerdekens is de meting die hij en zijn collega's ontwikkelden "een essentiële stap om gevaarlijke complicaties voor te blijven".

2 dagen geleden
ANP PVV en NSC lijnrecht tegenover elkaar over verbod nicotinezakjes

DEN HAAG (ANP) - PVV en NSC staan lijnrecht tegenover elkaar over een verbod op nicotinezakjes, ook wel bekend als snus zonder tabak. NSC wil naast een totaalverbod op die zakjes, zoals het kabinet wil, ook een verbod op bijvoorbeeld nicotinesticks en wegwerp-vapes. Dit gaat de PVV veel te ver. "Waar is de keuzevrijheid van NSC", vroeg PVV-Kamerlid Patrick Crijns in een Kamerdebat over de wijziging van de tabakswet.

2 dagen geleden
ANP Meeste patiënten tevreden over toegankelijkheid zorg

UTRECHT (ANP) - Vier op de vijf zorggebruikers vinden dat ze de zorg kunnen krijgen die ze nodig denken te hebben. Dat zegt het onderzoeksinstituut voor de zorg Nivel na onderzoek onder het eigen, 11.000 leden tellende Consumentenpanel Gezondheidszorg.

2 dagen geleden
ANP Consumentenbond raadt drie zonnebrandcrèmes af om te lage factor

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

3 dagen geleden
ANP 25 hardlopers in Leiden naar ziekenhuis, situatie was 'handelbaar'

LEIDEN (ANP) - Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten. Het gaat om zeker vijftien mensen bij het LUMC en tien à twaalf mensen bij de locatie van Alrijne in Leiderdorp, waar de spoedeisende hulp zit.

4 dagen geleden
ANP Twee ziekenhuizen vol door vele onwelwordingen marathon Leiden

LEIDEN (ANP) - Veel deelnemers die onwel zijn geraakt tijdens de marathon in Leiden zijn naar twee ziekenhuizen in de buurt vervoerd. Die raakten daardoor vol en konden geen mensen meer opnemen. Mede daardoor is toen besloten het evenement in de loop van de middag af te gelasten, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

4 dagen geleden
ANP Nu al meer kinkhoest in Europa dan heel vorig jaar

SOLNA (ANP) - In de eerste drie maanden van dit jaar zijn meer kinkhoestbesmettingen vastgesteld in Europese landen dan in heel 2023. De teller stond eind maart op 32.037 gevallen. Vorig jaar hadden in twaalf maanden tijd 25.130 mensen de ziekte opgelopen.

1 week geleden
ANP Voedingscentrum ziet keuze voor alleen borstvoeding dalen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan de helft van de moeders, 53 procent, geeft direct na de geboorte alleen maar borstvoeding, constateert het Voedingscentrum op basis van cijfers over 2023. Dat percentage is volgens de organisatie het laagste sinds het begin van de peilingen in 1997.

1 week geleden
ANP Nivel: meer mensen zien om kosten af van zorg

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen gaan niet naar de huisarts, de tandarts of het ziekenhuis, of halen een recept niet op, omdat ze de kosten te hoog vinden. Dat concludeert onderzoeksbureau Nivel.

1 week geleden
ANP WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

RAFAH (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israël de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden. Maar als het tot een invasie komt, zal het plan "slechts een pleister" zijn.

1 week geleden
ANP Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

2 weken geleden
ANP Tienduizenden zorgmedewerkers leggen werk straks neer, zegt NU'91

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Tienduizenden zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. Dat verwachtte NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken en initiatiefneemster van de actie, aan het einde van de ochtend. De deelnemers zijn straks stil en herdenken een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

2 weken geleden
ANP Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

2 weken geleden
ANP Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten. "Van Soedan tot Gaza, van Oekraïne tot Congo; maanden en jaren van aanhoudend conflict zorgen voor diepe fysieke en mentale wonden. Het Rode Kruis is er voor deze slachtoffers, maar heeft daarbij veel meer hulp nodig."

2 weken geleden
ANP Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

2 weken geleden
ANP Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

2 weken geleden
ANP Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

2 weken geleden
ANP Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

2 weken geleden
ANP Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

2 weken geleden
ANP WHO-studie: meer kinderen met overgewicht door coronapandemie

KOPENHAGEN (ANP) - De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer 'schermtijd', terwijl 28 procent doordeweeks minder in beweging kwam, becijferen onderzoekers in een woensdag verschenen rapport.

2 weken geleden
ANP Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.

2 weken geleden
ANP Inspectie verbiedt PowNed-docu over populair afslankmiddel

HILVERSUM (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van VWS verbiedt omroep PowNed om woensdagavond op NPO 3 de documentaire PowNed of View: De Prikpen, over het populaire afslankmiddel Ozempic, uit te zenden. PowNed heeft bovendien een dwangsom van minimaal 150.000 euro opgelegd gekregen als de docu toch wordt uitgezonden. Volgens PowNed wil de Nederlandse staat met de omroep een voorbeeld stellen. Dat zegt omroepbaas Dominique Weesie tegen het ANP, na eerdere berichtgeving hierover van het AD.

2 weken geleden
ANP Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

BREDA (ANP) - De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda. De zorginstelling heeft aangifte gedaan van een ingehuurde zorgmedewerker die bij meerdere bewoners seksueel grensoverschrijdend gedrag zou hebben gepleegd, meldt de politie. Daarop werd de man opgepakt.

2 weken geleden
ANP Verpleegkundigen sluiten zich aan bij stil protest geweld

UTRECHT (ANP) - De beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, V&VN, sluit zich aan bij de protestactie van zorgverleners tegen geweld. Zij willen donderdag om 14.00 uur twee minuten lang het werk stilleggen. Aanleiding is de dodelijke steekpartij onlangs in een ggz-instelling in Heerlen. Beroepsvereniging NU'91 had opgeroepen tot de werkonderbreking.

2 weken geleden
ANP Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

2 weken geleden
ANP Waakhond adviseert aanpassen coronavaccin om nieuwe variant

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuwe variant van het coronavirus is dominant geworden en heeft de andere virusversies overvleugeld. Daarom adviseert de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, om de coronavaccins aan te passen voor de komende vaccinatieronde in het najaar.

2 weken geleden
ANP Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

2 weken geleden
ANP NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

2 weken geleden
ANP Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 weken geleden