Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest is gedaald naar het laagste niveau sinds half januari, zestien weken geleden. Vorige week gingen 27 op elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar naar de huisarts met een virusziekte waar ze huiduitslag van hadden gekregen. Ruim een maand geleden was dat bijna twee keer zo hoog.

Volgens onderzoeksinstituut Nivel is de kinkhoestgolf bijna terug op het niveau van voorgaande jaren, ook voor de coronapandemie.

Kinkhoest is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral voor jonge kinderen kan de ziekte gevaarlijk zijn. Ongeveer de helft van de baby's die kinkhoest krijgt, moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste maanden van dit jaar zeker vier baby's overleden aan de gevolgen van een besmetting, evenals twee mensen van boven de 70 jaar.

Vaccinaties

Tegen kinkhoest kunnen baby's al voor de geboorte worden beschermd: aanstaande moeders kunnen zich met 22 weken zwangerschap laten vaccineren. Ook in het eerste levensjaar worden vaccinaties tegen kinkhoest aangeboden.

Het percentage van alle jonge kinderen dat het Rijksvaccinatieprogramma volgt, daalde vorig jaar tot onder de 90 procent. Daar maken het RIVM en andere gezondheidsinstanties zich grote zorgen over.

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

1 dag geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

2 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

2 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

2 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

2 dagen geleden
Gehandicaptenzorg mist aandacht en hekelt bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland mist in het coalitieakkoord aandacht voor mensen met een beperking "en de stappen die nodig zijn om hen betekenisvol te laten meedoen in de samenleving". Dat bezuinigingen op de gehandicaptenzorg gewoon doorgaan en daarbij ook wordt gekort op het arbeidsmarktbeleid in de zorg, vindt de organisatie teleurstellend.

2 dagen geleden