PVV en NSC lijnrecht tegenover elkaar over verbod nicotinezakjes
DEN HAAG (ANP) - PVV en NSC staan lijnrecht tegenover elkaar over een verbod op nicotinezakjes, ook wel bekend als snus zonder tabak. NSC wil naast een totaalverbod op die zakjes, zoals het kabinet wil, ook een verbod op bijvoorbeeld nicotinesticks en wegwerp-vapes. Dit gaat de PVV veel te ver. "Waar is de keuzevrijheid van NSC", vroeg PVV-Kamerlid Patrick Crijns in een Kamerdebat over de wijziging van de tabakswet.
NSC vindt dat de overheid de plicht heeft om in te grijpen bij producten met zulke giftige en verslavende middelen, zei NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen. Zij heeft een wijzigingsvoorstel op de wet ingediend om alle nicotineproducten zonder tabak te verbieden, zoals ook nicotinesticks, stoomsteentjes met nicotine voor waterpijpen of nicotinespray. NSC heeft dit voorstel samen met het CDA ingediend.
Het kabinet wil dit soort producten wel streng reguleren, maar niet verbieden.
De PVV voelt niets voor een verbod op deze nicotinezakjes en heeft een wijzigingsvoorstel ingediend om dat verbod uit het wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) te halen.
Wel wil de partij dat voor snus zonder tabak, en voor alle andere nicotineproducten zonder tabak, strengere regels gaan gelden, zoals een verbod op verkoop aan jongeren onder de 18 jaar en een verbod op reclame. De partij wil daarmee het gebruik van de zakjes onder jongeren ontmoedigen, maar het wel beschikbaar houden voor bijvoorbeeld volwassen gebruikers.
Van Ooijen ontraadde beide wijzigingsvoorstellen (amendementen). In het voorstel van NSC en CDA staat niet hoe het totaalverbod moet worden gehandhaafd en hoe die handhaving financieel gedekt moet worden. "Zonder effectieve handhaving heeft een wetswijziging geen zin", zei Van Ooijen.
Ook het voorstel van de PVV is in de ogen van de staatssecretaris een slecht plan. "Daarmee wordt eigenlijk mijn wetsvoorstel geschrapt. Ik roep de Kamer op om voor deze nuttige wet te stemmen."
VVD en NSC kwamen in het debat nog even in aanvaring met elkaar, toen VVD-Kamerlid Judith Tielen aan Jansen vroeg haar wijzigingsvoorstel in te trekken. Haar voorstel zonder handhaving is volgens Tielen niet meer dan "symboolpolitiek". Jansen hield voet bij stuk. Het is volgens haar misschien wel signaalpolitiek, maar toch een belangrijk signaal.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.
1 dag geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.
4 dagen geledenWOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.
1 week geledenAMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
1 week geleden