Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest is gedaald naar het laagste niveau sinds half januari, zestien weken geleden. Vorige week gingen 27 op elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar naar de huisarts met een virusziekte waar ze huiduitslag van hadden gekregen. Ruim een maand geleden was dat bijna twee keer zo hoog.

Volgens onderzoeksinstituut Nivel is de kinkhoestgolf bijna terug op het niveau van voorgaande jaren, ook voor de coronapandemie.

Kinkhoest is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral voor jonge kinderen kan de ziekte gevaarlijk zijn. Ongeveer de helft van de baby's die kinkhoest krijgt, moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste maanden van dit jaar zeker vier baby's overleden aan de gevolgen van een besmetting, evenals twee mensen van boven de 70 jaar.

Vaccinaties

Tegen kinkhoest kunnen baby's al voor de geboorte worden beschermd: aanstaande moeders kunnen zich met 22 weken zwangerschap laten vaccineren. Ook in het eerste levensjaar worden vaccinaties tegen kinkhoest aangeboden.

Het percentage van alle jonge kinderen dat het Rijksvaccinatieprogramma volgt, daalde vorig jaar tot onder de 90 procent. Daar maken het RIVM en andere gezondheidsinstanties zich grote zorgen over.

Meer uit Gezond

Patiëntenfederatie ziet veel 'nare gevolgen' van medicijntekorten

UTRECHT (ANP) - Oplopende medicijntekorten raken miljoenen Nederlanders en hebben "vaak hele nare gevolgen", stelt de Patiëntenfederatie op basis van een peiling onder 7000 patiënten uit de eigen achterban. Ruim een op de drie ondervraagden zegt door problemen met de levering van hun medicatie meer pijn of klachten te hebben. Bijna de helft heeft veel last van stress door medicijntekorten.

2 uur geleden
Twee vogelgriepvaccins effectief, na zomer proef met inentingen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn twee vogelgriepvaccins die in de praktijk goed werken, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarom komt er na de zomer een proef met het inenten op pluimveebedrijven. Aan deze pilot doen tussen de vijf en tien pluimveebedrijven mee, zegt een woordvoerder van het ministerie.

1 dag geleden
Gezondheid jongeren nog niet hersteld na einde coronapandemie

UTRECHT (ANP) - Jongeren blijven tobben met hun gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, ook nu de coronapandemie achter de rug is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en, die er onderzoek naar hebben laten doen, vinden dat er "passende maatregelen" moeten komen.

1 dag geleden
Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

3 dagen geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

3 dagen geleden
Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

5 dagen geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

5 dagen geleden