Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

VOEREN (ANP/BELGA) - In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd konden zaterdagochtend weer terug naar hun woning. "Het waterpeil van de Berwijn en de Voer is gezakt. In de meeste straten is het water grotendeels weggetrokken", zei de gemeente op Facebook. Wel moeten mensen nog voorzichtig blijven.

Sommige mensen werden tijdelijk opgevangen in een cultureel centrum, over de grens in het Nederlands-Limburgse Eijsden. Deze opvanglocatie werd in de ochtend weer gesloten.

De problemen door wateroverlast ontstonden vrijdag aan het begin van de avond, toen flinke regenbuien over het gebied trokken. De burgemeester van Voeren noemde de watersnood "erger dan in 2021", toen ook Nederlands Limburg getroffen werd. "We hebben te maken met de ergste overstromingen in de geschiedenis van Voeren", meldde het Voerense gemeentebestuur in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Bezoek minister

De Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir bezocht het getroffen gebied zaterdag aan het begin van de middag. Zij sprak van een "ongeziene en dramatische gebeurtenis". Ze verwacht dat de Vlaamse regering de overstromingen als ramp gaat erkennen.

Ook de naastgelegen plaats Moelingen is getroffen door ernstige wateroverlast. In het centrum is nog altijd geen stroom. "We vragen nog steeds om Moelingen te vermijden", zei de gemeente zaterdagochtend. "Enkel familie en vrienden van getroffen inwoners worden toegelaten."

Andere gemeenten

Ook in de gemeenten Dalhem en Trooz is de situatie "zeer moeilijk", aldus de gouverneur Hervé Jamar van de provincie Luik. In de provincie werd vrijdagavond het rampenplan afgekondigd. Inmiddels is het rampenplan niet meer van kracht. Volgens Jamar daalt het water bijna overal in de provincie. Aan het einde van de middag wordt nieuwe regen verwacht, maar die zorgt waarschijnlijk niet voor grote problemen.

In Nederland zijn geen problemen gemeld. Wel zijn zaterdagochtend meerdere campings in Zuid-Limburg ontruimd om de dreigende wateroverlast.

Meer uit Buitenland

Hezbollah: geen plek in Israël blijft gespaard bij totale oorlog

BEIROET (ANP/AFP/RTR) - De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, waarschuwt dat "geen enkele plek" in Israël gespaard zal blijven bij een totale oorlog met dat land. De Israëlische buitenlandminister Israel Katz dreigde eerder met een "totale oorlog" waarin de Libanese beweging vernietigd zou worden.

1 uur geleden
Hezbollah beschiet Israël weer met raketten, ondanks waarschuwing

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft opnieuw een raketaanval uitgevoerd op Israël. Er zijn zo'n vijftien projectielen afgevuurd vanuit Libanon, zeggen de Israëlische strijdkrachten. Een Israëlische minister waarschuwde een dag eerder nog dat Hezbollah vernietigd zal worden als het geweld verder escaleert en er oorlog uitbreekt.

4 uur geleden
Macron veroordeelt antisemitisme na misdaad bij Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft "de gesel van het antisemitisme" die zijn land volgens hem plaagt, fel veroordeeld. Hij reageerde op de gemelde verkrachting en mishandeling van een Joods meisje afgelopen weekeinde in Courbevoie, een voorstad van Parijs. In deze zaak zijn twee kinderen van 12 en 13 jaar aangehouden. Een derde kind dat bij de misdaden aanwezig en betrokken zou zijn geweest, wordt volgens Franse media voorlopig als getuige gehoord.

5 uur geleden
Dodental bij hadj boven de zeshonderd

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj, de moslimbedevaart in Saudi-Arabië, is gestegen tot boven de zeshonderd. Vanuit meerdere landen komen meldingen van het overlijden van deelnemers aan de pelgrimstocht. Een van de slachtoffers is een Nederlandse vrouw die onwel was geworden.

6 uur geleden
Media: Macron overweegt alleenheerschappij bij politieke impasse

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft volgens de Franse nieuwszender Europe 1 met medewerkers gesproken over een grondwetsartikel dat de president in noodsituaties vrijwel absolute macht geeft. Die zou hij misschien kunnen grijpen bij een complete politieke impasse. Het kantoor van Macron heeft dit bericht in een reactie tegengesproken.

6 uur geleden
Klimaatactivisten bekladden stenen van Stonehenge

LONDEN (ANP/AFP) - Klimaatactivisten hebben het wereldberoemde prehistorische monument Stonehenge in Engeland beklad. Ze spoten een oranjekleurig goedje op een paar van de grote stenen, is op beelden op X te zien. De politie arresteerde twee mensen.

6 uur geleden
Dictator Kim maakt ritje met Poetin achter het stuur

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben een ritje gemaakt in een Russische limousine. Op televisiebeelden is te zien dat Poetin tijdens een bezoek aan Noord-Korea achter het stuur plaatsneemt en Kim op een passagiersstoel gaat zitten.

6 uur geleden