Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest is gedaald naar het laagste niveau sinds half januari, zestien weken geleden. Vorige week gingen 27 op elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar naar de huisarts met een virusziekte waar ze huiduitslag van hadden gekregen. Ruim een maand geleden was dat bijna twee keer zo hoog.

Volgens onderzoeksinstituut Nivel is de kinkhoestgolf bijna terug op het niveau van voorgaande jaren, ook voor de coronapandemie.

Kinkhoest is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral voor jonge kinderen kan de ziekte gevaarlijk zijn. Ongeveer de helft van de baby's die kinkhoest krijgt, moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste maanden van dit jaar zeker vier baby's overleden aan de gevolgen van een besmetting, evenals twee mensen van boven de 70 jaar.

Vaccinaties

Tegen kinkhoest kunnen baby's al voor de geboorte worden beschermd: aanstaande moeders kunnen zich met 22 weken zwangerschap laten vaccineren. Ook in het eerste levensjaar worden vaccinaties tegen kinkhoest aangeboden.

Het percentage van alle jonge kinderen dat het Rijksvaccinatieprogramma volgt, daalde vorig jaar tot onder de 90 procent. Daar maken het RIVM en andere gezondheidsinstanties zich grote zorgen over.

Meer uit Gezond

Artsen: zeker veertien kinderen in ziekenhuis na vapen

UTRECHT (ANP) - Zeker veertien kinderen zijn afgelopen jaar in het ziekenhuis opgenomen met klachten die volgens artsen werden veroorzaakt door vapes. De meesten waren tussen de 14 en 17 jaar. Ze liepen na het roken van elektronische sigaretten onder meer klaplongen en een longbloeding op. Ook werd op scans longschade geconstateerd.

1 uur geleden
Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

1 dag geleden
WHO stuurt experts naar Congo om uitbraak onbekende ziekte

BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.

4 dagen geleden
Meeste ouderen geven hun leven een 8 of hoger in peiling

WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.

1 week geleden
EU-lidstaten willen roken op terrassen verbieden

BRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.

1 week geleden
Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

1 week geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

1 week geleden