Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

vrijdag 17 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Binnenland

ANP Zo'n 150 mensen bij pro-Palestijns protest VU Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij het gebouw van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam voeren vrijdag zo'n 150 pro-Palestijnse demonstranten actie, ziet een verslaggever van het ANP. De betogers willen dat de universiteit inzicht geeft in alle banden met Israëlische bedrijven en academische instellingen en de banden verbreekt met instellingen die "medeplichtig blijven aan het apartheidsstelsel en de lopende genocide".

8 minuten geleden
ANP Pro-Palestijns protest op terrein Academiegebouw Leiden

LEIDEN (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten voeren vrijdagochtend actie bij het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Ze hebben zich verzameld op het universiteitsterrein aan het Rapenburg in het centrum van de stad.

2 uur geleden
ANP Hoofdverdachte rellende Eritreeërs langer vast

DEN HAAG (ANP) - De hoofdverdachte van de rellen rond een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in Den Haag op 17 februari, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten.

2 uur geleden
ANP In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

HILVARENBEEK (ANP) - In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

2 uur geleden
ANP Leger des Heils: kabinetsplan voor kwetsbaarste burgers onduidelijk

ALMERE (ANP) - Het is volstrekt onduidelijk wat dit kabinet gaat doen voor de kwetsbaarste burgers in ons land, stelt het Leger des Heils in een reactie op het eerder deze week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. "In de onderbouwing van de plannen missen de garanties voor deze groep en daar maken wij ons zorgen over", zegt bestuursvoorzitter Harm Slomp in een verklaring.

2 uur geleden
ANP Armoedefonds: organisaties zien stijging hulpvragen

ROSMALEN (ANP) - Veel organisaties die hulp bieden bij armoede krijgen meer hulpvragen, meldt het Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Van de 477 ondervraagde organisaties zag de helft (51 procent) in het afgelopen half jaar een stijging van het aantal hulpverzoeken.

3 uur geleden
ANP Studentenbond verbijsterd door plannen voor langstudeerboete

UTRECHT (ANP) - Studenten zijn verbijsterd dat in het coalitieakkoord staat dat er vanaf 2026 een langstudeerboete van 3000 euro per jaar komt, zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De boete geldt voor studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun bachelor- of masteropleiding. De studentenbond wil actievoeren.

6 uur geleden
ANP Rechtbank behandelt zaak over rellende Eritreeërs in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Een groep Eritreeërs staat vrijdag terecht voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari. De verdachten worden beschuldigd van openlijk geweld en in sommige gevallen ook opruiing.

7 uur geleden
ANP Gebouwen Erasmus Universiteit gaan weer open

ROTTERDAM (ANP) - De gebouwen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan vrijdag weer open. Donderdag bleven de gebouwen van de Rotterdamse universiteit dicht door een aangekondigde pro-Palestinademonstratie. De betoging werd op het laatste moment afgelast en verplaatst naar het stationsplein van Rotterdam Centraal.

7 uur geleden
ANP Plasterk biedt Omtzigt excuses aan in open brief

DEN HAAG (ANP) - In een open brief in De Telegraaf biedt de voormalige informateur en beoogd premier Ronald Plasterk NSC-leider Pieter Omtzigt zijn excuses aan over hun eerdere aanvaring in de formatie.

10 uur geleden
ANP Aandeel gelovigen in tien jaar tijd gedaald tot 42 procent

DEN HAAG (ANP) - De groep Nederlanders die een religie aanhangt, is in tien jaar tijd gedaald van 53 naar 42 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al sinds 1849 mensen naar hun religie vraagt, zijn tegenwoordig 75-plussers het vaakst gelovig.

11 uur geleden
ANP Tienduizenden jonge vrouwen in 2023 gestalkt, weinig aangiftes

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden jonge vrouwen waren vorig jaar slachtoffer van stalking. Zij zijn langere tijd lastiggevallen, bespioneerd of bestookt met ongewenste appjes of mailtjes. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat dit met een enquête onderzocht, zijn partners of ex-partners vaak de dader. Slechts een klein deel van de vrouwen doet aangifte bij de politie.

11 uur geleden
ANP Nederland wil in EU praten over stappen tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil in de Europese Unie praten over stappen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) wil met haar Europese collega's kijken naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël om de druk op de regering in Jeruzalem op te voeren.

14 uur geleden
ANP Universiteit Leiden laat commissie banden met Israël beoordelen

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden (UL) stelt op korte termijn een ethische commissie in die al haar banden met Israëlische universiteiten en gezamenlijke onderzoeksprojecten gaat beoordelen. Mocht daaruit blijken dat een van deze instituten zich niet houdt aan de ethische standaarden van de UL, dan worden die banden verbroken. Dat heeft de Leidse universiteit donderdagavond bekendgemaakt.

15 uur geleden
ANP Rechter veroordeelt UvA-demonstrant tot twee maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter in Amsterdam heeft UvA-demonstrant Toby B. (22) veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk om geweld tegen de politie. Hij is de enige verdachte die donderdag is veroordeeld van de drie die terechtstonden. De rechter sprak de 33-jarige Hamza A. vrij en stelde de zaak tegen Simeon H. (29) uit.

17 uur geleden
ANP Betogers moeten bezette pand Universiteit Leiden verlaten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse betogers die sinds donderdagmiddag een pand bezetten van de Universiteit Leiden (UL) in Den Haag moeten daar om 19.30 uur uit, bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Wat er gebeurt als de demonstranten daar niet naar luisteren is niet bekend.

17 uur geleden
ANP Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter in Amsterdam heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was - zoals het Openbaar Ministerie stelt - die met stenen heeft gegooid naar de mobiele eenheid.

19 uur geleden
ANP Universiteit: colleges bezet pand afgelast, mensen naar buiten

DEN HAAG (ANP) - Alle colleges in het donderdag bezette pand van de Universiteit Leiden in Den Haag zijn afgelast. Iedereen die in het gebouw is, heeft het verzoek gekregen naar buiten te gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Een verslaggever van het ANP ziet tientallen studenten naar buiten komen.

21 uur geleden
ANP Advocaat aangehouden UvA-demonstrant wil uitstel van proces

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van de 22-jarige Toby B., die zich moet verantwoorden voor geweld tegen de politie tijdens het protest bij de Universiteit van Amsterdam, wil uitstel van het proces. Dat zei ze aan het begin van de snelrechtzitting bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens de raadsvrouw is de zaak te ingewikkeld voor snelrecht en is meer onderzoek nodig.

21 uur geleden
ANP Honderden bij pro-Palestijnse betoging Rotterdam Centraal

ROTTERDAM (ANP) - Honderden mensen staan op het plein voor Rotterdam Centraal voor een pro-Palestijnse betoging, ziet een verslaggever van het ANP. Er worden leuzen geroepen en mensen hebben Palestijnse vlaggen. De sfeer is rustig.

22 uur geleden
ANP Betogers bezetten pand Universiteit Leiden in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse betogers hebben een gebouw van de Universiteit Leiden (UL) in Den Haag bezet omdat de universiteit zich volgens hen niet aan een afspraak heeft gehouden. De UL schreef eerder op X om vrijdag "concrete stappen" bekend te maken in de banden met Israëlische universiteiten. Volgens een woordvoerder van de betogers was de afspraak dat de universiteit donderdag al met een concrete verklaring zou komen.

22 uur geleden
ANP Groep ambtenaren: verhuizing ambassade Israël extreem zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Een verhuizing van de Nederlandse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem is "extreem zorgelijk". Dat zegt een groep van ambtenaren, oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten in reactie op het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.

23 uur geleden
ANP Extra geld voor studenten die dupe zijn van leenstelsel

DEN HAAG (ANP) - De aanstaande coalitie trekt ongeveer 1,4 miljard euro uit om studenten te compenseren voor het oude leenstelsel. Het gaat volgens het hoofdlijnenakkoord om een "extra eenmalige tegemoetkoming".

23 uur geleden
ANP COA: met intrekken spreidingswet grasveld Ter Apel weer dichtbij

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakt zich zorgen over het voornemen van de formerende partijen om de spreidingswet in te trekken. Dit kan er volgens het COA voor zorgen "dat gemeenten op de rem trappen en we mínder in plaats van méér duurzame opvangplekken voor elkaar krijgen". "Dan is het grasveld in Ter Apel weer heel dichtbij."

23 uur geleden
ANP Universiteit Leiden kondigt 'stappen' aan in banden met Israël

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden gaat "concrete stappen" ondernemen in de banden met Israëlische universiteiten. Welke maatregelen dat zijn, maakt de universiteit pas vrijdag bekend. Een woordvoerder wil er nu nog geen details over kwijt. In een tweet van de universiteit staat dat bestuurders onder wie de rector, Hester Bijl, een "constructieve en vruchtbare discussie" hebben gevoerd met vertegenwoordigers van actiegroep Students for Palestine (SfP) en de Liberale Studenten Partij (LSP).

23 uur geleden
ANP ANWB: hoop werk om al die verkeersborden weer te vervangen

DEN HAAG (ANP) - De ANWB maakt er niet echt een punt van dat de maximumsnelheid op de snelwegen waar mogelijk naar 130 kilometer per uur gaat. "Sommige automobilisten zullen blij zijn dat ze straks weer 130 kilometer op de snelweg kunnen rijden maar voor anderen is het verder geen belangrijk punt. Wij volgen onze leden daarin." Maar, zegt de verkeersdienst: "Het wordt wel een hoop werk om al die borden weer te vervangen."

23 uur geleden
ANP WWF: akkoord veronachtzaamt belang natuur

DEN HAAG (ANP) - Het akkoord van de vier formerende partijen "veronachtzaamt het belang van de natuur als basis voor onze brede welvaart en een gezonde leefomgeving", reageert directeur Jelle de Jong van de Nederlandse tak van het Wereldnatuurfonds (WWF-NL). De organisatie vreest dat ingrepen in het Transitiefonds, het Klimaatfonds en het Nationaal Groeifonds slecht zullen uitpakken voor de verduurzaming van het land. De druk op biodiversiteit en waterkwaliteit blijft "onverminderd hoog", waarschuwt de organisatie.

23 uur geleden
ANP Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

AMERSFOORT (ANP) - Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

23 uur geleden
ANP Pro-Palestijns protest Erasmus verplaatst naar Rotterdam Centraal

ROTTERDAM (ANP) - De pro-Palestijnse betoging die donderdagmiddag zou plaatsvinden bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en later werd afgeblazen, is verplaatst naar station Rotterdam Centraal. Dat melden de organisatoren op sociale media. De groep wil nu vanaf 14.00 uur bij het station demonstreren.

23 uur geleden
ANP Tata Steel blij dat nieuw kabinet industrie-afspraken doorzet

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel zegt blij te zijn dat het nieuwe kabinet afspraken over het behoud van de Nederlandse industrie doorzet. Dat heeft een woordvoerder van het staalconcern laten weten.

23 uur geleden
ANP DENK wil dat Rotterdam banden met Israël verbreekt

ROTTERDAM (ANP) - De fractie van coalitiepartij DENK in de Rotterdamse gemeenteraad wil dat de stad alle banden met Israël verbreekt, zo is te lezen in een brief van DENK aan het Rotterdamse gemeentebestuur. De partij vindt dat "de gruweldaden van het Israëlisch regime onacceptabel zijn. Deze genocide en de beelden daarvan zijn afgrijselijk, mensonterend en misdadig".

23 uur geleden
ANP Asieladvocaten kraken plannen formatieakkoord: in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - Veel van de asielplannen die in het formatieakkoord staan, zijn volgens asieladvocaten en -juristen in strijd met de wet of internationale verdragen. Onder meer het uitroepen van een asielcrisis en het versoberen van de asielopvang houden geen stand bij de rechter, zegt Wil Eikelboom, voorzitter van de Vereniging Asieladvocaten en Juristen Nederland (VAJN).

23 uur geleden
ANP XR hekelt 'eigenbelang, kortzichtigheid en vreemdelingenhaat'

DEN HAAG (ANP) - Volgens actiegroep Extinction Rebellion (XR) is het akkoord tussen de formerende partijen "gebaseerd op eigenbelang, kortzichtigheid en vreemdelingenhaat". De klimaatactivisten stellen dat de vier partijen bewust kiezen voor "klimaatchaos, instorting van ecosystemen en massale sterfte".

23 uur geleden
ANP Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

DEN HAAG (ANP) - De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

1 dag geleden
ANP Oxfam Novib: coalitiepartijen keren de wereld de rug toe

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen die de plannen van de nieuwe coalitie kunnen hebben op de positie van Nederland en die van de meest kwetsbaren in de wereld. Volgens de hulporganisatie blijft er "vrijwel niets" over van de internationale samenwerking waar Nederland om bekendstaat. "Internationale afspraken worden uitgehold, het hulpbudget gedecimeerd en urgente klimaatambities verwaterd."

1 dag geleden
ANP Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

UTRECHT (ANP) - Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

1 dag geleden
ANP Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vijfheerenlanden

VIANEN (ANP) - De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vijfheerenlanden. Dat maakte omroep NTR donderdag bekend. Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden. De NTR doet vanaf 12.00 uur verslag op NPO 3.

1 dag geleden
ANP Goksector: weg illegaal gokken vrij door hogere kansspelbelasting

DEN HAAG (ANP) - Het plan van het nieuwe kabinet om de kansspelbelasting te verhogen maakt de weg vrij voor "voor illegaal en risicovoller gokken, criminaliteit, ondermijning en gokverslavingen, met alle maatschappelijke kosten van dien". Dat stelt brancheorganisatie voor kansspelen VAN.

1 dag geleden