Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

maandag 20 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

2 uur geleden
ANP Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

3 uur geleden
ANP Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

4 uur geleden
ANP Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

6 uur geleden
ANP Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

8 uur geleden
ANP Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

8 uur geleden
ANP Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

9 uur geleden
ANP Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

KINSHASA (ANP/BELGA/AFP) - In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

10 uur geleden
ANP Eden Golan zingt beladen songfestivalinzending alsnog in Tel Aviv

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.

12 uur geleden
ANP Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker 31 doden gevallen. Dat melden de lokale autoriteiten zondag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald.

14 uur geleden
ANP Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

17 uur geleden
ANP Rusland bestookt Oekraïne met drones

KYIV (ANP/DPA) - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag volgens de Oekraïense strijdkrachten massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd.

17 uur geleden
ANP Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

1 dag geleden
ANP Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

1 dag geleden
ANP VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

1 dag geleden
ANP Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

1 dag geleden
ANP President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

1 dag geleden
ANP Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

1 dag geleden
ANP Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

1 dag geleden
ANP Prognose voor neergeschoten premier Slowakije is positief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De prognose voor de gezondheid van de Slowaakse premier Robert Fico is goed. Dat zei de Slowaakse minister van Gezondheid Zuzana Dolinková zaterdag. De minister meldt dat de toestand van Fico stabiel, maar nog altijd ernstig is.

1 dag geleden
ANP Tientallen doden in Afghanistan door extreem weer

KABUL (ANP/DPA/AFP) - Zeker vijftig mensen zijn in de Afghaanse provincie Ghor omgekomen door noodweer. Dat melden de regionale autoriteiten, die zeggen dat huizen, winkels, landbouwgrond en bruggen zijn verwoest. Ook zijn wegen in het gebied onbegaanbaar.

1 dag geleden
ANP Acteur Dabney Coleman (92) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Dabney Coleman is op 92-jarige leeftijd overleden, heeft zijn dochter Quincy vrijdag bekendgemaakt.

1 dag geleden
ANP Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

1 dag geleden
ANP Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

VOEREN (ANP/BELGA) - In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd konden zaterdagochtend weer terug naar hun woning. "Het waterpeil van de Berwijn en de Voer is gezakt. In de meeste straten is het water grotendeels weggetrokken", zei de gemeente op Facebook. Wel moeten mensen nog voorzichtig blijven.

1 dag geleden
ANP Luchthaven van München korte tijd dicht om klimaatactivisten

MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend korte tijd stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hadden betreden en zichzelf hadden vastgelijmd op start- en landingsbanen. Een van de banen werd al snel weer vrijgegeven. Even na 08.00 uur meldde de politie dat alle activisten waren verwijderd en dat het vliegverkeer grotendeels is hervat. Een woordvoerder van de luchthaven waarschuwt nog wel voor vertragingen.

1 dag geleden
ANP Omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt in werking

KYIV (ANP/RTR) - Een omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt officieel in werking. De wet moet ervoor zorgen dat er meer mannen ingezet kunnen worden om tegen de Russen te vechten. Tegen mannen die de dienstplicht ontduiken, wordt harder opgetreden.

1 dag geleden
ANP Lancering Starliner opnieuw uitgesteld

CAPE CANAVERAL (ANP/BLOOMBERG) - De eerste bemande ruimtevlucht van de Starliner, het nieuwe ruimtevaartuig van Boeing, is voor de derde keer deze maand uitgesteld. De reden is een heliumlek aan boord van het ruimtevaartuig, heeft NASA vrijdag gemeld.

1 dag geleden
ANP Zelensky: gebrek aan Oekraïense troepen en vliegtuigen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag gezegd dat het Oekraïense leger meer manschappen nodig heeft om het moreel van de strijdkrachten op te krikken. "We moeten de reserves aanvullen, een groot deel van de brigades is leeg. We moeten dit doen zodat de jongens een normale rotatie hebben. Dan verbetert hun moreel ook", zei Zelensky in een interview met persbureau AFP.

1 dag geleden
ANP Dode en gewonden bij luchtaanval in Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij een Israëlische luchtaanval vrijdag op een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger bevestigde dat.

1 dag geleden
ANP Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.

2 dagen geleden
ANP Poetin en Zelensky zien weinig in wapenstilstand tijdens Spelen

KYIV (ANP) - Een staakt-het-vuren tijdens de Olympische Spelen tussen Oekraïne en Rusland zal er niet snel van komen. Het idee komt uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron en ook de Chinese president Xi Jinping heeft het geopperd. Maar zowel Vladimir Poetin als Volodymyr Zelensky reageert afwijzend.

2 dagen geleden
ANP Leger Israël meldt hevigste gevechten in Noord-Gaza sinds oktober

JBALIA (ANP/AFP) - Het Israëlische leger noemt de onlangs hernieuwde gevechten in de noordelijke stad Jabalia in Gaza "misschien wel de hevigste" sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober.

2 dagen geleden
ANP Iran arresteert 260 mensen voor satanisme en confisqueert alcohol

TEHERAN (ANP/AFP) - In de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn ongeveer 260 mensen gearresteerd, onder wie drie Europeanen, voor "satanisme". Het gaat volgens de politie om 146 mannen en 115 vrouwen die "zich bevonden in een ongewenste en obscene toestand met emblemen, tekens en symbolen van satanisme op hun kleding, hoofd, gezicht en haar", schrijft het Iraanse staatspersbureau IRNA.

2 dagen geleden
ANP Internationaal verdrag goedgekeurd om AI in de hand te houden

STRAATSBURG (ANP) - Europese landen hebben samen met een aantal partnerlanden zoals Japan en Mexico een internationaal verdrag goedgekeurd dat tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) moet beschermen.

2 dagen geleden
ANP Rusland meldt verovering twaalf nederzettingen in Charkiv

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het leger binnen een week twaalf nederzettingen in de Oekraïense regio Charkiv heeft ingenomen en verder blijft oprukken. Russische militairen zijn daar een week geleden met een nieuw grondoffensief begonnen.

2 dagen geleden
ANP Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

BRUSSEL (ANP) - Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

2 dagen geleden
ANP Poetin trekt legitimiteit Zelensky in twijfel voor sluiten deal

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin trekt de legitimiteit van Volodymyr Zelensky als politiek leider van Oekraïne in twijfel. Tijdens zijn bezoek aan China werd hem gevraagd of Zelensky's status een probleem kan worden nu zijn termijn als president binnenkort in principe afloopt en de verkiezingen in Oekraïne zijn afgelast.

2 dagen geleden
ANP Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op zijn leven zou overleven, maar er wel slecht aan toe is. De vicepremier en de ziekenhuisdirecteur meldden vrijdag dat het nog niet helemaal zeker is dat Fico zal genezen.

2 dagen geleden