Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

vrijdag 17 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd al bekend dat hij een aanslag op zijn leven zou overleven, maar er wel slecht aan toe is. Slowaakse media meldden dat na het weekend gekeken wordt of hij van het ziekenhuis in Banska Bystrica overgebracht kan worden naar de hoofdstad Bratislava.

37 minuten geleden
ANP Poetin over offensief Charkiv: militairen creëren een bufferzone

HARBIN (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin stelt dat een verovering van de Oekraïense stad Charkiv geen deel uitmaakt van het plan van Rusland. De Russische militairen in de gelijknamige grensregio creëren volgens Poetin een "bufferzone" voor de veiligheid van Rusland.

53 minuten geleden
ANP Nederland en andere landen doen in brief oproep aan Israël

DEN HAAG (ANP/RTR) - Een groep Westerse landen, waaronder Nederland, heeft een brief geschreven aan de Israëlische regering. Die wordt opgeroepen om zich aan het internationaal recht te houden. Persbureau Reuters heeft de brief ingezien en meldt dat de landen zich ook uitspreken tegen het offensief in Rafah en voor humanitaire steun.

1 uur geleden
ANP Zitting over Gaza in Den Haag korte tijd onderbroken om protest

DEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - De zaak voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) rond de Israëlische operatie in Rafah is korte tijd onderbroken geweest door een protest. Dat gebeurde tijdens een slotwoord van het verdedigingsteam van Israël. De zaak in het Vredespaleis in Den Haag is aangespannen door Zuid-Afrika.

1 uur geleden
ANP AfD-politicus loopt hoofdwond op bij aanval met asbak

SCHWERIN (ANP) - Een regionale parlementariër van Alternative für Deutschland (AfD) is in de nacht van donderdag op vrijdag aangevallen met een asbak. De politicus heeft daarbij een hoofdwond opgelopen.

1 uur geleden
ANP Zuid-Korea veroordeelt Noord-Koreaanse raketlanceringen

SEOUL (ANP/AFP) - Seoul veroordeelt de lancering van meerdere ballistische korteafstandsraketten door Pyongyang. Ze werden vrijdag afgevuurd vanaf de Noord-Koreaanse oostkust en legden een afstand van ongeveer 300 kilometer af voordat ze in de Japanse Zee neerkwamen, melden de Zuid-Koreaanse strijdkrachten.

2 uur geleden
ANP Israël tegen VN-hof: tragische oorlog maar geen genocide in Gaza

DEN HAAG (ANP/AFP) - Israël stelt dat de Zuid-Afrikaanse zaak tegen het land bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag "totaal losgezongen is van de feiten en omstandigheden". "Er is een tragische oorlog gaande, maar er is geen genocide", aldus de advocaat van het land over de Gazastrook. Zuid-Afrika eist dat Israël zijn offensief in Rafah beëindigt.

2 uur geleden
ANP Arrestatie na dodelijk ongeval met reclamebord in Mumbai

MUMBAI (ANP/AFP) - De Indiase politie heeft de eigenaar opgepakt van het bedrijf waarvan een groot reclamebord in Mumbai omviel, melden Indiase media. Zestien mensen kwamen om het leven. Tientallen anderen werden onder het enorme bord vandaan gehaald.

4 uur geleden
ANP Eerste trucks rijden over Amerikaanse drijvende weg naar Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn vrijdagochtend rond 09.00 (08.00 uur Nederlandse tijd) via de tijdelijke drijvende haven aangekomen in Gaza. De trucks hebben humanitaire hulpmiddelen aan boord, meldt de Amerikaanse krijgsmacht.

4 uur geleden
ANP VS na bezoek Poetin: China kan niet van twee walletjes eten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - China kan niet van twee walletjes eten. Die boodschap hadden de Verenigde Staten voor Beijing waar de Russische president Vladimir Poetin op bezoek was.

14 uur geleden
ANP Spanje weigert schip met explosief materiaal voor Israël toegang

MADRID (ANP) - Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne Danica dat op 21 mei in Cartagena wilde aanmeren. Het krijgt daarvoor geen toestemming.

15 uur geleden
ANP NAVO-generaal: Rusland heeft niet genoeg troepen voor doorbraak

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft niet genoeg troepen om een grote doorbraak te forceren in Noordoost-Oekraïne, denkt NAVO-generaal Christopher Cavoli. De Russen zijn vorige week een offensief begonnen in de regio Charkiv, maar volgens Cavoli hebben ze daar niet "de noodzakelijke aantallen" voor.

18 uur geleden
ANP Arabische Liga wil vredesmacht in Palestijnse gebieden

MANAMA (ANP/AFP) - De Arabische Liga wil dat er in de door Israël bezette Palestijnse gebieden een VN-vredesmacht komt tot er een tweestatenoplossing is. De 22 leden tellende organisatie heeft dat in een verklaring naar buiten gebracht tijdens een top die in het teken stond van de oorlog in Gaza.

19 uur geleden
ANP Fico werd volgens ministers neergeschoten door radicale eenling

BRATISLAVA (ANP) - De man die verdacht wordt van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico heeft volgens de autoriteiten alleen gehandeld. De verdachte had geen extremistische politieke denkbeelden, zei minister van Binnenlandse Zaken Matús Sutaj-Estok tijdens een persconferentie na een overleg van de Slowaakse veiligheidsraad. Hij zou wel protesten tegen de regering hebben bijgewoond.

21 uur geleden
ANP Houthi's willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen

SANAA (ANP/RTR) - De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit. De leider Abdulmalik al-Houthi zei in een televisietoespraak dat de Houthi's zich ook niet meer zullen beperken tot aanvallen in de Rode Zee, maar dat schepen in alle bereikbare gebieden zullen worden beschoten.

21 uur geleden
ANP Zuid-Afrika tegen VN-hof: Israëls genocide in een nieuw stadium

DEN HAAG (ANP/AFP) - De "genocide" van Israël in de Gazastrook heeft een "nieuw en gruwelijk stadium bereikt". Dat heeft Zuid-Afrika donderdag betoogd voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Zuid-Afrika wil dat het VN-hof Israël nieuwe maatregelen oplegt om de inval in Rafah te stoppen.

21 uur geleden
ANP Israël zegt grondoperatie in Rafah op te voeren

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël stuurt meer militairen naar Rafah, heeft minister van Defensie Yoav Gallant bekendgemaakt. Hij zei dat de Israëlische krijgsmacht vooruitgang boekt en dat de strijd daarom wordt opgevoerd.

23 uur geleden
ANP Parijs stuurt extra troepen naar Nieuw-Caledonië na rellen

PARIJS (ANP) - Frankrijk stuurt duizend extra agenten van de oproerpolitie naar Nieuw-Caledonië om de orde te herstellen na de rellen van de afgelopen dagen. De situatie op de overzeese eilandengroep is volgens premier Gabriel Attal nog altijd gespannen, "met plunderingen, rellen, brandstichting en aanvallen die onacceptabel en afschuwelijk zijn".

23 uur geleden
ANP Universiteit Gent wil band met instellingen in Israël verbreken

GENT (ANP) - De pro-Palestijnse studenten die al meer dan een week de universiteit van het Belgische Gent bezetten, hebben een succesje geboekt. De rector van de universiteit wil nu toch de samenwerking met een aantal Israëlische instellingen stopzetten, zoals de actievoerders eisten.

1 dag geleden
ANP Duitse aanklagers onderzoeken AfD'er om omkoping en witwassen

MÜNCHEN (ANP/DPA/BLOOMBERG/RTR) - Duitse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar een Bondsdaglid van Alternative für Deutschland (AfD). De parlementariër wordt verdacht van omkoping en witwassen. Er zijn donderdag meerdere invallen geweest.

1 dag geleden
ANP Hezbollah: meer dan zestig raketten afgevuurd op posities Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt meer dan zestig raketten te hebben afgevuurd op posities van het Israëlische leger, waaronder in de Golanhoogten. Er wordt gesproken van vergelding voor Israëlische aanvallen. De Israëlische krijgsmacht bevestigt dat veertig raketten de grens zijn overgestoken, berichten Israëlische media.

1 dag geleden
ANP Poetin en Xi verdiepen samenwerking tussen hun landen

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben in Beijing hun handtekeningen gezet onder een verklaring voor het verdiepen van de samenwerking tussen hun landen. Poetins bezoek staat in het teken van het verder aanhalen van de banden.

1 dag geleden
ANP Toestand neergeschoten Slowaakse premier is stabiel maar ernstig

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - De toestand van de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico is stabiel maar nog steeds ernstig. Dat is donderdagochtend medegedeeld door vicepremier Robert Kalinák.

1 dag geleden
ANP Drijvende weg voor hulpleveringen bevestigd aan de kust in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De drijvende pier voor de tijdelijke haven voor humanitaire steun aan Gaza is vastgelegd aan de kust. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht, die de haven gebouwd heeft, worden binnen enkele dagen de eerste vrachtwagens met hulpgoederen aan land gebracht.

1 dag geleden
ANP Buitenlandse media stellen vooral nog vragen bij nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandse media vragen zich af wie de nieuwe premier van Nederland wordt, maar ook hoe lang de nieuwe Nederlandse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zal standhouden. De samenwerking wordt gezien als overwinning voor Geert Wilders, tegen wie ook weerstand bestaat.

1 dag geleden
ANP Xi ontvangt Poetin in Beijing

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping heeft donderdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin verwelkomd in de Chinese hoofdstad Beijing, zo was te zien op de Chinese staatstelevisie.

1 dag geleden
ANP Poetin aangekomen in China voor tweedaags bezoek

MOSKOU/BEIJING (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin is in China aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land. Op beelden van de Russische televisie was te zien hoe Poetin door Chinese functionarissen werd verwelkomd toen hij uit zijn vliegtuig stapte. Over een rode loper liep hij vervolgens naar een klaarstaande auto.

1 dag geleden
ANP Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

1 dag geleden
ANP Hezbollah claimt succesvolle droneaanval 'ver' in Israël

TIBERIAS (ANP/RTR) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

1 dag geleden
ANP Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

ZOFINGEN (ANP/AFP/DPA) - In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat zes mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een huis ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd. Hij heeft ook zichzelf verwond.

1 dag geleden
ANP Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

1 dag geleden
ANP Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

TBILISI (ANP/AFP) - In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

1 dag geleden
ANP Biden veroordeelt aanslag op Slowaakse premier

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden laat in een verklaring weten geschokt te zijn en de "afschuwelijke daad van geweld" tegen de Slowaakse premier Robert Fico te veroordelen. Hij voegt eraan toe dat hij en zijn vrouw Jill aan diens familie en het Slowaakse volk denken.

1 dag geleden
ANP EU-sancties voor Russisch 'propagandakanaal' Voice of Europe

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt nieuwsplatform Voice of Europe, waar radicaal-rechtse Europese politici Russische propaganda zouden hebben verkondigd, sancties op. Ook het Russische persbureau RIA Novosti en de kranten Izvestija en Rossiiskaya Gazeta worden gestraft.

1 dag geleden
ANP Media: neergeschoten Fico al ruim twee uur geopereerd

BRATISLAVA (ANP) - Slowaakse media melden dat de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico al ruim twee uur wordt geopereerd. Eerder hadden de autoriteiten gezegd dat de regeringsleider levensgevaarlijk gewond was geraakt bij de aanslag.

1 dag geleden
ANP Defensieminister Israël wil geen naoorlogse controle over Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Israëlische minister van Defensie wil dat de regering een besluit neemt over hoe de Gazastrook na de oorlog bestuurd moet worden. Hij is naar eigen zeggen tegenstander van blijvende militaire controle over de Palestijnse gebieden en van civiele controle over de Gazastrook.

1 dag geleden
ANP Media: eerste debat tussen Biden en Trump op 27 juni

WASHINGTON (ANP/RTR) - In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt op 27 juni het eerste televisiedebat te zijn tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump. Volgens de Amerikaanse zender Fox News accepteert Trump het voorstel om dan te debatteren.

1 dag geleden
ANP Neergeschoten Slovaakse premier Fico levensgevaarlijk gewond

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

1 dag geleden