Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensieminister Israël wil geen naoorlogse controle over Gaza

Defensieminister Israël wil geen naoorlogse controle over Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Israëlische minister van Defensie wil dat de regering een besluit neemt over hoe de Gazastrook na de oorlog bestuurd moet worden. Hij is naar eigen zeggen tegenstander van blijvende militaire controle over de Palestijnse gebieden en van civiele controle over de Gazastrook.

Op een persconferentie in Tel Aviv zei Yoav Gallant dat hij sinds het begin van het huidige conflict in oktober heeft gepleit voor een nieuw Palestijns bestuur, dat geen banden heeft met Hamas. Maar volgens de defensieminister heeft hij tot nu toe nog geen reactie gehad vanuit de regering.

Ook de Amerikanen dringen er bij Israël op aan met een plan te komen voor na de oorlog. "We willen geen anarchie en geen vacuüm dat waarschijnlijk door chaos gevuld zal worden", stelt minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

De waarheid

Gallant krijgt steun van Benny Gantz, die ook lid is van het Israëlische oorlogskabinet. Gantz zei in een video dat hij "de waarheid" sprak.

Ook premier Benjamin Netanyahu reageerde in een video. Hij laat weten dat Hamas eerst moet worden uitgeschakeld voordat er een alternatief kan komen voor het bestuur van Gaza. Dat doel moet volgens de premier "zonder excuses" worden nagestreefd.

Meer uit Buitenland

Agent die gewond raakte in Mannheim ligt in kunstmatige coma

MANNHEIM (ANP/DPA) - De politieagent die vrijdag gewond raakte bij de mesaanval in het Duitse Mannheim ligt in een kunstmatige coma. Een woordvoerder van de politie laat weten dat hij nog altijd in levensgevaar verkeert.

10 minuten geleden
Toch geen Indiaas temperatuurrecord afgelopen week

NEW DELHI (ANP/RTR) - Het Indiase temperatuurrecord van afgelopen week blijkt niet te kloppen. Het was woensdag geen 52,9 graden in New Delhi, maar 49,1 graden. Volgens de regering was er een sensorstoring bij het weerstation.

1 uur geleden
Evacuaties met boten en helikopter na overstromingen Duitsland

AUGSBURG (ANP/DPA) - In het zuiden van Duitsland zijn door hevige regenval meerdere rivieren overstroomd. Een aantal districten in de deelstaat Beieren heeft de noodtoestand uitgeroepen. Mensen die vastzitten in huizen zijn met boten en een helikopter geëvacueerd.

1 uur geleden
Zuid-Afrikaans ANC is meerderheid na 30 jaar kwijt

MIDRAND (ANP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) is voor het eerst sinds 1994 zijn absolute meerderheid in het Zuid-Afrikaanse parlement kwijtgeraakt. De partij haalde bij de verkiezingen ongeveer 40 procent van de stemmen, met bijna alle stemmen geteld. ANC is wel nog steeds veruit de grootste.

2 uur geleden
Netanyahu: vernietiging Hamas en vrijlating gijzelaars harde eis

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het doel van de oorlog in Gaza ongewijzigd is, ook in het voorstel voor een mogelijk bestand dat de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag presenteerde. Israël blijft erbij dat Hamas zowel militair als bestuurlijk vernietigd moet worden, de gijzelaars bevrijd moeten worden en gegarandeerd moet zijn "dat Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël", aldus de premier.

3 uur geleden
Politie doorzoekt woning in onderzoek aanval Mannheim

HESSEN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft een woning doorzocht in verband met de mesaanval in Mannheim, waarbij vrijdag meerdere gewonden vielen. Duitse media melden dat het gaat om het huis van de verdachte. De aanval vond plaats bij een bijeenkomst georganiseerd door de islamkritische organisatie Pax Europa. Een van de gewonden is activist Michael Stürzenberger. Hij ligt nog in het ziekenhuis.

3 uur geleden
Duitse coalitiepoliticus wil 900.000 reservisten rekruteren

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse FDP-politicus Marie-Agnes Strack-Zimmermann pleit ervoor dat Duitsland 900.000 reservisten rekruteert om zich te kunnen verdedigen in een eventuele oorlog met Rusland. De Russische president Vladimir Poetin bereidt zich daar namelijk ook op voor, zegt Strack-Zimmermann in een interview met de Funke Mediengruppe.

6 uur geleden