
COA: met intrekken spreidingswet grasveld Ter Apel weer dichtbij
DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakt zich zorgen over het voornemen van de formerende partijen om de spreidingswet in te trekken. Dit kan er volgens het COA voor zorgen "dat gemeenten op de rem trappen en we mínder in plaats van méér duurzame opvangplekken voor elkaar krijgen". "Dan is het grasveld in Ter Apel weer heel dichtbij."
Met 'het grasveld' doelt het COA op het veld waarop asielzoekers in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten sliepen omdat het overvol was. Honderden asielzoekers sliepen toen op het gras.
Volgens de opvangorganisatie is de spreidingswet "hard nodig om meer stabiliteit in de asielopvang te krijgen en een einde te maken aan de huidige crisis". "We moeten af van de noodopvang en bijbehorende onrust, die voor de samenleving, onze medewerkers en onze bewoners onhoudbaar is."
Grenzen stellen
Het COA stelt dat het intrekken van de wet het "nog lastiger maakt om onze wettelijke taak uit te voeren". De opvangorganisatie zegt zich te beraden op de uitvoerbaarheid van andere onderdelen uit het akkoord en mogelijke consequenties voor de uitvoering.
Verder stelt de opvangorganisatie dat een aantal punten in lijn is met de inbreng van het COA voor de formatie. Als voorbeeld noemt het COA het stellen van grenzen aan de opvang bij overlastgevend gedrag en het benutten van arbeidspotentieel op locaties van de opvangorganisatie.
De spreidingswet, die eerder door beide Kamers is aangenomen, gaat over een eerlijker verdeling van de opvang van asielzoekers over de gemeenten. Een flink aantal gemeenten doet daar nog steeds niets of niet genoeg aan en met de nieuwe wet kan een gemeente uiteindelijk daartoe worden gedwongen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In de gezamenlijke verklaring van ministers van NAVO-landen en defensiebedrijven staan geen meetbare doelen, geeft defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) toe. "Het kan ook bijna niet" om concrete afspraken te maken over bijvoorbeeld het aantal geproduceerde tanks.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Politiecommandant Willem Woelders kan nog niet zeggen of de brand en grote stroomstoring aan het spoor te maken hebben met de NAVO-top. De politie meldde eerder al rekening te houden met een misdrijf. "Er is brand geweest, er zijn mogelijk spullen gebruikt om dat te doen. Dus dat neigt naar opzet." Woelders zegt "nog geen enkele indicatie" te hebben dat er sprake is geweest van sabotage. "We zoeken breed naar waar die sporen op duiden."
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de brand langs het spoor in Amsterdam zijn 25 stroomkabels over een lengte van 30 meter verbrand, meldt ProRail. Een van de kabels is een zogenoemde 3kV-kabel die essentieel is voor de energievoorziening van de trein. Alle kabels moeten volledig worden vervangen en vervolgens een voor een worden getest, aldus ProRail. De verwachting is dat het treinverkeer van en naar Schiphol vanuit Utrecht en Amsterdam tot zeker 23.00 uur dinsdagavond is verstoord.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) is "heel sceptisch" over de bewering van Spanje dat het de NAVO-doelen ook met minder geld kan halen. Dat land stelt dat een wat lossere formulering ruimte laat om de militaire doelen te halen binnen zelf te bepalen financiële kaders.
1 uur geledenHOUTEN (ANP) - Het is voorlopig verboden om water op te pompen of scheppen uit sloten en singels in delen van de gemeenten De Bilt, Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft daartoe besloten vanwege de droogte. Het oppompen van slootwater voor vee en brandbestrijding is nog wel toegestaan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie neemt de mogelijkheid dat er een directe relatie is met de NAVO-top mee in het onderzoek naar de kapotte stroomkabels rondom Amsterdam. Dat zegt een woordvoerder van demissionair minister David van Weel (Veiligheid en Justitie) over de treinverstoringen van en naar Schiphol. De politie houdt rekening met een misdrijf.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Treinen van DB Cargo, de grootste goederenvervoerder in Europa, kunnen de Rotterdamse haven niet in of uit vanwege een blokkade van de goederensporen. Dat laat een woordvoerder van het concern weten. Activisten van de actiegroep Geef Tegengas zijn sinds dinsdagmiddag op het spoor bij de haven van Rotterdam, waaronder bij Pernis.
2 uur geleden