Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

vrijdag 17 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Financieel

ANP Tesla wil in China datacentrum beginnen voor zelfrijdende auto's

SHANGHAI (ANP/RTR) - Tesla wil een datacentrum in China beginnen voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, waar gegevens van Chinese voertuigen kunnen worden verwerkt. Dat melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. De plannen komen op een moment dat de Amerikaanse overheid de overdracht van AI-technologie van Amerikaanse bedrijven naar China aan banden wil leggen.

42 minuten geleden
ANP ACM heeft meer onderzoek nodig naar overname RTL door DPG

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft meer onderzoek nodig naar de gevolgen van de voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media. Door de overname zou een machtig mediabedrijf ontstaan met een groot aanbod op onder meer televisie, radio en via dagbladen.

1 uur geleden
ANP Laatste bankschikking in derivatendrama Vestia

LONDEN (ANP) - De woningcorporaties die uit het vroegere Vestia zijn voortgekomen, hebben een schikking getroffen met de Britse bank Barclays. Deze schikking sluit een reeks schikkingen met banken af die zijn voortgekomen uit het derivatendebacle, dat de corporatie jaren terug miljarden euro's heeft gekost. Barclays betaalt 43,5 miljoen euro.

1 uur geleden
ANP Chinese overheid verlaagt minimale aanbetaling voor eerste huis

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China verlaagt de minimale aanbetaling voor de aankoop van een eerste huis. De Chinese overheid hoopt hiermee de vastgoedmarkt, die met een ongekende schuldencrisis kampt, enigszins vlot te trekken.

2 uur geleden
ANP Waterzuiveraar NX Filtration flink hoger op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - NX Filtration behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat de waterzuiveraar uit Enschede een groot contract heeft getekend met de Mexicaanse watercentrale SAPAL. NX Filtration gaf geen financiële details over de opdracht, maar gaf wel aan dat het gaat om het grootste project van het bedrijf ooit. Het aandeel werd 9 procent hoger gezet.

2 uur geleden
ANP Omzet detailhandel hoger door stijgende prijzen en meer verkopen

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de Nederlandse detailhandel is in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 4 procent toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Winkeliers zagen het aantal verkochte producten gemiddeld met 3,1 procent stijgen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

2 uur geleden
ANP AEX koerst af op lager begin na recente recordstanden

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag lager te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. Eerder deze week tikte de hoofdindex nog nieuwe recordstanden aan door de toenemende hoop op renteverlagingen door de centrale banken. Vooral op Wall Street nam die hoop toe door een meevallend Amerikaans inflatiecijfer. Verschillende bestuurders van de Federal Reserve hebben echter de hoop op een spoedige renteverlaging getemperd.

3 uur geleden
ANP ABN AMRO verkoopt belang in Franse levensverzekeraar

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO verkoopt haar belang in de levensverzekeraar Neuflize Vie, een Frans bedrijf dat voor 60 procent in handen is van de Nederlandse bank. ABN AMRO is exclusieve onderhandelingen gestart met BNP Paribas Cardif, de verzekeringsdochter van de Franse bankgroep BNP Paribas, heeft ABN AMRO vrijdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
ANP Vliegen wordt volgens ING-rapport voorlopig alleen maar duurder

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Vliegen wordt voorlopig alleen maar duurder, waarschuwt ING in een net verschenen rapport. Luchtvaartmaatschappijen kampen met een tekort aan vliegtuigen, arbeidskrachten en reserveonderdelen waardoor ze niet kunnen voldoen aan de groeiende vraag.

3 uur geleden
ANP Langverwachte game GTA VI verschijnt eind 2025

NEW YORK (ANP/AFP) - Grand Theft Auto VI, het nieuwste deel in de succesvolste gameserie van ontwikkelaar Rockstar Games, wordt in de herfst van 2025 uitgebracht. Dat heeft Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar, bekendgemaakt. Gamers hebben lang moeten wachten op het spel: voorganger GTA V verscheen in 2013.

3 uur geleden
ANP IEA vreest tekort aan cruciale mineralen voor energietransitie

PARIJS (ANP/AFP) - Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt voor een dreigend tekort aan mineralen die belangrijk zijn voor de energietransitie. De prijzen voor de mineralen, cruciaal voor elektrische voertuigen, windturbines en zonnepanelen, zijn gedaald tot het niveau van voor corona, omdat het aanbod de vraag heeft ingehaald.

3 uur geleden
ANP OpenAI gaat gegevens van Reddit gebruiken voor ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/AFP) - OpenAI krijgt toegang tot gegevens van forumsite Reddit om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de AI-technologie van OpenAI.

3 uur geleden
ANP ECB-bestuurder Schnabel verwacht geen renteverlaging in juli

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente mogelijk niet opnieuw bij de rentevergadering in juli, na een waarschijnlijke renteverlaging in juni. Dat zei ECB-bestuurder Isabel Schnabel in een interview met de Japanse krant Nikkei. "Op basis van de huidige gegevens lijkt een renteverlaging in juli niet gerechtvaardigd", waarschuwde Schnabel.

4 uur geleden
ANP Walmart uitblinker op Wall Street, Dow even door 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - Walmart, het grootste supermarktconcern in de Verenigde Staten, was donderdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Verder klom de Dow-Jonesindex gedurende de handelsdag even tot boven de symbolische grens van 40.000 punten. Later zakte de hoofdgraadmeter weer wat weg.

13 uur geleden
ANP Landelijke pinstoring in winkels is voorbij, aldus Betaalvereniging

DEN HAAG (ANP) - De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland zorgde de storing voor problemen met 30 tot 40 procent van de pintransacties in winkels.

13 uur geleden
ANP Gemeenteraad Grünheide akkoord met uitbreiding Tesla-fabriek

GRÜNHEIDE (ANP/DPA) - De gemeenteraad van Grünheide, in de buurt van Berlijn, heeft toestemming gegeven voor de omstreden uitbreiding van de grote autofabriek van Tesla in die plaats. Milieuactivisten hebben actie gevoerd tegen die uitbreidingsplannen en protesteerden ook bij die vergadering.

14 uur geleden
ANP Landelijke storing bij pinnen in winkels, meldt Betaalvereniging

DEN HAAG (ANP) - Een landelijke storing zorgt voor problemen met pinnen in winkels. Dat laat Betaalvereniging Nederland weten. De storing begon omstreeks 18.00 uur. Volgens de website allestoringen.nl hebben al duizenden mensen melding gemaakt van de storing.

16 uur geleden
ANP Bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol in april

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

17 uur geleden
ANP Verzekeraar Aegon bij winnaars op Damrak na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon stond donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index. De verzekeraar kwam met een handelsbericht over het afgelopen kwartaal. Dat werd goed ontvangen door beleggers, want het aandeel Aegon steeg 0,9 procent.

17 uur geleden
ANP Arbeidsinspectie dreigt bagagebedrijven Schiphol met nieuwe boete

SCHIPHOL (ANP) - De Arbeidsinspectie dreigt opnieuw met boetes voor bagageafhandelaren op Schiphol. De fysieke belasting van werknemers bij het sjouwen en in- en uitladen van bijvoorbeeld koffers is bij vier van de zes bedrijven nog steeds te groot. Als de bagageafhandelaren het werk niet verlichten, moeten zij nieuwe dwangsommen tot meer dan een miljoen euro betalen.

18 uur geleden
ANP Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

NEW YORK (ANP) - Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door "uitdagende marktomstandigheden". Het aandeel stond 1 procent in het rood in de vroege handel.

19 uur geleden
ANP Kabinet bekijkt alternatieven voor verkoop Duitse tak TenneT

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse staat laat nog altijd op zich wachten. De onderhandelingen duren langer dan gehoopt, erkent demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Hij gaat daarom samen met het staatsbedrijf alvast alternatieven in kaart brengen voor het geval er geen deal kan worden gesloten.

20 uur geleden
ANP Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om stallen te verbeteren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om hun stallen te verbeteren. De Dierenbescherming is enthousiast.

20 uur geleden
ANP EU onderzoekt verslavende werking Insta en Facebook op kinderen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.

21 uur geleden
ANP Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor. De toezichthouder zegt veel klachten te krijgen over post en pakketten die te laat of onzorgvuldig worden bezorgd.

22 uur geleden
ANP Eurostar gaat investeren in vijftig nieuwe treinen

AMSTERDAM (ANP) - Eurostar gaat investeren in tot vijftig nieuwe treinen. In de toekomst wil Eurostar uiteindelijk 67 treinen laten rijden, dat zijn er zestien meer dan nu. Het is de bedoeling dat de eerste nieuwe treinen vanaf begin 2030 gaan rijden.

23 uur geleden
ANP Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's. De Japanse autofabrikant rekent daarmee op een sterk herstel van de vraag naar volledig elektrische voertuigen. De verkopen van elektrische auto's kampen nu juist met tegenwind door een afnemende vraag, sterke concurrentie van goedkope modellen uit China en het afbouwen van subsidies voor de aanschaf van een elektrische auto.

23 uur geleden
ANP EasyJet is in Nederland klaar voor zomerseizoen, zegt directeur

LUTON (ANP) - EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

1 dag geleden
ANP Siemens boekt minder winst en verkoopt onderdeel

MÜNCHEN (ANP) - Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal de winst zien dalen. Ook het aantal orders nam af. Dat komt onder meer door de aanhoudende zwakke vraag naar automatiseringsproducten voor fabrieken uit China. Siemens kondigde tevens aan het onderdeel Innomotics voor 3,5 miljard euro te verkopen aan de Amerikaanse investeerder KPS Capital Partners.

1 dag geleden
ANP Energiebedrijven vinden akkoord 'goede basis' energietransitie

DEN HAAG (ANP) - Het hoofdlijnenakkoord is "een goede basis" om verder te gaan met de overgang van fossiele naar duurzame energie, vindt Energie-Nederland. PVV, NSC, BBB en VVD hebben onder meer afgesproken dat de energietransitie "een grote impuls" krijgt en gericht moet zijn op minder afhankelijkheid van "onbetrouwbare landen" voor energie. Nederland moet meer eigen duurzame energie produceren.

1 dag geleden
ANP Verzekeraar Aegon stijgt in licht lagere AEX na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon behoorde donderdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, na een handelsupdate van de verzekeraar. Topman Lard Friese sprak daarin van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025. Om de aandeelhouders te belonen gaat de verzekeraar voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd daarop 1 procent hoger gezet.

1 dag geleden
ANP Aandacht voor resultaten Aegon en Lucas Bols op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon en drankenconcern Lucas Bols. Topman Lard Friese van Aegon sprak in een handelsbericht van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025.

1 dag geleden
ANP EasyJet verwacht 'recordzomer' door sterke vraag naar vliegreizen

LUTON (ANP) - EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

1 dag geleden
ANP Akkoord geeft boeren en tuinders weer perspectief, volgens LTO

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is tevreden over het nieuwe coalitieakkoord. "Dit geeft boeren en tuinders perspectief", heeft LTO-voorzitter Ger Koopmans gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

1 dag geleden
ANP Ondernemersvereniging evofenedex blij met regeerakkoord

ZOETERMEER (ANP) - Het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB biedt "genoeg aanknopingspunten om de positie van handels- en productiebedrijven te versterken", reageert de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

1 dag geleden
ANP MKB-Nederland vooral blij met 'wat niet in coalitieakkoord staat'

DEN HAAG (ANP) - MKB-Nederland is vooral tevreden over wat er niet in het coalitieakkoord staat. Dat heeft voorzitter Jacco Vonhof gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

1 dag geleden
ANP Europese consumentenbonden klagen Chinese webwinkel Temu aan

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond treedt samen met zestien andere consumentenorganisaties op tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens hen maakt Temu gebruik van verboden technieken om consumenten te beïnvloeden en houdt de webwinkel zich niet aan nieuwe Europese wetgeving.

1 dag geleden
ANP Werkloosheid loopt licht op tot 3,7 procent in april

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in april licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. In april zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart was dat nog 3,6 procent. De toename van de werkloosheid sluit volgens het CBS aan bij het verslechterde economische beeld van Nederland in april. Het aantal WW-uitkeringen nam wel licht af.

1 dag geleden