Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël tegen VN-hof: tragische oorlog maar geen genocide in Gaza

Israël tegen VN-hof: tragische oorlog maar geen genocide in Gaza

DEN HAAG (ANP/AFP) - Israël stelt dat de Zuid-Afrikaanse zaak tegen het land bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag "totaal losgezongen is van de feiten en omstandigheden". "Er is een tragische oorlog gaande, maar er is geen genocide", aldus de advocaat van het land over de Gazastrook. Zuid-Afrika eist dat Israël zijn offensief in Rafah beëindigt.

De advocaat van Israël, Gilad Noam, hekelde het door Zuid-Afrika geschetste beeld. Dat land kwam donderdag al in het Vredespaleis aan het woord en verklaarde dat de "genocide" van Israël in de Gazastrook een "nieuw en gruwelijk stadium" heeft bereikt. Volgens Israël is de militaire operatie in Rafah bedoeld om Hamas uit te schakelen.

Israël ontkent al langer dat het genocide pleegt in de Gazastrook. Zuid-Afrika is het daarmee oneens en heeft het land daarom voor het hoogste VN-hof gedaagd. Het ICJ gaf Israël in januari de opdracht alles eraan te doen om te voorkomen dat Israëlische troepen genocidale daden plegen. Zuid-Afrika eist nu aanvullende maatregelen.

De Israëlische operatie in Rafah is omstreden. Het inwoneraantal van die zuidelijke stad steeg door Israëlische luchtaanvallen op Gaza naar 1,4 miljoen. VN-hulporganisatie UNRWA zegt dat meer dan 630.000 mensen Rafah hebben verlaten sinds Israël er op 6 mei een militaire operatie is begonnen. Volgens de UNRWA en andere organisaties heeft Gaza geen veilige plekken meer.

Meer uit Buitenland

Griekenland wil aantal cruiseschepen bij eilanden beperken

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland wil het aantal cruiseschepen dat de populaire toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet beperken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis is het tijd om de gevolgen van "overtoerisme" aan te pakken.

20 minuten geleden
Erkenning ouderschap in alle lidstaten nog ver weg

LUXEMBURG (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn nog niet zo ver om het ouderschap in alle 27 landen te erkennen, ongeacht hoe het kind is verwekt en de samenstelling van het gezin. De bedoeling is dat als je een ouder bent in één land, je in elk land ouder bent, lichtte de Belgische minister Paul Van Tigchelt toe, voor het begin van een vergadering van Europese justitieministers. In veel Europese landen ligt dit gevoelig, ook in België, voegde hij daaraan toe.

54 minuten geleden
Ook na gesjor België nog geen steun voor natuurherstelwet EU

BRUSSEL (ANP) - De kansen voor de Europese natuurherstelwet slinken steeds meer. Verwoede pogingen van EU-voorzitter België om alsnog genoeg steun voor de omstreden wet te vinden zijn vooralsnog vergeefs, zeggen EU-diplomaten. En over twee weken moet België het wetsvoorstel overdragen aan tegenstander Hongarije, dat dan als nieuwe EU-voorzitter aantreedt.

1 uur geleden
Twee doden bij explosies in parkeergarage Zwitserse Nussbaumen

NUSSBAUMEN - (ANP/AFP) - Twee personen zijn om het leven gekomen en elf lichtgewond geraakt bij diverse explosies en een brand in een ondergrondse parkeergarage in het Zwitserse Nussbaumen, vlak bij Zürich, aldus de politie in een persverklaring vrijdag.

1 uur geleden
Nog een persoon vermist na explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De voorlopige balans van de explosie in Antwerpen is vier doden, drie zwaargewonden en twee lichtgewonden, aldus de politie. Er blijft nog zeker één persoon vermist. Ook vrijdagochtend wordt er verder gezocht naar eventuele slachtoffers onder het puin van het door een zware explosie getroffen appartementsgebouw aan de Sint-Bernardsesteenweg.

2 uur geleden
Rusland zegt 87 Oekraïense drones te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 87 Oekraïense drones neergehaald, aldus het Russische ministerie van Defensie. Zeventig daarvan zouden de zuidelijke regio Rostov in Rusland als doelwit hebben gehad. In die regio is het hoofdkwartier van de militaire operatie tegen Oekraïne gevestigd.

2 uur geleden
Japanse Okinawa evacueert honderdduizenden om aardverschuivingen

NAHA (ANP) - Het bestuur van de Japanse stad Naha heeft 160.044 huishoudens, wat gelijkstaat aan 313.795 mensen, bevolen de stad te verlaten. Het evacuatiebevel is gegeven vanwege het extreem hoge risico op aardverschuivingen, als gevolg van de hevige regen die het eiland Okinawa teistert. Dat meldt de Japanse omroep NHA.

6 uur geleden