Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog maar enkele nieuwe besmettingen met mazelen gemeld

Nog maar enkele nieuwe besmettingen met mazelen gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties krijgen de laatste weken amper nog nieuwe meldingen over mazelenbesmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen twee weken vijf gevallen. Daarmee staat de teller voor dit jaar op 79 besmettingen met de ziekte.

Registraties kunnen iets achterliggen op de werkelijke besmettingen, maar in de cijfers die het RIVM bijhoudt is een dalende trend te zien. In maart werden nog 44 gevallen gemeld, in april daalde het aantal meldingen tot achttien in een maand tijd en in mei zijn tot nog toe vier nieuwe besmettingen bekend geworden. Van een echte uitbraak is dan ook geen sprake volgens het RIVM.

De meldingen over besmettingen kwamen de afgelopen tijd uit diverse delen van het land. Het begon met een cluster rond Eindhoven, maar later liepen ook mensen in de omgeving van Amsterdam, Den Haag en Utrecht het virus op.

Symptomen

Mazelen zijn zeer besmettelijk. In een ongevaccineerde groep besmet één zieke gemiddeld vijftien anderen. Symptomen van mazelen zijn klachten als koorts, niezen, hoesten en ontstoken ogen. Daarna komen er vlekjes op de huid. In ernstige gevallen kan iemand met mazelen ook longontsteking krijgen. De ziekte kan in uitzonderlijke gevallen fataal zijn.

De meeste mensen in Nederland zijn gevaccineerd tegen mazelen, maar de vaccinatiegraad onder jonge kinderen is vorig jaar tot onder de 90 procent gedaald. Het RIVM en andere gezondheidsinstanties maken zich daar grote zorgen over.

Laatste uitbraak

In de afgelopen jaren waren er amper mazelenbesmettingen in Nederland. Het aantal van dit jaar komt inmiddels in de buurt van het totaal in 2019, toen 83 mensen mazelen kregen. De laatste grote uitbraak was in 2013 en 2014. Toen werden duizenden mensen ziek.

Meer uit Gezond

NVZ: verpleegkundigen dupe van onderwijsdeal, niet specialisten

UTRECHT (ANP) - Het korten op subsidies voor bijscholing of nascholing in de zorg komt neer op een bezuiniging op het opleiden van verpleegkundigen. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De bezuiniging leek in eerste instantie te gelden voor de scholing van medisch specialisten, maar dit zit volgens de zorgverenigingen dus anders.

1 uur geleden
Tekort medische hulpmiddelen groeit snel, meldt Agema

DEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van tekorten aan medische hulpmiddelen, waaronder medicijnen, groeit erg snel. Vorig jaar zijn 1400 meldingen gedaan van tekorten, in de eerste helft van 2024 lag dit aantal al op 1500, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer. "Het is van belang dat medische hulpmiddelen toegankelijk en beschikbaar zijn, maar dat is helaas niet vanzelfsprekend", schrijft zij in een brief.

2 uur geleden
Tijdelijke import geneesmiddelen hielp 300.000 mensen

DEN HAAG (ANP) - Meer dan 300.000 mensen hebben dit jaar een geneesmiddel gekregen dat bij uitzondering uit het buitenland gehaald mocht worden, omdat Nederland kampte met een tekort. Dat is meer dan in 2022 en 2023 bij elkaar, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de gegevens verzamelt.

4 uur geleden
Apotheken in Noord-Holland en Flevoland komende dagen dicht

ZAANDAM (ANP) - In de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn de apotheken van vrijdag tot en met maandag dicht. Zeker 385 filialen doen mee aan de regionale staking. In Zaandam is een actiebijeenkomst. Volgens CNV en FNV is spoedzorg tijdens de staking gegarandeerd, zodat mensen in geval van nood hun medicijnen kunnen krijgen.

6 uur geleden
Academische ziekenhuizen klagen over 'ongezonde bezuinigingen'

DEN HAAG (ANP) - De academische ziekenhuizen vinden de aangepaste onderwijsbegroting "slecht nieuws voor de wetenschap". Een deel van de aangekondigde bezuinigingen blijft overeind. Om andere maatregelen te kunnen schrappen, wordt bezuinigd op de scholing van medisch specialisten. "Het ene onderwijsgat wordt met het andere onderwijsgat gedicht. We maken ons zorgen over wat dit betekent voor de toegankelijkheid van de zorg, zeker gezien de toenemende zorgvraag", zegt voorzitter Helen Mertens van de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU).

8 uur geleden
Bijna honderd zorgmedewerkers ontslagen om stelen medicijnen

UTRECHT (ANP) - Zeker 95 zorgmedewerkers zijn in de afgelopen jaren ontslagen omdat ze medicijnen hadden gestolen van hun werkplek. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) namen ze de medicatie mee omdat ze overbelast waren door hoge werkdruk en wisselende diensten, en soms kampten met privéproblemen. Volgens hen komt het meenemen van medicijnen vaak voor, zonder dat zorginstellingen dit weten.

10 uur geleden
Medisch specialisten vinden bezuinigingen onaanvaardbaar

DEN HAAG (ANP) - Medisch specialisten vinden het onaanvaardbaar dat op hen wordt bezuinigd, zodat het kabinet met dat geld de omstreden bezuinigingen op het hoger onderwijs kan verlagen. "Dit veroorzaakt veel onrust. Deze bezuinigingen raken de patiënt en daarom moeten we er alles aan doen om dit weer van tafel te krijgen", zegt voorzitter Piet-Hein Buiting van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in een verklaring.

11 uur geleden